Hoe houd je een kat uit een bepaalde kamer?

kat bij deur thuis

Of je nu een logeerkamer hebt die je ongerept wilt houden, je partner een delicaat LEGO-meesterwerk aan het bouwen is, of je hebt een ouder huisdier dat wat tijd nodig heeft om weg te zijn van je ondeugende jonge kat, we hebben allemaal momenten waarop we de toegang van onze kat tot delen van het huis moeten beperken.

Snel overzicht

01

Het is mogelijk om uw kat uit een bepaalde kamer te houden als u consequent verschillende technieken gebruikt om de toegang te beperken.

02

Een combinatie van strategieën, waaronder fysieke barrières en zachte afschrikmiddelen, kan nodig zijn.

03

Leid uw kat af van het willen betreden van de kamer door andere delen van het huis aantrekkelijker te maken.

Wie wist dat het zo moeilijk zou zijn om te voorkomen dat je kat een kamer zou betreden? Je bent niet de eerste die met dit probleem wordt geconfronteerd. Hier zijn onze top 10 tips om je kat uit één kamer van het huis te houden.

Lees ook: Hoe katten veilig uit een kamer te houden

1. Sluit de deur

kat die op de grond zit bij de voordeur

Als de kamer waar je je kat buiten wilt houden een deur heeft, is het sluiten ervan je eerste stap.

Het klinkt eenvoudig, maar je kunt niet verwachten dat je kat leert om geen ruimte zonder fysieke barrières te betreden. Dit geldt met name als ze geloven dat er een waardevolle bron in de kamer is. Het sluiten van de deur is stap nummer één.

Houd de reactie van uw kat in de gaten, want ze nemen misschien geen nee voor een antwoord. Sommige katten zijn sluw en leren gesloten deuren te openen, dus onderschat de intelligentie van je kat niet. Sommige mensen moeten zo ver gaan dat ze de deur op slot doen of het hun kat wat lastiger maken.

Lees ook: Hoe je je kat kunt trainen om een luik te gebruiken

2. Andere fysieke barrières

kat buiten verkennen

Als de kamer of ruimte die u wilt blokkeren geen deur heeft, kunnen huisdier- of babyhekjes effectief zijn.

Afhankelijk van de leeftijd en het behendigheidsniveau van uw kat, vinden sommige mensen babyhekjes of dierenhekjes effectief. Wees voorzichtig met bepaalde stijlen babyhekjes, zoals die met brede afstandsbalken – je wilt niet dat je kat vast komt te zitten terwijl hij zich probeert door te wurmen. Gaaspoorten kunnen veiliger zijn als je een oudere kat hebt die waarschijnlijk niet zal klimmen. Extra hoge dierenhekken kunnen goed werken in kamers waar geen deur is.

Lees ook: De 7 beste kattendeuren, portalen, kleppen en elektronische deuren

3. Maak een bufferzone

Britse blauwe kat raszuiver zit bij de glazen deur

Sommige katten blijven krabben aan een gesloten deur, dus het creëren van meer bufferruimte kan nuttig zijn.

Als je kat je ’s nachts wakker houdt, miauwt en krabt aan je slaapkamerdeur, heb je een bufferzone nodig. Het is een eenvoudig principe: houd enige afstand tussen uw kat en de deur. Als er een gang of een andere kamer is die ook als een kattenvrije zone kan fungeren en uw kat iets verder weg kan houden, zult u merken dat ze minder gemotiveerd zijn om de kamer in te gaan.

De hoop is dat je kat uiteindelijk leert dat hij niet in de kamer mag en zal stoppen met vragen. Dit is ook een geweldige strategie voor katten die graag voorbij schieten wanneer we een deur openen – een extra niveau van bescherming om te voorkomen dat ze verboden ruimtes betreden.

Lees ook: Waarom hebben sommige katten ’s nachts zoveel energie?

4. Maak andere kamers aantrekkelijker

Cat Climbing Wallscapes-

Het interessant maken van andere delen van het huis kan de aandacht van een kat wegtrekken van de verboden kamer.

