Botvliegen bij katten: oorzaken, tekenen, &care

Een botvlieglarve is niet van plan om zijn weg naar uw kat te vinden, maar het kan een probleem veroorzaken als dit wel het geval is. Eenmaal daar zal het zich ingraven en uw kat zijn gastheer maken voor de volgende maand. Huidlaesies zien er vaak veel ernstiger uit dan ze zijn, maar vereisen consistente zorg om na verloop van tijd te genezen.

Als een ei of larven echter zijn weg vindt naar het oog of de neus van uw huisdier of diep in zijn huid graaft, kan dit ernstigere complicaties veroorzaken. Eigenaren van gezelschapsdieren met katten die tijd buitenshuis doorbrengen, moeten de tekenen van Cuterebriasis kennen om het zo snel mogelijk te behandelen.1 Blijf lezen om meer te weten te komen over botvliegen bij katten.

cat + lijnverdeler

Wat zijn botvliegen in katten?

Botvliegen zijn een familie van 40 of meer soorten vliegen die bijachtig lijken en vrij groot zijn. Degenen die het gevaarlijkst zijn voor katten en andere kleine zoogdieren zoals honden en knaagdieren zijn de Ceterebra. Deze botvliegen planten zich voort met parasitaire larven die meestal groeien in het vlees van wilde knaagdieren.

Ze zijn echter niet tegen het infecteren van een kat die toevallig eieren oppakt als ze voorbijkomen. Vrouwelijke botvliegen leggen hun eieren langs knaagdierholen op laaggelegen vegetatie of nabijgelegen rotsen waar ze het meest waarschijnlijk een gastheer vinden. Buitenkatten die op knaagdieren jagen, zijn bijzonder kwetsbaar.

Bot Fly
Afbeelding credit: Macronatura.es, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van botvliegen bij katten?

Volwassen botvliegen leggen meestal eieren in de late zomer en vroege herfst, wat is wanneer eigenaren van gezelschapsdieren het meest waakzaam moeten zijn over het zoeken naar tekenen van warbles. Dit geldt vooral voor katten die tijd buitenshuis doorbrengen en in tropische klimaten leven, hoewel botvliegen in het grootste deel van Noord-Amerika te vinden zijn.

Algemene tekens

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Gebrek aan eetlust
thematische pauze

Onderhuidse Warbles

De meeste gevallen van botvliegen bij katten zijn warbles, die zich in de huid en meestal rond het hoofd en de nek bevinden. Een grote “knobbel” in de huid met een goed gedefinieerde porie in het midden kan een heldere, serumachtige afscheiding hebben. De grootte van de knobbel en porie hangt af van de levenscyclus van de larven op het moment dat deze wordt ontdekt. Je kunt de larven onder de huid zien bewegen, maar warbles veroorzaken zelden angst of infectie totdat de botvlieglarven de warble verlaten en er een open wond is.

thematische pauze

Andere Locaties &Borden

Niet alle Ceterebra-larven blijven in de huid om een warble te vormen. Hoewel zeldzaam, kunnen sommigen door de huid migreren om structuren of organen eronder te beschadigen, zoals de wervelkolom of het ruggenmerg. Wanneer een larve zich in het oog ingraaft, kunnen tekenen onmiddellijk duidelijk zijn, maar niet zo als het zich in de neus zou ingraven. In dat geval kan een botvlieg zich in de buurt van of in de hersenen ontwikkelen, waardoor permanente neurologische symptomen zoals dementie, cirkelen en blindheid ontstaan.

Arme oude zieke kat met hematoom op oor en ontstoken ogen
Afbeelding Credit: pohanka.photo, Shutterstock

kattenpootverdeler

Wat zijn de oorzaken van botvliegen bij katten?

Botvliegen worden vaak aangetroffen in tropische klimaten, zoals het zuiden van de VS, maar kunnen overal van Zuid-Canada tot Noord-Mexico zijn. Omdat ze inheems zijn in zo’n groot gebied, kunnen alle katten het risico lopen op botvliegen, zelfs als ze relatief zeldzaam zijn.

Omdat katten niet het beoogde doelwit zijn van Ceterebra botvlieglarven, worden ze beschouwd als een opportunistische gastheer. Eenmaal bevestigd, triggert de lichaamswarmte van de gastheer het ei om uit te komen. Vervolgens zal het zich ingraven in het lichaam, of het nu de huid, een open wond of een opening zoals de neus of mond is. Eenmaal begraven in de huid, worden de larven vaker warbles genoemd. De locatie en hoe de larven zich ontwikkelen, hangt voornamelijk af van hun soort.

