Xylitol-vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, &Behandeling

Xylitol is een chemische verbinding die bekend staat als een “suikeralcohol”. Het wordt vaak gebruikt in menselijke voedingsmiddelen en andere producten als zoetstof (bijv. Suikerloze kauwgom). Het is zeer giftig voor honden en veroorzaakt levensbedreigende gezondheidsproblemen. In het verleden zijn er enkele zorgen geweest over mogelijke toxiciteit bij katten. De bezorgdheid over xylitolvergiftiging bij katten wordt niet langer als geldig beschouwd.

Dit artikel is bedoeld om de achtergrond van xylitolvergiftiging bij katten uit te leggen, zodat katteneigenaren het probleem in meer detail beter kunnen begrijpen.

Snel overzicht: Xylitol-vergiftiging bij katten

Wat is Xylitol?

Hoewel xylitol een veilig suikeralternatief is voor mensen, is het giftig voor honden en werd het vroeger beschouwd als giftig voor katten.

Xylitol wordt gebruikt als suikervervanger in de vorm van een additief voor specifieke menselijke producten. Deze omvatten medicijnen, voedingssupplementen, zoetwaren / snoep, tandpasta, mondwater, kauwmuntjes, pindakaas, neussprays, medische tabletten (zoals melatonine) en suikervrije kauwgom. Het wordt echter niet vaak gebruikt als een apart ingrediënt in huis.

Xylitol creëert een smaak die net zo zoet is als suiker, terwijl het 75% minder koolhydraten en 40% minder calorieën bevat. Het wordt soms gebruikt als alternatief voor suiker voor mensen met diabetes. Dit komt omdat het de bloedglucose- of insulinespiegels bij mensen niet verhoogt.

Over Xylitol-vergiftiging bij katten

Er zijn veel artikelen online over xylitolvergiftiging bij katten. Meer recentelijk is er echter twijfel gezaaid over deze informatie. Het wordt nu waarschijnlijker geacht dat inname van xylitol toch niet giftig is voor katten. De ASPCA-website stelt dit nu duidelijk: “Hoewel xylitolconsumptie gevaarlijk kan zijn voor uw hond, veroorzaakt het geen ernstige problemen bij katten.” Dit is goed nieuws voor katteneigenaren!

In een onderzoek in 2018 werd xylitol in grote doses oraal gegeven aan zes katten (tot 1000 mg / kg). Xylitol inname veroorzaakte geen significante veranderingen in de bloedglucose bij katten (behalve een milde toename van de bloedglucose bij de hoogste gebruikte dosis).

Uit deze studie blijkt dat katten niet vatbaar zijn voor de gevaarlijke hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) die vaak wordt gezien bij honden die xylitol binnenkrijgen. Dit ondersteunt het anekdotische klinische bewijs dat door veel dierenartsen in hun praktijken wordt gezien.

Er is een extra, mogelijke bezorgdheid over leverfalen veroorzaakt door xylitol gevonden bij honden. De katten die in de studie van 2018 werden waargenomen, bleken normale leverenzymen te hebben. Het wordt nu als twijfelachtig beschouwd dat dit een belangrijke zorg is.

Lees ook: Feline Diabetes: diagnose, behandeling en remissie gedemystificeerd

Hoe Xylitol katten beïnvloedt

Katten zijn van nature nieuwsgierig en kunnen dingen krijgen die ze niet zouden moeten doen.

Xylitol wordt niet langer beschouwd als giftig voor katten. Bovendien eten katten veel minder vaak dan honden producten zoals suikervrije kauwgom. Dit betekent dat het risico op inname van xylitol in ieder geval lager is voor katten.

Bij honden veroorzaakt xylitoltoxiciteit een ernstige en gevaarlijke daling van de bloedglucose door een toename van de afgifte van insuline uit de alvleesklier te veroorzaken. Dit vereist dan een snelle veterinaire noodinterventie. Er is een extra risico op levernecrose (leverschade). Katten lijken niet kwetsbaar te zijn voor deze toxische effecten van xylitol.

Lees ook: Leverfalen bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Hoeveel Xylitol is giftig?

Hoewel xylitol niet langer als giftig voor katten wordt beschouwd, is het nog steeds een goed idee om ervoor te zorgen dat ze er geen binnenkrijgen.

In tegenstelling tot eerdere overtuigingen, wordt xylitol niet beschouwd als giftig voor katten na matige innameniveaus (tot 1000 mg / kg).

Bij honden wordt xylitol snel geabsorbeerd na inname. Dit resulteert in hypoglykemie (lage bloedglucose) binnen een half uur. Doses van een hoeveelheid xylitol van meer dan 100 mg / kg kunnen leiden tot hypoglykemie en meer dan 500 mg / kg kan leiden tot hepatotoxiciteit.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

Symptomen van Xylitol-vergiftiging bij katten

Hypoglykemie en leverschade zijn de belangrijkste oorzaken van bezorgdheid wanneer huisdieren xylitol binnenkrijgen.

Van katten wordt niet gedacht dat ze vatbaar zijn voor xylitolvergiftiging in doses tot 1000 mg / kg. Honden daarentegen zijn zeer kwetsbaar voor xylitoltoxiciteit bij veel lagere doses.

De belangrijkste tekenen van xylitolvergiftiging bij honden zijn gekoppeld aan hypoglykemie (lage bloedglucose) en leverschade (levernecrose).

