Skip to Content

Hoe lang na het ontwormen van een kat zijn de wormen verdwenen?


Een doffe vacht, diarree, braken, kleine rijstkorreltjes in de ontlasting… Oh nee, het lijkt wel of je kat wormen heeft!

Dit is een minst favoriete scenario voor elke kattenouder, maar gelukkig kan ontworming het probleem oplossen. Maar hoe lang duurt het voordat uw kat warmvrij is?

Dit hangt af van elke individuele kat en van het type wormen waarmee ze worstelt. Toch is er bij benadering de tijd dat de wormen weg moeten zijn.

Zelfs als het wat langer duurt voor uw kat, hoeft u zich geen zorgen te maken – ontwormen zal het probleem oplossen, maar dit komt misschien niet van de ene op de andere dag.

Wormen moeten tussen 3 dagen en drie weken weg zijn

U weet dat ontwormen uw kitten zal helpen om van die vervelende wormen af te komen. Maar het is al enkele dagen geleden sinds de ontworming en je ziet geen veranderingen?

Heb gewoon geduld. Wormen bij katten moeten 3 dagen tot maximaal 3 weken na ontworming verdwenen zijn.

Raak dus niet in paniek en tel de dagen nerveus. Wormen zijn onaangenaam voor katten en hun eigenaren, maar ze zullen uiteindelijk verdwenen zijn.

Toch zijn er enkele factoren waarmee u rekening moet houden bij het voorspellen hoe lang uw kitten volledig vrij van wormen zal zijn en om haar in haar goede oude humeur te zien.

3 factoren waarvan de ontworming van de kat afhankelijk is

een kleurrijke kat die wordt onderzocht door een dierenarts

Zodra u symptomen opmerkt die kunnen wijzen op wormen bij uw kat, moet u uw dierenarts raadplegen.

Hij zal het beste type anthelminticum voor uw huisdier voorschrijven. Afhankelijk van verschillende factoren kan de tijd dat dit product wormen uit het lichaam van uw kat reinigt, anders zijn. Laten we eens kijken naar die factoren.

Algemene gezondheid van de kat

Je kat is jong, gezond en actief en heeft tot nu toe niet geworsteld met ernstige medische aandoeningen?

De kans is groot dat je binnen een paar dagen ontwormingseffecten opmerkt! Sterke en gezonde katten hebben meer kans om eerder wormenvrij te zijn.

Aan de andere kant kunnen katten met een verzwakt immuunsysteem en katten met een aantal extra ziekten voor een langere periode herstellen van wormen.

Wormen Type

Er zijn meer soorten wormen die meestal katten treffen. Katachtigen kunnen zich snel ontdoen van sommige wormtypen, terwijl sommige anderen hen langer kunnen storen.

Volgens Cornell Feline Health Center zijn rondwormen het meest voorkomende type wormen bij katten, met een geschatte prevalentie van 25% tot 75%.

Spoelwormen zullen meestal geen ernstige gevolgen hebben bij volwassen, gezonde katten, maar een groot aantal van deze wormen kan levensbedreigend zijn voor kittens en oudere katachtigen.

Dit type worm wordt meestal overgedragen op kittens uit de moedermelk. Volwassen katten kunnen rondwormen krijgen door een wild dier te eten, of van de geïnfecteerde uitwerpselen van een ander dier.

Een kat moet tot drie weken na ontworming vrij zijn van spoelwormen.

Naast rondwormen zijn het tweede type darmparasieten die vaak katten treffen lintwormen.

Veel katteneigenaren zullen witte stippen op de uitwerpselen van hun kat opmerken – volgens de poepkleurenkaart van de kat is dit een teken van lintwormbesmetting.

Om lintwormen te krijgen, moet een kat een vlo binnenkrijgen, wat een tussengastheer is voor lintwormen.

In zeldzame gevallen kunnen lintwormen gewichtsverlies veroorzaken – als deze wormen in grote aantallen aanwezig zijn. Lintwormen zullen meestal niet bijzonder schadelijk zijn voor een kat. Na het ontwormen moet de kat binnen drie dagen volledig vrij zijn van wormen.

Het ontwormertype

U kunt ervoor kiezen om huismiddeltjes voor wormen bij uw kat te gebruiken, maar ik raad u ten zeerste aan om uw dierenarts te adviseren over het type ontwormer dat u moet gebruiken.

Tegenwoordig hebben we een breed scala aan producten die worden gebruikt voor ontworming bij katten. Niet elk product zal voor alle katten hetzelfde passen; sommigen van hen kunnen in de loop van de tijd zelfs immuun worden voor een bepaald product!

Maar dit is precies waarom er zoveel soorten ontwormers beschikbaar zijn. Uw dierenarts zal u pillen of druppels adviseren die u op uw kat moet gebruiken en zal de dosering aanbevelen afhankelijk van het gewicht van uw huisdier.

