Kunnen katten tsunami’s voelen voor mensen? Feline Feiten &FAQ

Katten zijn door de tijd heen gezien als magische wezens, van hun koninklijke behandeling door oude Egyptenaren tot hun afbeeldingen als bekenden in tv, films en boeken. Om toe te voegen aan hun mysterieuze manieren, onderzoekers hebben ontdekt dat katten rampen kunnen detecteren, zoals tsunami’s, voordat ze gebeuren en zeker voordat mensen weten dat ze komen. We bespreken hieronder wat katten kunnen voelen en meer, dus doe met ons mee.

kattenpootverdeler

Wat is een tsunami?

Tsunami’s zijn gigantische golven veroorzaakt door oceaanverstoringen, zoals aardbevingen en aardverschuivingen. Tsunami’s zijn moeilijk te voorspellen, zoals aardbevingen, maar er zijn enkele vorderingen gemaakt om inwoners te helpen ontsnappen aan tsunami’s. Onderwatersensoren kunnen detecteren wanneer een aardbeving optreedt, maar hun inzet is schaars en ze bieden niet veel tijd om te reageren op een tsunami. Katten hebben echter een intern waarschuwingssysteem dat hen vertelt wanneer er een nadert.

Hoe kunnen katten tsunami’s detecteren?

bange kat
Afbeelding Credit: PDPics, Pixabay

Studies hebben aangetoond dat katten de neiging hebben om tsunami’s te voelen lang voordat ze gebeuren. Er wordt gedacht dat het de trillingen zijn die worden veroorzaakt door tsunami’s die de katten waarschuwen. Sommige katten worden hectisch en vertonen abnormaal gedrag voordat de golf toeslaat.

De verandering in atmosferische omstandigheden, de verandering in het weer en verschuivende windrichtingen waarschuwen katten dat er een tsunami aankomt. Wetenschappers begrijpen het echter niet hoe katachtigen detecteren tsunami’s en andere stormen. Sommigen geloven dat hun verbeterde gehoor de trillingen detecteert, terwijl anderen denken dat de gevoelige voetzolen van de katten trillingen van veraf kunnen voelen.

Hoe zal een kat reageren voor een ramp zoals een tsunami?

Hoewel we graag zouden zeggen dat alle katten hetzelfde reageren op een ramp, zoals een Tsunami aan de horizon, reageert elke kat anders. Sommigen verstoppen zich, sommigen worden angstig en gestrest, terwijl anderen weigeren te eten of naar buiten te gaan. Omdat andere problemen al deze vreemde gedragingen kunnen veroorzaken, is het moeilijk te zeggen hoe een kat met enige zekerheid zal reageren.

Kan een kat iemands dood voorspellen?

bang kitten verstopt zich
Afbeelding Credit: Khamidulin Sergey, Shutterstock

Dit is een van de magische vermogens die door de eeuwen heen aan katachtigen zijn toegeschreven. Hoewel het niets te maken heeft met het feit dat de kat een bovennatuurlijk wezen is, hadden ze in zekere zin gelijk. In plaats van bovennatuurlijk te zijn, is het echter fysiologie. Bij het sterven begint het menselijk lichaam zijn organen af te sluiten, waardoor een verbinding vrijkomt die katten kunnen ruiken.

Katten hebben een veel beter reukvermogen dan mensen, wat betekent dat ze deze verbindingen kunnen ruiken en weten wanneer iemand dicht bij de dood is.

Andere dieren die rampen kunnen voorspellen

Katten zijn niet de enige dieren waarvan bekend is dat ze rampen voorspellen, en bewoners hebben gezegd hoe deze dieren zich vreemd gedragen voordat het noodlot toeslaat.


  • Olifanten

  • Vogelwereld

  • Honden

  • Haaien

Hoewel dit niet door de wetenschap is bewezen, suggereert anekdotisch bewijs dat sommige wezens vroege waarschuwingen kunnen geven voor aardbevingen en tsunami’s.

divider-catclaw1

Laatste gedachten

Hoewel katten werden gecrediteerd als magisch, is er geen wetenschappelijk bewijs dat ze daadwerkelijk tsunami’s of een andere natuurramp kunnen voorspellen. Katten en andere dieren hebben echter vreemd gedrag vertoond vóór een tsunami, en sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat ze de veranderingen in barometrische druk en trillingen van aardbevingen kunnen detecteren. Hoewel katten, honden, olifanten en haaien niet worden gebruikt als tsunami-detectoren, beschikken ze over vaardigheden die ingenieurs kunnen helpen bij het ontwerpen van effectievere detectiesystemen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Zossia, Shutterstock