Zijn Lykoi katten hypoallergeen? Dierenarts beoordeelde feiten en veelgestelde vragen

Lykoi-katten, ook wel “wolfkatten” of “weerwolfkatten” genoemd, zijn liefhebbende metgezellen die graag op je schoot knuffelen. Dit uniek uitziende ras is aanhankelijk, sociaal en weegt slechts tussen de 6-12 pond. Hun schaarse vachten zien er misschien grof en ruw uit, maar ondanks dit uiterlijk is de vacht kort en fijn. Over de vacht gesproken, zijn Lykoi-katten hypoallergeen? Helaas worden Lykoi-katten niet als hypoallergeen beschouwd vanwege hun langere bovenvacht die vaak werpt.

In dit bericht zullen we dit fascinerende kattenras en andere rassen verkennen die mogelijk een meer geschikte optie zijn voor de allergiepatiënt.

3 kat face divider

Zijn Lykoi katten hypoallergeen?

Ondanks het feit dat ze gedeeltelijk haarloos zijn, wordt dit zeldzame designerkattenras niet als hypoallergeen beschouwd.  Hun topcoat werpt vaak af en ze kunnen nog steeds problemen veroorzaken voor mensen met een allergie, omdat huidschilfers een allergie-trigger zijn 1. De meeste mensen die allergisch zijn voor katten reageren op het allergeen dat bekend staat als Fel d 1, een eiwit dat voorkomt in het speeksel en talgafscheidingen van katten 2. Er zijn acht andere erkende kattenallergenen, maar Fel d 1 is verantwoordelijk voor 96% van de gerapporteerde allergiereacties.
Het is belangrijk op te merken dat geen enkel kattenras 100% hypoallergeen is, maar afhankelijk van verschillende factoren zijn sommige rassen waarschijnlijk gemakkelijker op allergieën dan andere. Als u alleen milde allergieën voor katten heeft, kunt u mogelijk met een Lykoi leven, maar als uw allergieën ernstig zijn, kunt u problemen hebben om er een in huis te houden.

Lykoi Kat
Afbeelding credit: Eric Isselee, Shutterstock

Hoeveel werpt de Lykoi-kat?

Als je kijkt naar het uiterlijk van deze gedeeltelijk haarloze katten, is verharen niet iets dat meteen in je opkomt. De Lykoi is gedeeltelijk haarloos omdat ze op geen enkel moment een volledige ondervacht kunnen laten groeien. Dit komt door het ‘Lykoi-gen’.  Toch werpen deze katten meer dan het gemiddelde korthaar kattenras. De Lykoi werpt twee keer per jaar zwaar en kan zelfs hun hele vacht afwerpen.

Een uniek kenmerk van deze katten is dat hun vacht vaak verandert, omdat hun vacht seizoensgebonden veranderingen doormaakt waarbij de vacht langer kan uitgroeien of de vacht volledig kan verharen. De vacht verandert gedurende het leven van de kat en de kleuren zijn ongebruikelijk en groeien in met verschillende witte, grijze of zwarte vlekken.

kattenpootverdeler

Wat zijn de symptomen van een kattenallergie?

Als je niet zeker weet of je een kattenallergie hebt, let dan op deze tekenen wanneer je in contact komt met een kat. We moeten er rekening mee houden dat deze symptomen zich binnen enkele minuten na blootstelling van de kat kunnen ontwikkelen of enkele uren kunnen duren.

  • Netelroos of uitslag op de borst en/of het gezicht
  • Jeukende, rode ogen
  • Hoesten en piepende ademhaling
  • Roodheid van de huid na direct contact met de kat
  • Jeukende, rennende of verstopte neus
  • Niezend
vrouw in blauwe trui met allergie
Image Credit: Polina Tankilevitch, Pexels

Kunnen kattenallergieën worden beheerd?

Sommige kattenliefhebbers zullen gewoon omgaan met de onaangename problemen die een kattenallergie met zich meebrengt; U kunt echter vrij verkrijgbare antihistaminica, decongestiva en nasale steroïde sprays nemen om de symptomen te verlichten. U kunt ook kiezen voor wekelijkse allergie-injecties of immunotherapie, zoals het technisch wordt genoemd, om uw allergieën te verminderen.

Een andere optie is om de kat uit de kamers van het huis te houden dat je vaak bezoekt. Hoe graag u ook wilt, laat uw kat niet bij u slapen, want dit zal uw allergieën absoluut verergeren. Houd het huis zo schoon mogelijk en stofzuig met behulp van een HEPA-filter om de huidschilfers op te vangen.

Wat zijn de beste kattenrassen voor mensen met een allergie?

Nu we weten dat de Lykoi geen ideale keuze is voor mensen met kattenallergieën, welke rassen worden als betere keuzes beschouwd? Bekijk de onderstaande lijst om u te helpen een betere beslissing te nemen voor een “hypoallergeen” kattenras.

Kattenfokker en zijn Devon Rex kat
Afbeelding credit: Veera, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

De Lykoi-kat is een zeldzaam designerkattenras met een ongewone vacht. Ondanks dat ze deel uitmaken van semi-haarloze kattenrassen, werpt de vacht die ze vaak hebben afgeworpen en is niet ideaal voor de allergielijder. U kunt specifieke maatregelen nemen om uw allergieën te verlichten als u slechts milde opflakkeringen heeft, maar u moet dit ras vermijden als u astma of een andere ernstige allergie heeft die rond katten kan worden veroorzaakt.

Hoewel er geen echt 100% hypoallergeen kattenras is, werpen sommige niet zoveel of produceren ze minder Fel d 1, waardoor iemand met allergieën een kat kan hebben. Droevig de Lykoi hoort daar niet bij.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Jaroslaw Kurek, Shutterstock