5 interessante feiten over de lila schildpad kat


Wat is er mooier dan een schildpadkat? Een Lilac Tortoiseshell Cat!

Schildpadkatten worden meestal beschreven als rood en zwart. Ze zijn echter niet noodzakelijkerwijs altijd in deze exacte tinten; Soms kunnen de rode vlekken crème of oranje zijn, terwijl de zwarte vlekken grijs, blauw of chocolade kunnen zijn.

Verdunningsgenen bij deze katten kunnen hun vachtkleur wijzigen, waardoor de zeldzame en mooie Lilac Tortoiseshell-kat ontstaat.

Dus, terwijl een standaard schildpadkat een zwarte en oranje vacht heeft, zal de Lila-kat deze kleuren hebben verdund tot een lichtpaarse en crèmekleur.

Laten we eens kijken wat enkele interessante feiten zijn over het Lilac Tortoiseshell-kitten.

1. Verhaal achter genetica

De Lilac Tortoiseshell kat is zeker geen kitten dat je elke dag zult zien, wat het nog mooier en uitzonderlijker maakt.

De lila versie bij katachtigen is eigenlijk een lichte versie van een chocoladekleur. Alle vachtkleuren bij katten zijn afkomstig van zwart en oranje en de zwarte kleur heeft recessieve variaties. Dankzij deze variaties kan de zwarte vachtkleur worden omgezet in chocolade.

Als een kat met een chocoladevachtkleur ook het verdunde gen heeft, kan ze een lila vacht hebben. Volgens de Kattenliefhebbersvereniging, Het lilac-gen moet aanwezig zijn in de stambomen van beide ouders voor hen om lila nakomelingen te produceren.

2. Heeft kleur iets te maken met de persoonlijkheid van de kat?

Er is enige discussie geweest over de vraag of een specifieke vachtkleur bij katachtigen iets te maken heeft met hun persoonlijkheid.

Bijvoorbeeld Elizabeth Stelow en haar medewerkers [1] Gerapporteerd hoe katteneigenaren die betrokken waren bij hun studie verklaarden dat Calico en schildpadkatten vaker agressief zijn tegenover mensen.

Hier is het belangrijk om te begrijpen dat er geen enkele verklaring is voor de persoonlijkheid van een Lilac Tortoiseshell-kat, Omdat dit geen enkel kattenras is, maar een vachtkleurpatroon dat bij verschillende katten te vinden is.

Je ziet dus misschien een Maine Coon-kat met een lila schildpadvacht, maar dit patroon wordt ook gezien bij zowel Britse als Amerikaanse korthaarkatten.

Daarom zal de persoonlijkheid van deze kat afhangen van zijn ras, socialisatie en levensomstandigheden, en niet van zijn vachtkleur.

3. Mannelijke Lilac Tortoiseshell Katten zijn een zeldzaam juweeltje

Ben je meer fan van mannelijke katachtigen? Je zou dan teleurgesteld kunnen zijn – omdat de meeste Lilac Tortoiseshell-katten vrouwtjes zijn.

Dit gebeurt omdat het vachtkleurgen zich op het X-chromosoom bevindt.

Vrouwen hebben twee X-chromosomen, een van de moeder en de andere van de vader, terwijl mannen slechts één X-chromosoom en één extra Y-chromosoom hebben. In termen van genetica worden mannelijke katachtigen verondersteld slechts één vachtkleur te hebben.

Hoewel de meeste Lilac Tortoiseshell-katten vrouwtjes zijn, zijn hun mannelijke tegenhangers nog steeds te zien.

Volgens het Falls Village Veterinary Hospital kan er een genetische anomalie zijn, waardoor een mannelijke kat drie chromosomen krijgt – XXY, wat betekent dat een mannelijke kat als deze de twee vereiste X-chromosomen heeft voor de vachtkleuring van de schildpad.

Lilac Tortoiseshell-katten met deze genetische afwijking zullen echter altijd steriel zijn, dus het is onmogelijk om ze te fokken.

4. Een zeldzame vachtkleur brengt een hoge prijs met zich mee

De prijs voor een schildpadkat hangt af van verschillende factoren, zoals het ras, de leeftijd van de kat en de reputatie van de fokker.

Gemiddeld kun je verwachten dat je van $ 1000 tot $ 2000 voor deze katten betaalt. Maar omdat het lila patroon zo zeldzaam is om te vinden, schatten de fokkers hun waarde nog hoger in.

Dus, als je gelukkig genoeg bent om deze zeldzame schoonheid te vinden, kun je verwachten dat je betaalt van $1500 tot zelfs $6000 voor!

5. Het geluk brengen

Je hebt misschien gehoord van de spirituele betekenis van de zwarte kat, maar dit zijn niet de enige katachtigen die verband houden met symboliek.

Feitelijk veel culturen in het verleden, zoals de oude Kelten, geloofden hoe schildpadkatten, inclusief die met lila jassen, geluk symboliseerden!

Dit geloof is nog steeds aanwezig in sommige delen van de wereld, zoals in Ierland en Schotland.

Mensen in Japan geloven dat schildpadkatten zo krachtig zijn dat ze zelfs onze huizen tegen geesten kunnen beschermen.

Dit is echt een fascinerend feit over deze zeldzame katachtigen, nietwaar?

Laatste woorden

Ik weet zeker dat alle liefhebbers van uiterst zeldzame vachtkleuring bij katachtigen de Lilac Tortoiseshell-kat heel interessant hebben gevonden.

Als je een ki wilt bezittentten als deze, wens ik je veel succes bij het proberen om er een te vinden!

Misschien vind je onze uitleg over de Lynx Point Siamese Cat ook leuk. Tot daar!

Verwijzingen:
[1] Stelow, EA, et. al. (2016) The Relationship Between Vat Color and Aggressive Behaviors in the Domestic Cat, Journal of Applied Animal Welfare Science, 19:1, 1-15, DOI, Geraadpleegd op 10 mei 2023.