Tips om uw kat in de winter buiten te laten

De meeste katten kunnen het grootste deel van het jaar buiten blijven. Maar als de temperaturen dalen, kunnen uw harige vrienden wel wat hulp gebruiken om warm, droog en goed gevoed te blijven. Zo houdt u uw buitenkat de hele winter veilig en warm.

Buitenkatten kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan vele soorten weer. Maar op vriesdagen kunnen buitenkatten in de winter de hulp van hun menselijke tweevoeters goed gebruiken. Een droog onderkomen en extra voedsel kunnen uw kat helpen het zwaarste deel van de winter te overleven. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over het beschermen van buitenkatten in de winter.
kat in de winter

Kunnen katten in de winter buiten leven?

Katten die het hele jaar buiten zijn, krijgen een dikke vacht als het koud wordt. Bovendien heeft uw fluwelen poot waarschijnlijk al een paar trucjes achter de hand om in de winter buiten warm en droog te blijven – een geheim hoekje om te schuilen voor het weer, een buurman die eten buiten laat staan, of een gelukkige plek om op kleine knaagdieren te jagen.

De winter buiten overleven is één ding – gezond en sterk blijven is iets anders. U kunt uw buitenkat helpen de winter beter door te komen door te zorgen voor beschutting, voldoende voedsel en, bij zeer koud weer, niet-bevroren water.

Welke temperaturen kunnen katten verdragen?

Deskundigen zijn het erover eens dat buitentemperaturen onder 0 graden Celsius een gevaar kunnen vormen voor katten als zij geen toegang hebben tot een geschikte schuilplaats. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, bestaat het risico op onderkoeling en bevriezing, beide levensbedreigende aandoeningen.
bij welke temperatuur kan een kat buiten blijven
Een binnenkat die slechts af en toe naar buiten gaat, kan niet langer dan een paar minuten tegen temperaturen onder nul. Katten die hoofdzakelijk binnenshuis leven, moeten uit voorzorg binnen worden gehouden als de thermometer onder de 7 graden Celsius zakt.

Lees ook: Ontdek tot hoeveel graden een kat buiten veilig kan blijven – Belangrijke feiten onthuld!

Uw kat naar binnen brengen

De beste manier om uw kat te beschermen tegen koude temperaturen is hem naar binnen te brengen, waar hij het warm en knus heeft en voldoende eten, water en knuffels krijgt. Voor binnenkatten moet dit geen probleem zijn.

Als u een buitenkat hebt, moet u haar ’s nachts, wanneer de temperaturen het koudst zijn, naar binnen brengen. Zorg ervoor dat ze overdag toegang heeft tot een schuur, stal of schuilplaats om aan het weer te ontsnappen.

Als u voor een echte buitenkat zorgt of voor een zwerf- of verwilderde kat, is het heel belangrijk dat u hem onderdak biedt en niet bevroren water en droogvoer verstrekt. Merk op dat veel dieren waarop buitenkatten jagen, zoals muizen en kleine dieren, zich in de winter terugtrekken, zodat het natuurlijke voedselaanbod voor katten bij zeer koud weer beperkt is.

Thermische hutten: een must als uw kat in de winter buiten blijft

Er zijn veel buitenkatten die van winterse uitstapjes houden. Voor deze viervoeters is het van groot belang een schuilplaats tegen de kou in te richten in de vorm van een thermische hut. Dit helpt uw buitenkat de winter door. Maar hoe ziet het perfecte verwarmde kattenhuis eruit?

