Zijn katers aanhankelijker?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

kat wrijft liefkozend over de benen van een persoon

Ik ben mijn hele leven al met katten bezig. Ik was een kattengek kind dat het geluk had om op te groeien en met katten te werken in één van de grootste dierenasielen in de VS.

In die tijd heb ik duizenden katten van alle soorten, maten en geslachten gezien, samen met duizenden kattenmensen. En één van de meest voorkomende kattenmythes, die niet alleen populair is bij de gemiddelde katteneigenaar maar ook binnen de veterinaire wereld, is dat katers aanhankelijker zijn dan poezen.

Maar is dit waar? Zijn katers aanhankelijker?

Dit kan inderdaad waar zijn, maar niet om de reden die je zou verwachten. Als je alleen naar het geslacht kijkt, is er niets dat erop wijst dat een kater aanhankelijker is dan een poes. Maar deze mythe wordt waarschijnlijk in stand gehouden vanwege het genetische verband tussen het vachtpatroon van een Tortie of Calico, het geslacht, en de brutale houding.

Ja, de brutale houding van Tortie katten is niet slechts een mythe en studies hebben een verband gevonden tussen Torties en een verhoogde kans op agressie. Tortie katten zijn ook overwegend vrouwtjes en de kans op een mannelijke Tortie kat is minder dan een half procent!

Met andere woorden, omdat Tortie katten een licht verhoogde kans op agressie hebben en bijna alle Tortie katten vrouwtjes zijn, zouden mannelijke katten beschouwd kunnen worden als iets aanhankelijker- althans vanuit een strikt statistisch perspectief.

Maar er is hier veel meer aan de hand dan alleen wat brutale Torties, dus laten we deze mythe eens nader bekijken en de mogelijke redenen waarom ze zo populair is.

Wat betekent genegenheid voor jou?

Voor we in de verklaringen duiken, moeten we onszelf een belangrijke vraag stellen…

Wat betekent “aanhankelijk” werkelijk voor u? De definitie zal voor elke persoon en elke kat een beetje anders zijn.

Bijvoorbeeld, mijn kat Debbe is een van de meest aanhankelijke en liefdevolle katachtigen die ik ooit heb ontmoet. Maar in tegenstelling tot sommige katten, heeft ze bijna nul interesse om op mijn schoot te zitten. In plaats daarvan, is ze blij om geaaid te worden terwijl ze naast me hangt- niet op me.

Als je haar één keer zou ontmoeten en haar prompt op je schoot zou neerzetten, zou ze waarschijnlijk weglopen of zelfs wegrennen naar de volgende kamer! Ondanks het feit dat sommige katten niets liever doen dan op je schoot zitten, is dat gewoon niet de manier waarop mijn kat affectie toont.

Maar dat betekent zeker niet dat ze niet aanhankelijk! In plaats daarvan, heeft ze misschien niet dezelfde definitie van genegenheid!

Dus onthoud dat elke kat een beetje anders zal zijn in hoe ze graag affectie tonen en ontvangen. Voordat we een kat als “niet aanhankelijk” bestempelen, of het nu een poes of een kater is, moeten we er zeker van zijn dat we dezelfde taal spreken en dat het niet alleen een verschil van stijl is!

Steriliseren en castreren maakt een groot verschil

Als je gesteriliseerde poezen vergelijkt met gecastreerde katers, dan zul je merken dat de mate van affectie afhangt van de individuele kat en niet van het geslacht. Natuurlijk vormen torty’s een uitzondering en daar gaan we later dieper op in.

Maar het wordt heel anders als je intacte katten gaat vergelijken, of katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd bij andere katten.

Het zoeken naar een partner, of in het geval van katten meerdere verschillende partners, is een uiterst krachtige drift die zowel mannelijke als vrouwelijke katten beïnvloedt, maar op verschillende manieren. Laten we er eens een paar bekijken en hoe ze een kat meer of minder aanhankelijk kunnen doen lijken.

