Zijn Savannah Katten Hypoallergeen? Wat u moet weten!

Als een hybride tussen wilde Afrikaanse servals en huiskatrassen, zijn Savannah-katten prachtige dieren met unieke persoonlijkheden. Omdat ze de neiging hebben om minder te verharen dan veel andere rassen, kun je je afvragen of Savannah-katten hypoallergeen zijn. Helaas Savannah katten worden niet als hypoallergeen beschouwd, noch bestaat er een 100% echt hypoallergene kat.

In dit artikel vertellen we je waarom Savannah-katten niet hypoallergeen zijn, inclusief details over wat een allergische reactie bij mensen veroorzaakt. We geven je ook tips over het minimaliseren van de allergenen die je Savannah-kat door het huis verspreidt.

cat + lijnverdeler

Waarom Savannah-katten niet hypoallergeen zijn

Hoewel het over het algemeen waar is dat Savannah-katten niet zwaar verharen, is het haar van een kat niet de gebruikelijke trigger voor allergieën, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.

De meest voorkomende bron van kattenallergieën is een eiwit dat wordt aangetroffen in het speeksel en op de huid. Tijdens het verzorgen verspreidt de Savannah-kat deze eiwitten op hun vacht. Terwijl de kat werpt, verspreidt het metallergie bedekte haar zich in de omgeving, in dit geval uw huis.

Huidschilfers zijn een andere veel voorkomende trigger voor kattenallergieën. Deze deeltjes zijn klein genoeg om zich door de lucht te verspreiden en op menselijke kleding en haar te worden gedragen. Zelfs als u uw Savannah-kat goed geborsteld houdt, kan huidschilfers nog steeds zijn weg vinden naar meubels en tapijt, waardoor allergieën ontstaan.

stryker kattenras Savannah F1
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

3 kattenverdeler

5 effectieve tips voor allergiepreventie voor katten

Volgens een schatting reageert 15-30% van de mensen met allergieën op huisdieren en komen kattenallergieën twee keer zo vaak voor als die van honden. Veel allergie-lijdende kattenliefhebbers kunnen echter nog steeds hun huis delen met katten zoals de Savannah door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier zijn enkele tips om u te helpen comfortabeler met uw kat te leven als u allergieën heeft.

1. Een cat-vrije zone maken

Hoe meer tijd een kat op een locatie doorbrengt, hoe meer allergenen ze achterlaten in de omgeving. Door uw kat uit bepaalde kamers in uw huis te houden, beperkt u de allergenen tot een minimum. Je kat uit je slaapkamer houden is bijvoorbeeld een goed idee.

thematische pauze

2. Verminder de allergenen op uw kat

Gesteriliseerde of gecastreerde katten produceren over het algemeen minder allergenen, dus voeg dit toe aan de lijst met goede redenen om deze operatie voor uw kat te krijgen. Als uw kat het baden verdraagt, kan een maandelijks bad met een huisdierveilige shampoo de allergenen op hun huid en vacht aanzienlijk verminderen. Savannah-katten kunnen meer van het water genieten dan veel andere rassen, dus dit kan een gunstige optie zijn.

castratie van de kat op de operatietafel van een dierenarts
Afbeelding credit: Simon Kadula, Shutterstock

thematische pauze

3. Maak het huis regelmatig schoon

Als jij degene bent met kattenallergieën, kan schoonmaken ze verergeren door bezonken huidschilfers en haar op te roeren, dus overweeg een masker te dragen of iemand anders dit karwei op zich te laten nemen. U kunt ook regelmatig stofzuigen met behulp van een machine met een filter dat is ontworpen om allergenen te vangen.

Vermijd vegen en afstoffen, omdat ze meer deeltjes in de lucht kunnen duwen. Gebruik in plaats daarvan natte of statisch vastzittende reinigingsproducten. Gebruik een allergeenverlagend filter in uw centrale verwarmings- en koelsysteem en overweeg ook een luchtreiniger te gebruiken.

thematische pauze

4. Vervang het tapijt

Het is veel gemakkelijker om allergenen te beheersen op gladde vloeren zoals tegels en hardhout. Tapijt vangt en houdt een hoog percentage deeltjes vast dat door uw kat wordt vrijgegeven. Vervang indien mogelijk de vloerbedekking door deze andere vloeropties.

tapijt met vulling
Afbeelding Credit: Andy Dean Fotografie, Shutterstock
thematische pauze

5. Praat met uw arts

Veel medicijnen en therapieën kunnen helpen uw allergieën onder controle te houden en u in staat stellen om te genieten van het bezitten van een Savannah-kat. Praat met uw arts over uw opties of vraag om een verwijzing naar een allergiespecialist. Het is van vitaal belang om te bepalen of het uw kat is die uw symptomen veroorzaakt in plaats van een ander allergeen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Als u last heeft van allergieën, zal een Savannah-kat waarschijnlijk uw symptomen veroorzaken, net als elke andere kat. Voordat u een van deze huisdieren aan uw huishouden toevoegt, moet u tijd doorbrengen met andere katten om te zien hoe uw immuunsysteem reageert. Vergeet echter niet dat reacties sterk kunnen variëren tussen individuele katten, zelfs die van hetzelfde ras. Als u een Savannah-kat overweegt, moet u de staats- en lokale wetgeving dubbel controleren, omdat deze niet legaal iso bezit op alle locaties.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock