3 Soorten wilde katten in North Dakota (met foto’s)

Met een grens langs Canada is North Dakota een van de koudste regio’s in de Verenigde Staten en de Great Plains beslaan een groot deel van de staat. De bijnaam van North Dakota is The Peace Garden State, dankzij een belofte uit 1932 van de VS en Canada om nooit oorlog te voeren. Ter ere van die belofte werd de Internationale Vredestuin op de grens tussen ND en Canada opgericht.

Helaas strekte dat vredesverdrag zich niet uit tot de grote katten die door North Dakota zwerven, waarvan sommige werden opgejaagd om uitroeiing (ook bekend als regionale uitsterving). Tegenwoordig, hoewel er veel soorten wilde dieren leven, leven er slechts drie wilde katten in North Dakota. We zullen alle drie de grote, wilde katten hieronder van dichtbij bekijken, inclusief hoe ze leven, jagen, paren en meer. Lees verder om alles te ontdekken wat je ooit wilde weten over de wilde katten in North Dakota en leer een aantal fascinerende feiten over hen!

cat + lijnverdeler

De 3 soorten wilde katten in North Dakota

1. Canada Lynx

Canada lynx winter_Warren Metcalf_Shutterstock
Afbeelding credit: Warren Metcalf, Shutterstock
Habitat: Boreale bossen met vochtige, besneeuwde winters
Dieet: Carnivoor
Gedrag: Solitair behalve bij het fokken
Grootte: 2 voet lang, 18 tot 60 pond
Levensduur: 10 tot 14 jaar
Wetenschappelijke naam: Lynx canadensis
Behoud: Minste zorg (LC)

De Canada Lynx houdt ervan om te leven waar sneeuw ligt en het bos het grootste deel van het jaar vochtig blijft. Dat maakt North Dakota perfect voor hen, want het ligt aan de grens met Canada, krijgt veel sneeuw en is vaak vochtig en nat. Veel mensen in North Dakota hebben nog nooit een Canada Lynx gezien omdat ze zo ongrijpbaar zijn en ver weg blijven van mensen.

Ook is de Canada Lynx, in tegenstelling tot veel van de zogenaamde “grote katten”, niet veel groter dan een kleine hond of grote huiskat. Dat maakt het spotten in het wild nog moeilijker.

Wat intrigerend is aan de Canada Lynx is dat, in tegenstelling tot de meeste katten die alles zullen eten als de gelegenheid zich voordoet, ze bijna uitsluitend bij sneeuwschoenhazen (konijnen) blijven.

Ze dennen en broeden in het ene deel van het bos (subalpiene naald met volwassen bomen en zwaar kreupelhout) maar jagen in een ander deel (jongere bossen met grote open ruimtes). Een volwassen Canada Lynx zal elke 2 of 3 dagen een sneeuwschoenhaas doden en iets vaker als ze kittens heeft.

De twee soorten zijn zo met elkaar verweven dat als de sneeuwschoenhaaspopulatie afneemt, ook de Canada Lynx-populatie afneemt, en vice versa. Deze wilde katten jagen meestal alleen ’s nachts en kunnen in het donker extreem goed zien. Hoe goed? Er wordt geschat dat ze hun prooi ’s nachts van 250 voet afstand kunnen zien, bijna de lengte van een speelveld!

thematische pauze

2. Poema

Poema
Afbeelding Credit: PublicDomainPictures, Pixabay
Habitat: Bergachtige, rotsachtige canyons, woestijnen, kustbossen
Dieet: Carnivoor
Gedrag:
Grootte: 115 tot 220 pond
Levensduur: 8 tot 13 jaar
Wetenschappelijke naam: Puma concolor
Behoud: Minste zorg (LC)

De Mountain Lion is bekend onder verschillende namen in North Dakota, waaronder de poema, poema en panter. De grote wilde kat is bekend onder meer dan 40 namen, en als je iemand hoort verwijzen naar een grote kat in North Dakota waar je nog nooit van hebt gehoord, is het waarschijnlijk een bergleeuw. De bergleeuw heeft een breed scala aan habitats die groter zijn dan enig ander zoogdier in Noord-Amerika. Ze leven in dichte bossen, bergen, wetlands en zelfs woestijnen, hoewel ze meestal vasthouden aan de bossen en missouri rivierbreuken in North Dakota.

Bergleeuwen zijn zeer solitaire dieren en jagen alleen. Ze zijn territoriaal en hebben een groot gebied nodig om hun eigen gebied te noemen. Bergleeuwen hebben 13 keer meer ruimte nodig om te jagen dan een zwarte beer en 40 keer meer dan een bobcat! Bergleeuwen jagen meestal ’s nachts en hebben een ongelooflijk scherp zicht.

Ze wachten meestal tot de prooi nadert voordat ze erop springen, net als een huiskat. Verbazingwekkend genoeg zijn bergleeuwen groot en sterk genoeg om een hert neer te halen, hoewel ze een grote verscheidenheid aan andere dieren zullen eten als ze de kans krijgen. Hoewel de bergleeuw tegenwoordig door natuurbeschermingsorganisaties als de minste zorg (LC) wordt beschouwd, jaagden trappers en jagers er ooit agressief op en bijna tot het punt van volledige uitsterving.

thematische pauze

3. Rode lynx

bobcat in het wild
Afbeelding Credit: xivic, Pixabay
Habitat: Diverse bossen, kustmoerasland, kreupelhout
Dieet: Carnivoor
Gedrag: Solitair behalve bij het fokken
Grootte: 1,5 voet lang, 13 tot 35 pond
Levensduur: 10 tot 12 jaar
Wetenschappelijke naam: Lynx Rufus
Behoud: Minste zorg (LC)

Ongeveer twee keer zo groot als een huiskat, de bobcat is in North Dakota ook bekend als de wilde kat. Net als de andere wilde katten op de lijst van vandaag, is de bobcat een solitair dier dat jaagt en het grootste deel van de tijd alleen leeft. Net als de andere twee wilde katten jagen ze meestal ’s nachts en hebben ze een ongelooflijk gezichtsvermogen. Een moeder bobcat zal tussen de één en zes kittens hebben en deze zelf opvoeden. Bobcat-jongeren verblijven bij hun moeder van 9 tot ongeveer 12 maanden, geven of nemen een paar dagen. In die tijd leert de moeder hen alles wat ze moeten weten om te overleven.

