Waarom splijten de nagels van mijn kat?

Hoewel ik er inmiddels aan gewend ben geraakt om overal in huis kleine kattennageltjes te vinden, vastgeplakt aan de krabpalen en helaas ook aan de bank, heeft de eerste nagel die ik ooit vond me in een spiraalvormige zoektocht op internet gestuurd. Er was een dierenartsbezoek voor nodig en hun gedetailleerde uitleg om me te helpen begrijpen waarom zoiets überhaupt zou gebeuren!

Waarom splijten de nagels van mijn kat? Katten werpen de buitenste lagen van hun nagels op natuurlijke wijze af, maar bros uitziende klauwen en regelmatig splijtende nagels kunnen een teken zijn van ouderdom of een slechte gezondheid. Als het gereedschap dat u gebruikt om de nagels van uw kat te knippen bot is, kan dit ook leiden tot splijten van de nagels.

Als je meer wilt weten over de redenen achter het splijten van de nagels van je kat en wat je kunt doen om hun nagelgezondheid te verbeteren, lees dan verder!

Waarom splijten de nagels van mijn kat?

Het kan verontrustend zijn, vooral voor nieuwe kattenouders, om de nagels van uw kat te vinden die eruit zien alsof ze op het punt staan uit elkaar te vallen, en terwijl de verklaring hierachter onschuldig genoeg kan zijn, zijn er andere mogelijke redenen die de moeite waard zijn om over te weten en die onze aandacht kunnen vereisen.

Reden 1: Het afwerpen van de oude nagel

Katten zijn in veel opzichten anders dan mensen, en iets wat voor ons storend kan lijken, kan voor hen een natuurlijk proces zijn. Eén zo’n proces is het afwerpen van hun nagels. Het is niet alleen een natuurlijk verschijnsel dat de klauwschacht van uw kat afvalt, maar het is ook gunstig. Volgens Dr. Roy Smith, DVM, gebeurt dit splijten en afvallen van de nagels bij elke klauw gemiddeld elke twee tot drie maanden.

Als de nagel van uw kat verder groeit dan de bloedtoevoer, begint de omliggende laag te barsten om plaats te maken voor de nieuwe nagel en als het proces voorbij is, wordt deze laag op natuurlijke wijze weggegooid, net zoals een slang zijn huid afwerpt. De oude laag valt er vanzelf af of wordt waarschijnlijk verwijderd door het krabben van onze kat. Onderzoek toont aan dat de klauwarchitectuur van een kat zeer complex is, aangezien de “geboorte” van de nieuwe nagel van binnenuit gebeurt, “dit ingebouwde vervellingsmechanisme houdt de klauwpunten scherp en zorgt ervoor dat de klauwen loskomen van het substraat.”

Reden 2: De tondeuse is stomp

Hoewel veel katten volledig in staat zijn om hun eigen nagels te trimmen, zijn er ook diegenen die niet in staat zijn om ze voldoende af te slijten en als gevolg daarvan groeien hun ongetrimde klauwen in het voetzooltje, wat verwondingen en zelfs infecties veroorzaakt. Daarom proberen veel baasjes de scherpe klauwen van hun kat te blijven knippen, maar botte tondeuses en een slechte kniptechniek kunnen ook resulteren in gebroken of gespleten nagels.

Het kiezen van het juiste gereedschap kan moeilijk zijn, maar we hebben het geluk dat de markt ons een verscheidenheid aan tondeuses biedt. Sommige kattenouders verkiezen een speciale schaar die aangepast is om de poot van hun kat op zijn plaats te houden, anderen gaan voor tangachtige tondeuses of degene die een verschuifbaar guillotine mes hebben. Als dit nieuw voor je is, raad ik je een super eenvoudige en budgetvriendelijke keuze aan voor het knippen van de nagels van je kat, zoals deze set op Amazon!

Het ding dat je moet onthouden is dat het niet uitmaakt in welke tondeuse je uiteindelijk investeert, de scherpte van het mesje is van cruciaal belang. Het knippen van de nagels van een kat is niet hetzelfde als het knippen van onze eigen nagels, en zelfs wij kunnen onszelf pijn doen als we bot gereedschap gebruiken. In het geval van katten, kan de druk van het botte mes de nagel doen splijten, breken en bloeden, en indien onbehandeld, kunnen dergelijke scheuren ook leiden tot infectie. Zorg er dus voor dat je de tondeuse altijd schoon houdt, en vervang hem als hij niet meer zo scherp is.

