Waarom hebben katten een hekel aan komkommers? uitgelegd door een dierenarts

kat ruikende komkommers

Katten zitten vol schattige eigenaardigheden, dus natuurlijk komen ze vaak voor in memes en video’s van katten komen overal op internet en sociale media terecht. Een trend die je misschien bent tegengekomen, is de komkommergrap die mensen op hun katten spelen.

Snel overzicht

01

De virale videotrend kat versus komkommer houdt in dat je een komkommer achter een kat plaatst terwijl ze worden afgeleid door iets anders en dan zien hoe ze reageren.

02

Sommigen beweren dat katten op een extreme manier reageren vanwege de gelijkenis van een komkommer met een slang. Anderen beweren dat het de plotselinge verschijning van de komkommer is die de reactie uitlokt.

03

Probeer je kat niet voor de gek te houden met een verrassingskomkommer, omdat dit onnodige angst, stress en letsel kan veroorzaken.

Als je een van deze virale video’s hebt gezien en de extreme reactie waarmee katten reageren, heb je je waarschijnlijk afgevraagd: waarom haten katten komkommers?

Er zijn verschillende theorieën die besproken zijn. Sommigen denken dat het komt omdat komkommers op slangen lijken. Anderen beweren dat het het verrassingselement zelf is dat katten overrompelt. Lees verder terwijl we de verschillende redenen onderzoeken waarom katten zo kunnen schrikken van het uiterlijk van deze onschadelijke groente.

Lees ook: Kunnen katten komkommers eten?

Wat is de Cat Cucumber Prank Trend?

kat speelt met komkommer

Veel mensen hebben video’s gezien van de kattenkomkommergrap trending op sociale media.

Voor degenen die ze nog niet hebben gezien, hier is een overzicht van wat er gebeurt in de kattenkomkommergrapvideo’s:

De katteneigenaar legt stiekem een komkommer achter zijn kat terwijl zijn kat bezig is met iets anders, zoals eten of drinken. De nietsvermoedende kat maakt dan af wat ze aan het doen zijn en ziet dit lange, groene voorwerp dat ze nog niet eerder hadden opgemerkt.

Dit resulteert erin dat de kat in shock terugspringt en verwoed wegkrabbelt om zoveel mogelijk afstand tussen zichzelf en de komkommer te houden. Er wordt veel gelachen.

Lees ook: Raken katten geïrriteerd? 10 subtiele tekens om op te letten

Dus waarom haten katten komkommers?

Komkommers

Komkommer lijkt onschuldig, maar sommige katten hebben extreme reacties op het onverwacht zien van komkommers.

Al deze video’s laten zien dat katten een extreme schrikreactie hebben op de aanblik van een komkommer. Wat is het toch met deze ongevaarlijke groente die katten uit hun vel doet springen? Hoewel er geen definitieve antwoorden zijn waarom katten zo bang lijken te zijn voor komkommers, zijn er een paar theorieën besproken. De populaire theorieën zijn als volgt:

1. Komkommers zien eruit als slangen

Kattensfinx en verse komkommer

Sommige mensen hebben getheoretiseerd dat katten denken dat komkommers slangen kunnen zijn, maar dit is om verschillende redenen onwaarschijnlijk.

Velen hebben gespeculeerd of katten op zo’n gealarmeerde manier reageren omdat komkommers op slangen kunnen lijken. Dit kan hun vluchtreactie activeren omdat het prooidieren zijn. Om zichzelf te beschermen, zullen ze instinctief proberen zichzelf zo snel mogelijk uit de gevarenzone te halen (net zoals we zouden doen als een dodelijke slang ons zou naderen!).

Aan de andere kant zijn katten ook roofdieren. Sommige katten zullen daadwerkelijk op slangen jagen en doden; Anderen zijn misschien gewoon nieuwsgierig en slaan ze rond. Er kan dus worden gesteld dat katten geen aangeboren angst voor slangen hebben.

Ook als je een komkommer voor je kat hebt geplaatst of er een in de keuken hebt laten rondslingeren, zou je kat hem waarschijnlijk een nieuwsgierige snuif geven in plaats van er in paniek voor terug te deinzen. Wanneer ze niet worden verrast door een komkommer, weten katten dat ze niet ongevaarlijk zijn en reageren ze er niet met angst op. Als ze echt dachten dat komkommers slangen waren, dan zouden ze bang voor hen zijn, ongeacht de situatie.

