Wat u van uw kat kunt verwachten tijdens de zwangerschap

Zwangere kat

Het hebben van kittens is een spannende en angstige tijd voor zowel u als uw kat. Als u weet wat u in elke fase van de zwangerschap kunt verwachten, kunt u ervoor zorgen dat de zwangerschap van uw kat zo gelukkig en ontspannen mogelijk is, kunt u haar de juiste zorg en voeding bieden en kunt u herkennen wanneer er iets mis is.

Snel overzicht

01

De gemiddelde duur van de kattenzwangerschap is 65 dagen (9 weken), maar katten kunnen ergens tussen de 61 en 72 dagen bevallen.

02

Katten hebben extra vet en calorieën nodig naarmate hun zwangerschap vordert.

03

Katten zullen een veilige en rustige omgeving opzoeken om te bevallen, dus bereid een gebied voor uw kat voor dat u indien nodig gemakkelijk kunt bereiken.

De gemiddelde draagtijd voor katten is 65 dagen, hoewel ze overal tussen dag 61 en 72 kunnen bevallen. Gedurende deze tijd zul je verschillende gedragsveranderingen en fysieke veranderingen opmerken. Laten we eens nader bekijken wat we week na week kunnen verwachten.

Lees ook: Hoe te vertellen of een kat zwanger is: weeëntekens, gedrag en tijdlijn

Wat te verwachten tijdens de zwangerschap

De zwangere lichamen van katten veranderen langzaam om de groeiende kittens te ondersteunen en zich voor te bereiden op de naderende bevalling.

Tijdens de zwangerschap van uw kat zult u in elke fase verschillende dingen opmerken. Weten wat je kunt verwachten, maakt het gemakkelijker om op te merken wanneer er iets mis is.

Week 1 t/m 2

schattige kat ontspannend

In de eerste paar weken van de zwangerschap zal je kat er waarschijnlijk hetzelfde uitzien en zich gedragen als altijd.

De eerste paar weken van de zwangerschap van uw kat zullen waarschijnlijk vrij rustig verlopen. Dat komt omdat gedurende deze tijd de bevruchte eicel bezig is zich in de baarmoeder te nestelen. Pas nadat dit is gebeurd, herkent het lichaam echt dat het zwanger is. In de eerste paar weken zal uw kat zich waarschijnlijk normaal gedragen en haar loopsheidscyclus voortzetten. Het is belangrijk op te merken dat zwangere vrouwelijke katten opnieuw kunnen paren en kittens van verschillende mannelijke katten kunnen verwekken.

Lees ook: Kattenzwangerschapscalculator

3E week

Zwangere katten tepels

Tijdens week 3 van de zwangerschap kunt u een beetje gewichtstoename opmerken of de tepels van uw kat prominenter zien worden.

Zodra de bevruchting heeft plaatsgevonden, zullen er veranderingen optreden naarmate de kittens zich ontwikkelen. De hormonen van je kat zullen in deze tijd veranderen en je zult veranderingen in haar gedrag en haar uiterlijk beginnen op te merken. Haar tepels kunnen groter worden en donkerder worden, net als bij mensen, een proces dat ‘pinking’ wordt genoemd. Je kunt ook merken dat ze een beetje aankomt.

Lees ook: Cat Weight Calculator

4e Weken

Echografie van de kat

Tijdens week 4 kan een dierenarts uw kat echografisch maken om de zwangerschap te bevestigen.

Geloof het of niet, katten kunnen last hebben van ochtendmisselijkheid, net als wij mensen. Het is gebruikelijk dat zwangere katten rond week 4 beginnen te braken of van hun voedsel afgaan, en dit kan op elk moment van de dag gebeuren, niet alleen ’s ochtends.

Als het braken overmatig is of als uw kat helemaal niet eet, kan dit een reden tot bezorgdheid zijn, dus het is belangrijk om dit met uw dierenarts te bespreken. Je zult op dit moment ook een merkbare gewichtstoename zien.

