Kan mijn kat honden of mijn andere kat begrijpen?


Als je enige tijd online naar schattige dierenvideo’s hebt gekeken, ben je er waarschijnlijk minstens één tegengekomen waarin de relatie tussen een onwaarschijnlijk paar vrienden, zoals een hond en een kat, wordt benadrukt. In dat geval heb je je misschien afgevraagd of katten honden of zelfs andere katten kunnen begrijpen.

Ook al begrijpt uw kat misschien niet elke nuance van wat een hond probeert te communiceren, uw kat begrijpt zeer zeker de basisboodschappen. Wat betreft de communicatie tussen katten, wees gerust, uw kat begrijpt uw andere kat perfect!

kattenpoot verdeler

Hoe communiceren honden en katten?

Katten en honden gebruiken lichaamstaal en vocalisatie om te communiceren, maar dat betekent niet dat de twee elkaar gemakkelijk kunnen begrijpen om verschillende redenen, waaronder de meest voor de hand liggende; katten miauwen en honden blaffen. Om het nog verwarrender te maken, betekent dezelfde lichaamstaal vaak verschillende dingen voor katten en honden.

Neem nu een simpele staartkwispel. Honden kwispelen om aan te geven dat ze tevreden en gelukkig zijn. Katten kwispelen of kwaken met hun staart om duidelijk te maken dat ze niet geamuseerd zijn. Honden laten hun bek open en laten hun tanden zien als ze vriendelijk zijn, terwijl katten dat alleen doen als ze op het punt staan te gaan vechten.

Toch begrijpen katten en honden elkaar uiteindelijk waarschijnlijk net zo goed als uw kat u begrijpt. Uw kat kan gemakkelijk oppikken of een hond van plan is hem pijn te doen of niet, zonder alle nuances van hondencommunicatie te begrijpen.

Katten die langere tijd met honden leven hebben de neiging de signalen van hun hondse huisgenoot beter te begrijpen, net zoals uw kat vrij goed begrijpt wat u zegt door de vertrouwdheid van het leven met een ander levend wezen.

Hoe weet je of een kat een hond zal accepteren?

Kat likt liefdevol de hond
Image Credit: Irina Kozorog, Shutterstock

Hoewel er geen manier is om van tevoren te zeggen of een kat een hond zal accepteren, kunnen een paar factoren het waarschijnlijker maken dat de twee met elkaar overweg kunnen. Katten en honden die op jonge leeftijd aan elkaar worden voorgesteld, hebben het gemakkelijker om samen te leven.

Dus, als je graag een hond en een kat wilt, overweeg dan om twee jongere dieren rond dezelfde tijd te adopteren, zodat ze samen kunnen opgroeien. Oudere katten en honden zijn vaak vastgeroest in hun gewoonten en niet bereid om de capriolen van een onstuimige kitten of puppy te tolereren.

Net als mensen hebben katten of honden die zich niet goed voelen of pijn hebben vaak minder geduld, waardoor ze eerder niet geïnteresseerd zijn in de omgang met een nieuwkomer van welke leeftijd dan ook. Stress is een andere grote intersoortelijke vriendschapskiller.

Zowel katten als honden zullen eerder agressief reageren als ze onder stress staan. Nieuwe baby’s, verhuizing, en bouwwerkzaamheden in de buurt zijn belangrijke stressfactoren voor katten en honden die de kans op een slechte start van de twee huisdieren aanzienlijk vergroten.

3 kat gezicht verdeler

Is er iets dat ik kan doen om de kans te vergroten dat mijn kat een hond accepteert?

Absoluut. Als u een hond in huis haalt en u heeft thuis al een volwassen kat, dan zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de kans te vergroten dat het paar uiteindelijk met elkaar overweg kan. Zorg ervoor dat uw kat altijd een hondvrije veilige plek heeft om zich te verstoppen en te ontstressen, zelfs nadat de twee aan elkaar gewend zijn geraakt.

Zorg voor een paar hoge zitstokken in de meeste kamers, zodat uw kat altijd een hoog uitkijkpunt heeft van waaruit hij de hond in de gaten kan houden. Zet de twee niet meteen bij elkaar! Houd ze minstens 3 of 4 dagen gescheiden, zodat ze voldoende tijd hebben om aan elkaars aanwezigheid te wennen.

