Wat zijn Polydactyle katten? Waarom worden ze Hemmingway’s katten genoemd?


Polydactyle katten zijn katachtigen met één of meer extra tenen. Ze worden gewoonlijk Hemmingway’s katten genoemd omdat de schrijver Earnest Hemmingway een kat bezat, Snow Ball, die deze eigenschap had. Katten met dit kenmerk komen het meest voor in Engeland, Wales, het oosten van de Verenigde Staten en Canada.

kat poot verdeler

Normale kattenpoot vs Polydactyl

Polydactylisme is erfelijk en het resultaat van een genetische mutatie. Katten met extra tenen zijn meestal net zo gezond als andere katten, en de eigenschap lijkt geen grote invloed te hebben op de getroffen dieren.

De meeste polydactyle katten hebben vijf tot zeven tenen; normale katten hebben vijf tenen aan hun voorpoten en vier aan elke achterpoot. Een roodharige tabby met 28 volledig gevormde tenen is recordhouder voor de meeste extra tenen. De extra tenen groeien meestal dicht bij de wolfsklauw, waardoor het vaak lijkt alsof de kat een duim heeft.

De voorpoten zijn het meest getroffen, maar de afwijking wordt ook gevonden op de achterpoten van katten. Katten met extra tenen aan alle vier de poten zijn vrij zeldzaam. De eigenschap komt voor bij bijna elk ras en bij katers, poezen en grote en kleine katten.

Hoewel historisch gezien veel Maine Coon katten met deze eigenschap werden geboren. Het kenmerk levert soms voordelen op, omdat het vaak een voordeel biedt bij het evenwicht en de jacht. Wat de polydactyle kat persoonlijkheid betreft, is er geen merkbaar verschil met een normale katachtige.

Hoeveel is een polydactyle kat waard?

een polydactyl macerel tabby kat
Image Credit: Melissa Sue, Shutterstock

Polydactylie heeft geen invloed op de waarde van een kat. Een raskat met deze eigenschap is niet meer of minder waard dan een vergelijkbare kat zonder extra tenen.

Zijn Polydactyle katten zeldzaam?

Niet echt. De eigenschap is het resultaat van een relatief veel voorkomende genetische mutatie. Als een kat met het gen voor polydactylie zich voortplant, is er 50% kans dat zijn nakomelingen extra vingers hebben.

Waar kan ik terecht voor een Polydactyle kat?

Hemmingway’s vroegere huis in Key West is nu een museum en de thuisbasis van verschillende polydactyle katten die afstammen van het huisdier van de schrijver.

Kattenbalverdeler 1

Conclusie

Polydactyle katten zijn dieren met extra tenen aan een of meer poten. De eigenschap is het gevolg van een genetische mutatie en komt vrij veel voor bij katten in Engeland, het oosten van de Verenigde Staten, Canada en Wales. Het kenmerk komt voor bij katten van alle rassen, geslachten, kleuren en vachtlengten. Er is geen verband tussen de polydactylie mutatie en andere gezondheidsproblemen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Lux Blue, Shutterstock