Welk ras is mijn tabbykat? Tips voor het vertellen

Tabby-katten bestaan al eeuwen, teruggaand tot het oude Egypte en waarschijnlijk verder. Waar veel mensen echter in de war raken, is denken dat Tabby-katten een ras zijn, terwijl “Tabby” in feite gewoon een vachtpatroon. Wat dat betekent is dat veel kattenrassen Tabbies kunnen zijn. Dat omvat rassen zoals de Maine Coon, Domestic Shorthair, Abessijn en vele anderen.

Wetende dat Tabby een kleur is en geen ras, is een vraag die veel katteneigenaren hebben, welk ras hun Tabby-kat toevallig is. Als jij dat bent, en je probeert het ras van je Tabby te achterhalen, lees dan verder. We hebben hieronder informatie over de methoden die u kunt gebruiken om erachter te komen!

3 kattenverdelers

Wat zijn de verschillende soorten Tabby Cat Patterns?

Soorten tabby kattenkleuren
U bent vrij om deze afbeelding te gebruiken, maar we vragen u om terug te linken naar ExcitedCats.com voor krediet

Voordat u bepaalt welk kattenras uw Tabby is, is het handig om meer te weten over de Tabby-patronen. Er zijn er vijf, waaronder:

1. Klassiek

Vaak een “blotched” Tabby genoemd, bestaat het klassieke patroon uit whorls die eruit zien als een doelwit. En natuurlijk hebben de meeste Tabbies de onmiskenbare “M” -markering op hun voorhoofd.

Zilveren tabby Scottish Straight kat speelt doorzichtige plastic zak
Afbeelding credit: Miss Zea, Shutterstock
thematische pauze

2. Makreel

Ringen op hun poten en staarten, plus strepen die de rest van het lichaam van de kat bedekken, zijn de tekenen van een makreel Tabby.

thematische pauze

3. Versteld

Dit Tabby-type, vaak genoemd Vos, wordt gemaakt wanneer een kat rode en oranje vlekken heeft, samen met het Tabby-patroon.

gepatcht tabby patroon
Afbeelding credit: Rob Kirby, Shutterstock
thematische pauze

4. Gevlekt

Verschillende maten en banden van vlekken identificeren dit type Tabby. Sommige kunnen worden gebroken, waardoor de gevlekte Tabby lijkt op de makreel Tabby.

thematische pauze

5. Aangevinkt

Een gebrek aan opvallende banden en strepen onderscheidt dit Tabby-type, maar je kunt nog steeds banden van lichte en donkere kleuren op hun haar zien, ’tikken’ genoemd.

Noorse boskat tikte tabby aan
Image Credit: terazitu, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Hoe u uw ras van tabby-kat kunt vertellen

Zoals we hebben gezien, kunnen veel rassen Tabby-katten zijn. De methoden die u kunt gebruiken om het werkelijke ras van uw kat te bepalen, kijken verder dan het Tabby-patroon en richten zich op andere eigenschappen die bij bepaalde rassen worden gezien.

1. De grootte van uw kat

Grootte is een van de gemakkelijkste manieren om te bepalen welk kattenras uw Tabby toevallig is. Dat komt omdat er slechts drie hoofdmaten katten zijn, waaronder dwerg, medium en groot. Als uw Tabby uitzonderlijk klein is, kan het een Balinees of Singapura zijn. Middelgrote Tabbies kunnen Abessijns, Oosters en verschillende anderen zijn. Als je Tabby groot is, kan het een Maine Coon, Savannah of Siberische kat zijn.

thematische pauze

2. De lengte van de vacht van uw kat

Er zijn vier soorten kattenhaar: lang, kort, krullend en katten zonder haar. Verrassend genoeg kan een Sfinx-kat, die haarloos is, nog steeds een Tabby-kat zijn, omdat de markeringen die een kat een Tabby maken, op zijn huid te zien zijn! Een Perzische kat met lang haar kan ook een Tabby zijn, evenals een Ragdoll en een Himalayan. De Amerikaanse korthaar kat vertelt je de lengte van zijn vacht in zijn naam en kan een Tabby-kat zijn, en de Abessijn kan ook een Tabby zijn met halflang haar.

