Spelen verwilderde katten? Kattengedrag begrijpen

Verwilderde katten zijn wilde katten die nooit veel menselijk contact hebben gehad, maar zich hebben aangepast aan het leven in de stedelijke en landelijke gebieden. Ze worden vaak gezien terwijl ze op zoek zijn naar voedsel, in kolonies leven en mensen vermijden. Je denkt misschien dat ze niet als huiskatten zijn, maar ondanks hun woeste aard, verwilderde katten hebben nog steeds vergelijkbare kenmerken als huiskatten en kunnen behoorlijk speels zijn als het gaat om interactie met andere dieren of speelgoed. Laten we meer leren in dit artikel.

cat + lijnverdeler

Spelen verwilderde katten?

Ja, verwilderde katten spelen wel. Ze houden zich vaak bezig met activiteiten zoals elkaar achtervolgen, op objecten slaan en worstelen. Van verwilderde katten is ook bekend dat ze met speelgoed spelen, zoals bolletjes garen of veren aan een touwtje. Hoewel ze misschien niet zo gedomesticeerd zijn als huiskatten, hebben verwilderde katten nog steeds speelse persoonlijkheden en zullen ze graag spelen als ze de kans krijgen.

Zwarte-kat-rollen-en-spelen-in-de-garden_Jelena990_shutterstock
Afbeelding Credit: Jelena990, Shutterstock

Waarom spelen wilde katten?

De belangrijkste reden waarom verwilderde katten spelen, is voor lichaamsbeweging en stimulatie. Spelen helpt katten hun lichaam fit en gezond te houden, terwijl ze ook mentale stimulatie krijgen om hen te helpen alert en attent te blijven. Net als huiskatten is spelen een natuurlijk instinctief gedrag voor verwilderde katten dat helpt om stress en verveling te verminderen.

Hoe spelen wilde katten?

Verwilderde katten spelen meestal met onkruid, restjes, veren of wat ze maar kunnen vinden. Ze kunnen ook achter insecten, vogels of andere kleine dieren aanjagen. Verwilderde katten kunnen zich ook bezighouden met activiteiten zoals het rondslaan van een speeltje of het krabben tegen een paal.

Spelen verwilderde katten met mensen?

Nee, verwilderde katten zijn meestal te bang om met mensen om te gaan. Als ze een mens benaderen, is dat meestal omdat ze voedsel of onderdak zoeken. Verwilderde katten zullen over het algemeen niet met mensen spelen en mogen nooit door hen worden behandeld.

Spelen verwilderde katten met elkaar?

Ja, verwilderde katten spelen wel degelijk met elkaar. Wanneer twee verwilderde katten met elkaar omgaan, kunnen ze zich bezighouden met activiteiten zoals elkaar achtervolgen, op objecten slaan of worstelen. Ze kunnen ook om de beurt met een speeltje spelen of samen hun omgeving verkennen. Samen spelen is een belangrijke activiteit voor verwilderde katten, omdat het helpt om sociale banden te bevorderen en samenwerking te bevorderen.

kat spelen met partner
Foto credit: rihaij, Pixabay

Welk speelgoed kan ik een verwilderde kat veilig geven?

Bij het verstrekken van speelgoed voor wilde katten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze veilig en niet-toxisch zijn. Speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen zoals veren, sisaltouw of stof is ideaal om te spelen. Geef de kat geen kleine voorwerpen die kunnen worden ingeslikt of scherpe voorwerpen die letsel kunnen veroorzaken. Je kunt ook dingen zoals krabpalen en kattenbomen buiten je huis laten staan zodat ze ze kunnen gebruiken als je verwilderde katten hebt rondhangen.

kattenpootverdeler

Is het veilig om te communiceren met wilde katten?

Het wordt niet aanbevolen om rechtstreeks met wilde katten te communiceren, omdat het wilde dieren zijn en bang kunnen zijn voor mensen. Het is het beste om te voorkomen dat je ze aanraakt of hanteert en probeer ze nooit op te pakken. Als je verwilderde katten wilt helpen, voorzie ze dan van een afstand van voedsel en water.

