Hoe agressief zijn Bombay-katten? Tendecies & Tips

De Bombay-kat is een geliefde huiskat in veel huishoudens vanwege zijn lieve karakter. Ze vinden het leuk om zich te nestelen tegen hun baasjes; ze worden zelfs beschouwd als klittenbandkattensoorten. Als hybride soort heeft het echter een aantal vrij sterke gedragskenmerken, zoals onverschrokkenheid en agressie tot op zekere hoogte.

Natuurlijk staan alle katten erom bekend dat ze agressief worden als ze worden bedreigd, maar De agressieniveaus zijn lager bij dit ras.

In dit artikel bespreken we agressietendensen in dit unieke ras, hoe hun agressie wordt weergegeven, de redenen achter het gedrag en tips om agressie in uw Bombay te verminderen. Lees verder voor meer informatie.

3 kat face divider

Agressie Tendensen in Bombay Cats

Een hybride van de Birmese en Amerikaanse korthaar kattenrassen, de Bombay Cat is een van de meest onbegrepen kattenrassen ter wereld. De meeste mensen nemen ze om gevoelig te zijn voor pittige temperamenten vanwege hun wilde uiterlijk.

Hoewel ze op een miniatuurpanter lijken vanwege hun afgeronde hoofd, gitzwarte vacht en gouden ogen, is dat zo ver als hun overeenkomsten gaan. Je zou hun agressie niet vergelijken met die van de panter.

Ze zullen echter waarschijnlijk agressie vertonen tegenover andere katten of dieren bij het bewaken van hun territorium, om zichzelf te beschermen tegen een aanval en zelfs om hun kittens te verdedigen. Wanneer ze zich bedreigd voelen, zijn ze meer dan blij om hun ongenoegen te uiten.

zwarte bombay kat buiten likkende mond
Afbeelding credit: Henrik Veres, Pixabay

Waarom mensen Bombay-katten als agressief beschouwen

De meeste mensen beschouwen Bombay Cats als agressieve rassen omdat ze overdreven onafhankelijk zijn. Sommige Bombay-katten houden er niet van om geaaid, opgepakt of zelfs vastgehouden te worden door hun gezinsleden. Ze geven er de voorkeur aan om solitair te leven en kattendingen te doen zonder toezicht of inmenging van mensen en andere dieren.

Hun onafhankelijke inslag kan ervoor zorgen dat ze ongenaakbaar lijken. Om echter vertrouwen op te bouwen met je Bombay, moet je hem de ruimte geven wanneer je tekenen van agressie opmerkt. Als een eigenaar uit Bombay de onafhankelijkheid van zijn kat respecteert, wordt hij beloond met een loyale en liefhebbende katachtige metgezel.

Net als de Sphynx en de Siamese katten hebben ook Bombay’s veel aandacht nodig om te gedijen. Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat dit ras vatbaar is voor verlatingsangst. Als de speeltijd en aandachtsbehoeften van de kat niet worden bevredigd, zal hij zich gedragen in agressie.

Het is duidelijk dat niet alle katten hetzelfde zijn, en met de toename van kittenmolens en onverantwoordelijke fokpraktijken, is er altijd een mogelijkheid voor agressie bij uw Bombay-kat. Als uw Bombay-kat overdreven agressief gedrag begint te vertonen, moet u hem beter in de gaten houden en indien nodig zelfs professionele hulp zoeken.

3 kat face divider

Hoe Bombay Cats agressie vertonen

In termen van agressievertoning zal de Bombay-kat actieve of passieve agressie vertonen. Actieve agressie wordt in wezen weergegeven door krabben en bijten, terwijl passieve agressie meestal grommen en sissen met zich meebrengt.

Bovendien kunnen agressie en bedreigingen zowel defensief als offensief zijn. Een aanvallend agressieve Bombay zal proberen zijn lichaam te puffen om er groter en intimiderender uit te zien. Een defensief agressieve kat zal een zelfbeschermende houding aannemen om zichzelf klein en niet-bedreigend te maken.