Lees ook: Zijn katten slimmer dan honden? Wetenschappers hebben eindelijk het antwoord

Diagnose van Xylitol-vergiftiging bij katten

Terwijl katten niet langer als gevoelig voor xylitolgif worden beschouwding, als u denkt dat uw kat baat zou kunnen hebben bij een veterinair onderzoek na het consumeren van xylitol, zijn er een aantal procedures waarvan u kunt verwachten dat uw dierenarts deze tijdens het bezoek volgt.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Hoewel katten niet langer als vatbaar voor xylitolvergiftiging worden beschouwd, kunt u nog steeds overwegen om naar de dierenarts te gaan als uw kat grote hoeveelheden xylitol consumeert, gewoon om aan de veilige kant te zijn.

Tijdens het onderzoek van uw kat zal een dierenarts elk aspect van de achtergrond en algehele verzorging van uw kat bespreken. De dierenarts zal ook de details noteren van wanneer, hoeveel en welk type xylitol door uw kat is geconsumeerd. De hoeveelheid en het type xylitol dat is gegeten, wordt geïdentificeerd. Een lokaal antigifcentrum voor dieren of een hulplijn voor huisdierengif kan worden gecontacteerd als onderdeel van deze eerste discussie om specifieke risicoberekeningen te doen.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

2. Lichamelijk onderzoek

Een grondig onderzoek bij de dierenarts kan u geruststellen als u vermoedt dat uw kat iets giftigs heeft ingenomen.

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren, op zoek naar tekenen van een slechte gezondheid.

3. Routinematig bloedonderzoek

Routinematig bloedonderzoek voor uw kat is een gebruikelijke manier voor een dierenarts om ervoor te zorgen dat uw kat gezond is.

Uw DVM-dierenarts kan routinematig bloedonderzoek uitvoeren. Dit kan het gebruikelijke panel van diagnostische tests omvatten, zoals hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen. Deze tests helpen om dubbel te controleren op eventuele schade aan inwendige organen veroorzaakt door xylitol.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

Behandeling van Xylitol-vergiftiging bij katten

Als u vergiftiging bij uw kat vermoedt, aarzel dan niet om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts voor advies.

Inductie van braken (braken) of maagspoeling kan een effectieve manier zijn om de meeste gifstoffen uit het spijsverteringsstelsel te verwijderen als het snel wordt uitgevoerd. Idealiter zou dit tijdsbestek binnen een uur na inname moeten zijn. Gezien het meer recente begrip van het gebrek aan toxiciteit van xylitol voor katten, kan dit al dan niet worden aanbevolen door uw dierenarts. Het hangt allemaal af van de specifieke kenmerken van de situatie.

Actieve kool kan al dan niet worden aanbevolen in een poging om de absorptie van xylitol uit het spijsverteringskanaal te beperken.

Algemene ondersteunende behandeling is belangrijk in elke mogelijke vergiftigingssituatie. Dit kan IV-vloeistoffen, spijsverteringskanaalbeschermers en andere medicatie omvatten om eventuele tekenen die de kat vertoont onder controle te houden. Dit kan al dan niet worden voorgesteld door uw dierenarts.

Lees ook: Spijsverteringsenzymen voor katten: alles wat u moet weten

Preventie van Xylitol-vergiftiging bij katten

Zoals met alles wat potentieel gevaarlijk is voor huisdieren, moet xylitol worden opgeslagen weg van waar een nieuwsgierige kat er niet in kan komen.

Eigenaren van gezelschapsdieren moeten alle xylitol veilig bewaren, buiten het bereik van huisdieren. Xylitol mag nooit aan katten worden gegeven, hoewel recent bewijs suggereert dat het toch niet giftig is voor katten.

Conclusie

Persoon die een zieke kat aait

Zorg ervoor dat uw kat waarschijnlijk niets binnenkrijgt dat hij niet zou moeten krijgen, zelfs als wordt gedacht dat het over het algemeen niet giftig is.

Xylitol wordt niet langer beschouwd als giftig voor katten. Als echter bekend is dat een kat xylitol in zeer grote hoeveelheden inneemt, wordt snelle actie door de kat naar de noodkliniek te brengen nog steeds geadviseerd.

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

Veelgestelde vragen

Hoeveel xylitol is giftig voor katten?

Xylitol wordt niet langer beschouwd als giftig voor katten, maar als doses hoger dan 1000 mg / kg lichaamsgewicht worden ingenomen, moet dringend veterinair advies worden ingewonnen.

Hoe lang duurt het voordat xylitolvergiftiging katten treft?

Katten vertonen geen nadelige effecten na inname van xylitol, omdat niet langer wordt gedacht dat het giftig is voor katten.

Wat gebeurt er als een kat xylitol eet?

Katten lijden niet aan toxiciteit na het eten van xylitol, maar als ze meer dan 1000mg.kg eten, kan er een risico zijn op bepaalde problemen. In dit geval moeten ze naar de dierenarts worden gebracht voor een dringende behandeling.

Hoe lang duurt xylitol om een hond ziek te maken?

Honden kunnen symptomen van hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) ontwikkelen binnen een zeer korte tijd na inname van xylitol (bijv. 15 minuten), dus ze moeten met uiterste urgentie naar de dierenarts worden gebracht. Xylitol heeft op deze manier geen invloed op katten, dus dit advies is niet van toepassing op katten.