Hoeveel kost een Canadees dierenpaspoort? (Update 2023)

Heb je er altijd al van gedroomd om met je geliefde huisdier te reizen, maar weet je niet zeker wat er van je wordt verlangd voor je huisdier om te reizen?

Voordat u met uw huisdier buiten Canada op reis gaat, moet u een Canadees dierenpaspoort beveiligen. Hoewel Canada geen officieel paspoort heeft dat specifiek voor huisdieren is, zijn er verschillende documenten die men nodig heeft om met een dier van en naar Canada te reizen. Natuurlijk hangt de exacte documentatie die u nodig hebt af van waar u naartoe reist.

Uw huisdier kan al dan niet bepaalde documentatie nodig hebben, maar een Canadees internationaal gezondheidscertificaat wordt vaak gebruikt. De kosten van een onderzoek om een gezondheidscertificaat van een dierenarts te krijgen, beginnen bij $ 49, waarna u moet verwachten $ 20 te betalen voor CFIA-goedkeuring en stempelen. De prijzen om deze documentatie te verkrijgen kunnen echter enorm variëren, afhankelijk van in welk deel van Canada u woont, plus er kunnen aanvullende tests of vaccinaties zijn, afhankelijk van de vereisten van uw land van bestemming.

Lees verder voor meer informatie.

garen ball divider

Het belang van het verkrijgen van een Canadees dierenpaspoort

Het is belangrijk om je eenden ruim voor je vertrekdatum op een rij te krijgen. Zonder de juiste documentatie mogen u en uw huisdier Canada of andere landen niet verlaten. Ook moeten douanebeambten officiële documenten zien die aantonen dat uw huisdier gezond en geschikt is om te reizen voordat u het land in mag.

Het Canadese internationale gezondheidscertificaat wordt vaak gebruikt om katten en honden naar andere landen te begeleiden. Het moet worden goedgekeurd door een erkende dierenarts. Uw dierenarts zal het certificaat invullen met behulp van de vaccinatiegegevens van uw huisdier om te bevestigen dat het vrij is van infectieziekten en parasieten en in goede gezondheid verkeert.

Sommige landen hebben geen Canadees internationaal gezondheidscertificaat nodig, omdat ze hun eigen certificaat kunnen verstrekken. Bovendien hebben sommige landen en zones specifieke veterinaire gezondheidscertificaten van de Canadian Food Inspection Agency (CFIA).

kat zittend op een koffer klaar om te reizen
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Hoeveel kost een Canadees dierenpaspoort?

Een bezoek aan de dierenarts is alles wat nodig is om het gezondheidscertificaat van uw huisdier te laten goedkeuren. U moet verwachten dat u minimaal het examengeld betaalt om het formulier door uw dierenarts te laten invullen. Helaas, als uw huisdier verouderd is over zijn vaccinaties, moet u daar bij dit bezoek ook voor zorgen. Het land waar u naartoe reist, kan ook vereisen dat uw huisdier wordt gechipt.

Hieronder vindt u een schatting van de kosten, afhankelijk van in welk deel van het land u woont.

Procedure Westkust (BC) Oostkust (Ontario) Noord (Yukon)
Onderzoek 49 dollar 55 dollar 75 dollar
Hondenvaccins $ 20 – $ 69 per stuk $45+ $ 25 – $ 35 per stuk
Kattenvaccins $ 20 – $ 69 per stuk $30+ 30 dollar
Microchip 65 dollar 64,50 dollar 75 dollar

Bron: Metrotown Animal Hospital, East Village Animal Hospital, Centennial Animal Hospital, Inuvik Dierenkliniek

Zoals u kunt zien, kunnen de prijzen enorm variëren, afhankelijk van in welk deel van Canada u woont. Vaak betalen afgelegen provincies en gemeenschappen meer voor veterinaire zorg, omdat er servicekloven en dierenartstekorten zijn in dergelijke landelijke gebieden.

Zodra uw dierenarts het gezondheidscertificaat van uw huisdier heeft ondertekend, moet u de originele formulieren afgeven of opsturen naar de dichtstbijzijnde CFIA voor goedkeuring en afstempeling. De CFIA-goedkeuring kost $ 20. Als u met meerdere huisdieren reist en uw dierenarts voor elk afzonderlijke formulieren invult, wordt van u verwacht dat u per formulier betaalt.

Houd er rekening mee dat uw Canadese internationale gezondheidscertificaat moeten worden afgedrukt op juridisch papier, omdat er geen andere formaten worden geaccepteerd.

Extra kosten om te anticiperen

Wat u nodig heeft om het land van bestemming in te voeren, hangt volledig af van waar u naartoe reist.

