Waarom ruiken katten de billen van andere katten? Kattengedrag en communicatie

Katten zijn zorgvuldige, extreem schone wezens die zich meestal elegant en verfijnd gedragen. Daarom is het voor katteneigenaren een beetje verrassend om hun kat de kont van een andere kat te zien ruiken.

Hoewel dit misschien raar gedrag lijkt, is het volkomen normaal voor je kat. Eigenlijk billensnuiven is instinctief en is hoe katten communiceren. Je zult ook merken dat je katten aan elkaars borst en nek snuffelen om elkaar te leren kennen. Zelfs katten die al jaren in hetzelfde huis wonen, zullen elkaar besnuffelen om te zien wat er nieuw is.

kattenpootverdeler

Katten hebben een uitstekend reukvermogen

Net als wij hebben katten vijf zintuigen. In tegenstelling tot ons zijn sommige van hun zintuigen echter verhoogd. Katten hebben een reukvermogen dat veel groter is dan het onze en 14 keer beter is.1

Katten hebben ook een orgaan dat mensen niet hebben; ze hebben een Jacobson-orgaan in hun neusholte, wat hun reukvermogen verbetert. In tegenstelling tot de cellen in de neus van een kat die geuren detecteren, kan het orgaan van Jacobson geuren identificeren die mensen niet kunnen identificeren. Een kater kan bijvoorbeeld zien of een vrouwtje klaar is om te broeden door de feromonen die ze uitstraalt.

Ook kunnen pasgeboren kittens het verschil zien tussen een gewone kat en hun moeder door gebruik te maken van het Jacobson-orgaan. Het is dus geen wonder dat katten hun reukvermogen voor allerlei dingen gebruiken, inclusief communicatie met andere katten.

Communiceren katten door aan elkaars billen te snuffelen?

Tabby kat snuffelt aan een andere tabby kattenpeuk
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Wanneer mensen elkaar ontmoeten, communiceren ze op verschillende manieren. Ze knuffelen, schudden elkaar de hand, knikken met hun hoofd en voeren gesprekken met elkaar. Katten kunnen deze begroetingen niet repliceren, maar ze hebben unieke manieren om te communiceren.

Meestal is het eerste wat ze doen een zachte kopstoot en snuffelen rond het gezichtsgebied. De feromonen die hierbij vrijkomen, vertellen de katten veel over elkaar. Informatie zoals in wat voor soort stemming de kat verkeert, wat de kat graag eet en of het agressief, kalm, ziek of gezond is, wordt onthuld door die feromonen en bepaalt hoe de katten in veel gevallen op elkaar reageren.

Dus waarom zou je aan elkaars billen snuffelen? Dat betreft de anaalklieren, die een stof afscheiden die alleen een kat kan ruiken. Deze geur is uniek voor elke katachtige en laat katten zien als ze elkaar eerder hebben ontmoet.

Katten zijn net zo ingewikkeld als mensen wat betreft hun begroetingen en het leren kennen van elkaar. Verwacht niet dat je katten elkaar besnuffelen en automatisch vrienden zijn. Ze kunnen niet met elkaar opschieten of niet goed met elkaar opschieten, net zoals wij dat in de mensenwereld doen.

divider-catclaw1

Inpakken

Katten zijn nieuwsgierige wezens, iets wat je al weet als je er ooit een hebt gehad. Het snuffelen aan de kont van een andere kat is echter een perfecte manier om elkaar te leren kennen, en het is niet zo raar als een kattenouder zou denken.

Dus de volgende keer dat je je kat de achterkant van een andere kat ziet besnuffelen, onthoud dan dat ze niet onzedelijk zijn, ze leren elkaar gewoon een beetje tegelijk kennen, en daar is niets mis mee.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock