Hoeveel tanden heeft een kat? Door dierenarts goedgekeurde feiten

Katten groeien twee sets tanden gedurende hun hele leven. Ze hebben melktanden die groeien tijdens de kittentijd. Vervolgens vallen deze tanden uit en worden ze vervangen door volwassen tanden. Zodra een kat al zijn volwassen tanden laat groeien, hebben ze in totaal 30 tanden.

Katten zijn vatbaar voor tandziekten en tussen 50% en 90% van de katten ouder dan 4 jaar zal een soort gebitsprobleem ervaren 1. Het is dus belangrijk voor katteneigenaren om goed geïnformeerd te zijn over de basisgebitsverzorging voor katten en hoe ze de tanden van hun katten schoon en gezond kunnen houden.

3 kat face divider

Kattentanden Ontwikkeling

Kittens worden geboren zonder tanden. Ze beginnen hun eerste set tanden, ook bekend als bladverliezende tanden, te groeien als ze ongeveer 3 weken oud zijn 2. Hun tanden zullen blijven groeien totdat ze ongeveer 6 tot 8 weken oud zijn.

een kitten dat op de grond ligt
Afbeelding credit: Garmasheva Natalia, Shutterstock

De overgang van melktanden naar volwassen tanden

Net als mensen hebben kittens minder tanden dan volwassen katten. Ze groeien tot 26 bladverliezende tanden, waaronder 12 snijtanden, 4 hoektanden en 10 premolaren. Kittens houden hun bladverliezende tanden niet te lang vast. Deze tanden beginnen meestal los te komen en vallen af wanneer kittens ongeveer 3 tot 4 maanden oud zijn. Rond deze tijd zullen kittens tandjes krijgen en kunnen ze mondig worden of beginnen te bijten omdat tandjes irriterend en pijnlijk kunnen zijn. De snijtanden vallen meestal als eerste uit. De hoektanden volgen en dan zijn de premolaren meestal de laatste tanden die uitvallen.

Soms kunt u de melktanden van uw kitten vinden als ze uitvallen. Het is ook normaal dat kittens per ongeluk hun melktanden inslikken. Er is geen reden tot paniek, omdat dit vaak gebeurt en de gezondheid van een kitten niet negatief beïnvloedt.

In sommige gevallen kan een bladverliezende tand niet volledig uitvallen, wat resulteert in een aanhoudende tand. Het is handig om regelmatig de tanden van uw kitten te controleren en te zoeken naar aanhoudende tanden omdat het tandjes krijgt. U kunt overblijfselen van een tand in het tandvlees zien of twee tanden in dezelfde kom zien groeien als de volwassen tand begint te groeien. Hardnekkige tanden die niet meteen worden onderzocht, kunnen leiden tot tandbederf, gebitsproblemen en malalignment. Zorg er dus voor dat u een afspraak maakt met uw dierenarts als u aanhoudende tanden in de mond van uw kitten opmerkt.

Tegen de tijd dat een kitten 6 maanden oud is, heeft het zijn volledige set volwassen tanden. Volwassen katten hebben 30 tanden, die bestaan uit 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren en 4 kiezen. Zodra een kat zijn volledige gebit laat groeien, zal hij geen nieuwe tanden meer laten groeien.

Dierenarts controleert tanden van de Maine Coon-kat
Afbeelding credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

kat face divider 2

Basis kattentandverzorging

Regelmatige gebitsreiniging en onderhoud helpen veel voorkomende tandheelkundige problemen bij katten te voorkomen, zoals gingivitis en parodontitis. Een van de beste manieren om de tanden van uw kat te beschermen, is door ze dagelijks te poetsen. Het kan enige tijd duren om uw kat te trainen om te wennen aan en tandenpoetsen te verdragen, maar het is de moeite waard omdat het een van de meest effectieve manieren is om zijn tanden schoon te houden en tandsteenopbouw te voorkomen.

U kunt uw kat ook tandheelkundige traktaties geven of wateradditieven gebruiken. Ze zijn echter niet zo effectief als tandenpoetsen. Een andere manier om de tandheelkundige gezondheid te bevorderen, is door regelmatige controles met uw dierenarts te plannen. Uw dierenarts kan bepalen of de tanden van uw kat schoon zijn en of ze aan een gebitsreiniging toe zijn.

kat tandenpoetsen
Image Credit: cynoclub, Shutterstock

Tekenen van gezonde kattentanden

Controleer de tanden van uw kat regelmatig om er zeker van te zijn dat ze schoon en gezond zijn. Gezonde tanden zullen wit zijn en vrij van tandplak of tandsteenopbouw. Zorg ervoor dat u ook controleert op afgebroken tanden.

Het is ook belangrijk om het tandvlees van je kat te onderzoeken. Ze moeten roze zijn en vrij van laesies, en ongezond tandvlees kan ook rood en gezwollen lijken. De adem van uw kat kan een andere indicator zijn van zijn mondgezondheid. Hun adem kan een milde geur hebben, vooral als ze net hebben gegeten. Als de geur echter sterk is en een onaangename geur heeft, is het waarschijnlijk dat uw kat een soort mondprobleem heeft ontwikkeld.

kattenpootverdeler

Conclusie

Goed geïnformeerd zijn over een gezonde gebitsontwikkeling en hygiëne kan helpen het risico te verminderen dat katten bepaalde tandziekten en -problemen ontwikkelen. Zorg ervoor dat u de tanden van uw kat regelmatig controleert en blijf ze schoonmaken om tandplak en tandsteenophoping te voorkomen. Raadpleeg uw dierenarts als u ooit vermoedt dat er iets mis is met het gebit van uw kat. Zorg ervoor dat je ook keEP met jaarlijkse controles, zodat uw dierenarts kan helpen bepalen of er extra zorg moet worden besteed aan het gebit van uw kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: PRESSLAB, Shutterstock