Vrouwelijke hittecycli kunnen onvoorspelbaar gedrag veroorzaken

Tijdens de piek van de paringscyclus van een vrouwtjeskat, zijn ze extreem gericht op het vinden van een partner tegen zowat elke prijs. Hierdoor kunnen poezen zich een beetje gek gedragen en hun gedrag kan variëren van extreme genegenheid tot onvoorspelbare agressie, met veel gekrijs en gejank.

Zelfs voor de ervaren kattenverzorger kan dit gedrag verwarrend zijn, maar vaak kunnen krolse poezen extreem aanhankelijk worden. Ze zullen voortdurend aandacht van je vragen, inclusief kopstoten, miauwen, en zelfs wat flirterige flops voor je neus.

Wat dit echter verwarrend maakt, is dat al deze extra energie snel kan omslaan in agressie. U kunt dit hier in actie zien:


Natuurlijk zou deze kattenverzorgster waarschijnlijk niet over de buik van hun kat moeten wrijven, tenzij ze al weten dat hun kat een fan is van buikjes wrijven. Maar het laat wel zien hoe snel een krolse poes kan overgaan van vrolijk rondfladderen naar je een klein kluifje geven!

Ondanks het feit dat krolsheid vrouwelijke katten vaak aanhankelijker maakt, omdat het ook hun gedrag grillig kan maken, worden ze meestal als niet aanhankelijk bestempeld.

Het is ook eerlijk om te zeggen dat wanneer de meeste mensen aan genegenheid denken, zij zich een trouwe katachtige vriend voorstellen die gelukkig naast je zit of op je schoot. Ze denken waarschijnlijk niet aan genegenheid als je kat om een aai vraagt terwijl ze miauwt en je haar achterste laat zien. Dat is niet bepaald de hoogste vorm van genegenheid voor de meeste kattenouders!

Het verzorgen van kittens kan gedrag veranderen

Niet alleen zijn vrouwelijke katten bezorgd over het vinden van een partner, maar ze hebben ook veel te doen als ze succesvol paren. Het verzorgen van kittens is veel en als een moederpoes zes kittens te voeden en te disciplineren heeft, blijft er niet veel tijd over voor jou!

Terwijl sommige moederpoezen zullen proberen je in het ouderschapsproces te betrekken door je hun kittens te brengen, zullen anderen er de voorkeur aan geven om alleen gelaten te worden met hun pasgeborenen. Niet alleen hebben moederpoezen meer te doen, maar ze kunnen ook te maken krijgen met een aantal beschermende instincten die ervoor kunnen zorgen dat ze minder aanhankelijk overkomen.

Je kunt dit alles echt niet tegen je kat gebruiken, en een moederpoes zijn is een belangrijke taak!

Hoe zit het met ongecastreerde katers?

Ongecastreerde katers kunnen zeker agressiever zijn dan hun gecastreerde soortgenoten, echter, die agressie is meestal gericht op andere katers en niet op mensen. Daarom is het zo gewoon om katers te zien met schrammen, schaafwonden, en erger.

Katers gaan gewoon niet door dezelfde hormonale rollercoaster waar vrouwelijke katten doorheen worden gestuurd en als gevolg daarvan is hun gedrag meestal wat consistenter. Ze maken zich ook geen zorgen over de bescherming van kittens of besteden er echt geen tijd aan om voor hen te zorgen. Als gevolg daarvan hebben ze meer tijd en aandacht voor mensen.

Dat wil niet zeggen dat ongecastreerde katten kalm, koel en beheerst zijn, maar ze zijn wel aanhankelijker naar mensen dan een drukke moederpoes of een poes die wanhopig van de daken schreeuwt op zoek naar een partner.

Steriliseer en castreer uw katten

Zoals u waarschijnlijk al gemerkt heeft, kunnen katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn meer dan hun deel aan problemen hebben die gaan manier achter of een kat aanhankelijk is of niet. Door castratie en sterilisatie verdwijnt de krolsheidscyclus bij poezen en regelrechte agressie bij katers, samen met ander ongewenst gedrag zoals sproeien.

Niet alleen dat, maar gesteriliseerde en gecastreerde huisdieren leven over het algemeen ook langer en gezonder. Als u uw kat wilt laten steriliseren of castreren, kijk dan eens naar de gratis of goedkope klinieken van PetSmart, die u hier kunt bekijken.