Hieronder staan enkele veel voorkomende houdingen die agressieve Bombay’s waarschijnlijk zullen vertonen:

Offensieve houdingen

 • Directe blik
 • Staart is neergelaten en stijf of wordt op de grond gehouden
 • Pupillen strakker maken
 • Een rechte en stijve rechtopstaande houding
 • Stijve achterpoten met de achterkant omhoog
 • Rechtopstaande oren en de rug naar voren gedraaid
 • Direct geconfronteerd met de dreiging en er langzaam naartoe oprukkend
 • Piloerection op de staartvacht

Defensieve houdingen

 • Hoofd weggestopt
 • Crouching
 • Ogen wijd open met pupillen volledig of gedeeltelijk verwijd
 • Staart gebogen rond het lichaam en weggestopt
 • Oren naar achteren of zijwaarts afgeplat op het hoofd
 • Spugen of sissen met open mond
 • Fysieke slagen met de voorpoten terwijl de klauwen worden ingetrokken
 • Zich afkeren van de tegenstander
 • Snorharen worden ingetrokken

Hoewel ze de bovengenoemde houdingen kunnen aannemen in een show van agressie, zijn deze katten niet bijzonder agressief in vergelijking met andere gedomesticeerde kattenrassen. Probeer echter als algemene regel nooit een kat te troosten, aan te raken of zelfs te straffen voor het vertonen van de houdingen.

Bombay CAt zitten op log
Image Credit: Viktor Sergejevitsj, Shutterstock

3 kattenverdelers

De 5 tips voor het omgaan met agressieproblemen bij uw Bombay-kat

Als uw Bombay-kat overmatige tekenen van agressie vertoont, zijn er een paar dingen die u kunt doen om het gedrag tegen te gaan.

Ze omvatten:

 1. Onmiddellijk toont je Bombay agressie, vermijd plotselinge bewegingen en blijf kalm. Je moet hem ook een brede ligplaats geven om te voorkomen dat hij zich in het nauw gedreven of gevangen voelt.
 2. Geef uw kat voldoende beweging, aandacht en speeltijd om de kans op frustratie en verveling en dus handelen te minimaliseren.
 3. Uw Bombay-kat moet van jongs af aan worden gesocialiseerd om zijn comfort rond dieren en mensen te verbeteren. Als kittens niet worden blootgesteld aan menselijk contact op de leeftijd van acht weken, hebben ze het potentieel om verwilderd te worden.
 4. Gebruik positieve bekrachtigingstechnieken om positief gedrag aan te moedigen. Dit kunnen dingen zijn als verbale lof of zelfs kattentraktaties. Als je consequent bent in het belonen van je kat voor positief gedrag, is de kans groter dat hij het positieve gedrag in de toekomst zal herhalen.
 5. Leer speelgoed te gebruiken tijdens je speeltijd met je kat. Dit kunnen kattenballen, kauwspeelgoed of zelfs eenvoudige kartonnen dozen zijn, zodat uw kat zich altijd op zijn gemak voelt in zijn omgeving.
 6. Ten slotte, als de agressieneigingen van uw Bombay een gevaar vormen voor uw gezinsleden, vraag dan advies aan professionals over hoe u dit moet aanpakken. Dierengedragsdeskundigen kunnen helpen door de situatie te beoordelen en u meer specifiek advies te geven.

kattenpootverdeler

Conclusie

Bombay katten zijn een uniek en mooi ras dat een mooie toevoeging aan een huis kan zijn. Het is vooral ideaal voor kattenliefhebbers die de ervaring willen hebben om met een “wild uitziende” kat te leven zonder alle onaangenaamheden van een wilde kat. Ondanks zijn wilde fysieke uiterlijk is dit ras echter over het algemeen goedaardig, aanhankelijk en kan het goed overweg met mensen en kinderen.

Maar net als de meeste kattenrassen is het ook gevoelig voor een zekere mate van agressie. Ze kunnen sissen of grommen als ze zich angstig voelen en krabben of bijten als ze zich bedreigd voelen. Maar in vergelijking met andere rassen is de agressie-index aanzienlijk lager.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: NZ3, Shutterstock