Zijn Ragdolls gevoelig voor artritis?

Artritis is een veel voorkomende aandoening die de gewrichten bij zowel mensen als dieren aantast.  Er wordt gedacht dat 60% tot 90% van de katten wordt beïnvloed door artritis, met name die ouder dan 12 jaar. Het kan pijn, zwelling en stijfheid veroorzaken.
ragdoll artritis

Wat zijn de oorzaken artritis bij katten?

Er is niet één antwoord op deze vraag, omdat deze kan variëren afhankelijk van het specifieke type artritis waaraan een kat lijdt. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van artritis bij katten zijn echter:

-Letsel: Artritis kan ontstaan als gevolg van een fysiek trauma, zoals een val of aangereden worden door een auto.

-Gebrek aan lichaamsbeweging: Katten die niet genoeg beweging krijgen, hebben meer kans op artritis. Dit komt omdat artritis wordt veroorzaakt door ontstekingen en soms optreedt wanneer spieren stijf worden door niet te worden gebruikt.

-Ziekten en infecties: Artritis kan ook worden veroorzaakt door verschillende ziekten of infecties, waaronder feline leukemievirus (FeLV) en myocarditis.

Genetica: Sommige katten zijn gewoon meer vatbaar voor het ontwikkelen van artritis dan anderen.

Artritis kan zich ontwikkelen als het kraakbeen of het zachte weefsel van de gewrichten beschadigd of versleten is geraakt. Omdat de gewrichten met de leeftijd kunnen slijten, lopen oudere huisdieren een groter risico op het ontwikkelen van artritis dan jongere huisdieren.

Symptomen van artritis bij katten

Artritis is meer slopend bij grotere huisdieren. Hoewel artritis bij een kleine hond of kat misschien niet veel invaliditeit veroorzaakt, kan de beperking aanzienlijk zijn voor een grote hond.

Tekenen van artritis bij katten zijn verminderde mobiliteit, moeite met opstaan uit een zittende of liggende positie en pijn bij het bewegen van de gewrichten van de kat. Veel katten ervaren ook zwelling en ontsteking rond hun gewrichten.

Een kat met artritis kan slap worden of proberen te voorkomen dat hij gewicht op de aangetaste gewrichten legt.

Hoe wordt artritis behandeld bij katten?

De pijn veroorzaakt door artritis wordt meestal beheerd door middel van medicatie. De dierenarts kan ontstekingsremmende medicatie voorschrijven voor pijnverlichting.

Het huisdier moet een geschikt gewicht hebben en regelmatig lichaamsbeweging krijgen om pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. De dierenarts kan een specifiek niveau van lichaamsbeweging en een vetarm of gewichtsbeheersingsdieet aanbevelen als het huisdier overgewicht heeft.

In ernstige gevallen van artritis bij katten kan een operatie worden aanbevolen. Dit kan het reinigen van gescheurd kraakbeen of puin van het gewricht, het fuseren van een gewricht of het doen van een gewrichtsvervanging omvatten.

Huisdieren met artritis mogen geen ontstekingsremmende medicatie krijgen die is gemaakt voor menselijke consumptie. Deze medicijnen kunnen dodelijk zijn voor huisdieren.

Sommige supplementen zoals glucosamine, chondroïtine en polysulfated glycosaminoglycans (GAG’s) worden gebruikt om huisdieren met artritis te helpen. Het gebruik van polysulfated glycosaminoglycanen voor artritis bij huisdieren is op zijn minst gedeeltelijk bewezen door medisch onderzoek.

Alternatieve behandelingen voor artritis bij huisdieren omvatten supplementen en medicatie, magnetische halsbanden voor huisdieren en acupunctuur. Van kattenkruid wordt ook gezegd dat het ontstekingsremmend is en oraal of topisch kan worden gebruikt om zwelling door artritis te verminderen.

Een eigenaar van een huisdier moet een dierenarts raadplegen voordat hij een van deze behandelingen aan zijn huisdier geeft.

Is CBD olie goed voor katten met artritis?

Er is veel discussie over het effect van CBD-olie op katten met artritis. Sommige mensen zweren erbij en zeggen dat het helpt de pijn en ontsteking van hun kat te verlichten. Anderen zeggen dat er niet genoeg bewijs is om de bewering te ondersteunen dat CBD-olie gunstig is voor katten met artritis.

Hoe dan ook, het is de moeite waard om CBD-olie eens te proberen als uw kat last heeft van gewrichtspijn of ontsteking. Zorg ervoor dat u eerst met uw dierenarts praat om er zeker van te zijn dat het veilig is voor uw katachtige vriend.

Zijn Ragdolls gevoelig voor artritis?

Hoe maak ik mijn artritische kat comfortabeler?

Er zijn veel manieren om uw artritische kat comfortabeler te maken.

– Voorzie uw kat van een comfortabel, goed gewatteerd bed.

Zorg voor een oprit of stap naar plaatsen waar ze graag rusten – zoals je bed, een bank of een stoel bij het raam.

– Koop een kattenbak met één lage kant voor gemakkelijke toegang. Zie onze gids voor beste kattenbakken voor oudere katten.

Bewaar alles wat uw kat nodig heeft – zoals de kattenbak, voedsel en water – in één gemakkelijk toegankelijk deel van uw huis.

– Gebruik zachte borstels voor verzorging.

Hoe lang leven katten met artritis?

Er is niet één antwoord op deze vraag, omdat de levensduur van een kat met artritis zal variëren afhankelijk van het individuele dier. Echter, general schattingen suggereren dat katten met artritis tot 10 jaar of langer kunnen leven. Dit is waarschijnlijk gedeeltelijk te wijten aan het feit dat de meeste katten met artritis over het algemeen gezond en actief zijn. Bovendien krijgen veel katten met artritis regelmatig veterinaire zorg en behandeling die kan helpen hun gezondheidstoestand stabiel te houden en te voorkomen dat ze verslechteren.

Preventie van artritis bij katten

Artritis kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genen en levensstijlkeuzes. Er zijn echter enkele algemene tips die kunnen helpen het risico op het ontwikkelen van artritis bij uw kat te verminderen: houd ze actief door ze te voorzien van veel speelgoed en speeltijd, geef ze een gezond dieet met eiwitten en omega-3-vetzuren en zorg ervoor dat ze regelmatig veterinaire controles hebben.

Zijn Ragdoll katten gevoelig voor artritis?

Er is enige discussie over de vraag of Ragdoll-katten vatbaar zijn voor artritis, omdat het ras een relatief lage incidentie van de aandoening heeft. Sommige experts zijn echter van mening dat omdat Ragdolls een grote bouw hebben, ze vatbaarder zijn voor gewrichtsproblemen dan andere rassen. In ieder geval zullen regelmatige dierenartscontroles en een dieet met veel hoogwaardige eiwitten en hoogwaardige ingrediënten die qua voedingswaarde zijn gericht op het behoud van een optimale gezondheid van botten en gewrichten, helpen uw kat gezond en vrij van artritis te houden.

Artritis is een veel voorkomende aandoening die zowel katten als mensen kan treffen. Het kan pijn, zwelling en stijfheid veroorzaken. Er zijn veel manieren om artritis bij katten te behandelen. Preventie is echter altijd het beste.

Lees meer over gezondheidsproblemen in Ragdoll Cats