Geslacht, Kleur en Affectie

Dit is waar het nog interessanter wordt!

Ik heb al gezegd dat er een verband is tussen de Tortie vachtmarkeringen en een lichte toename van agressie.

Maar hoe is dat mogelijk?

Welnu, het verband tussen vachtkleur en een aantal andere kenmerken (waaronder algemene houding en aanleg) is goed vastgesteld. Een van de beroemdste voorbeelden komt uit een studie van 10 generaties waarin getracht werd wilde vossen te domesticeren.

Onderzoekers fokten specifiek vossen die vriendelijk waren en na verloop van tijd groeiden nieuwe generaties vossen met flaporen, krulstaarten, en andere fysieke kenmerken die ook bij honden voorkomen. Met andere woorden, dezelfde genen die vriendelijkheid beïnvloedden, beïnvloedden ook bepaalde fysieke eigenschappen.

Hetzelfde kan ook gelden voor gezondheidsfactoren en witte katten hebben aanzienlijk meer kans om gedeeltelijk of geheel doof te zijn.

Met die overzichtelijke voorbeelden achter de rug, lijken de resultaten van die studie uit 2015 die een verband vond tussen Tortie-katten en agressie niet helemaal zo verrassend! Liefkozend “Tortitude” genoemd door liefhebbende kattenouders, definiëren de onderzoekers dit als een toename van “koppigheid, onafhankelijkheid, en onvoorspelbaarheid”.

Maar in tegenstelling tot de andere voorbeelden die we tot nu toe hebben gezien, is de Tortie houding ook gebonden aan het geslacht, omdat er ruwweg een kans van 1 op 3.000 is dat een Tortie mannelijk is.

Het wordt nog interessanter als je bedenkt dat andere kleuren, zoals oranje, bij katten samenhangen met mannelijkheid en dat er geen verband is tussen strikt mannelijke kattenkleuren en kieskeurigheid.

Alles bij elkaar genomen, is er niets aan vrouwelijke katten dat hen minder aanhankelijk of agressiever maakt maar er is een verband tussen de Tortie kleur en meer attitude. Omdat katten met het Tortie vachtpatroon voor 99,97% vrouwelijk zijn, is het mogelijk dat dit helpt de mythe in stand te houden dat katers aanhankelijker zijn.

Vooroordeel over slechte ervaringen

Bijna alle mensen lijden aan iets dat een negativiteitsvooroordeel wordt genoemd. Simpel gezegd is dit de neiging om negatieve ervaringen beter te onthouden dan positieve.

Als het op poezen aankomt, heb je misschien kortstondig 10 vriendelijke poezen ontmoet, maar als de 11e poes onvoorspelbaar en agressief is, ben je veel meer kans om die kat te herinneren dan de anderen.

Omdat vrouwtjeskatten iets vaker een beetje assertief zijn als gevolg van krolsheid, het beschermen van kittens, of gewoon omdat het een Tortie is, is de kans groter dat als je een agressieve kat tegenkomt, dat ze toevallig een vrouwtje is. Het is ook waarschijnlijker dat die herinnering opvalt.

Mensen kunnen ook terughoudend zijn om ideeën te aanvaarden die hun bestaande veronderstellingen in twijfel trekken en als gevolg daarvan kan één slechte ontmoeting met een vrouwtjeskat letterlijk een leven lang duren. Zelfs nog meer als de slechte ervaring een complete verrassing was- wat vaak het geval is.

Tenslotte is er het feit dat we vaak verregaande generalisaties maken wanneer we een slechte ervaring hebben. Hoewel deze gewoonte praktische doeleinden heeft, kan het ook betekenen dat we niet zo goed kijken naar de specifieke kenmerken van de situatie.

In plaats van uit te zoeken of de kat krols was of kittens beschermde, concentreren we ons op het gemakkelijk te begrijpen geslachtsaspect en komen tot de conclusie dat vrouwelijke katten kribbiger en minder aanhankelijk kunnen zijn.

Er zit meer achter genegenheid dan geslacht

Tussen het vinden van een partner, het zorgen voor kittens, en zelfs gewoon een Tortie zijn, hebben we een handvol redenen vastgesteld waarom vrouwelijke katten niet zo aanhankelijk kunnen overkomen als hun mannelijke tegenhangers.

