Waarom rekken katten hun klauwen uit? 7 veel voorkomende redenen

Als je in de buurt van katten bent geweest, is het duidelijk dat ze dichter bij hun wilde wortels zijn dan honden. Terwijl mensen tot 40.000 jaar geleden honden in hun leven verwelkomden1, het duurde langer om op te warmen voor katachtigen, met domesticatie die naar schatting 12.000 jaar geleden teruggaat2. Uw kat kan dus nog steeds een aantal oude gedragingen hebben, zoals het strekken van zijn klauwen, die een basis hebben in overlevingsfuncties.

Interessant is dat mensen en katachtigen ongeveer 90% van hun DNA delen3. We hoeven misschien niet te ver te zoeken om redenen voor dit gedrag te vinden – sommige zijn gewoon algemeen bekend.

kattenpootverdeler

De 7 redenen waarom katten hun klauwen strekken

1. Je goed voelen

mannelijke domesetische kat krabben meubels met voorklauwen
Afbeelding Credit: Melissa Sue, Shutterstock

De kans is groot dat een van de eerste dingen die je doet na het wakker worden is stretchen. We doen het omdat het goed voelt en de bloedsomloop naar onze ledematen pompt. Je kat is niet veel anders. Het verschil zit hem in hoe vaak ze het doen.

Terwijl we gemiddeld 8 uur per dag slapen, laten katachtigen ons met ongeveer 16 uur kloppen. Katten snoozen ook in kortere stints met twee pieken van rust – iets dat wetenschappers polyfasische slaappatronen noemen.

Dat betekent dat je je huisdier waarschijnlijk vaker zijn klauwen zult zien strekken omdat het meerdere keren per dag opnieuw wakker wordt. Dit verwijst terug naar zijn evolutionaire wortels als een crepusculair roofdier. Schemering en zonsopgang zijn ideale jachttijden voor katachtigen omdat hun prooi het meest actief is. Daarom probeert je kat je wakker te maken voordat je wekker ’s ochtends is gegaan.

thematische pauze

2. Hun klauwen knippen

kattenklauwen bij het kneden
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Het lijkt erop dat geen enkel dier zo in beslag wordt genomen door zijn verzorging als de huiskat. U ziet uw huisdier ongetwijfeld overdag vrij vaak zijn vacht verzorgen, vooral nadat het heeft gegeten. Je kunt ook merken dat het bijt in zijn uitgerekte klauwen. Het is een ander overblijfsel van wild gedrag wanneer een kat zijn nagels trimt om hen te helpen beter te jagen.

Een addertje onder het gras kan het bespringen van hun prooi verstoren of een pijnlijke verwonding veroorzaken als de klauw ergens op vastzit. Krijt het gewoon aan de dagelijkse verzorgingsroutine van uw kat als een magere jachtmachine.

thematische pauze

3. Markering van hun territorium

Kat krabben post sisal touw
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock

Wanneer een katachtige zijn klauwen strekt, is het bijna onvermijdelijk dat hij vervolgens iets gaat krabben. Hoe vervelend het voor ons ook is, het is een aangeboren gedrag bij katten. Het is riskant voor elk dier om in een fysiek gevecht met een ander te komen. Geen van beiden kan het zich veroorloven om gewond te raken in een gevecht. In plaats daarvan gebruiken ze andere vormen van communicatie om cohorten te waarschuwen dat een gebied bezet is. Geurmarkering met de poten en krabben zijn vormen van territoriummarkering.

thematische pauze

4. Klauw Conditionering

kattenpoten en scherpe klauwen
Afbeelding Credit: Naturell, Pixabay

We bespraken klauw trimmen. Uw kat kan ook zijn nagels strekken om zijn buitenste omhulsels te verwijderen. Vergeet niet dat katachtigen obligate carnivoren zijn die het grootste deel van hun voedsel uit vlees halen. Zij – en hun klauwen – moeten in topvorm zijn om succesvolle jagers te zijn. Uw kat zal de buitenste schede afwerpen om nieuwe groei toe te staan om de teugels over te nemen. Het gebeurt met elke klauw ongeveer elke 3 maanden. Uw huisdier kan zijn voeten strekken en aan iets zoals het tapijt trekken om ze los te maken en te verwijderen.

