Hoe spuit je een kitten te voeden? 5 door dierenartsen goedgekeurde stappen en veelgestelde vragen

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een kitten met een spuit te voeden, en hoewel deze vorm van voeding niet de beste is, is het de enige manier om sommige kittens te voeden. Het voeren van spuiten kan het beste worden gedaan onder leiding van een dierenarts, omdat er verschillende dingen zijn die mogelijk mis kunnen gaan. U moet precies weten hoeveel en hoe vaak u het kitten moet voeren – en deze zullen variëren Heel veel van kitten tot kitten.

U kunt een kitten spuiten met een voedingsspuit of een gewone spuit (zonder de naald). Als u uw kitten naar de dierenarts brengt en er wordt besloten dat hij spuitvoeding nodig heeft, zal de dierenarts u vaak een geschikte spuit geven.

Zodra u de spuit bij de hand heeft, volgt u deze stappen om uw kitten met de spuit te voeden:

kat face divider 2

De 5 stappen om u te helpen uw kitten te spuiten

1. Meng voedsel en water

Afhankelijk van de leeftijd van uw kitten, moet u een kittenmelkvervangende formule of een vochtige vorm van het normale voedsel van uw kitten gebruiken. Kittens die niet oud genoeg zijn om gespeend te worden, hebben meestal een vervangende formule nodig, terwijl andere kittens vochtig voedsel kunnen hebben.

Als u gewoon kittenvoer gebruikt, kunt u gepureerd natvoer gebruiken (hoewel deze vaak wat meer vloeibaar moeten worden gemaakt door water te gebruiken). Droogvoer kan ook worden gebruikt, maar je moet het in water weken en vervolgens pureren.

Vaak is het het gemakkelijkst om voedsel een beetje vloeibaarder te maken als je warm water gebruikt (of zelfs het bevochtigde voedsel in de magnetron). Het voedsel moet echter op kamertemperatuur zijn wanneer u het aan de kat voert.

een kom met melk
Image Credit: bogdan ionescu, Shutterstock
thematische pauze

2. Vul de spuit

Nu je het eten klaar hebt, moet je de spuit vullen. Er zijn veel verschillende spuitmaten. De kleinste 3cc spuit werkt goed voor een pasgeboren kitten. U wilt upgraden naar een 6cc-spuit voor een kitten van 2 weken oud en vervolgens een 12cc-spuit voor een kitten van 3 weken oud.

Natuurlijk kunt u kleinere spuiten voor oudere katten gebruiken en eenvoudig het aantal spuiten verhogen.

Het vullen van de spuit zou vrij eenvoudig moeten zijn. Doe de spuit gewoon in het voedsel en trek aan de zuiger zodat het voedsel in de spuit wordt gezogen.

thematische pauze

3. Steek de spuit in de mond van het kitten

Nu de spuit vol met voedsel zit, moet u deze in de mond van uw kitten plaatsen. Dit is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het werkt het beste om het kitten in een handdoek te wikkelen, omdat dit hem vaak gemakkelijker vasthoudt en hem een veilig gevoel geeft. Zorg ervoor dat de kat in de juiste positie staat met zijn buik naar beneden.

Steek de spuit voorzichtig in de mond van het kitten en richt deze naar zijn wang. Je wilt het niet naar hun keel duwen, maar je wilt het voedsel wel naar de achterkant (en zijkant) van hun tong krijgen. Anders kan het kitten het voedsel gewoon uit zijn mond duwen.

Richt het niet naar de achterkant van hun keel, omdat dit aspiratie kan veroorzaken. Je wilt hun wang vullen met het voedsel en ze het vervolgens laten doorslikken.

Het kleine kitten wordt gevoed met melk uit een spuit
Afbeelding credit: Liukov, Shutterstock
thematische pauze

4. Knijp in de spuit

Knijp vervolgens langzaam in de spuit totdat het kitten begint te slikken. Stop zodra dit gebeurt, want je wilt niet te veel voedsel in één keer in hun mond dwingen. Je weet dat ze een mondvol hebben als ze beginnen te slikken.

Wacht tot het kitten stopt met slikken en knijp dan opnieuw in de spuit. Ga langzaam en geef het kitten voldoende tijd tussen elke knijp.

Herhaal dit proces totdat uw kitten voldoende voedsel heeft gehad. U wilt dit baseren op de aanbeveling van uw dierenarts. Het kan echter nodig zijn om uw kitten dagelijks te wegen om ervoor te zorgen dat u de hoeveelheid voedsel op de juiste manier verhoogt.

thematische pauze

5. Maak de spuit schoon

Na elk gebruik wilt u de spuit reinigen. Spoel de spuit af met warm water en gebruik zeep om deze grondig schoon te maken. Laat het voor elk gebruik volledig drogen. U wilt waarschijnlijk meerdere spuiten bij de hand hebben, omdat kittens vaak moeten worden gevoerd en dit misschien niet genoeg tijd is om de spuit volledig te laten drogen.

