4 soorten kattengras: kweektips &feiten

Het is niet de favoriete traktatie van elke kat, maar veel katten houden van snacken op vers gras. Het is een belangrijke bron van onoplosbare vezels voor dieren, die de spijsvertering bevorderen, en katten gebruiken het ook om haarballen op te braken. Niet al het gras is echter geschikt voor katten, dus wees voorzichtig voordat je oud gras plant.

In dit artikel zullen we het hebben over welke grassen je moet vermijden en de vier beste kattengrassen die je vandaag kunt gaan kweken. Lees verder voor de details.

3 katten gezichtsverdeler

Soorten gras om te vermijden

Sommige soorten gras zijn niet gunstig en sommige zijn zelfs giftig voor katten. Voordat u een gras kiest, moet u leren van welke soorten u weg moet blijven. Bekijk die hieronder.

Grassen om te vermijden:

  • Gazonzaad: Deze kleine zaadjes kunnen vast komen te zitten in de mond of maag van je kat.
  • Bermuda gras: Dit gewone woongras is op zichzelf niet giftig voor katten, maar alle pesticiden die worden gebruikt om het te behandelen zijn
  • Gras met descriptoren zoals hoog en zoet: Er is geen manier om precies te identificeren welke soorten zaden zijn opgenomen, dus het is het beste om weg te blijven van generieke graszaden.

divider-catclaw1

De 4 soorten kattengras

1. Havergras

havergras in kleipot
Afbeelding Credit: Klemenso, Shutterstock
Wetenschappelijke naam Arrhenatherum
Hoogte 2 voet

Dit zoete gras is een favoriet onder zelfs kieskeurige katten omdat het een beetje zoeter is dan het meeste gras. Het groeit sneller dan andere grassen, maar gaat niet zo lang mee, waardoor het af en toe een leuke snack voor je kat is. Net als ander gras is havergras nuttig voor katten met een vezeltekort. Overweeg om havergras naast andere grassen te planten voor wat variatie in het dieet van uw kat.

thematische pauze

2. Spelt Tarwegras

triticum spelta |
Afbeelding Credit: googlestock, Shutterstock
Wetenschappelijke naam Triticum spelta
Hoogte 1-2,5 voet

Donkerder, dikker en zeldzamer dan ander kattengras, spelt tarwegras is ideaal voor katten die veel vezels nodig hebben. Het is een van de taaiste en meest vezelige kattengras en het bevat tonnen voedzame vitamines en mineralen. Andere soorten tarwegras zijn ook populair bij katten, maar spelttarwe is misschien wel de beste onder hen vanwege het weelderige gebladerte en de aantrekkelijke textuur.

thematische pauze

3. Kattengras

katten die tarwegras eten
Afbeelding Credit: w.karntaweepong, Shutterstock
Wetenschappelijke naam Dactylis glomerata |
Hoogte 2 voet

Ook wel boomgaardgras en kraaienpoot genoemd, kattengras is het typische gras voor katachtigen. Het blijft lang hangen in het vroege koele voorjaarsseizoen, waardoor uw kat veel ruwvoer krijgt. Kattengras is dunner dan sommige andere grassen, maar vezeliger, en katten houden er zelfs van als het eenmaal droogt tot hooi. Dit gras is gemakkelijk te verzorgen en vereist matige zon en constant vocht om te gedijen.

thematische pauze

4. Gerstgras

gerstgras
Afbeelding Credit: Steinbach, Shutterstock
Wetenschappelijke naam Hordeum vulgair
Hoogte 2 voet

Gerstgras is een van de hoogste groeiende kattengrassen, waardoor het een goede constante toevoer van groen is voor het dieet van uw kat. Gerst is echt een mengsel van haver en tarwe, en het bevat veel van dezelfde voedingsstoffen die die grassen bevatten. Als je niet zeker weet welk gras je voor je kat moet kweken, kun je niet fout gaan met gerst.

divider-catclaw1

Tips voor het kweken van kattengras

Kattengras kan buiten worden gekweekt, maar we raden aan om het binnenshuis in plantbakken te laten groeien. Het vereist slechts een matige hoeveelheid zonlicht om te groeien en je kunt de waterinname beter reguleren met heldere trays. Terwijl u plantbakken koopt, kunt u overwegen om wat microgroenten te kweken voor uw eigen culinaire gebruik.

Het kweken van kattengras is heel eenvoudig en eenvoudig en vereist minimale tuinbenodigdheden of ervaring. Je weekt de zaden gewoon in een natte, vochtige omgeving totdat ze schieten – natte servetten zijn een populaire keuze. Nadat ze beginnen te ontkiemen, plant u ze in een pot of bak met aarde. Plant ze heel ondiep, omdat grassen geen diepe wortels hebben. Kunstmest is meestal niet nodig, maar het kan helpen als je grond onvruchtbaar is van voedingsstoffen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Kattengras is een klein maar nuttig onderdeel van het dieet van elke katachtige. Ze hebben een grotendeels op vlees gebaseerd dieet nodig, maar een beetje groen ruwvoer helpt hun maag en maakt haarballs minder pijn. Te veel kan een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringssymptomen veroorzaken, dus zorg ervoor dat uw kat niet constant op uw kattengras kauwt terwijl het groeit.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: QueenNuna, Shutterstock