Hoe u kunt zien of uw kat is vergiftigd: 8 door dierenarts beoordeelde tekenen

Als uw kat zich vreemd gedraagt en ongewoon gedrag vertoont, kan dit te wijten zijn aan vergiftiging. Het kennen van de symptomen van vergiftiging zal u helpen het probleem op tijd te identificeren en dienovereenkomstig te reageren. Natuurlijk, als u vermoedt dat uw kat is vergiftigd, kunt u het beste zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan.

Lees hieronder verder voor de mogelijke symptomen van kattenvergiftiging en wat te doen in geval van deze noodsituatie.

cat + lijnverdeler

De 8 tekenen dat uw kat vergiftigd is

1. Verlies van eetlust

Verlies van eetlust is het eerste en meest voorkomende teken dat uw kat gastro-intestinale of maagproblemen heeft. Als uw kat zijn interesse in voedsel verliest en geen honger heeft, is er waarschijnlijk een ernstig probleem aan de hand. Samen met het verlies van eetlust, kunnen er andere symptomen bij betrokken zijn die kunnen wijzen op vergiftiging.

kat niet eet
Afbeelding credit: Alena Lebedzeva, Shutterstock
thematische pauze

2. Braken

Braken is een ander veel voorkomend symptoom van vergiftiging bij katten. Dat is wanneer een kat ongecontroleerd en vaak kan gaan braken in een poging om alles wat giftig is uit de maag te verwijderen. Wanneer uw kat een gif binnenkrijgt,1 zoals een giftige plant, bedorven kattenvoer of zelfs giftige vloeistoffen, zal de maag zijn best doen om het giftige of vreemde voorwerp uit het lichaam te verwijderen.

thematische pauze

3. Diarree

Net als bij braken treedt diarree op wanneer het lichaam probeert een schadelijk voorwerp of vloeistof uit het lichaam te verwijderen, of van de overstuur veroorzaakt door de darmen van het toxine. Zodra een gevaarlijk object of giftige vloeistoffen in de darmen terechtkomen, zal het natuurlijke instinct van het lichaam vaak zijn om het ding uit het systeem te verwijderen.

thematische pauze

4. Depressieve of lethargische toestand

Als uw kat plotseling een veranderde stemming of toestand begint te uiten, waarbij hij depressief lijkt, geen enthousiasme of lethargie heeft, kan dit te wijten zijn aan voedselvergiftiging. Je kat kan stoppen met spelen met je of niet opgewonden zijn als je hem dingen aanbiedt die hij meestal leuk vindt. Wanneer uw kat stopt met het uiten van geluk of enthousiasme, gevolgd door een gebrek aan eetlust, kan dit een teken zijn van het innemen van een giftig voorwerp.

zieke kat met kattenziekte
Afbeelding Credit: Kittima05, Shutterstock
thematische pauze

5. Spiertrillingen

Spiertrillingen zijn onwillekeurige bewegingen van lichaamsdelen als gevolg van spieren die herhaaldelijk samentrekken en ontspannen. Spiertrillingen kunnen lijken alsof je kat in bepaalde delen van zijn lichaam trilt. Deze spiertrillingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder het innemen van giftige planten of chemicaliën. Uw kat moet door een dierenarts worden onderzocht als hij spiertrekkingen ervaart om zo snel mogelijk de juiste diagnose te kunnen stellen.

thematische pauze

6. Verkleurd tandvlees

De normale kleur van het tandvlees van de kat moet vergelijkbaar zijn met die van mensen – lichtroze. Wanneer het tandvlees van uw kat plotseling van kleur verandert in een veel helderder roze en intens rood wordt, kan dit erop wijzen dat uw kat cyanidevergiftiging heeft. Cyanidevergiftiging wordt meestal veroorzaakt doordat de kat een giftige plant, pesticiden, meststoffen of zelfs uit grote hoeveelheden appelpitten inneemt. Verkleurd tandvlees kan ook optreden als uw kat rattengif binnenkrijgt, waardoor het bloed niet kan stollen en overmatig bloeden kan veroorzaken.

thematische pauze

7. Kwijlen &Constante Dorst

Kwijlen kan een van de eerste symptomen van kattenvergiftiging zijn. Het kan van alles wijzen, variërend van de slechte smaak van een toxine tot schade die gifstoffen kunnen veroorzaken aan het tandvleesweefsel. Kwijlen kan een variabele hoeveelheid tijd in beslag nemen om te verschijnen.

kat kwijlend
Afbeelding credit: Ling_Chen, Shutterstock
thematische pauze

8. Ademhalingsmoeilijkheden

Katten kunnen schadelijke chemicaliën inademen die tot vergiftiging kunnen leiden. Veel chemicaliën zijn schadelijk voor katten, zoals koolmonoxide, bespoten insecticiden of bleekdampen en dampen van andere sterke reinigingsproducten. Als uw kat is vergiftigd door het inademen van de giftige chemische stof, kunt u, afgezien van andere symptomen, ook merken dat uw kat hoest en ademhalingsproblemen heeft.

kattengezichtsverdeler 2

Wat te doen als u vermoedt dat uw kat is vergiftigd

1. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts

Uw eerste stap om uw kat te helpen is om contact op te nemen met uw dierenarts en de situatie snel uit te leggen. Het zou helpen om uw dierenarts te laten weten wat uw kat die dag heeft moeten eten. Als de dierenarts ervan uitgaat dat uw kat vergiftigd is, moet u onmiddellijkbreng hem naar de kliniek.

kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock
thematische pauze

2. Probeer uw kat niet te behandelen

Na het herkennen van de waarschijnlijke tekenen van vergiftiging, moet u afzien van het geven van behandelingen of natuurlijke remedies aan de kat. Alle toegevoegde vloeistoffen of voedingsmiddelen kunnen de situatie verergeren.

thematische pauze

3. Identificeer het mogelijke gif

Denk na over alle mogelijke dingen die je kat die dag had kunnen eten, en als zijn maaltijd hetzelfde was als altijd, had hij misschien iets uit je huis opgepikt. Doe uw best om de exacte stof te identificeren die uw kat mogelijk heeft ingenomen of geïnhaleerd, wat uw dierenarts zal helpen bij het opzetten van de diagnose en behandeling.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Vergiftiging kan onverwacht gebeuren, vooral als uw kat vreemde nieuwe voorwerpen in huis vindt en deze zonder uw medeweten inneemt. Na het lezen over de mogelijke symptomen die uw kat kan hebben bij vergiftiging, weet u wat u kunt verwachten en hoe u op tijd moet reageren. Zo snel mogelijk reageren kan kostbare minuten besparen en zelfs het leven van uw kat redden.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: PRESSLAB, Shutterstock