Lees ook: Mijn kat verbergt zich en gedraagt zich raar: wanneer moet ik me zorgen maken

2. Katten reageren op de plotselinge verschijning van een komkommer

kat likt een komkommer

De meest waarschijnlijke reden waarom katten zo extreem reageren op het zien van een komkommer is het plotselinge uiterlijk, in plaats van de groene groente zelf.

Een andere theorie die is overwogen, is dat het het verrassingselement is waar katten op reageren, in plaats van de komkommer zelf. Als prooidieren zijn katten zich graag bewust van hun omgeving en weten ze wat er om hen heen gebeurt. In het wild zijn katten kwetsbaarder bij het eten en drinken, omdat ze niet zo attent kunnen zijn.

Hoewel er geen gevaren zijn in een thuisomgeving, zijn deze gevoelens van kwetsbaarheid nog steeds instinctief te vinden bij onze gedomesticeerde katten. In de grapvideo’s worden komkommers meestal buiten de li van de kat geplaatstne van zicht terwijl ze bij hun voedsel- of waterbakken zijn. Ze zijn zich er helemaal niet van bewust omdat ze op iets anders gericht zijn.

Het is logisch dat het omdraaien en zien van een vreemd, onverwacht object hen zal overrompelen en bang zal maken. Denk aan de fysieke reactie die je zou kunnen hebben als iemand of iets je zonder waarschuwing bekruipt!

De theorie die het meeste gewicht in de schaal legt waarom katten in paniek raken in deze komkommergrapvideo’s, is dat ze verrast zijn door de plotselinge verschijning van iets dat er eerder niet was. Het is moeilijk om te beweren dat het specifiek de komkommer is waar katten een hekel aan hebben of bang voor zijn, omdat we niet veel van een reactie zouden verwachten dan een nieuwsgierige snuif als ze er openlijk een zouden krijgen.

Lees ook: De 10 dingen die katten het meest haten

Moet je je kat voor de gek houden met komkommers?

kat speelt met komkommer

Sommige mensen vinden het grappig, maar de katten in deze virale komkommervideo’s zijn duidelijk gestrest door op deze manier voor de gek te worden gehouden.

Je moet je kat zeker niet voor de gek houden met een verrassingskomkommer. Hoewel het voor de gek houden van je kat op deze manier grappig en grappig voor je kan zijn, zal het je kat onnodige angst en angst bezorgen. Als je een vriend voor de gek houdt, kun je er achteraf misschien samen om lachen. Maar wanneer huisdierouders katten bang maken, is er geen manier om het hen uit te leggen.

U wilt dat uw kat zich veilig en geborgen kan voelen in uw huis. Opzettelijk bang maken kan de relatie die je met hen hebt beschadigen. Als de grap wordt herhaald, kan dit chronische stress veroorzaken en de angst van een kat verhogen, wat leidt tot gedragsproblemenzoals ongepast toiletbezoek, over-verzorgingen agressie.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

Veelgestelde vragen

Zijn katten echt bang voor komkommers?

De manier waarop katten reageren op komkommers in de grapvideo’s kan je gemakkelijk doen denken dat ze deze groene groenten angstaanjagend vinden. Het is echter veel waarschijnlijker dat ze verrast en bang zijn door de plotselinge verschijning van iets onverwachts. Als u uw kat een komkommer zou aanbieden, is het onwaarschijnlijk dat ze zullen reageren.

Zijn komkommers giftig voor katten?

Het goede nieuws is dat komkommers niet giftig zijn voor katten. Omdat katten carnivoren zijn, worden ze aangetrokken door vlees en voedsel met een vlezige smaak. Groenten en fruit zijn niet iets dat ze vaak kiezen om te eten. Sommige katten vinden het misschien leuk om komkommer te eten en dit kan in kleine hoeveelheden worden aangeboden. Vanwege hun hoge watergehalte is er een risico op het veroorzaken van diarree als het in grotere hoeveelheden wordt gegeven.

Waarom haten katten bananen?

Naast komkommervideo’s zijn er ook video’s die laten zien hoe katten wegrennen van of zwaaien naar bananen wanneer ze worden gepresenteerd. Ze reageren waarschijnlijk op deze manier omdat ze de geur ervan haten. Als bananen rijpen, geven ze ethylacetaat af dat katten haten. Banaan wordt vaak aanbevolen als een afschrikmiddel voor katten.