Is zout giftig voor katten? Dierenarts beoordeeld risico’s &behandeling

Als je een persoon bent die van smaakvol eten houdt, wil je waarschijnlijk graag een beetje zout toevoegen aan elke maaltijd. Zout wordt al duizenden jaren gebruikt voor het bewaren en kruiden van voedsel en is essentieel voor een goede gezondheid. Hoewel katten ook natrium in hun dieet nodig hebben, moet u uw kat nooit zout geven omdat ze de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid uit hun kattenvoer halen. Te veel zout kan giftig zijn voor katten en kan hun gezondheid beïnvloeden.

Zout zit in zoveel dingen, van bepaalde voedingsproducten tot zeewater tot speeldeeg. Gelukkig hebben katten de neiging om weg te blijven van voedsel en stoffen die schadelijk voor hen zijn, en zouttoxiciteit is niet iets dat vaak gebeurt.

cat + lijnverdeler

Houden katten van zout voedsel?

Net als mensen hebben katten smaakreceptoren voor zoutheid, hoewel ze die niet hebben voor zoetheid. Hoewel katten over het algemeen slim genoeg zijn om voedsel te vermijden dat gevaarlijk voor hen is, eten ze soms dingen die ze niet zouden moeten eten.

Een kat zal waarschijnlijk geen grote hoeveelheden keukenzout oplikken die uit een container zijn gemorst, maar ze kunnen een beetje chocolate chip cookie dough eten zonder zich te realiseren hoe schadelijk het voor hen is. De hoeveelheid zout in 1 en een halve batches van dit type deeg is echter voldoende om een kat te doden.1

Zouten
Afbeelding Credit: rkit, Pixabay

Is zout nodig voor katten?

Zout, in de juiste dosering, is belangrijk voor katten. Dit is de reden waarom u vaak natrium op het voedsel van uw kat zult zien staan. Natrium is een mineraal dat het lichaam van een kat nodig heeft om goed te functioneren. Het speelt een rol bij de zenuwfunctie en spierbeweging en handhaaft de balans tussen water en mineralen in het lichaam. En omdat ze zout kunnen proeven, maakt het hun eten ook wat smakelijker.

Het zoutgehalte dat nodig is in het lichaam van een kat verandert gedurende hun hele leven, waarbij jongere katten meer nodig hebben dan volwassen katten. Als u uw kat kat kattenvoer van goede kwaliteit geeft voor de levensfase die bij hen past, of het nu ingeblikt of droogvoer is, moeten ze de juiste hoeveelheid natrium voor hun lichaam krijgen. Het gevaar komt binnen wanneer u uw kat menselijk voedsel geeft, omdat de natriumspiegels niet worden gereguleerd.

Katten hebben andere voedingsbehoeften dan mensen en hebben een veel kleinere massa, waardoor ze niet veilig zelfs de helft van de hoeveelheid zout kunnen consumeren die je lichaam aankan. Wanneer je ze restjes van je bord geeft met een beetje zout erop, kan dit ze negatief beïnvloeden, vooral als ze vaak worden gedaan of wanneer die restjes veel natrium bevatten.

Als je het leuk vindt om je kat af en toe menselijk voer in snackvorm te geven, zorg er dan voor dat er geen kruiden of saus op zit. Een gewone snack is een veel veiligere optie voor uw kat.

divider-catclaw1

De gevaren van te veel zout

Als je gezonde kat voedsel heeft met een beetje zout erop, is dit niet het einde van de wereld en zou het goed moeten komen. Zorg er wel voor dat ze direct daarna veel water drinken. Als uw kat echter heel veel water uit uw zoutwateraquarium heeft gedronken of tonijn in blik heeft gegeten die in gezouten water was verpakt, heeft u mogelijk een ernstiger probleem met uw handen.

Zouttoxiciteit is een hoger risico voor katten die slecht gehydrateerd zijn of geen toegang hebben tot water om het extra zout weg te spoelen. Volgens Pet Poison Helpline heeft zout een toxiciteitsniveau bij katten van matig tot ernstig, dus als u denkt dat uw kat een voedingsproduct met veel zout heeft geconsumeerd, zorg er dan voor dat u uw dierenarts belt en er met hen over praat. Als ze zich zorgen maken over de zoutconcentratie van het product, zullen ze u vragen om uw kat binnen te brengen.

Soms komen katten in zoute items zonder dat je het zelfs maar beseft, maar je zult weten of ze zouttoxiciteit hebben omdat hun gedrag zal veranderen en je zult er tekenen van zien. Zoutvergiftiging of toxiciteit bij katten is zeer ernstig en kan zwelling van de hersenen veroorzaken, maar het begint meestal met mildere tekenen, zoals braken.

Het kan ook het volgende omvatten:

 • Diarree
 • Slechte eetlust
 • Lethargie
 • Verwarring
 • Overmatige dorst
 • Overmatig urineren
 • Tremoren
 • Dehydratie
 • Snelle hartslag
 • Snelle ademhaling
 • Vangsten
 • Komen
 • Dood

Als u zich ervan bewust bent dat uw kat een van deze symptomen heeft, aarzel dan niet om ze naar de dierenarts te brengen. Als je ze niet iets buiten de norm hebt zien eten, bestaat het risico dat ze vergiftigd zijn of tekenen vertonen van een onderliggende gezondheidstoestand. Hoe dan ook, uw kat heeft een snelle behandeling en verzorging nodig.

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: een foto, ShuttersTock

Behandeling voor katten met zouttoxiciteit

Terwijl u uw kat voorbereidt om naar de dierenarts of noodkliniek te gaan, probeert u hem water te laten drinken om gehydrateerd te blijven. Als u hebt gezien wat uw kat heeft gegeten of gedronken, neem dan de verpakking mee voor uw dierenarts. Uw dierenarts zal ook willen weten hoeveel er is geconsumeerd en hoe laat het is opgetreden.

Als uw kat tekenen van zouttoxiciteit vertoont, zal uw dierenarts deze onderzoeken en bloedonderzoek doen. Afhankelijk van hoe lang het duurde voordat u uw kat binnenbracht en de dierenarts hem zag, kunnen ze braken veroorzaken. Uw kat zal waarschijnlijk een tijdje in het ziekenhuis moeten blijven en zal aan een infuus worden geplaatst, waardoor hij de nodige medicatie en hydratatie krijgt die zijn lichaam nodig heeft om te herstellen.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Katten krijgen het zoutgehalte dat hun lichaam nodig heeft om goed te functioneren door hun natte of droge kattenvoer. Extra zout is niet nodig en kan erg gevaarlijk zijn voor katten. Een teveel aan zout in het lichaam van een gezonde kat kan worden weggespoeld door veel water te drinken, maar als het natriumgehalte van een voedsel of vloeistof die uw kat heeft ingenomen te hoog is, of de kat gezondheidsproblemen heeft, of ze zijn uitgedroogd, kunnen ze erg ziek worden en moeten ze onmiddellijk naar de dierenarts of noodkliniek worden gebracht.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: mkupiec7, Pixabay