Hoe een teek van een kat te verwijderen (door de dierenarts goedgekeurde stappen)

Het verwijderen van een teek van een kat is niet moeilijk, maar het is misschien niet zo eenvoudig als je denkt. Het moeilijkste deel is om uw kat stil te houden, maar het proces is vrij eenvoudig met een tekenverwijderingstool. U moet de teek onmiddellijk verwijderen om het risico op ziekte of infectie te verminderen. Als u een teek op uw kat hebt opgemerkt, zullen de onderstaande stappen u door het proces van het verwijderen leiden. Als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw dierenarts voor begeleiding.

3 katten gezichtsverdeler

Verzamel de benodigde tools

Voordat u de teek verwijdert, wilt u alle benodigde benodigdheden pakken. Je poesje zal maar zo lang stilzitten. Ze zijn misschien niet zo bereid om voor je te zitten als je iets moet pakken dat je was vergeten nadat je was begonnen.

Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt klaar hebt om te gaan.


  • Gereedschap voor het verwijderen van vinken (of een pincet indien nodig)

  • Latex handschoenen

  • Antiseptische doekjes

  • Ontsmettingsalcohol

  • Iemand om te helpen
Vlo en teek
Afbeelding credit: Vera Larina, Shutterstock

kattengezichtsverdeler 2

Hoe een teek te verwijderen

1. Leid je kat af

Het duurt enkele minuten om de teek voorzichtig te verwijderen, dus het is het beste om iemand bij je te hebben die je kat kan afleiden terwijl je bezig bent. Ze kunnen dit doen met een klein speeltje, een paar traktaties of zachtjes aaien. Als je dit alleen doet, probeer dan een klein gerecht van hun favoriete snack neer te zetten en met hen op de grond te gaan zitten.

Welke positie je ook kiest, probeer het vol te houden, zelfs als het ongemakkelijk wordt. Uw kat is misschien niet zo geduldig als ze worden verplaatst.

thematische pauze

2. Lokaliseer het vinkje

Je kent waarschijnlijk al het algemene gebied van de teek, maar je zult het opnieuw moeten vinden. Nadat je de latex handschoenen hebt aangetrokken, deel je het haar voorzichtig met één hand weg van de teek en maak je je klaar om het tekenverwijderingsgereedschap met de andere te gebruiken.

Het kan een paar pogingen kosten om een comfortabele manier te vinden om uw handen te positioneren, zodat u zich comfortabel voelt om het gereedschap vast te houden. Zorg ervoor dat je je kat controleert en zorg ervoor dat ze zich niet te gestrest voelen, maar zorg ervoor dat ze stil blijven voor de volgende stap.

kat met teek
Afbeelding Credit: anastasiya parfenyuk, Shutterstock
thematische pauze

3. Het hulpprogramma voor het verwijderen van vinkjes gebruiken

De tekenverwijderingstool moet worden geleverd met aanwijzingen. Er zijn verschillende soorten, dus u wilt de aanwijzingen nauwlettend volgen. Je hebt misschien een tekendraaier, tekenlepel 1, een sleutelachtig apparaat of een apparaat dat op een pincet lijkt.

Als u een tekendraaier gebruikt, schuif deze dan onder de teek dicht bij de huid van uw kat. Draai de tekendraaier totdat de teek zich van de huid van uw kat scheidt.

Als u een pincet gebruikt, pak de teek dan zo dicht mogelijk bij de huid van uw kat en knijp niet te strak. Je moet de teek alleen zo stevig vasthouden als nodig is om eraan te trekken. Trek langzaam op met constante druk om te voorkomen dat de teek breekt en de monddelen in hun huid achterlaat. Dit is vooral belangrijk als u geen specifiek hulpmiddel voor het verwijderen van teken hebt en een pincet gebruikt.

thematische pauze

4. Reinig de beet

Na het verwijderen van de teek, volg op door de bijtwond schoon te maken 2 grondig. U kunt een antiseptisch doekje gebruiken om het gebied voorzichtig schoon te vegen. Als je geen antiseptische doekjes beschikbaar hebt, gebruik dan wat zout water om het gebied schoon te maken.

Het gebied moet worden schoongemaakt na het verwijderen van een teek omdat velen ziekten dragen. Dit vermindert het risico dat de beet geïnfecteerd raakt.

vrouw die reinigingsdoekjes gebruikt op de kat van het huisdier
Afbeelding Credit: NONGASIMO, Shutterstock
thematische pauze

5. Gooi de teek weg

Je moet de teek doden voordat je hem weggooit, anders kan hij jou of je kat vinden en opnieuw bijten. Je kunt het doden door het onder te dompelen in ontsmettingsalcohol en, eenmaal dood, door het toilet te spoelen. Je kunt het ook op een stuk tape plakken 3 en gooi het in de prullenbak.

Als uw gebied een hoge incidentie van door teken overgedragen ziekten heeft, kunt u de teek opslaan en laten testen om te zien of deze een drager was voor een ziekte. Het is in ieder geval een goed idee om er een foto van te maken voordat je hem weggooit. Als uw kat ziek wordt na de beet, kan zijn dierenarts de ziekte mogelijk beperken op basis van het type teek dat hem heeft gebeten en hem effectiever kunnen behandelen.

thematische pauze

6. Afwassen

Nadat uw kat is opgeruimd, kunt u de latex handschoenen verwijderen en weggooien in een plastic zak met rits. Je moet dan wa wash uw handen met behulp van antibacteriële zeep, indien beschikbaar. Zorg ervoor dat je ze minstens 20 seconden inzeept voordat je ze afspoelt.

vrouw die haar handen wast
Afbeelding Credit: Martin Slavoljubovski, Pixabay
thematische pauze

7. Beloon uw kat

Je kat heeft net een beproeving achter de rug! Het was waarschijnlijk erg stressvol voor hen, en ze moeten worden beloond om er doorheen te komen, of ze nu kalm waren of met je worstelden. Hoe dan ook, ze hebben het toch gehaald. Hun beloning moet veel lof en geruststelling van u bevatten, want hoewel we hopen dat het niet meer zal gebeuren, moet u mogelijk een andere teek verwijderen als u in een gebied woont dat door hen wordt geteisterd. Je rustgevende comfort zal helpen om de beproeving de volgende keer veel minder paniekverwekkend te maken.

thematische pauze

8. Bewaak de wond

Het verwijderen van de teek betekent niet dat je kat helemaal buiten gevaar is. De beet kan geïnfecteerd raken of uw kat ziek maken door een ziekte die de teek bij zich droeg. Zorg ervoor dat u de bijtwond regelmatig controleert en indien nodig reinigt.

Als uw kat het irriteert met overmatige verzorging, moet u mogelijk voorkomen dat het een kegel of e-halsband gebruikt. Let op tekenen van tekenbeten 4 zoals koorts, lethargie, braken of gedragsveranderingen die erop wijzen dat ze naar de dierenarts moeten voor een evaluatie.

eigenaar controleer kattenoren, inspecteer kattenoren
Afbeelding credit: Simxa, Shutterstock

kattenpootverdeler

Dingen die u moet weten:

Wanneer hulp krijgen

Hoewel het in de meeste gevallen relatief eenvoudig is om een teek van een kat te verwijderen, zijn er momenten waarop u mogelijk hulp van een dierenarts nodig heeft. Als uw kat het moeilijk heeft en u hem niet rustig genoeg kunt houden om hem te laten verwijderen, kan het ervaren personeel van de dierenkliniek u helpen.

Het kan ook nodig zijn om een afspraak te maken als ze tekenen van ziekte vertonen, irritatie van de plaats van de tekenbeet of als de teek in stukken is gebroken, zodat u deze niet zelf kunt verwijderen. Als u het niet zeker weet, is het het beste om hulp te krijgen van uw dierenarts.

Wanneer het hoofd vast komt te zitten

Het is niet ongebruikelijk dat de monddelen vast komen te zitten in de huid bij het verwijderen van een teek. Zolang de wond wordt schoongemaakt, kan de huid van uw kat de monddelen vanzelf verdrijven als onderdeel van het genezingsproces. Houd de wond goed in de gaten en bel de dierenarts als er tekenen van infectie zijn.

Teken voorkomen

Als uw kat vaak naar buiten gaat, moet u een vlooien- en tekenpreventiemethode gebruiken. Er zijn veel soorten preventie beschikbaar, waaronder actuele opties, zoals vlekken en sprays, of tabletten.

Praat met uw dierenarts over de beste tekenpreventieve behandeling voor uw kat. Binnenkatten kunnen nog steeds vatbaar zijn voor teken, vooral als andere huisdieren in huis naar buiten gaan.

Controleer uw kat zorgvuldig wanneer hij binnenkomt van zijn buitenavonturen. Hoe eerder je teken die zich hebben gehecht ziet en verwijdert, hoe minder kans ze hebben om ziekten te verspreiden.

Mythes voor het verwijderen van teken

Er zijn verschillende mythes over het verwijderen van teken, zoals het gebruik van vaseline of afwasmiddel om de teek aan te moedigen om zich zelf van de huid terug te trekken. Sommigen geloven dat het verbranden van de blootgestelde teek met een aansteker hem zal doden. Beide zijn mythes. De beste manier om van een teek af te komen, is door deze fysiek te verwijderen met behulp van een tekenverwijderingstool of een pincet.

kattenpootverdeler

Conclusie

Je hebt net het proces geleerd van het verwijderen van een teek van een kat. Het valt wel mee, toch? We hopen dat deze stappen je het vertrouwen hebben gegeven om de taak aan te pakken en ervoor te zorgen dat je kat gezond en gelukkig blijft. Vergeet niet dat preventie het beste is en dat er veel effectieve tekenpreventieve behandelingen beschikbaar zijn. Neem contact op met uw dierenarts om de beste optie voor uw kat te kiezen. De meeste katten zullen niet ziek worden van een tekenbeet, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke problemen en te letten op tekenen van ziekte in de dagen na het verwijderen van de teek, zodat uw kat zo snel mogelijk een behandeling kan krijgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ivan Popovych, Shutterstock