Sommige rabiësvrije landen kunnen vereisen dat uw huisdier de rabiës-neutraliserende antilichaamtitertest (RNATT) resultaten heeft. Deze bloedtest test op het niveau van rabiësantistoffen in het bloed van uw huisdier. Mogelijk hebt u deze test niet nodig als u uit een rabiësvrij land komt. Helaas zijn er maar heel weinig rabiësvrije landen, en Canada is daar niet een van.

Er zijn slechts een handvol laboratoria die de RNATT-test uitvoeren. Rabiëstiters voor katten of honden die naar Australië reizen, worden bijvoorbeeld uitgevoerd in de Verenigde Staten aan de Kansas State University. Dit kost $ 84, maar uw het bloed van het huisdier moet eerst bij uw plaatselijke dierenarts worden afgenomen. Ze verzamelen het bloed, centrifugeren het om het serum te verzamelen en sturen het serummonster vervolgens naar de goedgekeurde laboratoria. U moet verwachten te betalen voor bloedonderzoek bij uw lokale dierenarts en de RNATT-test. Bloedonderzoek bij uw lokale dierenarts kost tussen de $ 80 en $ 150.

Sommige landen kunnen ook extra vaccinaties vereisen. Honden die australië binnenkomen vanuit Canada hebben bijvoorbeeld hondenziekte, hepatitis, para-influenza, parvovirus, hondengriep en Bordetella-vaccins nodig. Aan de andere kant zouden honden die China binnenkomen alleen de hondenziekte, het parvovirus en de coronavirusvaccins nodig moeten hebben.

Sommige landen kunnen ook vereisen dat eigenaren van gezelschapsdieren een invoervergunning en een exportcertificaat hebben.

internationaal veterinair certificaat voor katten
Afbeelding Credit: KateYudina, Shutterstock

Wat als het land waar ik naartoe reis geen certificaatvereisten heeft?

Als u ergens naartoe reist zonder onderhandeld exportcertificaat, moet u contact opnemen met de veterinaire autoriteiten of de ambassade van het land om een kopie van de essentiële vereisten te ontvangen. U moet weten dat het onderhandelen over een exportcertificaat met sommige landen maanden kan duren, dus geef uzelf voldoende tijd om dit ruim voor uw vertrekdatum uit te zoeken.

Als u niet zeker weet of uw gezondheidscertificaat geldig is, neem dan zo snel mogelijk contact op met het CFIA-diergezondheidskantoor waar u woont.

Reizen met exotische huisdieren

Katten en honden zijn niet de enige dieren die kunnen reizen. Als u de trotse eigenaar bent van een exotisch huisdier, zoals een papegaai, schildpad, hagedis of hybride kat, heeft u mogelijk specifieke vergunningen nodig voordat u het land met uw huisdier verlaat.

De Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) is een verdrag dat wilde planten en dieren beschermt. Het heeft controles op de internationale handel, zodat de soort niet wordt geschaad. Alle in- of uitvoer van soorten die onder CITES vallen, verloopt via een vergunningenstelsel. Als uw huisdier een CITES-vermelde exoot is, heeft u een vergunning nodig omdat het illegaal is om het zonder de vergunning over Canadese en andere grenzen te brengen.

Certificaten van eigendom zijn verkrijgbaar bij Environment Canada voor eigenaren van gezelschapsdieren die vaak buiten Canada reizen met hun exotische huisdieren. Deze geïmproviseerde dierenpaspoorten zijn drie jaar geldig, maken meerdere exporten en wederimporten mogelijk en worden door bepaalde landen erkend.

kat aan boord van het vliegtuig
Afbeelding credit: Photo Spirit, Shutterstock

Hoe zit het met reizen door andere landen?

Vanaf januari 2022 eist de Europese Unie (EU) dat alle katten, honden en fretten die door de EU reizen aan specifieke voorwaarden voldoen. U moet vertrouwd raken met deze vereisten om teleurstelling tijdens uw reis te voorkomen.

Diergezondheidscertificaten zijn tweetalig en moeten worden ingevuld in de officiële taal waar het dier voor het eerst de EU zal binnenkomen of doorkruisen. Dus als u bijvoorbeeld van Canada naar Polen reist, maar een tussenstop in Duitsland heeft, moet u het Engels / Duits-certificaat gebruiken. Bekijk deze website om de officiële taal van alle EU-landen te vinden om er zeker van te zijn dat u het juiste tweetalige formulier invult.

kattenpootverdeler

Conclusie

Reizen met katten kan extreem stressvol zijn, dus hoe eerder u zich kunt voorbereiden op uw vertrek, hoe beter. Het laatste wat u wilt, is op het punt staan om aan boord van uw vliegtuig te gaan om te ontdekken dat uw kat een vaccin mist dat nodig is om uw land van bestemming binnen te komen. Als u ooit niet zeker weet welke vereisten uw huisdier nodig heeft voordat het het nieuwe land binnenkomt, raadpleegt u de website van de ambassade van het land voor meer informatie.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Nieuw Afrika, Shutterstock