Na ongeveer 30 dagen hebben de larven hun levenscyclus in de gastheer voltooid en verlaten ze de huid om hun volgende groeifase in te gaan. De exacte tijd die nodig is, hangt af van de soort, de tijd van het jaar en andere factoren. De vereiste behandeling zal ook variëren, afhankelijk van wanneer de botvlieg wordt ontdekt en hoeveel er aanwezig zijn. Omdat botvliegen tot 15 eieren op één locatie leggen, is het niet ongebruikelijk dat een kat er meerdere ervaart.

kattenpootverdeler

Hoe zorg ik voor een kat met botvliegen

Als u een botvlieg bij uw kat hebt gezien, moet uw dierenarts voor hen zorgen, omdat uw dierenarts meer ervaring heeft met het verwijderen van de botvlieg en het verzorgen van de warble om infectie te voorkomen. Indien mogelijk moeten de larven voorzichtig en in één stuk worden verwijderd. Het knijpen van de warble zal er alleen maar voor zorgen dat het zich verder terugtrekt en kan ervoor zorgen dat het scheurt, wat anafylaxie kan veroorzaken, een ernstige en soms dodelijke allergische reactie. In ernstige gevallen with respiratoire of neurologische symptomen, een CT-scan of andere diagnostische tests kunnen helpen bij het bepalen van de omvang van de besmetting.

Als de larven zich in de huid bevinden, zal de dierenarts ze operatief verwijderen en thuiszorginstructies geven om de wond schoon te houden en secundaire infectie te voorkomen. Dit omvat waarschijnlijk orale antibiotica en wondbedekkingen die mogelijk dagelijks moeten worden vervangen.

In kleine gevallen waarin de besmetting vroeg werd opgelopen, kunnen langwerkende antibiotica-injecties effectief zijn. De Companion Animal Parasite Council stelt voor om Ivermectine, een anti-parasitair medicijn, en corticosteroïden te gebruiken in sommige gevallen waar neurologische symptomen niet aanwezig zijn. Uw dierenarts zal de beste behandeling voor uw kat bepalen en deze met u bespreken.

Warbles hebben de neiging om langzaam te genezen, dus de behandeling kan enige tijd duren, maar de prognose is meestal goed. Uw kat zal geruime tijd van u afhankelijk zijn voor de dagelijkse verzorging om infectie te voorkomen en moet binnen blijven terwijl ze herstellen.

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen

Kun je botvliegen bij katten voorkomen?

Buitenkatten zullen waarschijnlijk op kleine knaagdieren jagen, hetzij voor de lol of voor voedsel. De habitats van knaagdieren zijn de meest waarschijnlijke locaties voor botvliegeieren, dus het voorkomen van botvliegen kan onmogelijk zijn voor katten die van jagen houden. Als uw kat naar buiten moet, moeten ouders van huisdieren de fysieke tekenen van warbles kennen en er vaak op controleren. Hoewel zeldzaam, moet u zich ook bewust zijn van de neurologische symptomen, zodat de behandeling zo snel mogelijk kan beginnen als er een ernstigere Ceterebra-besmetting is.

Kunnen botvliegen ook mensen infecteren?

Omdat mensen zich zelden ingraven rond knaagdiernesten of -holen, is het ongelooflijk zeldzaam dat een botvlieg een mens infecteert. Het is ook veel gemakkelijker om een zich ontwikkelende warble op een mens te herkennen. Een botvlieg zal een mens of een ander dier niet infecteren nadat het is achtergelaten of verwijderd van een kat. Mensen hoeven zich meestal geen zorgen te maken over botvliegen.

Kun je zelf een botfly verwijderen?

Nee! Je moet nooit proberen om een botvlieg thuis te verwijderen om verschillende redenen. Ten eerste moet uw kat een verdovende crème of injectie krijgen om hem comfortabeler te maken, en uw dierenarts zal daar de juiste medicatie voor hebben.

De larven moeten ook in één stuk worden verwijderd. Als u niet over de juiste hulpmiddelen of ervaring beschikt, kunt u de larven beschadigen of scheuren, waardoor u onbedoeld een allergische reactie of bloedinfectie veroorzaakt met de chemicaliën die in het lichaam van uw kat vrijkomen. Knijp nooit in een warble om een larve uit de porie te dwingen. Het zal ervoor zorgen dat het zich verder terugtrekt.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Botvliegen bij katten komen vaker voor dan u denkt en de meeste gevallen kunnen relatief gemakkelijk worden behandeld bij uw dierenarts. Als uw kat zwelling of een huidlaesie heeft, is het tijd om hem naar de dierenarts te brengen voor evaluatie. Vergeet niet dat botvliegen chirurgisch moeten worden geëxtraheerd en behandeld met antibiotica. Probeer er nooit zelf een te verwijderen. Een huisdier moet altijd zijn dierenarts raadplegen voor ademhalings- of neurologische symptomen, omdat dit tekenen kunnen zijn van een aantal ziekten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Peddalanka Ramesh Babu, Shutterstock