Hoe koelen katten af? Dierenarts Beoordeeld Oververhitting Tekenen &Tips

Zoals de meeste zoogdieren, wanneer het weer warm wordt, gebruiken katten verschillende methoden om koel te blijven. Dat geldt vooral voor katten met dikke vachten, maar elke kat kan oververhit raken en moet afkoelen als de situatie te warm wordt. Het is niet verwonderlijk dat, katten gebruiken verschillende methoden om af te koelen als ze het warm krijgen, waaronder het likken van hun vacht, iets wat veel kattenouders verwarren met verzorging.

Katten zweten ook, maar alleen van hun poten. Net als honden gebruiken katten hijgen om koel te blijven (maar lang niet zo vaak). Wetende dat je gemiddelde kat verschillende methoden heeft om koel te blijven, heb je misschien andere vragen. Hoe weet je bijvoorbeeld of je kat het te warm heeft of oververhit raakt, en wat is de snelste manier om een oververhitte kat af te koelen? Als je als kitten nieuwsgierig bent naar meer nuttige informatie over het helpen van je kat om koel te blijven, lees dan verder.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe weet je of je kat te warm is?

Omdat katten je niet kunnen vertellen dat ze het te warm hebben, moet je de waarschuwingssignalen en symptomen kennen om ze te helpen als ze oververhit raken. De meeste zijn relatief gemakkelijk te herkennen, maar het helpt om te weten waar je op moet letten, vooral wanneer de temperaturen beginnen te stijgen waar je woont. Weten waar u op moet letten, kan ook het leven van uw kat redden in een hittegerelateerde noodsituatie.

De tekenen van een zonnesteek bij katten zijn onder meer:

  • Lethargie
  • Hijgen
  • Rusteloosheid
  • Vocaliseren
  • Je kat struikelt
  • De oren van uw kat zijn heet
  • Hun tandvlees is een donkere tint rood

Een oververhitte kat zal ook een hoge temperatuur hebben en kan een snelle hartslag hebben, maar beide tekenen zouden moeilijk te detecteren zijn, tenzij je er specifiek naar op zoek was en een thermometer en een stethoscoop had (en wat veterinaire training).

kat die buiten loopt en hijgt
Afbeelding credit: SUSAN LEGGETT, Shutterstock

kattenpootverdelerWat is de snelste manier om een oververhitte kat af te koelen?

Als u hebt ontdekt dat uw kat oververhit is en lijdt aan een hittegerelateerd gezondheidsprobleem, is het een must om hem snel en veilig af te koelen. De volgende methoden helpen u uw kat af te koelen zonder hem meer stress te bezorgen.

1. Breng uw kat naar binnen

Als de jouwe een buitenkat is, is het binnenbrengen in je koele huis met airconditioning een van de snelste manieren om ze af te koelen en verdere schade aan zijn gezondheid te voorkomen.

thematische pauze

3. Spoel uw kat af met koud water

Een kat die echt last heeft van de hitte kan snel worden afgekoeld met koel (niet ijskoud) water. Water rechtstreeks uit de kraan kan werken als het niet te koud is, maar water op kamertemperatuur is het beste, zodat u uw kat niet nog meer trauma’s bezorgt. Houd er rekening mee dat het nooit een goed idee is om ijs op je kat te leggen om hem af te koelen, wat voor sommigen erg traumatisch kan zijn.

natte kat in bad met douche
Afbeelding Credit: Vladeep, Shutterstock
thematische pauze

4. Geef uw kat toegang tot veel water

Water is een van de beste dingen voor een oververhitte kat, hoewel de meeste katten geen grote waterdrinkers zijn. Toch is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de waterbak van uw kat altijd vol is.

thematische pauze

5. Wrijf je kat in met een vochtige handdoek

Wanneer katten hun vacht likken om af te koelen, is het proces van verdamping wat het werk doet, waarbij hun speeksel uit hun vacht verdampt. Als uw kat oververhit is, zal het zachtjes wrijven met een vochtige handdoek hetzelfde effect hebben op een veel grotere en snellere manier, omdat zijn hele bontjas water verdampt en tegelijkertijd afkoelt.

sphynx kat die een bad neemt in de gootsteen
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

3 kattenverdelerDe 3 tips om uw kat koel te houden op warme dagen

Een van de beste manieren om problemen met warmte voor uw kat te elimineren, is door ze te stoppen voordat ze problemen worden. De meeste van de onderstaande methoden helpen u dat te doen en houden uw kat koel wanneer de temperatuur begint te stijgen.

1. Een koelmat

Koelmatten doen precies zoals de naam al zegt en geven je kat een plek om te zitten en koel te blijven. Voordat u er een voor uw kat gebruikt, klemt u de klauwen van uw kat vast zodat ze de koelmat niet beschadigen.

thematische pauze

2. Geef ze vers of nat voedsel

Gehydrateerd blijven is een geweldige manier om de hitte te verslaan, maar de meeste katten drinken veel minder dan ze zouden moeten. De remedie is om over te schakelen van droog naar vers of nat voedsel, dat een veel hoger vochtgehalte heeft.

oranje kat die natvoer eet
Afbeelding Credit: Pixel-Shot, Shutterstock
thematische pauze

3. Geef uw kat een koele ruimte

Katten zullen er alles aan doen om koel te blijven als het warm wordt, dus waarom zou je ze niet een plek geven waar ze altijd op kunnen rekenen om koel te zijn? Ergens in je huis waar altijd luchtstroom is uit een ventilator of open raam is een geweldige keuze, met kussens en speelgoed voor hen om comfortabel te worden.

Als je een buitenkat hebt, moet je hetzelfde doen, vooral als je niet veel schaduw in je tuin hebt. Het opzetten van een paraplu of het maken van een huis voor uw kat om te gebruiken zijn beide uitstekende methoden om een buitenkat wat broodnodige schaduw te bieden.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten koelen af door te hijgen en hun vacht te likken en de resulterende verdamping ze af te laten koelen. Katten zoeken ook koele binnen- en buitenruimtes en zullen meer water zoeken als ze het te warm hebben. Afhankelijk van waar u woont, kan het bieden van schaduw of een koel gebied voor uw kat nodig zijn om hittegerelateerde ziekten te voorkomen.

Naarmate de zomer nadert, moet je je katachtige vrienden koel en comfortabel houden, omdat hoge hitte dodelijk voor hen kan zijn. We hopen dat u genoten heeft van de informatie die vandaag is verstrekt en een beter idee heeft van hoe u uw kat kunt helpen koel te blijven als het warm weer toeslaat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: SJ Duran, Shutterstock