Overweeg ze gelijktijdig te voeren aan weerszijden van een gesloten deur, zodat ze beiden de geur van de ander gaan associëren met iets aangenaams. Zodra de twee een paar dagen de tijd hebben gehad om elkaars aanwezigheid in huis te accepteren, laat ze elkaar dan van aangezicht tot aangezicht ontmoeten. Houd het kort en zorg voor lekkers en aanmoediging.

Verhoog geleidelijk de tijd die de twee samen doorbrengen, en let op tekenen van agressie bij een van beide dieren. U moet onmiddellijk ingrijpen als het de verkeerde kant op lijkt te gaan. Sissen en slaan met de staart zijn tekenen dat uw kat er genoeg van heeft, en blaffen en grommen duiden er meestal op dat een hond zich klaarmaakt om aan te vallen.

Waarom vechten honden en katten als ze elkaar kunnen begrijpen?

Hond blaft naar kat
Image Credit: AyazHan, Shutterstock

Honden en katten zijn niet voorbestemd om elkaar uiteindelijk te haten. Toch ontstaan er vaak moeilijkheden wanneer twee volwassen dieren zonder voorzorgsmaatregelen aan elkaar worden voorgesteld, voornamelijk vanwege een paar inherente verschillen tussen hoe honden en katten omgaan met nieuwe ervaringen.

Honden hebben de neiging meer vertrouwen te hebben bij de kennismaking met nieuwe dieren, maar katten voelen zich vaak nerveus rond onbekende mensen en dieren. Honden gaan vaak speels om met onbekende wezens, terwijl katten vaak aarzelen om met vreemden te spelen.

garenbalverdeler

Hoe communiceren katten met elkaar?

Katten communiceren met elkaar op verschillende manieren, waaronder lichaamstaal, vocalisaties, feromonen en aanraking. Uw kat gebruikt zijn ogen, staart en oren om met andere katten te “praten”.

Katten die zich comfortabel voelen in de buurt van mensen of een andere kat zullen vaak op hun rug gaan liggen, waarbij ze hun kwetsbare buik blootstellen. Katten die onzeker zijn over de bedoelingen van een ander, hurken soms en stoppen hun staart tussen hun poten. Hoewel katten miauwen om te communiceren, wordt het vooral gebruikt om met mensen te “praten”. Katten trillen, spinnen, grommen en sissen om andere katten te laten weten hoe ze zich voelen of wat ze willen.

Katten gebruiken ook lichamelijk contact om met andere katten te communiceren. Katten die elkaar leuk vinden, begroeten elkaar met een wederzijdse neusaanraking, en kattenvrienden tonen elkaar vaak liefde door hun koppen tegen elkaar te wrijven.

Natuurlijk, wanneer katten tegen elkaar (of hun favoriete mens) wrijven, laten ze krachtige chemische markeringen achter die essentiële informatie bevatten over hun gezondheid en beschikbaarheid om te paren. Katten kunnen een groepsgeur creëren die hun band versterkt en een manier biedt om buitenstaanders snel te identificeren.

Hebben katten een voorkeur voor honden of andere katten?

hond en kat knuffelen

Het hangt van de kat af! Sommige katten zijn tevreden met een hond waarmee ze zijn opgegroeid, en andere katten jagen alle indringers het huis uit en de straat op.

Het komt meestal neer op wat de kat gewend is en zijn persoonlijkheid. Katten die opgroeien met een andere kat in huis vinden het meestal leuk om een katachtig maatje te hebben. Zij die daarentegen opgroeien in een eenkattengezin raken eraan gewend om alleen te zijn en zullen vaak de introductie van een dierlijke indringer niet tolereren.

Terwijl kittens meestal graag spelen met andere katten, zijn volwassen solokatten vaak territoriaal en absoluut niet bereid om hun ruimte of hun mens te delen.

verdeler-kattenklauw1

Final Thoughts

Door af te gaan op lichaamstaal, kunnen katten de meeste andere wezens vrij goed begrijpen, inclusief honden en mensen. Katten die lange tijd met een hond samenleven worden beter in het oppikken van de aanwijzingen van die hond en kunnen uiteindelijk met redelijke nauwkeurigheid de betekenis van hun hondenmaatje onderscheiden.

Als het gaat om communiceren met andere katten, doen katten het uitzonderlijk goed, omdat ze verschillende manieren hebben om hun punt over te brengen, waaronder lichaamstaal, vocalisatie en feromonen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: New Africa, Shutterstock