Kunnen katten aardbevingen voelen voor mensen? Kattengedrag uitgelegd

Heb je net een video bekeken van een kat die vlak voor een aardbeving in paniek raakt? Zo niet, dan moet u er een bekijken. Er zijn heel veel voorbeelden, en dat moet iets betekenen, toch? Maar voordat u conclusies trekt, wilt u deze handleiding lezen.

Er is een argument voor beide partijen, en er is geen kort en droog antwoord waar iedereen het over eens kan zijn. En als je een weloverwogen beslissing wilt nemen over de vraag of een kat een aardbeving kan voelen voor een mens, moet je alle feiten krijgen!

3 katten gezichtsverdeler

Katten voorspellen aardbevingen – Wat de wetenschap zegt

Als het gaat om katten die aardbevingen voorspellen, is er een heleboel tegenstrijdige informatie die er is. Er zijn studies die zeggen dat ze dat kunnen en een hoop anekdotisch bewijs. En dan zijn er studies die zeggen dat het allemaal een stel malarkey is en dat katten zeker geen aardbeving kunnen voorspellen.

Dus, wat is de waarheid? De beste manier om je mening te vormen, is door erachter te komen wat elke partij zegt en vervolgens je mening te vormen!

kitten verstopt
Image Credit: Madelynn hout, Unsplash

Studeert for It

Als het gaat om de kant die zegt dat katten aardbevingen kunnen voorspellen, wijzen ze op een hoop anekdotisch bewijs. Het is niet moeilijk om video’s te vinden van katten die in paniek raken vlak voordat een aardbeving toeslaat, en het voelt alleen maar natuurlijk om daar conclusies uit te trekken.

Daarnaast zijn er twee studies / claims waar mensen die beweren dat katten aardbevingen kunnen voelen, op wijzen. De eerste komt van een Duitse wetenschapper, Helmut Tributsch. Hij publiceerde een boek waarin hij beweert dat katten ionen kunnen oppikken die tektonische platen die tegen elkaar wrijven creëren. Hij theoretiseerde en publiceerde dit boek in 1900.

De tweede studie komt van de Amerikaanse geoloog Jim Berkland. Berkland voorspelde met succes twee aardbevingen in Californië door simpelweg het aantal verloren huisdieradvertenties in de lokale kranten te volgen. Wanneer het aantal verloren huisdieren toenam, was er meestal een aardbeving op komst.

bange Britse blue-point kat verstopt zich onder het bed
Afbeelding Credit: Zossia, Shutterstock

Studies tegen it

Volgens de Seismological Society of America doet niets wat we tot nu toe hebben benadrukt ertoe. Ze beweren dat het allemaal anekdotisch bewijs is en dat er geen hard bewijs is dat katten aardbevingen kunnen voorspellen.

Ze hebben verschillende eigen studies beoordeeld en deze studies merken het abnormale gedrag van sommige katten vóór aardbevingen op. De hoeveelheid tijd vóór een aardbeving dat een kat zich vreemd begint te gedragen, varieert echter, net als de afstand tot het epicentrum van de aardbeving.

In feite is er geen waarneembaar patroon dat ze kunnen oppikken. Dit gebrek aan consistentie en het feit dat de enige “aanwijzing” dat een kat een aardbeving kan oppikken abnormaal gedrag is – dat veel katten vertonen met of zonder een aardbeving – vertelt hen dat katten geen aardbevingsvoorspellingsvermogen hebben.

De bewering is dat katten zich soms raar gedragen en soms aardbevingen gebeuren. Met miljarden mensen en katten is het niet meer dan normaal dat deze gebeurtenissen soms op één lijn liggen. Er is niets anders aan de hand dan mensen die conclusies trekken uit twee volledig ongerelateerde gebeurtenissen!

kat verstopt zich in de kledingkast
Afbeelding credit: Rebecca Scerri, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Of je nu op de kant valt die zegt dat katten aardbevingen kunnen voorspellen of je denkt dat ze dat niet kunnen, het valt niet te ontkennen dat ze ongelooflijk opmerkzaam kunnen zijn en geweldige metgezellen kunnen zijn! Dus, de volgende keer dat je kat zich een beetje vreemd gedraagt, geef hem dan een beetje extra aandacht en kijk of je niet kunt achterhalen wat er aan de hand is – of wat er staat te gebeuren.

Gerelateerde reads:

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Rock.N.Roll.Queen, Shutterstock