Ik begrijp dat velen van jullie zich zorgen maken dat frequent ontwormen bijwerkingen bij je kat zal veroorzaken. Maar daarom zijn wij, de dierenartsen, hier! We zullen controleren welk product veilig is voor uw kat en ervoor zorgen dat u niet te veel van het product aan haar geeft.

U moet zich ervan bewust zijn dat het gebruik van een huismiddeltje voor wormen – zoals knoflook, kamille of pompoenpitten – geen garantie is dat uw kat binnenkort vrij is van wormen.

Een studie gepubliceerd in het Veterinary Evidence Journal [1] vond dat knoflook geen effe isctief anthelminticum voor gebruik bij honden en katten – hetzij om wormen te voorkomen of te behandelen.

Daarom is het altijd een beter idee om uw dierenarts te raadplegen, in plaats van zelf over de medicatie te beslissen en mogelijk uw huisdier te schaden.

De tijd verstrijkt, maar wormen zijn niet weg

Kat op onderzoekstafel van dierenkliniek

Het is meer dan 3 weken geleden dat je begon met het ontwormen, maar je kat lijkt niet wormenvrij te zijn?

U geeft waarschijnlijk de ontwormer de schuld en denkt hoe uw dierenarts een slecht product heeft voorgeschreven.

Nou, er is een kans dat je kat opnieuw besmet is geraakt! Er is dus niets mis met het product, maar u bent misschien niet voorzichtig genoeg geweest.

Hoe is dit mogelijk?

Misschien heb je je kat niet geïsoleerd van andere dieren in je huis – dieren die misschien ook wormen hebben.

Ook als uw kat toegang heeft tot het buitenleven, is ze misschien op jacht gegaan en heeft ze opnieuw wormen opgepikt.

Als dit het geval is, moet uw kat een tweede ronde ontwormingsmedicatie krijgen.

Klinkt als een vicieuze cirkel, toch? Je denkt dat je je kat wormenvrij hebt, en dan gaat ze ze weer halen!

Welnu, het herstel van je kat hangt ook van jou af. Nadat u bent begonnen met het geven van ontwormingsmedicijnen aan uw kat, isoleert u haar de komende dagen (of zelfs weken indien nodig) van andere dieren en mensen.

Houd ook de omgeving van je kat schoon en verander haar nest dagelijks.

Hoe vaak moet je je kat in het algemeen ontwormen?

Je kwam erachter dat je vriendin haar kat vaker ontwormt dan jij met de jouwe, en dit maakte je ongerust?

Je hoeft je geen zorgen te maken, omdat de ontwormingsfrequentie afhankelijk is van elke individuele kat, haar leeftijd en haar levensomstandigheden.

Kittens van 3 tot 8 weken oud moeten om de 2 weken worden ontwormd. Na deze periode moeten ze eenmaal per maand worden ontwormd totdat ze 6 maanden oud zijn.

Volwassen katten hoeven niet zo vaak te ontwormen als kittens.

Als je een binnenkat hebt, wordt ze minder blootgesteld aan wormenplagen. Toch betekent dit niet dat je haar helemaal niet moet ontwormen! De aanbevolen frequentie voor binnenkatten is eens in de drie maanden.

Als u uw kat niet te vaak wilt ontwormen, kunt u haar uitwerpselen laten testen en behandelen op basis van bevindingen.

Voor katten die vrij rondlopen ligt het anders.

Volgens de ESCCAP-gids voor wormbestrijding bij honden en katten, katten die het grootste deel van hun tijd buitenshuis doorbrengen, en degenen die thuis delen met jonge kinderen, of immuungecompromitteerde individuen, moet eenmaal per maand worden ontwormd.

Uiteindelijk

Schattige tabby kat met groene ogen liggend op tapijt

Wormen zijn iets waarvan alle huisdierouders wensen dat ze er nooit mee te maken krijgen.

Helaas zal elke kat er waarschijnlijk minstens één keer in haar leven mee worstelen; gelukkig zal ontwormen haar helpen om van deze ongewenste huurders af te komen.

Sommige katten zijn binnen 3 dagen wormvrij, terwijl het voor sommigen tot 3 weken kan duren om volledig te herstellen. Sommigen moeten misschien zelfs een tweede ronde ontwormingsmedicijnen hebben.

Wormen zijn dus vermoeiend, maar zeker niet onoplosbaar!

Voor alle kattenouders die momenteel te maken hebben met wormen in hun harige vrienden, hebben we wat advies over hoe je je huis kunt schoonmaken. Tot daar!

Verwijzingen:
[1] Buckley, L: Is er enig bewijs om het gebruik van knoflook als wormer voor honden en katten in het VK te ondersteunen? Veterinair bewijs, 4(2) DOI, Geraadpleegd op 27 maart 2023.