De sleutel tot het oplossen van het probleem is bepalen waarom uw kat zo gemotiveerd is om de kamer binnen te gaan. Je moet denken als een detective. Houden ze van die zonnige vensterbank, willen ze op een kussen kruipen met jouw geur, willen ze rustig ontsnappen aan de rest van het huis, of hebben ze ’s nachts honger? Zoek uit waarom je kat juist die kamer wil betreden en probeer die omgeving elders na te bootsen.

Als u bijvoorbeeld katten uit de keuken probeert te houden wanneer u kookt, voer ze dan elders en zorg voor traktaties en speelgoed in een ander deel van het huis als afleiding.

Bied hoogwaardige bronnen aan in een ander deel van het huis, waaronder:

Geef je kat veel gedoe en knuffels op momenten dat je beschikbaar bent. Kat Feromonen En kleding die je geur draagt, kan bijzonder geruststellend zijn wanneer je het in een kattenmand plaatst. Als uw kat zich echter ontwikkelt Verlatingsangst, moet u dit probleem eerst aanpakken.

Misschien valt je kat je midden in de nacht voortdurend lastig voor eten. In dat geval moet u mogelijk hun voedingsregime wijzigen, een getimed voedingsapparaat krijgen of een dieet bieden dat helpts ze voelen zich meer verzadigd.

Als uw kat nog steeds op alle uren om voedsel smeekt, overweeg dan of er misschien een medisch probleem is. Aandoeningen zoals hyperthyreoïdie zullen uw kat uitgehongerd achterlaten en afvallen, ongeacht hoeveel ze eten, dus praat met uw dierenarts als u het niet zeker weet.

Lees ook: 5 veel voorkomende oorzaken van gewichtstoename bij katten

5. Elimineer huisdiergeuren

meisje stofzuigen

Verwijder de geuren van huisdieren die uw kat terug naar de kamer kunnen trekken.

Als uw kat of een ander huisdier eerder de verboden kamer heeft gebruikt, kunnen er geuren in zitten die uw kat aantrekken. Misschien zijn ze geruststellend, of wil je kat terugkeren om zijn territorium opnieuw te bevestigen.

Bijzonder enzymatische reinigers kan de geuren van huisdieren (inclusief urine) effectief elimineren. Maar zorg ervoor dat u uw huisdieren uit de buurt houdt van schoonmaakproducten tijdens het gebruik ervan. Maak de kamer grondig schoon, was de stoffering en verwijder alle huisdiergerelateerde items.

Lees ook: 8 natuurlijke manieren om onaangename kattengeur te verminderen

6. Maak de kamer minder katvriendelijk

Kat, zich uitstrekkend op de grond

Maak de verboden kamer minder aantrekkelijk door schuilplaatsen te blokkeren en geuren te gebruiken waar katten een hekel aan hebben.

Je hebt de kamer schoongemaakt en katvriendelijke ruimtes ingericht in de rest van je huis, maar je moet deze kamer nog steeds minder aantrekkelijk maken. Als je kat erin zou komen, moet je hem laten zien dat er betere plekken zijn voor een kat om zijn tijd door te brengen! Blokkeer alle verborgen ruimtes, verwijder zachte meubels of bedek ze met iets minder comfortabel en verwijder speelgoed of voedselbronnen.

Sommige mensen stellen voor om geur- of geluidsafschrikmiddelen te gebruiken. Katten haten bepaalde geuren, dus je kunt zelfgemaakte kattenwerend middel proberen met in azijn gedrenkt katoen in een plastic doos of pot met een geperforeerd deksel.

Als alternatief kunt u citrusgeuren kopen in spuitflessen om over tapijten te spritzen. Zorg ervoor dat uw kat geen contact heeft met deze producten; Ze kunnen pijnlijke ogen en maagklachten veroorzaken als je een nieuwsgierige kat hebt.

Het afspelen van luide muziek in de kamer kan uw kat ook ontmoedigen om binnen te komen. Maar realistisch gezien is dit slechts een tijdelijke maatregel en kunt u klachten krijgen van de buren. Ook kan luide muziek leiden tot andere stressgerelateerde problemen voor uw kat, dus het is het beste te vermijden.

Lees ook: Welke geuren weerhouden katten ervan om te plassen?

7. Gebruik afleiding

Siamese kat die huisdierenpuzzel oplost

Geef je kat een leuk puzzelspeeltje om aan te werken als je de verboden kamer in moet.

Afleiding kan een uitstekend hulpmiddel zijn als je vaak een verboden ruimte moet betreden. Kleine traktaties en speeltjes elders zorgen voor een positieve bevestiging dat uw kat in deze ruimtes is toegestaan. De afleiding zal je ook tijd geven om snel door die deur te knijpen zonder je kat te hoeven uitsprinten.

Probeer de afleidingen die je biedt te variëren en gebruik niet te veel voedsel. U wilt niet dat uw kat een gewichtsprobleem ontwikkelt vanwege uw behoefte om door uw huis te bewegen.

Lees ook: De 10 beste kattenvoerders en puzzelvoeders

8. Voorkom dat je kat krabt

kat krabt op een deur

Afschrikmiddelen zoals aluminiumfolie en plakband kunnen helpen de gewoonte van krassen aan de deur te doorbreken.

Als je kat wanhopig aan de deur krabt en je glanzende fineer vernietigt, kun je wat proberen Krasafschrikmiddel Trucs. Katten hebben een afkeer van bepaalde texturen en veel ouders van huisdieren hebben veel succes gehad met het bedekken van deuren met deze materialen om krassen te voorkomen.

Aluminiumfoliestrips of dubbelzijdige tape kunnen worden bevestigd aan het oppervlak waarop ze krassen en zullen fungeren als een zacht afschrikmiddel. Als u een combinatie van methoden gebruikt, zal uw kat snel leren dat er betere plaatsen voor hem zijn om te zijn. Vergeet niet dat dit een tijdelijke maatregel is en dat uw huis niet voor altijd bedekt zal zijn met folie en plakband!

Katten reageren niet gunstig op directe negatieve handhaving; Je moet nooit tegen een kat schreeuwen. Het zal je band beschadigen, leiden tot angst- en angststoornissen en zal gewoon niet werken. Eigenlijk Onderzoek toont aan dat het berispen van je kat niet alleen ineffectief is, maar ook kan leiden tot een toename van ongewenst gedrag.

Lees ook: Welke geuren haten katten? Deze lijst zal je misschien verrassen

9. Wees consequent

Bruine tabby kat met groene ogen liggend op een krabtoren

Om verwarring met je kat te voorkomen, is het het beste om kamers volledig verboden terrein of volledig open te maken.

Je kat zal nooit leren om uit een kamer te blijven als je hem van tijd tot tijd binnenlaat. Je moet beslissen wat belangrijk is. Ikis dit een katvrije zone en maakt geen deel meer uit van hun territorium, of mogen ze toegang wanneer ze maar willen? Een halfslachtige aanpak is zelden succesvol en is verwarrend voor je kat.

Als je je kat ’s nachts uit de slaapkamer wilt hebben, hebben ze ook hun eigen ruimte nodig om te relaxen. Evenzo, als de logeerkamer een no-go is, zoek dan ergens anders voor hun rustige toevluchtsoord om zich in te verstoppen wanneer het huis luid en druk is.

Lees ook: 10 hacks om katten weg te houden van planten

10. Afschrikmiddelen voor katten

gestreepte kat die uit een voordeurraam kijkt

Afschrikmiddelen die uw kat opschrikken met harde geluiden of water kunnen averechts werken en uw kat gestrest en angstig maken.

We hebben het al gehad over afschrikmiddelen voor katten, maar ze zijn controversieel. Je moet ervoor zorgen dat je geen onnodige angst voor je huisdier veroorzaakt en je moet nooit proberen hem pijn te doen of angst in te boezemen. Ultrasone geluidsapparaten zijn ontworpen voor buitenruimtes en worden geactiveerd door een bewegingsmelder.

