Skip to Content

Is Brokjes slecht voor mijn kat? Feiten & FAQ

Katten zijn familieleden en ze verdienen de best mogelijke zorg, inclusief het meest voedzame dieet mogelijk. Maar er is veel informatie online met verschillende suggesties met betrekking tot kattenvoeding. Sommige artikelen stellen dat brokjes slecht zijn voor katten. Anderen suggereren dat het prima is om katten alleen droog voedsel te geven, zolang ze formuleringen eten die door de American Association of Feed Control Officials (AAFCO) als nutritioneel adequaat zijn gecertificeerd.

Wat is er dan juist? Het antwoord is een beetje genuanceerd! Brokjes kunnen deel uitmaken van het dieet van uw huisdier, maar in combinatie met een mooie mix van natvoer.

Droogvoer heeft de neiging om veel koolhydraten te bevatten, wat kan leiden tot bloedsuikerpieken en gewichtstoename 1 . Natvoer heeft over het algemeen minder koolhydraten dan droogvoer en is lager in calorieën ounce voor ounce. Natvoer heeft ook het extra voordeel dat het zorgt voor een verhoogde hydratatie.

cat + lijnverdeler

Wat zijn de voordelen van droogvoer?

Droogvoer is relatief goedkoop en handig, en veel katten genieten van de smaak van brokjes en de knapperige textuur, die enkele tandheelkundige gezondheidsvoordelen kan hebben als u het juiste product kiest. Maar alle katten, ongeacht het soort voedsel dat ze eten, moeten hun tanden regelmatig laten poetsen voor een optimale gezondheid van het gebit.

Betaalbaarheid

Maar de meeste voordelen van droogvoer kunnen worden toegeschreven aan gemak en betaalbaarheid. Katten hebben minder droogvoer nodig om aan hun caloriebehoeften te voldoen dan natvoer, omdat patés en jusmixen water en minder calorieën per ounce bevatten. Het is meestal veel goedkoper om huisdieren alleen droogvoer te geven, omdat katten vaak meer porties natvoer nodig hebben om aan hun voedingsbehoeften te voldoen, en het is meestal duurder.

vrouw met een duwkar in de supermarkt die kattenvoer koopt
Afbeelding Credit: LADO, Shutterstock

Gemak

Veel ouders van huisdieren kiezen voor het gemak voor droogvoer en sommige eigenaren geven de voorkeur aan het gratis voeren van hun huisdieren in plaats van maaltijden op specifieke tijden te serveren. Gratis voeding geeft uw kat een beetje autonomie en u hoeft zich geen zorgen te maken over het haasten naar huis om ervoor te zorgen dat uw kat op een precies tijdstip wordt gevoerd. Maar huisdieren toestaan om alles te eten wat ze willen, kan snel leiden tot gewichtstoename. Aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hartaandoeningen worden vaak gezien bij katten met overgewicht.

kattenpootverdeler

Wat zijn de nadelen van het serveren van brokken?

Hoewel verschillende hoogwaardige merken goed uitgebalanceerde voeding bieden, nemen sommige fabrikanten chemische conserveermiddelen en ingrediënten van lage kwaliteit op in hun formules. Zolang u het voedsel van uw kat zorgvuldig onderzoekt en een formule van hoge kwaliteit selecteert, is het onwaarschijnlijk dat u dat probleem tegenkomt.

In tegenstelling tot natvoer bevat droogvoer weinig vocht en de meeste merken bevatten slechts 13% tot maximaal 15%. Het consumeren van een 100% droogvoerdieet kan de hydratatie van uw kat verstoren als hij niet genoeg water drinkt. Brokjes zijn ook dichter en zitten vol met meer calorieën dan natvoer, dus het is gemakkelijker om je kat te veel te voeren.

U kunt uw dierenarts echter vragen naar de ideale portiegrootte van uw huisdier op basis van het gewicht en de leeftijd. Vervolgens kunt u een maatbeker gebruiken om de perfecte hoeveelheid voor elke maaltijd te portioneren.

Siamese kat die droogvoer uit een kom eet
Afbeelding Credit: catinrocket, Shutterstock

Kattenkogelverdeler 1

Is het goed om brokjes en natvoer te mengen?

Hoewel het niet ongelooflijk gezond is voor katten om alleen droogvoer te eten, is het redelijk om droogvoer op te nemen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet met natvoer van hoge kwaliteit. Natvoer bevat niet alleen minder calorieën (en koolhydraten) per ons, maar het heeft ook veel vocht. Veel binnenkatten consumeren niet genoeg water, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van urinewegaandoeningen en nieraandoeningen.

Een combinatie van nat en droog voedsel kan een nuttige manier zijn om aan de behoeften van uw huisdier te voldoen. Veel huisdierouders geven hun katten eenmaal daags een afgemeten hoeveelheid droogvoer en voegen dan 1 of 2 porties natvoer toe aan de mix, vaak ’s nachts. Deze variatie op gecontroleerde voeding stelt katten in staat om te snacken wanneer ze willen, maar zorgt ervoor dat ze slechts toegang hebben tot beperkte (en redelijke) hoeveelheden droogvoer om overeten en gewichtstoename te voorkomen.

Vergeet niet om natvoer binnen een paar uur na het buitenzetten voor uw kat op te ruimen om te voorkomen dat uw vriend later op de dag overgebleven, met bacteriën beladen voedsel eet.

Nat en droog voer voor huisdieren
Afbeelding Credit: Jiri Hera, Shutterstock

Is Brokjes veilig voor oudere katten?

Oudere katten en mensen met een tandheelkundige aandoening geven vaak de voorkeur aan natvoer. Oudere katten hebben verminderde eetlust, dus de verhoogde smakelijkheid van natvoer kan soms kieskeurige, ouder wordende oudere katten verleiden om meer te eten. Pets met een tandziekte hebben soms moeite met het kauwen van knapperige brokjes, waardoor natvoer vaak een betere optie is voor deze katten. En veel katten met aandoeningen zoals chronische nierziekte hebben baat bij het eten van meer nat voedsel vanwege het hoge watergehalte.

Uw dierenarts kan u specifiek advies geven over de beste combinatie van natte en droge voedselopties om uw huisdier te voeden.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Brokjes zijn niet slecht voor je kat als je een hoogwaardig merk kiest en veel vers water levert. De AAFCO-richtlijnen voor voedingstoereikendheid moeten worden behandeld als een startpunt voor kattenvoeding; elk commercieel huisdiervoer dat u voor uw kat kiest, moet voldoen aan de voedingsrichtlijnen van de organisatie.

Dat is echter slechts een deel van het probleem. Kibble-only diëten, hoe voedzaam ook, kunnen problematisch zijn vanwege het gebrek aan variatie voor uw huisdier en het potentieel voor gewichtstoename vanwege het gemak van overvoeding. Brokjes van hoge kwaliteit zijn voedzaam, maar het bevat veel koolhydraten en calorieën en kan het beste worden gebruikt als een onderdeel van de maaltijden van uw kat, die ook veel smakelijk natvoer moeten bevatten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: pzbasnik, Pixabay