Zijn tabbykatten hypoallergeen of waarschijnlijk allergieën veroorzaken?

Tabby-katten hebben een echt uniek uiterlijk dat lijkt op een miniatuurtijger.

Tabby is geen onderscheidend kattenras, maar eerder een uitdrukking van hun vachtpatroon dat te zien is in de vorm van strepen, vlekken, vlekken of wervelingen.

Daarom kunnen veel verschillende katachtigen dit type vacht hebben, en ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn dat elk van deze katten er zo goed uitziet!

Kattenliefhebbers die ook allergiepatiënten zijn, houden echter niet alleen rekening met het uiterlijk van een kitten bij het kiezen van hun harige metgezel.

De vraag die elke persoon met een neiging tot allergische reactie zal stellen, is zeker: Zijn tabbykatten hypoallergeen?

Laten we dit probleem grondig onderzoeken.

Veroorzaken Tabby-katten allergieën bij mensen?

tabby kat liggend op het bed

Zijn tabbykatten hypoallergeen? Nee, niet echt.

Maar voordat u automatisch opgeeft om een tabby-kitten in uw huis te hebben, moet u er rekening mee houden dat er geen 100% zekere garantie is dat een kat volledig veilig is voor het veroorzaken van een allergische reactie bij jou.

Ja, het is waar dat sommige rassen minder werpen en minder huidschilfers verspreiden, maar zelfs kortharige katachtigen werpen hun haar tot op zekere hoogte af. Daarom is er altijd een mogelijkheid dat een kat allergische symptomen bij u kan veroorzaken.

Toch worden sommige katten beschouwd als betere opties dan anderen voor mensen met een allergie.

Tabby-katten kunnen allergische reacties bij mensen veroorzaken, Dus mensen met allergieën moeten misschien enkele van de tips gebruiken die verderop in de tekst worden genoemd als ze van plan zijn om met een tabby te leven.

Het is nog moeilijker om deze vraag gemakkelijk te beantwoorden, omdat tabby-katten geen apart ras zijn, maar alleen een beschrijving van het vachtpatroon van een kat.

Je moet dus ook weten welke katten een tabby-vacht kunnen hebben.

Welke rassen kunnen Tabby zijn?

Ik heb al gezegd hoe tabbies verschillende patronen van hun karakteristieke markeringen kunnen hebben – Strepen zijn de meest voorkomende, maar je kunt ook tabbies zien met vlekken, wervelingen of vlekken.

Dat is niet alles: tabbies kunnen ook in verschillende vachtkleuren komen, zoals grijs, oranje en bruin.

Je kunt een van deze geweldige katten zien in de onderstaande video.

Volgens de Spruce Pets zijn er veel rassen die te zien zijn met het tabby-patroon, zoals de volgende:

•Abessinisch

• Amerikaanse Krul

• Amerikaans korthaar

Egyptische Mau

• LaPerm

• Maine coon

•Perzisch

•Lappenpop

•Siberisch

• Turks busje

Er zijn ook enkele tabby-mixen, zoals de Maine Coon Tabby-hybride en de Bengal Tabby-mix.

Hier is het belangrijk om te begrijpen dat er verschillen zijn in de neiging om allergische reacties bij mensen te veroorzaken tussen deze rassen.

Het Siberische ras wordt bijvoorbeeld beschouwd als een goede keuze voor mensen met een allergie, omdat de vacht van deze kat minder Fel d 1-eiwit bevat, het eiwit dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van allergiesymptomen bij mensen.

Aan de andere kant wordt Perzisch, een ander ras dat een tabby-vachtpatroon kan hebben, niet als wenselijk beschouwd voor mensen met allergieën.

Daarom is het vachtpatroon niet bepaald de cruciale factor bij het bepalen of een kat hypoallergeen is of niet. Het kattenras heeft hier een veel belangrijkere rol.

Hoe is het vachtpatroon van een kat verbonden met de allergische reacties van mensen?

Robert Siebers en zijn medewerkers [1] onderzocht het verband tussen Fel d 1-niveau en de vachtkleur van de kat.

Het Fel d 1-eiwit wordt geproduceerd door de talgklieren van de kat en afgezet op haar vacht, van waaruit het wordt verspreid in haar omgeving.

