Zal mijn kat mijn hamster opeten? Kunnen ze naast elkaar bestaan?

Katten en honden zijn een van de klassieke combinaties van huisdieren die samen met hun mensen een huis delen. Maar hoe zit het met katten en hamsters? Kunnen ze samen een huis delen?

Hamsters zijn een soort knaagdier en een gedomesticeerde, enigszins langzaam bewegende en volgzame. Knaagdieren waren de primaire prooi van de vroegste voorouders van katten en zijn nog steeds het meest beschikbare voedsel voor zwerfkatten en verwilderde katten in zowel stedelijke als landelijke omgevingen. Hoewel velen van ons fantasieën koesteren over al onze huisdieren die gelukkig in harmonie leven, zal je kat je hamster waarschijnlijk zien door ogen gevuld met instinct in plaats van genegenheid. Of dit instinct is om de hamster te schaden of om er gewoon mee te spelen, hangt af van die kat. Dit betekent dat het extra zorg en moeite kost om uw hamster veilig te houden met een kat in huis.

Dat gezegd hebbende, het is niet onmogelijk voor iemand om zowel een kat als een hamster als huisdier te houden. Als je uiteindelijk je huis met beide dieren deelt, moet je voorzorgsmaatregelen nemen om je kleine fuzzball te beschermen tegen je grotere fuzzball. Gelukkig zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om te bepalen of de twee vriendschappelijk kunnen samenleven. Lees verder voor meer informatie over hoe u beide als huisdier kunt houden – zo veilig en verantwoord mogelijk.

garen ball divider

Katten en hamsters: verschil in gedrag

Een van de vele verschillen tussen katten en hamsters is het type leefomstandigheden en de hoeveelheid verbinding met mensen die ze allemaal nodig hebben. Hoewel elk individueel dier uniek is in zijn persoonlijkheid, behoeften en wensen, zal het begrijpen van de belangrijkste verschillen tussen het algemene gedrag en de neigingen van katten en hamsters u helpen begrijpen hoe uw specifieke kat en hamster al dan niet naast elkaar kunnen bestaan in uw huis.

Afbeelding Credit: Levelshalash, Shutterstock.

Temperament van katten

Katten houden van vrije uitloop van het huis, evenals veel mogelijkheden om te communiceren met en aanhankelijk te zijn met hun mensen. Sommige zijn natuurlijk knuffeliger dan anderen, maar de overgrote meerderheid van de huiskatten bouwt een soort relatie op met hun eigenaren.

Katten kunnen het heerlijk vinden om op schoot te slapen, achter speelgoed aan te jagen dat je gooit, uit je waterglas te drinken of een warme plek te vinden om te slapen (en je te onderbreken!) op je laptop. Hun persoonlijkheden variëren bijna net zo veel als de onze, en het leren kennen van een kat door de jaren heen is een van de grote geneugten van het zijn van een katteneigenaar.

Temperament van hamsters

Hamsters zijn een beetje een ander verhaal. Ze hebben een geschikte afgesloten habitat nodig om zich gelukkig en veilig te voelen – in wezen hun eigen kleine huis. Hoewel ze soms genieten van speeltijd en knuffels met mensen waaraan ze gewend zijn geraakt, evenals begeleide lichaamsbeweging buiten hun habitat, zijn hamsters perfect tevreden met veel tijd alleen in vergelijking met katten.

De meeste hamstersoorten leven graag op zichzelf en kunnen zich vermaken met verschillende hellingen en wielen in hun leefgebied. Ze zijn ook nachtdieren; hun instinct is om overdag te slapen en ’s nachts te eten en te sporten. Dat gezegd hebbende, hamsters en mensen kunnen zich in feite met elkaar verbinden, en veel mensen vinden ze schattige en interessante huisdieren.

divider-catclaw1

Leven met een kat en een hamster

Zoals we eerder al zeiden, zal uw kat waarschijnlijk geïntrigeerd zijn door uw hamster zoals roofdieren met prooien zijn. Zelfs als ze goed gevoed en gezond zijn, kan een kat zijn maag zien grommen bij het zien van uw hamster die op zijn wiel rent. Op zijn minst zal het waarschijnlijk nieuwsgierig genoeg zijn om te proberen in de habitat te komen en ermee te spelen. Geen van beide situaties is goed nieuws voor je hamster!

