Zal mijn kat kalmeren nadat ik hem heb gecastreerd? (Wat te verwachten)

Sterilisatie en castratie zijn twee veel voorkomende operaties voor katten, vooral als ze nog jonge kittens zijn. Veel nieuwe huisdierouders hebben vragen over de procedures en sommigen vragen zich af of mannelijke katten kalmeren nadat ze zijn gecastreerd. Mannetjes kunnen zeer duidelijk paringsgedrag vertonen waardoor ze moeilijk kunnen leven. Dus, is castreren de beste optie? Laten we eens kijken naar de gedragsveranderingen die u kunt verwachten na het castreren van uw kat.

cat + lijnverdeler

Het verband tussen castratie en gedrag

gecastreerde kat slapen
Afbeelding Credit: ozanuysal, Shutterstock

Volgens VCA Ziekenhuizen worden de enige kattengedragingen die worden beïnvloed door castratie veroorzaakt door mannelijke hormonen. Dit omvat territoriummarkering, joggen, zwerven om een partner te vinden en agressie tegen andere katten in hun territorium. Het kan echter zijn dat het agressie jegens mensen niet kalmeert, omdat dat gedrag meestal niet wordt gemotiveerd door hormonen. Castratie heeft minder kans om hun persoonlijkheid, temperament en training te beïnvloeden.

Meest opvallende gedragsveranderingen

Agressie

Niet-gecastreerde mannelijke katten zijn meestal agressief. Het is een van de redenen waarom “katers” een reputatie hebben gekregen als enkele van de gemeenste zwerfdieren op straat. Zelfs huiskatten kunnen net zo agressief zijn als ze niet worden gecastreerd, omdat een deel van hun agressie kan worden gemotiveerd door hun hormonen. Als agressief gedrag enkele maanden na de procedure aanhoudt, moet u mogelijk investeren in kalmerende feromoonproducten of gedragsveranderingstraining.

Roaming

Mannelijke katten die veel tijd buitenshuis doorbrengen, hebben meer kans om verder van huis te zwerven dan katten die zijn gecastreerd. Katten die te ver afdwalen, zijn vatbaarder voor veel voorkomende verwondingen en wanneer ze te ver weg zijn, ben je je er misschien niet eens van bewust dat ze gewond zijn geraakt en hulp nodig hebben. Verwondingen kunnen worden veroorzaakt door voertuigen of andere dieren, vooral als ze per ongeluk een andere kater tegenkomen in hun territorium. Sommige katten die in onbekend gebied rondlopen, kunnen verdwalen en kunnen hun weg terug naar huis niet vinden.

Seksuele activiteit

Intacte mannetjes, of degenen die niet zijn gecastreerd, zullen een hoge geslachtsdrift hebben. Dit betekent dat ze altijd een loops vrouwtje zoeken om mee te paren. Buitenkatten kunnen continu paren met alle vrouwtjes die ze in hun territorium vinden. Dit kan leiden tot ongeplande nesten voor vrouwelijke katten en een groeiende populatie zwerfkatten. Binnen ongecastreerde mannelijke katten zullen waarschijnlijk geagiteerd raken als ze niet naar buiten kunnen komen en rondzwerven voor een vrouwtje.

Spuiten/Territoriaal Markeren

een kat na castratie met elizabeth halsband
Afbeelding Credit: Koiee, Shutterstock

Een gedrag waar veel eigenaren van gezelschapsdieren het meest over klagen, is territoriaal spuiten. De urine van niet-geïnterde mannelijke katten heeft een krachtige geur omdat het andere mannetjes aangeeft dat ze iemands gevestigde territorium zijn binnengegaan. Het gebied rond uw huis zal waarschijnlijk beginnen te ruiken naar kattenurine, inclusief de zijkanten van het huis, struikgewas, hekwerk en zelfs voertuigbanden. Een kater die binnenshuis wordt achtergelaten, zal waarschijnlijk nog steeds spuiten en een duidelijke geur door het hele huis achterlaten.

Castratie kan dit gedrag volledig voorkomen als het wordt gedaan voordat ze geslachtsrijp zijn. Als het later wordt uitgevoerd, nadat het urinemarkeringsgedrag al is begonnen, kan het het helemaal stoppen of aanzienlijk verminderen.

Vocalisatie

Een manier waarop een kater een partner aantrekt, is door te jodelen. Een loopse poes die op zoek is naar een kater, zal waarschijnlijk hun paringsroep horen. Het constante gejammer, vooral ’s nachts, kan ongelooflijk vervelend zijn, maar zal naar verwachting stoppen nadat uw kater is gecastreerd. Uw mannelijke kitten kan dit gedrag niet eens starten als castratie optreedt wanneer hij nog een jong kitten is.

Meer aanhankelijk

Als een kitten als huisdier wordt geadopteerd, wilt u dat ze aanhankelijk zijn. Niet-gecastreerde mannetjes zullen minder snel bij je liggen of je toestaan om ze te aaien. Als uw kater bedoeld is als huisdier, wordt het ten zeerste aanbevolen om ze te castreren, zodat ze eerder aanhankelijk, knuffelig en vriendelijk zijn tegen iedereen in huis, zelfs bezoekers.

garen ball divider

Fysieke veranderingen na castratie

een tabbykat in een medische deken na castratieoperatie
Afbeelding Credit: BadPixma, Shutterstock

Castratie zal fysieke veranderingen veroorzaken. Het meest opvallende en onmiddellijke fysieke verschil is dat hun testikels niet langer zichtbaar zullen zijn. Omdat ze niet langer zoveel energie nodig hebben om in hun voortplantingspotentieel te investeren en niet langer rondzwerven op zoek naar een partner, kunnen ze wat aankomen.

Andere voordelen van het castreren van uw kat

Verbeterd Gezondheid

Studies hebben aangetoond dat het castreren van uw kat sommige kankers en prostaatproblemen kan helpen voorkomen. Net als bij mensen zijn mannelijke katten vatbaar voor deze gezondheidsproblemen. Als uw kat minder snel buiten een gevecht met een andere kater uitlokt, vermindert dit ook het risico dat ze ernstig gewond raken.

Bevolkingscontrole

Terwijl vrouwelijke katten “loops” moeten zijn om zwanger te worden, kan een kater op elk moment fokken zolang hij een geschikte partner vindt. Dit betekent dat een intact mannetje in zijn tijd kan bijdragen aan meerdere nesten. Het laten castreren van een buitenkat kan de kattenpopulatie aanzienlijk beïnvloeden. U realiseert zich misschien niet dat uw huisdier een nest zwerfdieren heeft verwekt of dat een buurman een ongewenst nest heeft vanwege hen. Het is het beste om ze te laten castreren als je niet van plan bent om ze op verantwoorde wijze te fokken.

Jachtgedrag

Katten houden van jagen en het castreren van je kat heeft geen invloed op hun jachtinstinct. Ze zullen het nog steeds leuk vinden om een klein zoogdier aan te pakken of af en toe achter een vogel aan te gaan. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je kat ophoudt een kat te zijn door hem te laten castreren.

3 katten gezichtsverdeler

Samenvatting

Het castreren van een kater is een veel voorkomende en relatief veilige procedure die zijn algehele gezondheid kan verbeteren, vervelend paringsgedrag kan verminderen en zelfs kan bijdragen aan lokale populatiecontrole. Uw dierenarts, het plaatselijke asiel of de Humane Society zijn allemaal geweldige bronnen als u aanvullende vragen heeft of klaar bent om de procedure te plannen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Jeanette Virginia Goh, Shutterstock