Reden 3: Ouderdom

Je kunt het knippen van kattennagels onnatuurlijk vinden en ik kan begrijpen waarom, aangezien katten in het wild meestal op natuurlijke wijze in hun behoeften voorzien, maar we vergeten ook dat het leven van een verwilderde kat niet zo rooskleurig is. In het wild leven katten niet zo lang, en vaak hebben ze te kampen met gezondheidsproblemen, infecties en klauwproblemen die onbehandeld blijven, en fataal kunnen zijn. Volgens deskundigen van de AHS “is de gemiddelde levensduur van een kat drastisch korter voor degenen die vrij buiten rondlopen – met wel 10-12 jaar!”

Onze huiskatten leiden geen volledig “natuurlijk” leven, maar verantwoordelijke katteneigenaren doen hun best om hun binnenomgeving te verrijken. Ik kan me voorstellen dat de meesten van ons er niet al te happig op zijn om regelmatig dode cadeautjes van onze katten te krijgen en aangezien ze niet kunnen jagen spelen we met ze om hun roofzuchtige behoeften te bevredigen, en geven we ze te eten. Als het op nagelverzorging aankomt, zoeken ze, de slimme katjes die ze zijn, alternatieve voorwerpen om hun nagels te knippen, zoals krabpalen of onze meubels.

Als je met je kat aan de lijn loopt, kunnen ze uiteindelijk aan een echte boom krabben, net als deze kleine zwarte panter die duidelijk weet dat deze boom van schors is ontworpen voor zijn klauwbehoeften.

Maar niet alle katten krijgen dagelijkse wandelingen, en niet alle katten kunnen vertrouwen op krabpalen, bijvoorbeeld, senior katten, hebben de neiging om mobiliteitsproblemen te hebben, ze worden fysiek en mentaal zwakker. Naarmate uw kat ouder wordt, kunt u merken dat ze moeite hebben met het gebruik van de kattenbak, ze kunnen vergeten zichzelf te verzorgen, en krabpalen kunnen niet langer hun prioriteit zijn. Deze verwaarlozing van de nagels kan leiden tot splijtende uiteinden, overgroeide nagels, ongemak, en het verder vermijden van krabpalen.

Een belangrijk gezondheidsprobleem bij oudere katten is artrose, een degeneratieve aandoening van de gewrichten waarbij het normale kraakbeen in de gewrichten afbreekt. Uiteindelijk schuren de botten in het gewricht tegen elkaar, wat pijn, verminderde gewrichtsbeweging, en soms de vorming van botsporen of andere veranderingen in en rond het gewricht veroorzaakt.” Deze pijn kan het voor katten nog moeilijker maken om hun eigen nagels te knippen.

Daarom is het belangrijk om nagelknippers zo vroeg mogelijk in het leven van je katje te introduceren. Op deze manier, als ze ouder worden, zullen ze geen probleem hebben om je te vertrouwen met hun pootjes, en zullen ze niet geconfronteerd worden met gevolgen als ze helemaal stoppen met het krabben van hun nagels!

Reden 4: Chronisch nagelbijten

Tijdens hun dagelijkse poetsbeurten maken katten, naast hun vacht, ook hun poten en nagels schoon, en als ze een gespleten nagel vinden zullen ze erop kauwen en bijten om de nieuwe nagel door te laten komen. Hoewel dit een normaal onderdeel is van hun poetstechniek, chronisch nagelbijten bij katten is dat niet en het kan worden uitgelokt door gezondheidsproblemen, meestal door ringworm, een schimmelinfectie, die huidirritatie en roos veroorzaakt.

Overmatige vachtverzorging is ook een veel voorkomend symptoom van angst bij katten en je zou kunnen merken dat ze intens op hun nagels kauwen, wat op zijn beurt kan leiden tot gebroken nagels, en wonden, de perfecte omgeving voor infecties. Nogmaals, leeftijd kan ook de oorzaak zijn van overmatig nagelkauwen, omdat oudere katten vaak stress ervaren door pijn als gevolg van artritis of andere aandoeningen, zoals schildklierproblemen, of zelfs gebitsaandoeningen.

Reden 5: Teken van slechte gezondheid

Het vinden van een gespleten nagel is niet per se een slechte zaak, tenzij het regelmatig gebeurt. Als je ook bloed opmerkt of als je katachtige zijn poot van je af blijft trekken van de pijn, telkens als je probeert zijn nagels te knippen of zijn conditie te controleren, dan is het waarschijnlijk tijd om zijn nagelsituatie serieuzer te nemen.