Dit is wat je kunt doen om een thuis te creëren waarin je kat en je hamster veilig en zelfs gelukkig naast elkaar kunnen bestaan:

1. Beveilig uw hamsterhabitat

witte Perzische kat naast een Syrische hamster in de kooi
Afbeelding credit: Punyaphat Larpsomboon, Shutterstock

Het is altijd belangrijk dat je hamster een veilig thuis heeft (het zijn deskundige ontsnappingskunstenaars), maar het is vooral belangrijk als er een kat of hond in huis is. Onderzoek de veiligste habitat die u zich kunt veroorloven en bewaar deze op een plaats in uw huis die niet toegankelijk is voor uw andere huisdieren, bij voorkeur met een deur die u kunt sluiten. Zorg ervoor dat het leefgebied veel plaatsen heeft waar je hamster zich kan verstoppen en bij voorkeur aan twee kanten bedekt is, zodat je kleine vriend zich veilig voelt.

thematische pauze

2. Observeer uw kat

rode kat die de Perzische hamster controleert die eet
Afbeelding Credit: amelameli, Shutterstock

Laat je kat het gebied rond het leefgebied besnuffelen terwijl jij daar bent om toezicht te houden. Gebruik een vrolijke en positiefstem om uw kat “voor te stellen” aan de hamster terwijl deze nog in de kooi zit. Let op of je kat defensief en agressief lijkt of kalm en nieuwsgierig. Hun lichaamstaal kan aangeven of uw kat wordt gedreven door een sterk roofzuchtig instinct of gewoon nieuwsgierig is naar de nieuwkomer. Door je kat nauwlettend te observeren terwijl hij rond de hamsterkooi is, kun je een idee krijgen van hoe hij zich zal aanpassen aan zijn nieuwe huisgenoot.

thematische pauze

3. Probeer de relatie op te bouwen

hamster introduceren bij een kat
Afbeelding Credit: RoStyle, Shutterstock

Als uw kat geen sterk roofzuchtig instinct ten opzichte van uw hamster lijkt te hebben, kunt u proberen de hamster stevig in uw hand te houden en uw kat eraan te laten snuffelen – altijd terwijl u op een rustige en vriendelijke toon met uw kat praat. Sommige katten zijn nieuwsgierig maar een beetje lui; ze kunnen de hamster zien als iets leuks om naar te kijken, maar hebben er verder geen belang bij om hem te schaden. Toch laat je kat NOOIT alleen met de hamster terwijl hij uit de kooi is, zelfs als je er zeker van bent dat je kat hem met rust zal laten. Het is het risico niet waard om uw hamstertrauma, letsel of de dood te veroorzaken.

kattenpootverdeler

Conclusie

Velen van ons houden van het idee dat verschillende soorten huisdieren in harmonie naast elkaar bestaan onder onze zorg. Hamster en katten die samenleven is niet onmogelijk, maar vereist extra inspanning van de eigenaar van het huisdier om beide dieren gelukkig te houden en om de hamster fysiek en mentaal te beschermen tegen de aandacht van een kat.

Als uw kat een sterk roofzuchtig instinct vertoont, moet hij altijd uit de buurt van de hamster en zijn kooi worden gehouden. Als ze meer van het nieuwsgierige en passieve type zijn, kunt u met tijd en moeite een punt bereiken waarop uw kat nauwlettend toezicht kan houden op bezoeken met de hamster – in en uit zijn habitat. Geen enkele kat mag ooit alleen worden gelaten met een hamster, maar hopelijk kun je met deze eenvoudige stappen een vreedzame co-existentie van de twee bereiken.