Maar dat betekent niet elke vrouwtjeskat of elke Tortie agressiever zal zijn.

Verre van dat.

Net als bij mensen zijn er veel factoren die de persoonlijkheid van een kat kunnen beïnvloeden, die veel verder gaan dan genetische opmaak alleen.

Dus laten we eens een snelle maar nadere blik werpen op wat van invloed kan zijn op hoe aanhankelijk een kat kan zijn.

Socialisatie

Socialisatie is een zeer belangrijke factor bij het bepalen van hoe aanhankelijk een kat zal zijn en een belangrijk onderdeel bij het opvoeden van een knuffelig kitten. Als een kat volledig afgesloten van mensen is opgevoed, zal het moeilijk zijn om plotseling aanhankelijk te worden.

Dit betekent meer dan alleen maar met ze spelen als er kittens rondlopen. Voordat hun oogjes open zijn, wil je er zeker van zijn, dat kittens gewend raken aan de geluiden en geuren in een mensenhuis.

Dat is omdat socialisatie niet alleen over je op je gemak voelen bij mensen. Het gaat over je op je gemak voelen bij mensen en alle dingen die mensen doen!

Betekent dat, dat opvoeding, of socialisatie, belangrijker is dan de natuur?

Nope! Maar ze zijn beide ongelooflijk belangrijke factoren of een kat al dan niet aanhankelijk zal zijn.

Ras

We hebben al gezien hoe de genetische markers die de vachtkleur van een Tortie kat bepalen, ook hun persoonlijkheid kunnen beïnvloeden. Hoewel Torties niet als hun eigen ras worden beschouwd, kan hetzelfde verband tussen houding en gedrag worden gezien bij specifieke kattenrassen.

Ragdolls en Burmezen zijn enkele van de meer bekende voorbeelden van aanhankelijke rassen, maar je kunt allerlei verschillen vinden tussen elk ras. De Maine Coon is een andere kat die de reputatie heeft aanhankelijk te zijn, ongeacht het geslacht.

Dat betekent niet dat je een raskat nodig hebt om een aanhankelijke katachtige te vinden! Er zijn asielen over de hele wereld die vol zitten met aanhankelijke katten die wachten op het perfecte huis!

Omgeving en Routine

Zelfs goed gesocialiseerde katten kunnen van tijd tot tijd hun grens bereiken en als hun omgeving hen voortdurend stress bezorgt, kunnen katten van elk geslacht minder aanhankelijk worden. Stressoren kunnen zijn: kinderen, honden, andere katten, de bouw, of zowat alles wat zich in huis bevindt. Elk van deze factoren kan ertoe leiden dat onze gevoelige katten minder aanhankelijk worden.

De impact van veranderingen in de omgeving kan ook verschillend zijn op basis van het feit of uw kat gesteriliseerd of niet gecastreerd is. Bijvoorbeeld, als uw binnenkat ongesteriliseerd is en er zijn katers buiten, dan kan uw huiskat agressiever worden, minder aanhankelijk, en geïrriteerd door de constante aanwezigheid van katers buitenshuis.

Afsluitende gedachten

Zoals blijkt, is er niet echt een verschil in affectie tussen katers en poezen. Tenminste, als je de factor kwelling buiten beschouwing laat.

In plaats daarvan, de veel grotere factor is of katten al dan niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, aangezien de aanwezigheid van verhoogde geslachtshormonen wilde veranderingen in gedrag kan veroorzaken, vooral bij vrouwelijke katten die frequente krolsheidscycli doormaken. Socialisatie en andere omgevingsfactoren spelen een grote rol in hoe aanhankelijk een kat zal zijn.

De combinatie van brutaal Tortie gedrag samen met vrouwspecifieke gedragingen is waarschijnlijk wat helpt deze mythe in leven te houden.

Maar als het enige verschil het geslacht is, en factoren zoals socialisatie, omgeving en ras zijn hetzelfde, dan is er geen echt verschil tussen hoe aanhankelijk een kater is en een poes.