De staat van de nagels van je kat kan ook een symptoom zijn van hun algehele gezondheid. Een gebroken of gewond ledemaat kan het voor uw kat moeilijk maken om hun nagels aan hun kattenboom te krabben, evenals een medische aandoening die hen voor een bepaalde periode in een lethargische toestand hield, waardoor hun nagels ongetrimd bleven en vol gespleten uiteinden zaten.

De gezondheid van de nagels, vacht en huid van uw kat kan ook een weerspiegeling zijn van hun voeding, en als ze niet genoeg vitaminen binnenkrijgen, of ze hebben zelfs een bepaald tekort, dan kunnen hun nagels er broos uit gaan zien en gemakkelijk breken. Volgens Jennifer Coates, DVM, “wordt voedingseiwit gebruikt voor de ontwikkeling en het onderhoud van spieren, huid, vacht, nagels, pezen, ligamenten, kraakbeen, enzymen, hormonen, antilichamen, en meer.”

Voedingsadvies inwinnen bij de dierenarts van uw kat, en ervoor zorgen dat uw kat voldoende en gezond eet, komt alle aspecten van hun leven ten goede, zelfs iets kleins als hun nagel.

Reden 6: Nagel- en nagelbedaandoeningen

Omdat katten hun nagels meestal verborgen houden, kan het moeilijk zijn om een medisch probleem op te sporen, tenzij je er echt naar op zoek bent. Als je merkt dat de nagels van je kat blijven splijten, of ze zien er niet gezond uit, is het belangrijk om verder naar binnen te gaan en elke centimeter van hun klauwen en de poot zelf te onderzoeken. Dr. Lluis Ferrer, DVM, stelt dat op deze manier “de eigenaar zal merken dat de teen of het nagelbed van het dier ontstoken en gezwollen is, en duidelijk pijn veroorzaakt.”

Het kan zijn dat een gespleten nagel niets meer is dan dat, of dat je ontdekt dat je katje een nagelaandoening heeft. De aard van een nagelaandoening kan het gevolg zijn van een traumatische verwonding, misschien brak de nagel omdat hij vastzat aan een oppervlak waar hij aan krabde of omdat hij een slechte landing had. Het is ook mogelijk dat een schimmelinfectie, bacteriële of virale infectie de nagel heeft doen splijten.

Er zijn verschillende nagelaandoeningen die kunnen leiden tot splijten, zoals Onycholysis, waarbij de nagel loskomt van de onderliggende structuren, en Onychomalacia, dat leidt tot het zachter worden van de nagels. Verder zijn veel voorkomende aandoeningen in de klauwafdeling van katachtigen Paronychia, waarbij het nagelbed wordt aangetast. Of het kan een auto-immuunziekte van de huid zijn, Pemphigus foliaceus (PF), in welk geval u korstvorming van de nagelbedden en voetzolen kunt zien.

Het is ook vermeldenswaard dat, hoewel nagelbed tumoren een zeldzaamheid zijn bij katachtigen, andere vormen van kanker zich kunnen verspreiden naar de nagelbed locatie. Daarom is het belangrijk om de algehele gezondheid van onze kat in de gaten te houden, van de puntjes van hun oren tot de scherpe punten van hun nagels.

Moet ik me zorgen maken als de nagels van mijn kat splijten?

Het vinden van oude nagels hoort bij het ouderschap van een kat, vooral als je je kat genoeg mogelijkheden geeft om zich te pletter te krabben, maar als er niets aan gedaan wordt, kunnen regelmatig gespleten nagels een teken zijn van een slechte gezondheid.

Als je bezorgd bent over de klauwconditie van je kat, let dan op gedragsveranderingen, want die treden meestal op als een kat pijn heeft. Natuurlijk kan elke kat anders reageren op fysiek ongemak; sommige kunnen stil worden en contact vermijden, terwijl andere meer dan normaal zullen gaan miauwen en agressiever zullen reageren op uw benadering. Malcolm Weir, DVM, stelt dat “u haar ook kunt horen spinnen op momenten dat u het normaal niet zou verwachten.”

Als het gaat om pootverwondingen of nagel- en nagelbedaandoeningen, hoeft u niet alleen op het humeur van uw kat te vertrouwen om te begrijpen dat er iets mis is. Gelukkig zijn er fysieke tekenen die gemakkelijk te detecteren zijn, zoals mank lopen, likken aan hun pootjes, of ze zelfs altijd ingestopt houden. Dus, als je hebt ontdekt dat de nagels van je kat splijten, geef hun poten dan een grondig onderzoek, observeer hun emotionele toestand en als je nog steeds niet zeker bent, neem je katachtige metgezel dan mee naar de dierenarts, zodat ze je zorgen kunnen wegnemen!

