Kan ik Dog Dewormer op katten gebruiken? Vet beoordeelde redenen

Katten die geen preventieve behandeling hebben gekregen, krijgen vaak wormen en hoewel het zien van de parasieten in het braaksel of de ontlasting van uw kat grof en zorgwekkend is, zijn ze meestal gemakkelijk te behandelen. Als je een hond hebt die onlangs wormen heeft gehad en wat overgebleven ontwormingsmedicatie heeft, is het logisch om je af te vragen of je het ook voor je kat kunt gebruiken. Sommige soorten ontwormers zijn veilig om aan zowel katten als honden te geven, maar hun doseringen zullen verschillen. Echter de meeste hondenontwormers zijn niet geschikt voor katten, en vice versa. Om deze reden wordt aanbevolen om nooit hondenontwormer aan katten te geven.

Voordat u uw kat een ontwormer geeft, moet u eerst een praatje maken met uw dierenarts. Uw kat moet de ontwormer krijgen die het meest geschikt is voor zijn leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand. De medicatie moet aan uw kat worden gegeven volgens de instructies van uw dierenarts, die van huisdier tot huisdier verschillen. Daarom mogen ontwormers niet worden gedeeld tussen huisdieren.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe kwam mijn kat aan wormen?

Als uw kat wormen heeft, zijn ze geen uitzondering, omdat de meeste katten op een bepaald moment in de loop van hun leven wormen oplopen. Veel kittens hebben wormen omdat ze op zo’n jonge leeftijd het meest kwetsbaar zijn voor parasieten. Ze kunnen ermee geboren worden of ze uit hun moedermelk halen.

Volwassen katten kunnen ook wormen oplopen, wat vaak gebeurt door in contact te komen met de eieren van de parasiet door door een besmet gebied te lopen, een kattenbak te delen met een geïnfecteerde kat, in contact te komen met geïnfecteerde uitwerpselen of op geïnfecteerde knaagdieren te jagen en te eten. Als een kat door een besmet gebied is gelopen en die eieren of fecale deeltjes op hun vacht of poten terechtkomen, kunnen ze ze binnenkrijgen wanneer ze zichzelf likken en verzorgen.

Hoewel sommige soorten wormen soortspecifiek zijn, kunnen sommige uw katten en honden infecteren. Uw kat kan besmet raken door in contact te komen met de poep van uw hond en zijn vlooien. Als een vlo van een hond op uw kat springt en zich in zijn vacht verbergt en tijdens het verzorgen wordt ingenomen, kunnen ze een lintwormbesmetting ontwikkelen.

Kat met vlooien
Afbeelding Credit: Maja Marjanovic, Shutterstock

Zijn wormen gevaarlijk voor katten?

Er zijn veel soorten wormen die uw kat kunnen infecteren. Sommige katten vertonen mogelijk geen tekenen van wormen, terwijl de meeste ziek worden. Er zijn echter enkele soorten wormen die levensbedreigend zijn voor katten. De ernst van de wormbesmetting, evenals de gezondheid van een kat, kan ook een rol spelen in hoe ziek ze zullen worden.

Darmwormen zijn het gevaarlijkst voor kittens omdat ze ontwikkelingsproblemen, bloedarmoede en darmobstructies kunnen veroorzaken, afhankelijk van het type wormen dat ze hebben. Sommige wormen, zoals hartwormen, zijn een bedreiging voor katten van alle leeftijden omdat ze schade kunnen toebrengen aan het hart en de longen van een kat.

Hieronder staan verschillende soorten wormen en hoe ze uw kat kunnen beïnvloeden:


 • Rondwormen: Kan hoesten veroorzaken, wat kan veranderen in longontsteking, braken, diarree, gas, een vergrote buik, gewichtsverlies, darmobstructie en groeiachterstand.

 • Haakwormen: Kan bloedarmoede, eczeem, huidlaesies, hoesten, diarree met bloed, gewichtsverlies en slechte eetlust veroorzaken.

 • Zweepwormen: Kan diarree veroorzaken met bloed, gewichtsverlies, bloedarmoede, en uitdroging.

 • Lintwormen: Kan leiden tot groeiachterstand, darmblokkade en spijsverteringsstoornissen.

 • Longwormen: Kan hoesten veroorzaken, wat kan veranderen in longontsteking en ademhalingsmoeilijkheden.