10 veiligheidstips voor interactie met wilde katten


 • Probeer nooit een verwilderde kat op te pakken – ze kunnen krabben of bijten als ze zich bedreigd voelen.

 • Houd altijd afstand van verwilderde katten en geef ze de ruimte om vrij te bewegen.

 • Zorg voor voedsel en water van een afstand, zodat de katten niet in de verleiding komen om de huizen of tuinen van mensen binnen te gaan.

 • Probeer geen verwilderde katten te aaien of te hanteren, omdat dit kan leiden tot de verspreiding van ziekten en parasieten.

 • Neem contact op met lokale dierencontrole-instanties als u zich zorgen maakt over een wilde kattenpopulatie in uw omgeving.

 • Houd er rekening mee dat jonge katten minder op hun hoede zijn voor mensen dan volwassen katten en meer geneigd zijn om mensen te benaderen.

 • Bescherm uzelf tegen mogelijke infecties door handschoenen te dragen bij het hanteren van voerbakken of speelgoedartikelen voor verwilderde katten.

 • Zorg ervoor dat alle buitenkatten in uw omgeving worden gesteriliseerd of gecastreerd om de populatie wilde katten te helpen verminderen.

 • Als u onderdak wilt bieden aan wilde katten, zorg er dan voor dat het veilig is en uit de buurt van openbare ruimtes zoals parken en speeltuinen.

 • Houd er rekening mee dat verwilderde katten ziekten kunnen verspreiden naar andere dieren, dus houd uw huisdieren indien mogelijk uit de buurt van het gebied.

Tekenen dat een verwilderde kat medische hulp nodig heeft

 • Een verwilderde kat is lusteloos of reageert niet op jouw aanwezigheid.
 • De kat lijkt gewond zijn of pijn hebben, zichtbare wonden hebben of mank lopen.
 • De kat heeft een duidelijke infectie en niest, hoest of heeft moeite met ademhalen.
 • De kat is te dun of ondervoed, met een gebogen lichaamshouding als gevolg van uitdroging of verhongering.
 • De ogen zijn dichtgematst door afscheiding van mogelijke infecties zoals conjunctivitis (roze oog).
 • Er zijn tekenen van parasieten op de bontjas, zoals vlooien, teken, luizen en andere insecten die rond hun bontjas of huid kruipen.

Als u een van deze tekenen ziet, neem dan contact op met uw plaatselijke dierencontrole of dierenkliniek voor hulp en begeleiding. Probeer de verwilderde kat niet zelf te behandelen, omdat dit extra leed of letsel kan veroorzaken. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij de interactie met wilde katten om zowel hun veiligheid als die van u te waarborgen.

Oranje-maine-coon-kat-spelen-in-de-dirt_Michael-E-Hall_shutterstock
Bron: Michael E Hall, Shutterstock

Hoe kan ik wilde katten helpen?

Als je verwilderde katten wilt helpen, kun je ze het beste voedsel en water geven. U kunt ook beschutte gebieden bieden voor de katten om in te rusten en op zoek te gaan naar vrijwilligersmogelijkheden bij lokale organisaties die zich inzetten voor het helpen van wilde kattenkolonies. Zorg er ten slotte voor dat uw buitenkatten worden gesteriliseerd of gecastreerd om de populatie wilde katten te helpen verminderen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Verwilderde katten kunnen behoorlijk speels zijn als ze de kans krijgen. Ze vinden het leuk om elkaar te achtervolgen en te spelen met speelgoed of andere items die in hun omgeving te vinden zijn. Om een veilige ervaring voor de katten te garanderen, is het het beste om ze speelgoed te geven dat is gemaakt van natuurlijke materialen en te voorkomen dat ze kleine voorwerpen krijgen die kunnen worden ingeslikt. Door meer te begrijpen over hoe verwilderde katten spelen, kunnen we deze dieren helpen gelukkig en gezond te blijven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: M-Production, Shutterstock