Hoe vaak moet je je binnenkat wassen?


Het lijkt me dat elke keer als ik naar mijn poes Piper kijk, ze zichzelf verzorgt. Uiteraard is dit haar favoriete bezigheid!

Ik geloof dat de meeste van je katten zich gedragen als Piper. Als je haar samen met de verzorging van je kat zelf ook regelmatig borstelt, ziet haar vacht er zeker glanzend en gezond uit!

Ik geloof ook dat velen van jullie hebben gevraagd of het wassen van je kat eigenlijk nodig is – omdat ze zoveel van hun tijd besteden aan verzorging. Wassen lijkt onnodig meer wetende dat je binnenkat niet zo snel vies wordt!

Nou, de waarheid is – je hoeft je binnenkat niet echt te wassen, vooral niet te vaak! Toch zijn er enkele situaties waarin baden nodig zullen zijn.

Katten zijn uitzonderlijke trimmers!

kattenverzorging zelf

Als je binnenkat gezond en jong is, is het eigenlijk helemaal niet nodig om haar te wassen. Ik bedoel, je kat gaat bijna nooit het huis uit en verzorgt zichzelf bijna de hele dag door!

Ik denk dat mijn Piper het zelf goed doet, en ik geloof dat velen van jullie je katten niet hoeven te leren hoe ze zichzelf ook moeten schoonmaken, omdat de meesten van hen uitstekend zijn in het verzorgen.

Het wassen van je binnenkat kan echter soms onvermijdelijk zijn.

Laten we eens kijken naar wat ervoor kan zorgen dat je wat meer tijd besteedt aan het proberen je huisdier naar het bad te krijgen (want laten we eerlijk zijn – niet veel katten zullen echt genieten van de badervaring!).

1. Een stinkende of gevaarlijke situatie

Kat die in de buurt van verstrooide grond op licht tapijt ligt

Als uw kat iets stinkends, stinkends of potentieel gevaarlijks heeft gekregen, moet u haar wassen.

In sommige gevallen kan borstelen dit probleem oplossen, maar soms is dit gewoon niet mogelijk zonder water en shampoo voor huisdieren!

2. Gezondheidsproblemen

Als uw kat een medische aandoening heeft, zoals een bacteriële infectie, of een ringworm, moet u haar wassen volgens de instructies van uw dierenarts.

In sommige gevallen kan het baden van uw kat zelfs gunstig zijn voor uw eigen gezondheid.

Wat bedoel ik hiermee? Alle mensen met een allergie moeten weten dat het baden van hun katten vaak aanzienlijk kan helpen met hun symptomen.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Feline Medicine and Surgery [1] suggereert hoe het baden van een kat een of twee keer per week de blootstelling aan Fel d 1-allergenen minimaliseert – het eiwit dat een allergiereactie bij mensen veroorzaakt.

3. Een oudere kat

Een kat baden in een badkuip

Je kat ziet er misschien hetzelfde uit voor jou, maar alle katachtigen zullen veranderen naarmate ze ouder worden. Velen van hen zullen niet in staat zijn om te springen en te klimmen zoals ze gewend waren, en velen zullen verschillende gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Een minder mobiele kat zal ook minder goed in staat zijn om zichzelf te verzorgen. Dit is het moment waarop je moet ingrijpen en je oudere kat moet wassen.

4. Een kat met overgewicht

Obesitas is slecht voor de gezondheid van katten in het algemeen en het kan ook een negatieve invloed hebben op hun natuurlijke vermogen om zichzelf te verzorgen.

Hoe komt dat?

Welnu, zwaarlijvige katten zullen moeite hebben om alle delen van hun lichaam te bereiken. Hoewel verzorging een basisding is die gezonde katten zonder problemen doen, hebben katten met overgewicht mogelijk hulp nodig van hun eigenaren.

5. Verwarde vacht

Veel katten, vooral langharige, kunnen te maken krijgen met matten in hun vacht, die behoorlijk ongemakkelijk en zelfs pijnlijk voor hen kunnen worden.

In een situatie als deze moet je misschien gewoon je kat wassen om haar vacht te ontwarren.

De beste preventie hiervoor is regelmatig poetsen; dit is ook de optie die je kat zeker zal verkiezen boven frequente baden!

Zijn er rasspecificaties?

Haarloze Kat in Handdoek

Binnenkatten hebben geen frequente baden nodig, met uitzondering van haarloze kattenrassen.

Deze katten hebben een zweterige en vette huid, dus het is noodzakelijk om ze eenmaal per week een bad te geven om hun huid en vacht gezond en schoon te houden.

Wekelijkse baden helpen de overtollige olie van de huid van haarloze katten te verwijderen. De beste optie hier is om warm water en een hypoallergene kattenshampoo te gebruiken die geen huidreacties veroorzaakt.

Je moet nooit een menselijke shampoo gebruiken, zelfs geen babyshampoo, die zacht en minder hard is, maar nog steeds niet voldoende voor katten.

Kunnen frequente baden uw kat schaden?

Grijze Schotse vouwkat neemt een bad

Als u uw kat vaak wast, dit kan de beschermende laag natuurlijke oliën in haar vacht verwijderen.

Dus, op voorwaarde dat je kat gezond is en perfect in staat om zichzelf te verzorgen , moet je haar helemaal niet wassen.

Een extra ding dat ik moet vermelden, is de afkeer van de katten voor water.

Volgens de Canadian Veterinary Medical Association evolueerden katachtigen in droge woestijnklimaten en werden ze niet blootgesteld aan rivieren en regen. Als gevolg hiervan waren ze niet zo bekend met water als sommige andere soorten, zoals honden.

Natuurlijk zullen niet alle katten hun eigenaren gek maken wanneer ze proberen hen een bad te geven, maar als er is echt geen behoefte om je kat vaak te wassen, doe het niet.

Eindelijk…

vrouw die een kat baadt

Dus, hoe vaak moet je je binnenkat wassen?

Als er geen specifieke behoefte is, raad ik je aan om haar helemaal niet te wassen. Katten zijn flexibel en perfect in staat om vuil uit hun vacht te verwijderen en ze glanzend en schoon te houden.

Niet alleen is baden onnodig voor zelfstandige trimmers als katten; het kan er ook voor zorgen dat ze zich gestrest voelen.

Toch, als een bepaalde situatie vereist dat u uw kat baadt, raadpleeg dan eerst uw dierenarts over de beste manier om dit te doen.

Verwijzingen:
[1] Vonken, AH: Menselijke allergie voor katten: een overzicht van de impact op kattenbezit en afstand doen. J Feline Med Surg. 2022 Jan; 24(1): 43–52. DOI, Geraadpleegd op 24 maart 2023.