Waarom houden katten van de zon? 6 Redenen & Veiligheidstips

Een van de grappigste en meest fascinerende gewoonten van katten is hun liefde voor zonnebaden. Het is een geweldig gezicht om katten uitgestrekt in de zon te zien of zich te koesteren in de warmte van een zonnig raam. Maar waarom houden katten zo van zonnebaden?

Het blijkt dat katten veel redenen hebben om te zonnebaden, zoals het reguleren van hun lichaamstemperatuur en het krijgen van extra vitamine D. Er is dus iets meer aan het zonnebaden van katten dan op het eerste gezicht lijkt. Blijf lezen om de fascinerende redenen te ontdekken waarom katten van de zon houden en waarom het zo gunstig voor hen is.

3 kat face divider

De 6 redenen waarom katten van de zon houden

1. Regulering van de lichaamstemperatuur

Een voordeel van zonnebaden voor katten is dat het hen helpt hun lichaamstemperatuur te reguleren en energie te besparen. Zonnebaden is een geweldige manier voor katten om warm te blijven op koude dagen en koel op warme dagen. Zonnebaden helpt katten hun lichaamstemperatuur te behouden, wat essentieel is voor hun gezondheid en welzijn.

kat op het strand
Image Credit: steph foto’s, Shutterstock
thematische pauze

2. Vitamine D Bron

Een ander voordeel van zonnebaden voor katten is dat het hen de mogelijkheid geeft om extra vitamine D te krijgen. Vitamine D is een essentiële voedingsstof voor katten en het helpt hen calcium te absorberen, wat belangrijk is voor sterke botten en gezonde tanden. Katten kunnen UVB-straling niet rechtstreeks metaboliseren tot vitamine D3 zoals mensen dat kunnen. Ze halen het grootste deel van de vitamine D uit hun voeding. De zon kan echter talgolie produceren die door hun huid kan worden ingenomen en omgezet in de vitamine wanneer ze zichzelf verzorgen.

thematische pauze

3. Ontspanning en stressvermindering

Naast de fysieke voordelen van zonnebaden voor katten, kan het ook een geweldige manier voor hen zijn om te ontspannen en te ontstressen – dus vrijwel dezelfde reden waarom mensen soms graag in de zon rondhangen. Zonnebaden geeft katten de kans om de tijd van hun dag te nemen en gewoon te genieten van de warmte.

kat liggend op het zand
Afbeelding credit: Birgit, Pixabay
thematische pauze

4. Het is een natuurlijk antidepressivum

Zonlicht kan kleine hoeveelheden serotonineproductie bij dieren verhogen. Van dit volledig natuurlijke antidepressivum is bekend dat het gevoelens van welzijn en geluk bij zowel mensen als huisdieren bevordert. Van de neurotransmitter is bekend dat hij stemming, sociaal gedrag, eetlust, slaap en vele andere functies bij mensen reguleert – hoewel wetenschappers nog steeds leren over de effecten ervan op dieren.

thematische pauze

5. Ze gebruiken het om te slapen

Zonnebaden kan katten ook helpen een betere nachtrust te krijgen, omdat de warmte rustgevend en ontspannend kan zijn. Zoals eerder vermeld, gebruiken katten de zon om de lichaamstemperatuur te helpen reguleren – en merk op dat ze minder warmtereceptoren hebben dan wij als mensen.

Zowel dieren als mensen kunnen worden beïnvloed door het melatoninehormoon van de zon. Dit hormoon reageert met de pijnappelkliercellen om hun slaapcycli te reguleren en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Wetenschappers geloven dat huisdieren overdag toegang moeten hebben tot ongeveer 20-40 minuten natuurlijk zonlicht om hun circadiane ritmes te behouden.

Kat slapen
Image Credit: bones64, Pixabay
thematische pauze

6. Potentiële verlichting van pijn

De warmte van de zon kan tijdelijke verlichting bieden voor artritis, reuma en andere kwalen bij oudere huisdieren – en het kan ook ziektekiemen en gisten doden die in wonden kunnen groeien (zoals anaerobe bacteriën). Dit is de reden waarom veel dierenartsen full-spectrum verlichting hebben om hun verkoeverkamers te verlichten.

kattenpootverdelerIs zonnebaden veilig voor katten?

Het korte antwoord is ja, katten kunnen veilig zonnen, mits bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen. Hoewel zonnebaden geweldig is om katten te helpen ontspannen en andere gezondheidsvoordelen kan bieden, is te veel van het goede eigenlijk een slechte zaak – zoals al het andere met het leven. Dat gezegd hebbende, katten moeten niet zonder toezicht in de zon worden achtergelaten, omdat ze net als mensen gevoelig kunnen zijn voor hitte-uitputting en uitdroging. En ja, te veel blootstelling aan de zon kan ook leiden tot zonnebrand, wat vooral pijnlijk kan zijn voor katten vanwege hun dunne vacht

Tips voor kattenzonnebaden

Hoewel zonnebaden niet slecht is voor katten, zijn er manieren waarop u ervoor kunt zorgen dat uw kat alle voordelen krijgt terwijl u eventuele negatieve bijwerkingen minimaliseert. Om dit te doen, moet u er eerst voor zorgen dat u uw kat een schaduwrijke plek biedt om zich terug te trekken als hij het te warm krijgt of een pauze van de zon wil nemen. Katten kunnen snel oververhit raken als ze te lang in de zon blijven, dus het is belangrijk om ze te voorzien Met een plek waar ze kunnen afkoelen wanneer dat nodig is.

Zorg er ook voor dat uw kat te allen tijde voldoende vers water beschikbaar heeft. Zonnebaden kan een geweldige activiteit zijn voor katten, maar het kan ook uitdrogend zijn. Zorg ervoor dat je kat voldoende koel water klaar heeft staan in een nabijgelegen kom of fontein. Nogmaals, zorg ervoor dat het water koel wordt gehouden en niet warm.

En tot slot, houd je kat in de gaten terwijl hij aan het zonnen is. Soms vallen katten in slaap in de zon, omdat ze zulke harde werkers zijn – grapje. Het is gemakkelijk voor hen om te ontspannen, dus zorg ervoor dat je je kat in de gaten houdt en uit de zon haalt als hij langer dan 40 minuten duurt. Net als bij mensen kan te veel tijd in de zon negatieve bijwerkingen hebben – vooral bij katten met een korte vacht en een gevoelige huid op de momenten van de dag waar de zonnestralen het sterkst zijn, zoals tussen 12.00 uur en ongeveer 15.00 uur.

Kat liggend
Kat liggend door GidonPico, Pixels

3 kat face dividerVeelgestelde vragen

Hebben huisdieren zonnebrandcrème nodig om ze te beschermen tegen schade door de zon?

Niet in de mate waarin we dat doen, omdat ze bont hebben, maar het kan helpen de blootstelling aan schadelijke UVB-stralen te minimaliseren. Huisdieren, zoals mensen, kunnen last hebben van zonnebrand en huidbeschadiging als gevolg van blootstelling aan ultraviolette straling. Dit kan leiden tot huidkanker bij huisdieren, net als bij mensen.

Hoewel de meeste huisdieren vacht hebben om ze te beschermen, hebben sommige rassen minder vacht, of ze kunnen kalend zijn als gevolg van leeftijd of ziekte. Dus, katten die een hoger risico lopen op zonnebrand zijn witte, lichtgekleurde of haarloze rassen. Voor deze dieren kan het aanbrengen van zonnebrandcrème een extra beschermingslaag bieden tegen de zonnestralen.

Zonnebrandcrèmes die speciaal zijn ontworpen voor katten zijn een goede optie. Deze producten bevatten ingrediënten die veilig zijn voor huisdieren, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, en ze zijn meestal hypoallergeen. Zonnebrandcrèmes voor katten kunnen ook in verschillende vormen voorkomen, zoals sprays, lotions en doekjes, zodat u degene kunt kiezen die het beste werkt voor uw huisdier. Wanneer u zonnebrandcrème op uw kat aanbrengt, zorg er dan voor dat u alle blootgestelde gebieden bedekt, zoals de neus, buitenste oren en buik.