Wat te doen als de nagels van uw kat splijten?

Als kattenouders zijn wij verantwoordelijk voor de gezondheid en het geluk van onze pelsbaby’s, en hoewel we misschien niet de volledige controle hebben over wat de toekomst brengt, kunnen we er wel voor zorgen dat ze een rijke omgeving hebben. Basisbehoeften, jachtspelletjes, en natuurlijk onze aandacht moeten altijd onze hoogste prioriteit zijn als het op onze katten aankomt, maar we mogen ook hun krabplaatsen!

Niet alleen helpt deze kattennoodzaak uw katje zijn klauwen vrij te houden van dode nagellagen, maar het is ook een onderdeel van hun oefenroutine, die hen helpt hun rugspieren en ligamenten te strekken en terug te trekken, en ook hun poten en schouders te versterken.

Tegenwoordig hebben we zoveel verschillende kattenpalen, gemaakt van verschillende texturen en materialen die zelfs de kieskeurigste kitty kunnen lokken. Er zijn hoge krabpalen waar ze de hele dag in kunnen klimmen, en er zijn krabpalen die eruit zien als echte bomen! Welke paal u uiteindelijk ook kiest, zorg ervoor dat u dit zo vroeg mogelijk doet en gebruik positieve versterking door traktaties en complimenten om hun klauwen van uw meubels naar hun eigen krabpaal te leiden.

Natuurlijk, als het gaat om nagelverzorging kunnen onze katten evenveel doen, en krabpalen werken misschien niet voor alle katten, aangezien oudere katten of katten met mobiliteitsproblemen ze misschien moeilijk te gebruiken vinden. Dat is de reden waarom het knippen van de nagels van uw kat met een scherpe en kwalitatief goede tondeuse een belangrijk onderdeel van hun verzorgingsroutine zou moeten zijn. Als je te laat bent op het feest en je kat is niet al te enthousiast over het krijgen van hun nagels geknipt door u, dan is een professionele huisdier trimsalon of een dierenarts kan dit werk voor je doen.

Als aan de andere kant, uw kat tolereert uw trimtechniek, regelmatige dierenartsbezoeken zijn nog steeds een must. Niet alleen kan uw dierenarts u vertellen of het splijten van de nagels van uw kat normaal is of niet, maar ze kunnen letterlijk hun leven redden! Dus, als u zich wantrouwig voelt elke keer als u naar de nagels van uw kat kijkt, bel dan uw dierenarts!

Hoe trim je de nagels van je kat zonder ze te splijten?

Je kat stil laten zitten terwijl jij haar nagels knipt lijkt voor sommigen misschien onmogelijk, maar met geduld, een goede techniek en vooral het perfecte gereedschap kan het snel en pijnloos voor jullie beiden gedaan worden. Zoals ik al eerder heb gezegd, zorg ervoor dat je de juiste tondeuse met een scherp mesje hebt, kan voorkomen dat de nagels van uw kat splijten. Een bot mesje kan de nagel beschadigen door deze te verpletteren in plaats van een schone plak te maken. Als je klaar bent met knippen, kun je ook een nagelvijl gebruiken om het uiteinde van de nagel glad te maken, zodat de kans op splijten nog kleiner wordt.

Het deel van de nagel waar je je zorgen om moet maken bij het knippen is het scherpe uiteinde helemaal aan het einde, omdat je niet te dicht bij “de vlug” wilt komen, het roze deel van de nagel waar alle bloedvaten en zenuwuiteinden zitten. Je hoeft ook niet alle nagels van je kat in één keer te knippen. Als u te gestrest bent, trillerig en uw kat probeert van u weg te komen, dan is de kans groot dat u de nagels niet goed kunt knippen. Tijdens deze commotie, knipt u misschien meer dan alleen het topje, of een scheef knipje kan leiden tot splijten en scheuren van de nagel.

Mijn ervaring is dat je het knippen van de nagels van je kat het beste eerst door een professional kunt laten doen. U kunt uw dierenarts vragen om u te laten zien welke trimtechniek het beste is en om u door het hele proces te leiden. Sommige nerveuze kattenouders hebben een paar tutorials nodig om zelfverzekerd te worden en het goed te doen, maar het is ook geen schande om de verantwoordelijkheid voor het knippen van de nagels aan de dierenarts van uw kat te geven.