Reinig het gezicht van uw kitten na elke voeding. Er zullen waarschijnlijk voedselresten zijn, omdat kittens rommelige eters zijn. Hoewel voedselresten niet gevaarlijk zijn, is het moeilijker om schoon te maken na Het droogt, dus je wilt het er zo snel mogelijk af krijgen.

een doorzichtige plastic spuit op een zwarte achtergrond
Afbeelding CRedit: Craig Russell, Shutterstock

3 kat face divider

Hoe vaak moet ik mijn kitten met een spuit voeden?

Hoe vaak u uw kitten moet voeden, hangt af van Heel veel op het kitten. In de regel moeten jongere kittens vaker worden gevoerd. Meestal moeten kittens 3-4 keer per dag worden gevoerd. Jongere kittens moeten echter mogelijk nog meer worden gevoerd.

Omdat kittens zo klein zijn, hebben ze vaak moeite met het reguleren van hun bloedsuikerspiegel. Daarom moeten ze regelmatig worden gevoerd om hypoglykemie te voorkomen.

Hier zijn de algemene richtlijnen voor het voeden van kittens op leeftijd:

  • Pasgeboren: Elke 2 uur
  • 1-2 weken oud: Elke 2-3 uur
  • 2-3 weken oud: Elke 4 uur
  • 3-4 weken oud: Elke 4-5 uur

Uw kitten heeft waarschijnlijk regelmatig gewichtscontroles nodig om zijn groei en gezondheid te controleren. Mogelijk moet u het aantal voedingen verhogen of verlagen om ervoor te zorgen dat uw kitten gestaag aankomt. Sommige kittens hebben gewoon meer voedsel nodig dan anderen.

Als uw kitten gewicht verliest of lusteloos lijkt, kan het zijn dat hij meer voedsel of medische aandacht nodig heeft. Praat altijd met uw dierenarts over wanneer en hoeveel u uw kitten moet voeren.

twee pasgeboren kittens op een zachte doek
Afbeelding credit: Joy Baldassarre, Shutterstock

Hoe aspiratie en verstikking te voorkomen

Met spuitvoeding kunt u voedsel geven aan een kitten dat anders niet zal eten. Er is echter een risico op aspiratie als het verkeerd of te snel wordt gedaan. Daarom moet u ervoor zorgen dat u uw kitten niet per ongeluk verstikt tijdens het voeren.

Gelukkig zijn er veel manieren om dit te voorkomen. Gebruik altijd een spuit die klein genoeg is voor uw kitten. Gebruik geen te grote spuit, omdat dit ervoor kan zorgen dat er te veel voedsel tegelijk in hun mond komt.

Zorg ervoor dat het voedsel een gladde consistentie heeft, zodat het gemakkelijk door de spuit kan gaan. Anders kan het kitten stikken in brokken. Houd uw kitten op schoot en wikkel het in een handdoek om te veel beweging te voorkomen. Richt de spuit altijd naar hun wang – richt hem niet naar de achterkant van hun keel, omdat dit aspiratie zal veroorzaken.

Knijp heel langzaam in de spuit. Als je er te snel in knijpt, kan het aspiratie veroorzaken – je wilt het voedsel niet door hun keel schieten.

Stop met het voeden van uw kitten als u tekenen van angst opmerkt. Hoesten, kokhalzen, kwijlen en poten zijn allemaal tekenen van verstikking.

3 kattenverdelers

Conclusie

Kittens kunnen af en toe spuitvoeding nodig hebben. Soms wijzen moederkatten hun kittens om de een of andere reden af, waardoor de kittens spuitvoeding nodig hebben totdat ze spenen. Soms worden kittens ziek en moeten ze met een spuit worden gevoed terwijl ze herstellen.

Hoe dan ook, spuitvoeding is gemakkelijker dan veel mensen denken. U moet met een dierenarts samenwerken om ervoor te zorgen dat uw kitten de juiste hoeveelheid voedsel krijgt en regelmatig genoeg wordt gevoed. Kleinere kittens moeten vaak vaker worden gevoerd dan oudere kittens, omdat ze het moeilijker hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Het grootste probleem waar u op wilt letten, is lethargie, zelfs na het voeden, omdat dit een teken is dat het kitten niet genoeg voedsel krijgt. Bovendien moet u uitkijken voor verstikking, wat vaak gebeurt wanneer u te veel voedsel in de keel van uw kitten duwt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Katho Menden, Shutterstock