Hoe een Canadees dierenpaspoort te krijgen in 2023: een stapsgewijze handleiding

Reizen met huisdieren kan een zeer stressvol proces zijn. U hoeft zich niet alleen zorgen te maken over de veiligheid van uw huisdier tijdens het transport, maar ervoor zorgen dat al het juiste papierwerk is beveiligd voor uw vertrek kan ook belastend zijn.

Als u in de toekomst vanuit Canada met uw huisdier reist, hebt u documentatie nodig om probleemloze toegang tot het land van bestemming te garanderen. Hetzelfde geldt als u uw huisdier vanuit Canada naar een ander land exporteert. Lees verder om te leren wat u nodig heeft om uw huisdier van en naar het Grote Witte Noorden te exporteren en te importeren.

garen ball divider

Hoe een dierenpaspoort te krijgen als u Canada verlaat

Canada geeft wel een officieel paspoort af voor uw huisdier om te gebruiken tijdens het reizen. U moet echter verschillende documenten voor uw huisdier krijgen voordat ze kunnen reizen. Hier zijn enkele van de stappen die u moet volgen om dit mogelijk te maken:

1. Doe je onderzoek

Voordat u het land verlaat, neemt u contact op met de ambassade van uw land van bestemming om de vereisten voor het binnenbrengen van dieren in hun land te achterhalen. Elk land heeft zijn eigen regels, dus maak jezelf vertrouwd met hen voordat je vertrekt. Mogelijk moet u betalen voor aanvullende tests, vaccins of behandeling voordat u uw huisdier in een ander land importeert. Sommige vereisen ook dat eigenaren van gezelschapsdieren een invoervergunning en een exportcertificaat indienen.

gember kat en vrouw in bed met laptop
Afbeelding credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock
thematische pauze

2. Raadpleeg uw dierenarts

Veel landen accepteren het Canadese internationale gezondheidscertificaat voor personen die met hun katten en honden reizen. Het certificaat moet worden ingevuld door een erkende dierenarts en op juridisch papier worden afgedrukt om te worden geaccepteerd. U hoeft dit certificaat niet te verstrekken als u reist naar een land dat zijn eigen gezondheidscertificaat verstrekt of dat met specifieke veterinaire certificaten bij de Canadian Food Inspection Agency (CFIA). U kunt het tweetalige Canadian International Health Certificate hier vinden en het drietalige certificaat hier.

thematische pauze

3. Controleer de importregels van Canada

Canada heeft specifieke importvereisten voor iedereen die een huisdier naar het land brengt. Uw huisdier wordt uit Canada verwijderd als u niet aan de criteria voldoet. Het importeren van honden in Canada vereist in de meeste gevallen een geldig rabiësvaccinatiecertificaat of rabiëslandvrijheidscertificaat als u reist vanuit een rabiësvrij land zoals Finland, Ierland of Australië.

Voor het importeren van katten in het land is ook een geldig rabiësvaccin vereist of een veterinair certificaat, dat u kunt verkrijgen bij uw dierenarts. Als u het veterinaire certificaat verstrekt, moet u ook documentatie hebben waarin staat dat rabiës niet is voorgekomen in uw land van herkomst gedurende ten minste zes maanden voordat uw dieren Canada binnenkomen.

een vrouw met laptop en notitieblok in de keuken
Afbeelding Credit: EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels
thematische pauze

4. Ga online

De Canadese overheid heeft een hele sectie op haar website om dit gemakkelijk te maken voor eigenaren van gezelschapsdieren. Ten eerste moet u verschillende vragen over het huisdier en uw reizen beantwoorden, zoals de leeftijd, het type dier waarmee u reist en waarom u het huisdier naar het land brengt (bijvoorbeeld persoonlijk, commercieel of hulpdier). Zodra u deze vragen hebt beantwoord, krijgt u de exacte vereisten om Canada binnen te komen.

Personen met een hond van 8 maanden of ouder die om persoonlijke redenen uit de Verenigde Staten reizen, hebben bijvoorbeeld een geldig rabiësvaccincertificaat nodig. De hond moet er ook gezond uitzien en humaan worden vervoerd. Personen die proberen een schildpad of schildpad naar Canada te brengen, zijn echter niet toegestaan, tenzij ze kunnen bewijzen dat ze deel uitmaken van een dierentuin of zoeklaboratorium en de juiste invoervergunning voor dat dier kunnen verstrekken.

3 kattenverdeler

Reizen naar landen zonder certificaat

Als u ergens naartoe reist waar geen onderhandeld exportcertificaat is en er geen wordt verstrekt, moet u het heft in eigen handen nemen. Neem contact op met de veterinaire autoriteiten of ambassade in het land van bestemming voor een lijst met de huidige importvereisten.

vrouw in rode trui kijken laptop naast witte kat
Afbeelding Credit: Karolina Grabowska,

Reizen met exotische huisdieren

Personen die met exotische huisdieren reizen, hebben mogelijk een vergunning van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) nodig om naar bepaalde landen te reizen. CITES is een verdrag dat is opgericht om endange te beschermenrode planten en dieren om het voortbestaan van de soort te garanderen. Personen die een onder CITES vermelde soort importeren of exporteren, hebben een reisvergunning nodig, omdat het onwettig is om dieren of planten op de lijst over internationale grenzen te brengen als u niet over de juiste documentatie beschikt.

Canadese eigenaren van exotische gezelschapsdieren kunnen een certificaat van eigendom van Environment Canada verkrijgen als ze vaak met hun huisdieren het land uit reizen.

Als u tijdelijk reist met uw huisdier dat op de CITES-lijst staat, raden we u aan een CITES-eigendomscertificaat aan te vragen. Dit certificaat staat bekend als een “dierenpaspoort” en is drie jaar geldig, waardoor certificaathouders meerdere keren kunnen exporteren en opnieuw importeren. Helaas accepteren niet alle landen CITES-eigendomscertificaten. We raden u aan de pagina met nationale CITES-autoriteiten voor uw land van bestemming te bekijken om erachter te komen met wie u contact zou opnemen om te zien welke documentatie u nodig hebt om met uw huisdier te reizen.

Huisdieren die op de CITES-lijst staan, zijn onder andere:

  • Veel papegaaien
  • Veel hagedissen
  • Veel schildpadden
  • Hybride katten
  • Sommige slangen
  • Sommige vissen

U kunt de CITES-soortendatabase bekijken om te zien of uw huisdier in de lijst staat.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Het verkrijgen van een Canadees dierenpaspoort kan een langdurig proces zijn, dus hoe eerder u aan de slag kunt, hoe beter. Papierwerk kan lang duren om te verwerken, vooral als u naar een land reist met minder gemakkelijk toegankelijke ambassades of dierenartsen. Zorg er ook voor dat uw huisdier op de hoogte is van zijn vaccinaties en plan ruim voor uw vertrek een bezoek aan uw dierenarts, zodat u groen licht van de arts kunt krijgen dat uw kat goed is om te reizen.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Nieuw Afrika, Shutterstock