 • Hartwormen: Kan hoesten, snelle ademhaling, gewichtsverlies, braken, lethargie, epileptische aanvallen en plotselinge dood veroorzaken.
katten rondwormen
Afbeelding Credit; Todorean-Gabriel, Shutterstock

De gemeenschappelijke tekenen onder de verschillende soorten wormen


 • De aanwezigheid van wormen: U zult vaak in staat zijn om de wormen of delen van de wormen in de ontlasting of het braaksel van uw kat te zien. U kunt ook wormen opmerken rond hun anusgebied.

 • Een doffe vacht: Katten die besmet zijn met wormen ervaren vaak een verandering in hun vacht, waarbij hun eens zachte, zijdeachtige en glanzende vacht verandert in een doffe, uitgedroogde vacht.

 • Bleek tandvlees: Bloedarmoede kan ervoor zorgen dat het tandvlees van uw kat bleek van kleur wordt, terwijl het tandvlees van een gezonde kat roze is.

 • Spijsverteringsstoornissen: Katten met wormen zullen vaak braken en diarree hebben, waar bloed in kan zitten.

 • Gewichtsverlies: Hoewel uw kat misschien meer eet, kan hij nog steeds afvallen.

Als u een van deze symptomen bij uw kat opmerkt, is het belangrijk om ze naar de dierenarts te brengen voor een onderzoek. De behandeling is vaak rechtvoorwaarts, en de prognose is meestal goed wanneer vroeg behandeld. Als uw kat echter niet de zorg krijgt die hij nodig heeft, zal hij enorm lijden en het kan zelfs fataal zijn.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Kan ik wormen van mijn kat krijgen?

Als uw kat wormen heeft, is het mogelijk dat u of andere leden van uw huishouden ook wormen hebben opgelopen. De meest voorkomende manier waarop mensen wormen van hun katten krijgen, is door in vervuilde grond te lopen of aan te raken. Katten poepen vaak buiten in de grond en in zandbakken. Als uw kind in zijn zandbak speelt of als u tijd doorbrengt met tuinieren of op blote voeten rondloopt, loopt u het risico wormen op te lopen.

De larven in de poep van uw kat kunnen heel lang overleven, en hoe meer een geïnfecteerde kat in uw omgeving poept, hoe groter uw risico om wormen op te lopen. Als je je kat hebt ontwormd, loop je nog steeds het risico wormen op te lopen van een andere kat die je tuin of zandbak kan gebruiken om in te potten. Vergeet niet om altijd je handen en voeten te wassen als je hebt getuinierd of op blote voeten buiten hebt gelopen.

divider-catclaw1

Hoe te doden en wormen bij katten te voorkomen

De beste manier om uw kat en uzelf te beschermen tegen het oplopen van wormen is door ze van jongs af aan te laten ontwormen en de behandeling zo vaak te herhalen als uw dierenarts adviseert. Uw kitten kan een ontwormingsbehandeling krijgen vanaf ongeveer 6-8 weken oud en moet waarschijnlijk minstens twee keer worden ontwormd.

Naarmate uw kitten ouder wordt, hoeft hij niet zo vaak te worden ontwormd, maar we raden u wel aan om uw kat eens in de 1-3 maanden te ontwormen, vooral als u hem toestaat buiten rond te zwerven of tijd door te brengen met andere katten en huisdieren. Binnenkatten zonder veel blootstelling aan de buitenlucht kunnen veilig eens in de 3 maanden worden ontwormd.

U kunt ook het risico van uw kat op het oplopen van wormen verlagen door ze te starten met vlooien- en tekenbehandeling, regelmatig hun kattenbak schoon te maken en te ontsmetten, hun oude nest vaak te vervangen voor nieuw strooisel en de poep in de tuin en zandbak op te rapen met een schop en deze op de juiste manier weg te gooien.

infusie van vloeibare geneesmiddelen door een dierenarts
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Hondenontwormers zijn niet veilig om te gebruiken bij katten omdat de doseringsvereisten anders zijn. Een kat krijgt een ontwormer die geschikt is voor zijn leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand. Wormen kunnen worden overgedragen via de ontlasting of vlooien van de ene geïnfecteerde kat naar de andere, evenals van een geïnfecteerde hond. Wormen kunnen een kat erg ziek maken, maar met de juiste behandeling maken ze meestal een volledig herstel.

Om te voorkomen dat uw kat ziek wordt van wormen, moet u ze regelmatig ontwormen. Buitenkatten moeten ongeveer één keer per maand worden ontwormd en binnenkatten moeten eens in de 3 maanden worden ontwormd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Veera, Shutterstock