Ze produceren hoogfrequente geluidsuitbarstingen die zijn ontworpen om onhoorbaar te zijn voor mensen. Sommige kinderen lijken er echter last van te hebben. Als andere maatregelen niet genoeg zijn en u besluit dat dit iets is dat u wilt proberen, zorg er dan voor dat het product dat u selecteert, is goedgekeurd door kattenwelzijns- en natuurorganisaties.

Andere klassieke afschrikmiddelen zoals spuitend water, sproeiende perslucht, klappende handen of andere harde geluiden en luide muziek moeten met voorzichtigheid worden gebruikt en katten moeten individueel worden beoordeeld. Voor nerveuze katten kunnen afschrikmiddelen zoals deze meer kwaad dan goed doen.

Lees ook: 10 manieren om katten te vermaken in een klein appartement

Laatste gedachten

kat die op toetsenbord ligt en eigenaar afleidt

Met consistentie is het mogelijk om uw kat uit een bepaalde kamer te houden.

Je kat uit een specifieke kamer in je huis houden is geen gemakkelijke prestatie en je kunt je ook schuldig voelen. Maar heb de moed van je overtuigingen en probeer je kat geen gemengde signalen te geven, want dit zal het probleem verergeren.

In de meeste situaties heb je veel gecombineerde technieken nodig om te slagen. En je zult je er een tijdje aan moeten houden. Uiteindelijk zal je kat zich realiseren dat er veel betere plekken zijn om rond te hangen in je huis en dat ze niets missen achter de verboden deur.

Gerelateerde voorwaarden:

Veelgestelde vragen

Kun je een kat uit één kamer houden?

Ja, dat kan absoluut. Het kan lastig zijn en het kan nodig zijn om verschillende strategieën te implementeren. U moet er ook voor zorgen dat alle leden van het huishouden dezelfde regels volgen. Maar vergeet niet dat aan de behoeften van uw kat moet worden voldaan. Zorg voor veel katvriendelijke ruimtes en voldoende tijd om te communiceren met het gezin of andere huisdieren, zodat ze niet eenzaam worden.

Denk goed na over waarom je wilt dat de kamer katvrij is. Katten zijn nieuwsgierig en verkennen graag hun omgeving. Beperkte toegang tot delen van het huis en afschrikkingsstrategieën kunnen frustratie en angst veroorzaken, dus sluit alleen kamers af die je echt nodig hebt.

Is het wreed om mijn kat uit mijn slaapkamer te sluiten?

Soms is er een hele goede reden om een kat uit de slaapkamer te houden. Misschien maakt je kat je de hele nacht wakker, of is een familielid allergisch voor katten. Misschien moet je de beste beslissing nemen voor het hele gezin, en ouders met slaapgebrek zijn geen gelukkige huisdierouders.

Het aantrekkelijker maken van andere delen van het huis en je kat overdag veel genegenheid geven, kan goed werken. Controleer ook of je niets belangrijks mist. Als het gedrag van je kat ’s nachts plotseling is veranderd, probeer dan te achterhalen waarom. Dit zal u helpen het probleem aan te pakken. Als je kat moeite heeft om zich aan te passen, kan soms een dierengedragsdeskundige helpen.

Bekijk bronnen

Moesta A., Keys D., Crowell-Davis S. (2018). Enquête onder katteneigenaren over kenmerken van en preventieve maatregelen voor het krabben van katten aan ongepaste voorwerpen: een pilotstudie. Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie. 20(10), 891-899. Geraadpleegd op March 16, 2023

Cisneros A., Litwin D., Niel L., Stellato A.C. (2022). Ongewenst krabgedrag bij katten: invloed van managementstrategieën en kat- en eigenaarkenmerken. Dieren. (Bazel) 12(19), 2551. Geraadpleegd op March 16, 2023