Wat te zoeken in een verwarmd kattenhuis

Help uw kat gezond te blijven tijdens het winterseizoen met een goed verwarmd kattenhuis. Dit houdt uw katje warm en veilig tijdens het koude seizoen. Dit is wat het verwarmde kattenhuis moet hebben:

Locatie:
Plaats het verwarmde huis van de kat in een veilige omgeving met weinig verkeer. Katten moeten zich veilig en op hun gemak voelen om het huis te gebruiken.
Materiaal:
Of u nu kiest voor een multiplex of een opbergkist, hij moet goed geïsoleerd en waterdicht zijn. Dik polystyreen kan een goede optie zijn om de binnenkant van een verwarmd kattenhuis in de winter warm te houden. Stro is een ander goed alternatief.
Extra isolatie:
Plaats een steun onder het verwarmde kattenhuis zodat het niet rechtstreeks op de grond staat. Enkele bakstenen of houten pallets kunnen het verwarmde kattenhuis extra isoleren tegen mogelijke overstromingen of hevige sneeuwval.
Maat:
Zorg ervoor dat het nieuwe huis van uw kat de juiste grootte heeft. Het moet groot genoeg zijn voor de kat om zich om te draaien. Maar het moet ook niet te groot zijn, want dan zal uw harige vriend het moeilijk krijgen om zich op te warmen.
De juiste ingang:
Dit moet relatief klein worden gehouden om ongewenste gasten buiten te houden. Het moet ook worden afgedekt met een geschikt plastic, zodat de warmte niet snel verloren gaat. Vergeet niet de ingang vrij te houden zodat uw katje niet geblokkeerd wordt.

Alternatieven zodat uw kat niet permanent in de kou hoeft te staan.

Als u toch wilt dat uw sneeuwtijger zich in de warmte kan nestelen, kunt u een kattenluik aan de muur van uw huis of aan de voordeur bevestigen. Om te voorkomen dat ongenode gasten binnenkomen, zijn er speciale kattenluiken die alleen opengaan met de geïmplanteerde kattenmicrochip. Voorwaarde is dat uw kat de chip in zich draagt.

Lees ook: Kunnen katten echt overleven in de kou? Leer hoe lang een kat buiten kan overleven!

Zo ziet het perfecte voederstation voor uw kat er in de winter uit.

IJs en sneeuw vormen geen uitnodigende omgeving voor een kattenbak. Daarom is het voor buitenkatten zinvol om in de warmte van de winter een kattenbak binnen te hebben. In het koude seizoen kan de portie kattenvoer wat groter zijn, omdat het wintervet de kat beschermt tegen de kou.

Niet alleen de tongen van kleine, experimentele kinderen kleven in de winter graag aan metaal, maar ook die van katten. Let daarom op het volgende:

 • Zoek containers die niet bevriezen!
 • Vervang natvoer door droogvoer in de winter!
 • Zorg voor voldoende vers water!

Pootverzorging voor katten in de winter

Niet alleen de poten van honden moeten in de winter worden verzorgd, ook katten hebben baat bij speciale winterverzorging en uitrusting. Verzorg de pootkussentjes van de kat met balsem of vaseline om ze te beschermen tegen strooizout en vuil. Winterjassen voor katten zorgen ook voor extra warmte.

Let op: Kittens die pas drie tot vier maanden oud zijn moeten binnen blijven, omdat hun lichaam nog niet gewend is aan de kou. Hun kattenvacht is nog te dun om genoeg warmte te produceren om te overleven in de vrieskou.

Recept voor een balsem om de kussentjes van de kat in de winter te beschermen

Ingrediënten:

 • 80 ml biologische olijfolie
 • 20 g bijenwas / cacaoboter / kokosolie
 • 2 theelepels gedroogde calendula bladeren
 • Jampot
 • Hittebestendige pot

Voorbereiding:

 1. Zet een waterbad op je fornuis.
 2. Plaats de hittebestendige bak in het waterbad en voeg alle ingrediënten toe.
 3. Laat de ingrediënten smelten en meng ze gelijkmatig.
 4. Giet het mengsel in een jampotje en laat het afkoelen.

Volg winteravonturen met GPS

Een andere belangrijke tip voor kattenverzorging in de winter is om uw kat uit te rusten met een GPS-tracker die speciaal is ontworpen voor fluwelen pootjes. Hiermee kunt u de avonturen en verblijfplaatsen van uw kat volgen, en zien hoe lang hij is weggeweest en hoe ver hij van huis is. Terwijl uw kat speelt, hebt u de gemoedsrust dat u uw huisdier altijd en overal kunt vinden.