thematische pauze

5. Aandacht krijgen

kattenklauwen op de huid
Afbeelding Credit: Jupri, Pixabay

Te vaak denken mensen dat katten afstandelijk zijn. Hoewel ze zich soms zo gedragen, zijn ze ook liefhebbende dieren die genegenheid tonen, zij het op hun voorwaarden. Als je kat zijn poot uitstrekt en naar je toe klauwt, kan hij om aandacht van je vragen. Katachtigen gebruiken aanraking vaak onderling om banden te versterken. Je kat doet waarschijnlijk hetzelfde met jou.

thematische pauze

6. Liefde tonen

Zwarte kat met poot op de hand van een meisje
Image Credit: cottonbro, Pexels

Veel katten zullen ook hun liefde tonen door hun huisdiereigenaren te kneden. Het begint met een zacht gebaar waarbij de kat zijn klauwen uitstrekt. Ze doen het vaak als ze zich tevreden voelen en meestal alleen met naaste metgezellen. Wanneer ze echter kneden, komen de klauwen vaak uit voor degene die zijn deel van de liefde krijgt.

Katten hebben scentklieren in hun pads. Ze markeren je ook als de hunne wanneer ze hun klauwen strekken en je kneden. Vergeet niet dat katachtigen territoriaal zijn. Ook hebben ze een scherp reukvermogen, waardoor het natuurlijk voor hen is om op deze manier te handelen.

thematische pauze

7. Speels gevoel

vrouw die met haar kat speelt
Afbeelding Credit: Oleg Ivanov, Unsplash

Soms strekken katten hun klauwen en lichaam uit ter voorbereiding op het spel, niet zoals een slagman die oefenschommels neemt voordat hij naar het bord komt. Het gaat vaak gepaard met ander gedrag en vormen van communicatie, zoals een rechtopstaande staart of oren. Dit zijn tekenen dat je kat zich klaarmaakt om ergens op te springen. Nogmaals, het is een wild gedrag dat nabootst hoe ze jagen.

kattenpootverdeler

Tips voor eigenaren met katten die krabben

We begrijpen dat het strekken van klauwen en krabben misschien niet ideaal is in huis. We zijn het echter ook eens met het standpunt van de American Veterinary Medical Association en The Cat Fanciers’ Association tegen declameren. Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunt doen om het gedrag van uw huisdier om te buigen. Een krabpaal is een uitstekende manier om je kat te ontmoedigen om je meubels te gebruiken.

We raden je aan er een beetje kattenkruid op te strooien om je kat aan te moedigen zijn nieuwe speeltje te onderzoeken. Instinct zal in actie komen en de rest overnemen. Je kunt je kat ook ontmoedigen om aan je meubels te krabben met wat plakband op de armen. Het zal het gevoel ervan niet leuk vinden en hopelijk doorgaan naar iets wenselijkers, zoals de kraspaal die je hebt gekocht!

Sommige eigenaren van gezelschapsdieren gebruiken nagelkapjes op hun katten. Het zijn hoezen die je over de klauwpunten legt. Je kat kan naar hartenlust krabben zonder een nummer op je tapijt of bank te doen. U moet echter wel een erg coöperatief huisdier om ze met gemak aan te trekken.

Het is ook mogelijk dat u de klauwen van uw kat thuis kunt knippen als alternatief om uw trimmer of dierenkliniek het voor u te laten doen.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Een van de meest lonende aspecten van het hebben van een kat in huis is het kunnen kijken naar zijn instinctieve gedrag. Katachtigen zijn nog steeds dicht bij hun wilde kant, wat duidelijk te zien is in acties zoals het strekken van hun poten en klauwen. Dingen zoals het markeren van hun territorium maken dit gedrag een kwestie van overleven, of het nu gaat om het jagen op hun prooi of het afweren van concurrenten. Ze doen het echter ook om ons te laten zien dat ze van ons houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock