Welke shots hebben kittens nodig? Vet-Reviewed Schema, Feiten & FAQ

Kittens hebben verschillende vaccinaties nodig om ze te beschermen tegen gevaarlijke ziekten. Alle kittens kunnen deze dodelijke ziekten krijgen, ongeacht hun ras. Daarom worden deze vaccinaties ten zeerste aanbevolen en maken ze deel uit van de vroege dierenartszorg van de meeste kittens. Laten we eens kijken naar het aanbevolen vaccinatieschema voor kittens hieronder.

kat face divider 2

Kittenvaccin Schema

Het basisvaccinatieschema voor kittens omvat twee kernvaccinaties:1 FVRCP en hondsdolheid. De FVRCP omvat bescherming tegen verschillende ziekten, waaronder rhinotracheïtis, calicivirus en panleukopenie. Rabiësvaccinaties zijn op de meeste plaatsen wettelijk verplicht, omdat deze ziekte dodelijk is voor zowel katten als mensen.

Uw dierenarts kan verschillende andere vaccinaties aanbevelen, afhankelijk van waar u woont en de leeftijd van het kitten. Bijvoorbeeld een vaccinatie tegen het kattenleukemievirus. Deze aandoening beïnvloedt het immuunsysteem van een kat en kan hun levensduur aanzienlijk verkorten. Het is ongeneeslijk, maar het kan worden voorkomen met een vaccinatie.

Kittens worden ongeveer eens in de 3-4 weken gevaccineerd totdat ze de leeftijd van 16-20 weken bereiken. Meestal lijkt dit op het krijgen van de eerste vaccinaties op 8 weken, gevolgd door boosters op 12 weken en 16 weken.

Het is belangrijk op te merken dat kittens pas 7-10 dagen na hun laatste booster worden beschermd. Daarom is het belangrijk om niet te doen alsof uw kitten geen van deze ziekten kan krijgen tot ver na zijn laatste vaccinatie.

een dierenarts maakt een onderhuidse injectie bij het kitten
Afbeelding credit: Dina da, Shutterstock

Wat zijn de bijwerkingen van kittenvaccinaties?

Kittenvaccinaties zijn zeer veilig en bijwerkingen zijn zeldzaam. De meeste zijn erg mild en geven niet per se aan dat u uw kitten niet verder moet vaccineren. De meeste bijwerkingen vereisen geen behandeling en verdwijnen vanzelf binnen een paar uur tot een paar dagen.

De meest voorkomende bijwerkingen van kittenvaccinaties zijn:

  • Lage eetlust
  • Niezen, hoesten, of soortgelijke effecten
  • Milde koorts
  • Lethargie
  • Gelokaliseerde zwelling

Het is ook belangrijk op te merken dat veel kittens gestrest zijn na een bezoek aan de dierenarts. Daarom kunnen ze zich een paar uur of zelfs een dag na hun vaccinaties onder het bed of een andere comfortabele plek verstoppen. Dit gedrag betekent niet noodzakelijkerwijs dat de kat zich niet goed voelt door de vaccinaties – het kan gewoon een teken zijn dat ze zich zorgen maken over de hele beproeving.

Natuurlijk zijn serieuze reacties mogelijk. Deze omvatten zware ademhaling, diarree, braken, zwelling van het gezicht, netelroos en collaps. Als uw kitten deze symptomen ontwikkelt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Soms kunnen deze symptomen wijzen op een allergische reactie.

Hoe vaak heeft mijn kitten boostershots nodig?

Uw kitten heeft meerdere doses vaccinatie nodig om beschermd te zijn en heeft vaak regelmatig boostervaccinaties nodig. Na de eerste vaccinatiereeks moeten volwassen katten elk jaar of zo worden gevaccineerd. Immuniteit duurt niet eeuwig en verschillende katten verliezen vaak hun bescherming op verschillende momenten.

Daarom raden dierenartsen vaak aan om katten jaarlijks te vaccineren – ver voordat de meeste katten hun bescherming verliezen.

Hier is een algemeen schema voor de boostervaccinaties van een kitten. Het hangt er echter wel van af wanneer het kitten zijn eerste vaccinaties krijgt. Vraag bij twijfel altijd aan uw dierenarts:

  • 6-8 weken: FVRCP vereist, FELV sterk aanbevolen
  • 10-12 weken: FVRCP vereist, FELV sterk aanbevolen
  • 14-16 weken: FVRCP vereist, hondsdolheid vereist (door de wet, meestal), FELV sterk aanbevolen
  • 1-jarige boosters: FVRCP en hondsdolheid vereist
  • Elke 1-3 jaar: FVRCP booster en rabiës booster aanbevolen
kitten wordt gevaccineerd door een dierenarts
Afbeelding credit: Maria Sbytova, Shutterestock

Wat zijn de voordelen van het vaccineren van een kitten?

Er zijn veel voordelen van het vaccineren van een kitten, voornamelijk om ze te beschermen tegen infectieziekten. Veel van de aandoeningen die vaccinaties voorkomen zijn dodelijk en moeilijk (of onmogelijk) te genezen. Daarom zijn vaccinaties de enige bescherming die uw kitten kan krijgen.

Vaccinaties voorkomen ook dat uw kat deze ziekten doorgeeft aan andere katten. Hondsdolheid kan van uw kat worden doorgegeven aan veel verschillende dieren, waaronder mensen. Het is niet te genezen, daarom zijn vaccinaties vaak wettelijk verplicht. Het redt veel levens door de overdracht bij uw kitten te stoppen.

Bovendien, door het voorkomen van sommige ziekten, kunt u vergroot de kans dat uw kitten andere aandoeningen overleeft. Kattenleukemie kan bijvoorbeeld het immuunsysteem van uw kat beïnvloeden, waardoor ze meer kans hebben op complicaties van andere aandoeningen.

Vaccinaties zijn relatief goedkoop om rekeningen te onderzoeken die verband houden met elke ziekte. Hoewel vaccinatie u slechts $ 10 kost, kost het behandelen van dodelijke aandoeningen vaak duizenden – en er is geen garantie dat een van deze behandelingen uw kat zal redden.

Daarom is het vaak zinvol om uw kat te vaccineren, zelfs als u denkt dat ze geen hoog risico lopen op de ziekte. De voordelen wegen veel zwaarder dan de mogelijke gevolgen.

Hoe verzorg ik mijn kitten na vaccinatie?

U hoeft niet veel speciale zorg voor uw kitten te bieden na een vaccinatie. In veel gevallen zal het kitten zich niet anders gedragen of bijwerkingen vertonen. Sommige kittens zullen zich echter een beetje ziekelijk voelen en ze hebben misschien wat extra ruimte nodig in de 24 uur na hun vaccinatie.

Controleer uw kitten altijd op bijwerkingen en neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u ernstige symptomen opmerkt. Veel kittens kunnen zich verbergen of een lichte koorts ontwikkelen na vaccinaties; Deze zijn normaal en vereisen geen extra zorg.

Houd uw kitten binnen en uit de buurt van andere katten gedurende ten minste 24 uur, vooral als uw andere katten een gecompromitteerd immuunsysteem hebben. Hoewel de meeste vaccinaties andere katten niet ziek kunnen maken, kan uw kitten ziektekiemen doorgeven vanuit het kantoor van de dierenarts.

Geef uw kitten zijn gebruikelijke dieet en schoon water. Wees echter niet verbaasd als uw kitten niet zoveel eet als normaal. Sommige kittens kunnen zich vermoeid voelen na vaccinaties, dus ze kunnen zich meer slaperig voelen dan hongerig. Bovendien veroorzaken dierenartsbezoeken vaak angst voor veel kittens. Daarom zullen veel kittens een dag of zo niet eten, zelfs als ze geen bijwerkingen ervaren.

Geef uw kitten een comfortabele plek om te rusten na het bezoek aan de dierenarts. Plan geen uitstapjes voor minstens een dag of zo. Uw kitten zal waarschijnlijk een paar dagen niet veel willen doen. Sommigen houden er niet van om te communiceren als ze zich ziek voelen, dus verwacht wat teruggetrokken gedrag zoals zich verstoppen onder meubels.

Volg altijd het advies van uw dierenarts voor na-vaccinatiezorg. Dit zou echter niet veel moeten zijn. Zoals we al zeiden, hebben kittens vaak zeer kleine reacties, als ze al reacties hebben.

vrouw die schattig katje vasthoudt
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

3 kat face divider

Laatste gedachten

Het vaccineren van uw kitten is essentieel voor zijn algehele gezondheid. Deze vaccinaties voorkomen aandoeningen die zeer ernstig en vaak niet te genezen zijn. Sommige van deze ziekten, zoals hondsdolheid, kunnen worden verspreid naar mensen en andere dieren. Daarom is vaccineren tegen hen van vitaal belang en vaak wettelijk verplicht.

Vaccinaties beginnen meestal bij 6-8 weken. Uw kitten heeft ongeveer twee rondes boosters nodig na zijn eerste vaccinaties en volwassen katten hebben elke 1-3 jaar boosters nodig, afhankelijk van de exacte vaccinatie.

Bij twijfel raden we u aan om met uw dierenarts te praten. Elk kitten is anders. Daarom ziet het vaccinatieplan van uw kitten er mogelijk niet precies zo uit als het ‘gebruikelijke’.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Ilike, Shutterstock