Tijdens het jagen volgen bobcats elke nacht dezelfde route, meestal reizend van 2 tot 7 mijl heen en terug. Hoewel het absoluut geen grote katten zijn, zijn bobcats ongelooflijk sterk en behendig en kunnen ze prooien doden die maar liefst acht keer hun eigen gewicht wegen!

Net als hun neef, de bergleeuw, wachten bobcats stil en geduldig tot er een prooi voorbij wandelt, waarna ze springen. Omdat bobcat-kittens zo klein zijn, is bekend dat ze worden “geadopteerd” door huiskatten. Het is echter een uitdaging voor hen om tussen mensen te leven vanwege hun nomadische aard en de behoefte om alleen te zijn.

kattenpootverdeler

Welke andere grote roofdieren leven in North Dakota?

Verschillende grote roofdier- en vleesetende dieren leven in North Dakota naast de drie wilde katten die we vandaag hebben gezien. Sommigen wonen in de rotsachtige badlands, waar heel weinig water en extreme temperaturen zijn dag en nacht. Er is ook heel weinig vegetatie, wat betekent dat carnivoren heel goed moeten kunnen jagen om te overleven. North Dakota heeft slechts een klein deel van de badlands, omdat het grootste deel van de staat vlaktes en prairie is.

Verschillende grote roofdieren leven ook in de 450.000 hectare bossen in North Dakota, voornamelijk in de Killdeer and Turtle Mountains, de Pembina Hills en het Devils Lake-gebied. Er is veel meer te eten en te drinken, waardoor het een aanzienlijk betere plek is om te jagen en te overleven.

De grootste roofdieren en carnivoren in North Dakota zijn:


 • Amerikaanse marter (Martes americana)

 • Dassen (Taxidea taxus)

 • Zwarte beren (Ursus americanus)

 • Zwartvoetfretten (Mustela nigripes)

 • Coyotes (Canis latrans)

 • Grijze vos (Urocyon cinereoargenteus)

 • Grijze wolf (Canis lupus)

 • Langstaartige wezels (Mustela frenata)

 • Minx (Mustela visie)

 • Wasbeer (Procyon lotor)

 • Rode vos (Vulpes vulpes)

 • Gierzwaluwvos (Vulpes velox)

Wat is de meest voorkomende wilde kat in Noord-Amerika?

Een van de drie wilde katten op onze lijst is toevallig de meest voorkomende wilde kat in Noord-Amerika, de bobcat!  Geschat wordt dat er tussen de 2,3 en 3,5 miljoen bobcats zijn in de Verenigde Staten, met nog eens 1,5 miljoen in Canada en Noord-Mexico.

Leven er wilde katten in Fargo, North Dakota?

Alle drie de wilde katten die we vandaag hebben bekeken, leven dichtbij Fargo, de hoofdstad van North Dakota, maar het is ongelooflijk zeldzaam om er een te zien in de stadsgrenzen. Er zijn in de loop der jaren af en toe waarnemingen geweest, maar omdat alle drie de katten solitair zijn en graag alleen zijn, is het niet iets dat ze vaak doen om in de buurt van de menselijke beschaving te komen.

Dit gedrag kan veranderen naarmate hun leefgebied blijft krimpen, maar vanaf nu zijn de enige wilde katten in Fargo verwilderde huiskatten. Zoals de meeste grote steden, zijn er genoeg van die rond Fargo!

twee bobcats
Afbeelding Credit: Miller_Eszter, Pixabay

Staat North Dakota de jacht op wilde katten toe?

Helaas zijn de drie wilde kattensoorten die we vandaag hebben gezien open wild in North Dakota. Dat betekent dat iedereen met de juiste vergunning op ze kan jagen of vangen. Bobcats lopen het meeste risico omdat hun pelzen nog steeds worden gebruikt om bont te maken, vooral op buitenlandse markten. Ze worden ook gedood omdat ze worden gezien als een bedreiging voor vee, hoewel de bedreiging van de bobcat voor boeren en veeboeren laag is.

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Wat vond je van de drie wilde katten die in North Dakota leven? Wil je er graag een in het wild spotten of er een vermijden tijdens het verkennen, wandelen, fietsen en kamperen? Wat uw reden ook is om meer informatie te krijgen over deze ongelooflijke katachtigen, wIk hoop dat de informatie die we vandaag hebben gepresenteerd al uw vragen beantwoordt.

Het goede nieuws is dat hoewel er slechts drie wilde kattensoorten in de staat zijn, alle drie stabiele populaties hebben die niet snel dreigen in te storten. Trouwens, als je grote katten en andere wilde wezens op de gemakkelijke manier wilt zien, kun je altijd de Red River Zoo in Fargo bezoeken!

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Unexpected_Images, Shutterstock