Zijn gebroken nagels hetzelfde als splijtende nagels?

Als het gaat om het controleren van de poten van uw kat is het belangrijk om te begrijpen hoe een gezonde nagel eruit ziet en wat het verschil is tussen splijtende nagels en gebroken nagels.

Nagel Anatomie

De epidermale structuur van mensen- en kattennagels is qua opbouw vergelijkbaar, omdat ze beide gemaakt zijn van een harde proteïne keratine genaamd. Het dode laagje dat we op hun nagel zien splijten, is eigenlijk een dun omhulsel van dode keratine, dat afbreekt om de scherpere nagel zijn plaats te laten innemen.

De gebogen vorm en de scherpte van katachtige klauwen maken ze tot een belangrijk werktuig en een geweldig wapen. Onze katachtige metgezellen vertrouwen op hun klauwen om in bomen te klimmen, te jagen en hun prooi te vangen, maar ze zijn ook de eerste verdedigingslinie tegen roofdieren. Maar wat echt fascinerend is, is dat in tegenstelling tot mensen en veel andere dieren, katten niet rondlopen met deze scherpe klauwen, in plaats daarvan trekken ze hun klauwen in met de hulp van spieren en ligamenten, in een beschermende huidzak, totdat ze ze nodig hebben.

Honden bijvoorbeeld verbergen hun nagels niet en daarom kun je duidelijk het klikkende geluid horen dat ze produceren als ze lopen, terwijl katten veel subtieler zijn en hun pootkussentjes het geluid van hun stappen laten verbergen als ze naderen.

Ook al zijn hun nagels zo taai en gevaarlijk, ze zijn nog steeds een gevoelige plek. Als je beter kijkt, zie je het roze centrum, genaamd de “quick” waar er bloedvaten en zenuwuiteinden zijn wat het knippen moeilijk kan maken. Daarom wordt het ontklauwen, een in de meeste landen illegale operatie, als onmenselijk beschouwd, en als het bij mensen zou worden uitgevoerd, zou het zijn alsof men elke vinger bij de laatste knokkel zou afsnijden.

Het identificeren van een gebroken nagel

Een gebroken nagel kan een pijnlijke ervaring zijn voor mens en kat! Terwijl een gebroken nagel er duidelijk uitziet alsof de nagel de bovenste laag verliest, lijkt een gebroken nagel van dichtbij meer op een slechte knipbeurt en het kan ook elke kat overkomenHet kan ook elke kat overkomen, door simpelweg met de nagel vast te komen zitten op een tapijt, of door een slechte landing. Oudere katten zijn nog gevoeliger voor gebroken nagels, omdat de structuur van hun klauwen vaak zwakker is.

Volgens Krista William, DVM, “houden katten met gebroken nagels hun poot omhoog, hinken rond, en janken van ongemak. Plus, het bloeden dat gepaard gaat met een gescheurde nagel maakt de zaak nog ingewikkelder.” Als je ontdekt dat je katje een gebroken nagel heeft, dan kun je hem het beste naar de dierenarts brengen. Daar kunnen ze beoordelen hoe ernstig de scheur is, het eventuele bloeden stoppen en de wond behandelen met katvriendelijke producten.

Als je merkt dat de nagels van je kat splijten, zorg er dan voor dat je ze grondig onderzoekt op eventuele scheuren of breuken. Bovendien hebben langere nagels meer kans om te breken, dus is het extra belangrijk dat je de nagels van je kat blijft knippen. Op deze manier minimaliseert u eventuele nagelsplinters, gebroken nagels, en vervolgens infecties!

Constateren dat je kat constant zijn nagels breekt is nooit een goed teken, het kan een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, en het is iets dat zeker de aandacht van je dierenarts verdient.

Afsluitende gedachten

Na al deze nagel-splijtende informatie denk ik dat het tijd is om onszelf eraan te herinneren dat dit iets normaals is, zolang we aandacht besteden aan de algehele gezondheid van de poten en de klauwbehoeften van onze kat, door te investeren in krabpalen, goede nageltrimmers, en regelmatige dierenartscontroles.

En laten we niet vergeten dat onze katten echt unieke metgezellen zijn, en vaker wel dan niet zijn ze er om ons te leren dat geen detail te klein is, zelfs als het de grootte van hun nagel is!

Laat ons weten of jij ook getraumatiseerd was toen je voor het eerst de dode nagel van je kat op de vloer zag liggen, en welke methode je helpt om hun nagels zo splijtvrij mogelijk te houden.