Zal een tweede kat helpen bij verlatingsangst? Vet beoordeelde feiten

Katten kunnen eenzaam en verveeld raken wanneer ze lange tijd alleen worden gelaten – een verveelde en eenzame kat kan leiden tot destructief gedrag, iets wat geen enkele katteneigenaar wil. Verlatingsangst bij katten is een grote factor in destructief gedrag, maar als uw kat een katachtige vriend heeft om mee om te gaan in huis, kan dit helpen dit ongewenste gedrag te verminderen. Dus, zal een tweede kat helpen bij verlatingsangst? Het antwoord is dat het van je kat afhangt.

Laten we dit onderwerp verkennen om erachter te komen of het toevoegen van een tweede kat aan je stam nuttig zou zijn of niet.

3 katten gezichtsverdeler

Moet ik een andere kat krijgen?

Katten zijn instinctief territoriaal en het toevoegen van een andere kat kan tijd kosten voordat uw andere kat eraan moet wennen, vooral als uw andere kat al lange tijd de enige katachtige in het huishouden is. Dit betekent echter niet dat uw andere kat de andere kat uiteindelijk niet op tijd zal accepteren. Katten die meer aanhankelijk zijn met hun eigenaren, accepteren misschien eerder een andere kat dan een kat die voor zichzelf houdt. Aan de andere kant, als je kat meer geneigd is om voor zichzelf te houden en geen verlatingsangst heeft, heb je waarschijnlijk in de eerste plaats geen andere kat nodig, tenzij je er gewoon een wilt om andere redenen.

Katteneigenaren moeten rekening houden met de kosten voordat ze zich ertoe verbinden een andere kat toe te voegen. U moet de kosten voor alles verdubbelen, van kattenbakken en kattenvoer tot veterinaire kosten. Zorg ervoor dat je het geld hebt om een andere kat binnen te halen, zodat je niet gestrest bent door de situatie. Het toevoegen van een andere kat zou gunstig moeten zijn voor uw andere kat, maar u moet ervoor zorgen dat u financieel een andere kat kunt toevoegen. Als het niet kosteneffectief is om een andere kat toe te voegen, zorg er dan voor dat je kat voldoende fysieke en mentale stimulatie heeft om verlatingsangst op afstand te houden.

Het komt erop neer dat als uw kat lange tijd alleen wordt gelaten omdat iedereen de hele dag weg is voor werk of andere verantwoordelijkheden, het toevoegen van een andere kat zeer gunstig kan zijn voor uw eenzame kat.

twee ragdolls katten die thuis op de grond liggen
Afbeelding Credit: xixicatphotos, Shutterstock

Hoe weet ik dat mijn kat een andere kat wil?

Natuurlijk, als uw kat tekenen van verlatingsangst vertoont, is dat een teken dat uw kat baat kan hebben bij het hebben van een katachtige vriend om mee te spelen. Katten zijn sociale wezens en kunnen banden vormen met andere katten of huisdieren, en als u de tekenen kent dat uw kat eenzaam kan zijn, kunt u bepalen of het toevoegen van een andere kat in orde is.

Tekenen om op te letten zijn als volgt:


  • Aanhankelijkheid

  • Te veel of te weinig eten

  • Overmatige verzorging of verandering in verzorgingsgewoonten

  • Destructief gedrag

  • Ongewone slaapgewoonten (te veel slapen)

  • Urineren of poepen buiten de kattenbak

Als uw kat een van deze tekenen vertoont, breng hem dan naar de dierenarts voor een controle om er zeker van te zijn dat een medisch probleem de problemen niet veroorzaakt.

kat krabben eigenaar
Afbeelding Credit: Anna Kraynova, Shutterstock

Hoe een nieuwe kat aan uw kat te introduceren

Zoals we al zeiden, zijn katten instinctief territoriaal en kan uw kat de nieuwe kat in eerste instantie als een bedreiging zien. U kunt echter bepaalde stappen ondernemen om de introductie soepel te laten verlopen, zodat er een band kan ontstaan tussen de twee katten. Laten we eens kijken.

Overweeg eerst de leeftijd van je huidige kat. Probeer een kat te adopteren die qua leeftijd dicht bij je huidige kat staat en met hetzelfde energieniveau. Als uw kat nog nooit in de buurt van andere katten is geweest, kan het iets langer duren voordat de twee katten aan elkaar gewend zijn. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om langzaam te gaan met het proces, omdat het op de lange termijn zijn vruchten zal afwerpen.

Wanneer u van plan bent om de nieuwe kat mee naar huis te nemen, moet u ze van tevoren door een dierenarts laten controleren. Nadat de nieuwe kat door de dierenarts is geruimd, moet de eerste stap zijn om de katten een paar dagen te scheiden. Nadat de nieuwe kat door de dierenarts is geruimd, moet de eerste stap zijn om de katten enkele dagen te scheiden. Houd de nieuwe kat in een kamer waar je huidige kat niet veel tijd doorbrengt. Hierdoor kunnen de twee katten kennis maken met elkaars geur en kan uw huidige kat langzaam wennen aan een andere kat in huis. Wissel van tijd tot tijd het beddengoed van de kat om ze nog meer te laten wennen aan elkaars geur. Zorg ervoor dat je speelt en aandacht geeft aan beide katten tijdens deze gescheiden fase, omdat dit eventuele stress zal verminderen.

Probeer na een paar dagen de katten bloot te stellen, maar houd ze gescheiden door een babyhekje of een ander apparaat, zodat ze elkaar kunnen zien. Je merkt misschien sissen en grommen, maar dit is in de meeste gevallen normaal. Prijs beide katten als ze tolerant lijken voor each andere off the bat. Herhaal dit proces meerdere keren per dag. Als de situatie ooit naar het zuiden gaat, scheidt u de katten en herhaalt u de bovenstaande stappen.

Houd er rekening mee dat het enkele weken of zelfs maanden kan duren voordat de twee katten aan elkaar gewend zijn. Zolang je langzaam gaat, moeten de twee katten uiteindelijk vrienden worden of op zijn minst tolereren en elkaar vergezellen – hoewel je het nooit weet met katten!

twee katten spelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Het toevoegen van een tweede kat kan zeker helpen bij verlatingsangst en helpen verveling en eenzaamheid voor je huidige kat te verlichten. Niemand wil zijn kat onder stress en angst, en als je kat een katachtige vriend heeft om het huis mee te delen, kan het enorm helpen.

Vergeet niet om langzaam te gaan met het introductieproces en na verloop van tijd zou de overgang soepel moeten verlopen. Als u haken en ogen tegenkomt, raadpleeg dan uw dierenarts voor meer suggesties.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit Door: g3gg0, pixabay