Het onderzoek omvatte 42 huishoudens met één inwonende kat die regelmatig in hun woonkamer werd toegelaten

De onderzoeksresultaten toonden aan dat er geen significante verschillen zijn in Fel d 1-niveau op basis van de belangrijkste vachtkleur van een kat.

Nogmaals, er kan worden geconcludeerd dat het vachtpatroon geen relevante factor is om te bepalen of een kat hypoallergeen is of niet – het is meer noodzakelijk om het ras van de kat en haar waarschijnlijkheid om een allergische reactie te veroorzaken te onderzoeken.

Kunnen mensen met een allergie leven met een tabby-kat?

Ginger tabby kat in de schoot van de vrouw

Als er een mogelijkheid is dat het delen van een woonruimte met een tabby-kat een allergische reactie bij u of uw familie kan veroorzakeny lid, moet je zeker stoppen met het hebben van dit huisdier?

Niet zo snel! Er zijn nog steeds enkele manieren om met een tabby te leven zonder te maken te hebben met veel niezen, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden.

Laten we ze eens bekijken.

1. De tabby vaker baden

Een kat te vaak wassen is niet nodig, zelfs niet aan te raden, vooral als je kat altijd binnen is.

Er zijn echter enkele situaties die frequent baden vereisen, en een tabby-kat die allergische symptomen bij u veroorzaakt, is er een van.

Het regelmatig wassen van uw kat zal de huidschilfers en haarverspreiding verminderen, wat betekent dat dit de kans verkleint dat ze een allergische reactie bij u veroorzaakt.

Omdat frequent baden de natuurlijke oliën in de vacht van uw kat kan verstoren, is het erg belangrijk om de juiste shampoo en conditioner op haar te gebruiken.

Je moet nooit een menselijke shampoo gebruiken, of zelfs een babyshampoo, omdat ze niet veilig zijn voor de gevoelige huid van een kat.

Als u niet zeker weet welke shampoo de beste optie is voor uw tabby, kunt u altijd uw dierenarts raadplegen.

2. Veel schoonmaken

Als je een tabby in huis hebt, moet je regelmatig stofzuigen.

Je zult de huidschilfers en het haar van deze kat niet gemakkelijk overal rond je huis zien, maar ze zullen er zijn. Regelmatige reiniging kan de allergische symptomen bij mensen aanzienlijk verminderen.

Een ander ding om in gedachten te houden is om altijd je handen grondig te wassen na het aaien van je kat, om te voorkomen dat haar haar op je gezicht of ogen komt.

3. Houd de tabby van je bed

Je tabby houdt er waarschijnlijk van om op je bed te knuffelen, en dit is het meest schattige om te zien. Dit is echter iets dat elke allergiepatiënt zou moeten voorkomen.

Wanneer een tabby op je bed ligt, laat ze alle huidschilfers en haren achter zich, wat later allergische symptomen bij je veroorzaakt.

Daarom is het het beste om haar niet op je bed te laten komen. Koop uw kitten een bed dat zo comfortabel is dat ze geen behoefte heeft om een andere slaapplaats te zoeken!

Als je er problemen mee hebt dat je tabby nog steeds in de buurt van je slaapplaats komt, kun je ons advies lezen over hoe je je kat van je bed kunt houden.

Samenvatting

Als je dol bent op tabby-katten, voel je je misschien teleurgesteld om te horen dat ze niet hypoallergeen zijn.

Dit antwoord is echter niet absoluut en het betekent niet dat je het hebben van een tabby-kat volledig moet opgeven als je allergische symptomen ervaart.

Tabby-katten zijn geen specifiek ras, daarom is het vrij moeilijk om iets definitiefs over hen te zeggen. Hun neiging om allergische symptomen te veroorzaken, zal veel meer afhangen van hun ras.

Maar zelfs als er een kans is op allergieën, met veel stofzuigen en regelmatig verzorgen, kan een tabbykat u en uw gezin nog steeds vreugde brengen.

Verwijzingen:
[1] Siebers R, et.al. Fel d 1-niveaus in huiselijke woonkamers zijn niet gerelateerd aan kattenkleur of haarlengte. Journal of Allergy and Clinical Immunology, VOLUME 108, ISSUE 4, P652-653, DOI, Geraadpleegd op 25 juli 2023.