Skip to Content

Zal een moederkat haar kittens in de steek laten als ik ze aanraak?

Velen van ons hebben een versie van deze jeugdherinnering: we komen een kitten of kittens tegen in onze tuin of een park die op zichzelf lijken te staan. Elke volwassene om ons heen heeft verschillende ideeën over hoe te helpen, maar heeft waarschijnlijk verschillende ideeën over wat het beste is om te doen. Als u deze situatie tegenkomt, kan uw eerste gedachte zijn om de kittens niet aan te raken uit angst dat uw menselijke geur op hun vacht ervoor zal zorgen dat de moeder haar baby’s in de steek laat. Is dit waar of is het iets waar we allemaal zijn opgevoed om aan te nemen?

Het is eigenlijk erg het is onwaarschijnlijk dat een moederkat haar kittens zal afwijzen als ze door mensen zijn aangeraakt. Het is echter het beste om kittens waarvan u denkt dat ze zijn achtergelaten met rust te laten totdat u zeker weet dat de moederkat niet terugkomt. Lees verder om meer te weten te komen over hoe om te gaan met deze situatie als u het in de toekomst ooit tegenkomt.

divider-catclaw1Kittens buiten vinden

verlaten pasgeboren kittens
Afbeelding Credit: Alberto CB, Shutterstock

Als je een enkel kitten op zichzelf vindt dat luid miauwend is, of er vies en mager uitziet, is de kans groot dat deze arme baby door mensen is gedumpt, of dat de moederkat er buiten haar schuld permanent van gescheiden is geraakt. In dit geval moet u het kitten zo snel mogelijk naar een dierenarts of opvangcentrum brengen, of met iemand overleggen over het zelf verzorgen ervan.

Een nestje zwerfkatten of verwilderde kittens buiten is een andere situatie. Een buitenstrooisel wordt gewoonlijk een nest genoemd. Moederkatten zijn erg slim en verzorgend; ze hebben waarschijnlijk dagen van tevoren de locatie verkend die ze voor hun baby’s hadden gekozen. Zelfs neonatale kittens zijn van nature ontworpen om tot een paar uur per keer alleen te worden gelaten. Dit is vooral belangrijk voor zwerfkatten en verwilderde katten die moeten jagen en zoeken naar voedsel en water om in leven te blijven.

Als u zelf een nest kittens vindt, is de kans groot dat de moeder op zoek is gegaan naar voedsel of onverwacht en tijdelijk is weggeschrokken – mogelijk door u! Het is waarschijnlijk dat ze ergens in de buurt is, verborgen en kijkend. Natuurlijk is het natuurlijk normaal om je zorgen te maken over deze kostbare kleine bundels bont die je bent tegengekomen. Onze instincten vertellen ons dat ze gered moeten worden, maar ze kunnen prima zijn.

Hier zijn enkele aanwijzingen dat de kittens niet in de steek zijn gelaten en goed worden verzorgd:


  • Het gebied rond het nest is schoon, net als de kittens. Moederkatten houden hun nesten vrij van biologisch afval, omdat instinct hen vertelt dat dit niet veilig is voor hun baby’s.

  • De kittens hebben stevige, ronde buiken. Dit geeft aan dat ze onlangs zijn verpleegd en gelukkig en vol zijn.

  • De kittens liggen rustig te snoozen op een stapel. Dit is een andere indicatie dat ze onlangs hebben gegeten en over het algemeen goed worden verzorgd.

Als de kittens koel aanvoelen, niet reageren wanneer ze worden verplaatst of opgehaald en / of bedekt zijn met afval, is het waarschijnlijk dat ze permanent van hun moeder zijn gescheiden. Een ander teken is als ze opgeblazen buiken hebben, omdat zeer jonge kittens hun afval niet kunnen vrijgeven zonder hun moeders, die hen stimuleren om te plassen en te poepen. Als u merkt dat de kittens een van deze tekenen vertonen, is de kans groot dat ze uw hulp nodig hebben

Wat te doen als u een nest kittens vindt

kittens in een bruine mand
Afbeelding Credit: jari-hytonen, Unsplash

Zodra je hebt vastgesteld dat de kittens goed worden verzorgd, of als je aanwijzingen hebt gezien dat de moederkat in de buurt is, kun je ze het beste met rust laten (hoe moeilijk het ook is!). Als je ze hebt opgepikt, maak je dan geen zorgen – je geur op hun vacht en in de directe omgeving zal er niet voor zorgen dat de moeder ze verlaat of afwijst. Ze kan haar kittens echter de volgende dag naar een andere plek verplaatsen. Hoewel dit misschien een beetje teleurstellend is (wie houdt er niet van om kittens te zien!), Weet dat dit betekent dat die kittens een zeer attente en attente mama hebben die op hen let!

Als je niet zeker weet of de moeder in de buurt is, kun je proberen om meel over het nestgebied te strooien en binnen een paar uur te controleren op pootafdrukken. Dit kan u gemoedsrust geven dat alles goed is met de kittens. Als de kittens 2-3 uur alleen zijn zonder teken van de moeder, doe dan nog een welzijnscontrole. Als ze nog steeds tevreden zijn en slapen, geef het dan nog een uur.

Als er nog steeds geen teken van moeder is, neem dan contact op met een dierenarts of reddingsorganisatie over wat te doen. De zorg voor neonatale of zeer jonge kittens is een zeer specifiek en gedetailleerd proces en het is belangrijk om eerst de juiste informatie te krijgen.

divider-catclaw1Conclusie

Soms is er een mythebestaat al zo lang dat we er automatisch van uitgaan dat het waar is. Een die in de kring van dierenliefhebbers blijft bestaan, is dat we zwerfkatten die we buiten vinden niet moeten aanraken omdat de moeder ze zal afwijzen. Tijd en observatie hebben vastgesteld dat dit zeer onwaarschijnlijk is.

Hoewel een moederkat een kitten dat ziek of beschadigd is geboren kan afwijzen en in de steek kan laten, zal ze vrijwel zeker voor haar kittens blijven zorgen, zelfs als een bezorgde persoon ze heeft geaaid of opgehaald. Heel weinig, inclusief menselijke inmenging, zal een mama-kat ervan weerhouden om voor haar baby’s te zorgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sergiy Bykhunenko, Shutterstock