Bruine tabby en witte Perzische kat
Afbeelding credit: Linn Currie, Shutterstock
thematische pauze

3. De vorm van de oren van uw kat

Katten kunnen drie soorten oorkenmerken bezitten: oorpluimen, gevouwen oren en gekrulde oren. De American Curl is, niet verrassend, een gekruld ras dat een Tabby kan zijn, en de Scottish Fold, met zijn gevouwen oren, kan ook het Tabby-patroon hebben. Als uw Tabby-kat getufte oren heeft, is het mogelijk een Maine Coon, Ragdoll of American Lynx, onder anderen.

thematische pauze

4. De vorm van het gezicht van je kat

Hoewel deze methode om het ras van uw Tabby-kat te bepalen niet de gemakkelijkste is, kan het nog steeds enkele aanwijzingen bieden. Dit geldt vooral als uw Tabby-kat een plat gezicht heeft, zoals een Perzische, of een smal gezicht, zoals een Cornish Rex.

tabby kat 's nachts
Afbeelding Credit: Darkmoon_Art, Pixabay
thematische pauze

5. De lengte of De staart van uw kat

Een andere methode om het ras van je Tabby te bepalen, is door naar hun staart te kijken, maar net als de vorm van het gezicht van een kat is deze ook nogal moeilijk. De Amerikaanse Bobtail-kat met zijn bobbelige staart kan een Tabby zijn, en de Manx met zijn korte staart kan dat ook zijn. Naast de lengte is het bepalen van het ras van een kat alleen door zijn staart echter niet de meest nauwkeurige methode, omdat ze allemaal op elkaar lijken.

thematische pauze

6. De manieren en het karakter van uw kat

Het gebruik van de manieren en het karakter van uw kat om zijn ras te vertellen is waarschijnlijk de moeilijkste methode. De reden is dat, net als mensen, alle katten unieke individuen zijn met unieke maniertjes en karakters. Als uw Tabby-kat echter verlegen en niet-agressief is, kan het een Perzische, Ragdoll of Britse korthaar zijn. Een aanhankelijke Tabby die menselijk contact zoekt, kan een Korat of Devon Rex zijn.

Een close-up van een oranje tabby kat
Afbeelding credit: Sam Chang, Unsplash

cat + lijnverdeler

Zijn er hulpmiddelen die u kunt gebruiken om een tabby-kat te bepalens Ras?

We hebben gekeken naar visuele markers om het ras van je Tabby te bepalen, dus laten we eens kijken naar enkele tools die je kunt gebruiken om hetzelfde te doen.

Apps

Verschillende apps op de markt kunnen u helpen bij het bepalen van het ras van uw Tabby, waaronder Cat Scanner.

thematische pauze

Quizzen

Je vindt veel quizzen online om je te helpen het ras van je Tabby-kat te achterhalen. Je moet er echter rekening mee houden dat ze niet wetenschappelijk zijn en meestal gebaseerd zijn op anekdotisch bewijs.

Blue Tabby Maine Coon Kat Likken zelfgemaakte ijs traktatie ijslolly
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

DNA-onderzoek

DNA-testen zijn een van de beste hulpmiddelen om het ras van uw Tabby te bepalen. Verschillende bedrijven voeren de tests uit en laten u het ras en de algehele gezondheid van uw kat weten.

thematische pauze

Vraag het uw dierenarts

Een van de meest nauwkeurige methoden om het ras van uw Tabby te bepalen, is door uw dierenarts te vragen. Ze hebben jarenlange ervaring en training die vaak erg handig kan zijn wanneer je het specifieke ras van je Tabby wilt weten.

3 kattenverdelers

Laatste gedachten

Bijna alle genetische lijnen van gedomesticeerde katten kunnen in het Tabby-patroon komen, waardoor het vaak moeilijk is om hun exacte ras te bepalen. We hopen dat de informatie in dit artikel u zal helpen de exacte afstamming van uw Tabby te achterhalen en u inzicht te geven in hun persoonlijkheid en erfgoed. Ongeacht hun exacte ras, als je een Tabby-kat hebt waar je dol op bent, maakt het ras misschien niet uit voor jou. Veel succes met het uitzoeken van het ras van je fijne katachtige!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Alex Zotov, Shutterstock