Wat gebeurt er als een kat een hitteberoerte krijgt tijdens het zonnebaden?

De gemiddelde lichaamstemperatuur voor een kat ligt tussen 101,0 en 102,5 ° F, en als de lichaamstemperatuur van uw kat boven de 104 ° F stijgt, is het raadzaam om hem onmiddellijk naar de dierenarts te brengen. Katten kunnen zweten door hun voetzolen en door hun vacht te likken. Maar hun koelmechanismen verliezen efficiëntie en worden minder effectief als het te warm wordt.

De kat kan een zonnesteek krijgen als hij te lang in de zon staat en/of de zonnestralen simpelweg te sterk zijn. De lichaamstemperatuur van de kat zal hierdoor stijgen. Als gevolg hiervan worden de essentiële functies van de cellen en organen erin minder efficiënt. En katten kunnen in ernstige gevallen zelfs sterven aan orgaanfalen.

zwarte kat liggend
Afbeelding credit: Pixabay

Hoe u kunt zien of uw kat lijdt aan een hitteberoerte

Als een kat het te warm krijgt, kan hij prikkelbaar worden. Andere veel voorkomende tekenen van een hitteberoerte bij katten zijn lethargie, weigeren te bewegen, kwijlen en hijgen, en open mond hijgen en ademen. U kunt ook merken dat uw kat zich vreemd gedraagt, zoals er over het algemeen onwel uitzien. Dit kan erop wijzen dat ze last hebben van secundaire effecten van een hitteberoerte.

Wat kan ik doen als mijn kat lijdt aan een hitteberoerte?

Als uw kat last heeft van een hitteberoerte, kunt u beginnen met noodkoeling bij u thuis. Verplaats de kat naar een koele schaduwrijke plek en maak zijn vacht nat met koel of warm water. U wilt ook een noodoproep doen naar uw dierenarts. Gebruik geen koud water tenzij uw dierenarts u heeft geïnstrueerd. Dit kan de bloedtoevoer daadwerkelijk verminderen en warmteverlies veroorzaken. Misschien wilt u uw kat zelfs een paar slokken koud water aanbieden, als hij het kan drinken.

Hebben katten vitamine D nodig?

Katten hebben vitamine D nodig voor gezonde botten en tanden, net als mensen. Vitamine D helpt het lichaam calcium te absorberen en te metaboliseren, wat essentieel is voor sterke botten en tanden. De gemiddelde binnenkat krijgt waarschijnlijk voldoende vitamine D uit het voedsel dat hij eet, maar buitenkatten hebben mogelijk extra vitamine D nodig.

Ook katten die ouder zijn, zwanger zijn of borstvoeding geven, of katten die bepaalde medische aandoeningen hebben, zoals nierziekte, kunnen ook een vitamine D-supplement nodig hebben. Uw dierenarts kan u helpen beslissen over het juiste type en de juiste dosering van het supplement voor uw kat.

Houd er ook rekening mee dat te veel vitamine D giftig kan zijn voor katten, dus zorg ervoor dat u de instructies van uw dierenarts opvolgt en uw kat niet meer dan de aanbevolen dosering geeft. De Association of American Feed Control Officials (AAFCO) stelt dat volwassen kattenvoer ten minste 280 internationale eenheden (IE) vitamine D moet bevatten, maar niet meer dan 30.080 IE per kilogram voedsel.

Amerikaanse Polydactyl kat die buiten loopt
Afbeelding credit: Jenny Margarette, Shutterstock

kattenpootverdeler

Dingen inpakken

Katten houden ervan om te zonnebaden om verschillende redenen, van het reguleren van hun lichaamstemperatuur tot gewoon ontspannen en wat slapen. Er zijn veel voordelen aan zonnebaden voor katten, zowel fysiek als mentaal. Het helpt echter om een paar veiligheidstips in gedachten te houden wanneer u met uw kat zonnebadt, zoals hem een koele, schaduwrijke plek bieden om zich terug te trekken en ervoor te zorgen dat hij voldoende vers koel water beschikbaar heeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Masarik, Shutterstock