Doodt Tea Tree Olie vlooien op katten? (Effectiviteit &Veiligheid onderzocht)

Als uw kat een ernstig vlooienprobleem heeft, kunt u wanhopig genoeg worden om iets te proberen om het probleem op te lossen. Wakker worden met verschillende nieuwe, rode bultjes langs je huid en je kat ongemakkelijk zien krabben is nooit prettig. Tea tree olie wordt vaak gevonden in veel huizen en is effectief in het doden van vele soorten parasieten. Er wordt algemeen aangenomen dat het ook effectief is in het doden van vlooien.

Echter deze essentiële olie is ook giftig voor katten en mag niet op hun lichaam worden gebruikt of worden ingenomen, ongeacht de hoeveelheid.

cat + lijnverdeler

Is Tea Tree Olie effectief bij het doden van vlooien?

Tea tree olie is een natuurlijke remedie die vaak wordt gebruikt om huidproblemen bij mensen en sommige dieren te behandelen vanwege de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het is ook effectief in het doden van bepaalde soorten teken en luizen, maar er is weinig wetenschappelijk bewijs dat het vlooien doodt. Velen hebben deze essentiële olie echter op hun huisdieren en rond hun huis gebruikt en hebben positieve resultaten gehad.

Hoewel het niet wordt aanbevolen om tea tree olie op of rond uw kat te gebruiken, kan de essentiële olie rond uw huis worden gebruikt om vlooien af te weren omdat ze de geur ervan haten. Het lijkt effectief te zijn in het doden van vlooien, omdat wanneer ze in contact komen met de stof, het interfereert met hun zenuwstelsel en hun luchtpijp blokkeert.

druipende natuurlijke tea tree olie in kom
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Waarom zou ik tea tree olie niet gebruiken op mijn kat?

Tea tree olie is niet veilig om te gebruiken bij katten, want als het per ongeluk verkeerd wordt gebruikt, zal het hen schaden. Een van de grootste zorgen is het niet gebruiken van de juiste concentratie tea tree olie. U hebt misschien de verdunningsinstructies volgens de instructies gevolgd, maar er is altijd een risico dat u eraf bent of dat u te veel van het mengsel op uw kat gebruikt.

Een andere reden waarom je nooit tea tree olie op je kat moet gebruiken, is dat het natuurlijke trimmers zijn die het grootste deel van hun dag zichzelf likken. Als ze de oplossing binnenkrijgen, kunnen ze erg ziek worden.

Je hebt misschien gemerkt dat sommige vlooien- en tekenshampoos tea tree olie in hun ingrediënten gebruiken. Deze producten zijn veilig te gebruiken bij uw kat omdat ze slechts kleine hoeveelheden van de essentiële olie bevatten, die gelijkmatig over het product wordt verdeeld.  Wees ook voorzichtig met het gebruik van onverdunde tea tree olie rond uw huis. Het zal sterk genoeg zijn om parasieten te doden, maar het is gevaarlijk voor jou en je kat als je het de hele dag in je longen inademt.

Tekenen van Tea Tree Olie Toxiciteit

Volgens de Pet Poison Helpline zijn er slechts zeven druppels onverdunde tea tree olie nodig om in contact te komen met de huid van uw kat om ernstige vergiftiging bij uw huisdier te veroorzaken. Tekenen van tea tree olie toxiciteit kunnen zich voordoen binnen een uur nadat uw kat de stof heeft aangeraakt of ingenomen en omvatten het volgende:

  • Lage lichaamstemperatuur
  • Zwakheid
  • Huidirritatie
  • Ongecoördineerd lopen
  • Onvermogen om te lopen
  • Tremoren
  • Verlaagde hartslag
  • Coma
  • Dood

Als u weet dat uw kat tea tree olie heeft ingenomen, maar nog geen symptomen heeft vertoond, wacht dan niet op hen voordat u contact opneemt met uw dierenarts. Het is belangrijk om snel te handelen en uw kat de behandeling te geven die hij nodig heeft, omdat dit zijn leven kan redden.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat tea tree olie specifiek vlooien doodt, is het effectief in het doden van vele andere soorten parasieten en wordt aangenomen dat het ook vlooien doodt. Het is echter niet veilig om bij uw kat te gebruiken, omdat de verkeerde concentratie op hun huid ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Er is ook een hoog risico dat ze de stof binnenkrijgen wanneer ze zichzelf verzorgen, wat zal leiden tot tea tree olie toxiciteit.

Gebruik in plaats daarvan vlooien- en tekenbehandelingen die zijn aanbevolen door uw dierenarts, omdat ze veilig zijn om bij uw kat te gebruiken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: ronstik, Shutterstock