In dit stadium van de zwangerschap kan uw dierenarts een echografie gebruiken om de zwangerschap te bevestigen door te zoeken naar de foetussen op de scan. Ze kunnen de zwangerschap misschien voelen door palpatie, maar dit is niet nauwkeurig en je moet dit nooit zelf thuis proberen te doen.

Lees ook: Hoeveel kittens kan een kat hebben?

5E week

Zwangere kat

Naarmate de zwangerschap van uw kat vordert, zal haar buik zichtbaar opzwellen, een duidelijk teken dat de kittens in haar groeien.

De kittens zullen op dit punt goed groeien en uw kat zal er erg zwanger uit gaan zien. Een echografie bij de dierenarts kan u mogelijk vertellen hoeveel kittens u kunt verwachten. Ook kunnen ze met een röntgenfoto (vanaf dag 42) kijken hoeveel kittens ze kunnen verwachten.

6e Weken

Zwangere Britse korthaar kat eten

Praat met uw dierenarts over hoeveel u uw zwangere kat moet voeden en of ze tijdens de zwangerschap en borstvoeding een ander voedsel moet eten.

Dit is het stadium van de zwangerschap waarin uw kat een merkbaar verhoogde eetlust zal krijgen, omdat ze voldoende energie en voedingsstoffen nodig heeft voor zichzelf en haar kittens. Je zult merken dat ze meer voedsel wil en je moet een geschikt voedingsplan met je dierenarts bespreken om ervoor te zorgen dat ze alles krijgt wat ze nodig heeft.

7e week

Zwangere kattenbuik

Als uw zwangere kat begint de nIn de fase gaat ze misschien op zoek naar een gezellige en veilige plek om te bevallen.

Nu je kat 2 weken verwijderd is van kitten, zal ze beginnen na te denken over de grote dag. Je kunt nestgedrag gaan opmerken, zoals het zoeken naar een veilige en rustige plek om te bevallen.

Uw kat zal uitchecken onder de achterkant, wasbakken en gebieden achter meubels waar ze zich veilig en geborgen voelt en niet gestoord zal worden. Dit is wanneer je haar moet introduceren in een vooraf voorbereid kittengebied.

U kunt ook andere gedragsveranderingen opmerken, zoals vaker spinnen of aanhankelijkheid.

8e Weken

Zwangere kat

In week 8 worden de tepels van een zwangere kat nog groter en kan ze een deel van het haar op haar buik verliezen.

Naarmate uw kat haar uitgerekende datum nadert, zal haar lichaam zich gaan voorbereiden. Je zult merken dat haar tepels meer opgezwollen worden en dat ze zichzelf misschien meer verzorgt dan normaal, en zelfs een deel van de vacht van haar buik verliest.

9 Weken

Zwangere Donskoy kat

Hoewel de gemiddelde draagtijd van katten 65 dagen is, kan uw kat haar kittens ergens tussen dag 61 en 72 hebben.

Dit is de week dat uw kat haar uitgerekende datum zal bereiken. In de dagen die eraan voorafgaan, zul je haar tempo beginnen op te merken en op zoek zijn naar geruststelling en gedoe van jou. Je kunt ook een rode vaginale afscheiding uit haar vulva gaan zien – dit is normaal en een teken dat ze heel dicht bij kittening is.

Als u grote hoeveelheden afscheiding opmerkt, of iets groens of ongewoons, laat haar dan controleren door een dierenarts. In de 24 uur voor de bevalling zal de lichaamstemperatuur van een zwangere kat ook iets dalen. Soms gaan katten een beetje over hun uitgerekende datum, en dit kan prima zijn, maar als het in een 10e week begint te gaan, vraag dan advies aan je gebruikelijke dierenarts.

Lees ook: Kattenbevalling: wat je moet weten?

Kattengedrag tijdens de zwangerschap

Houden katten van knuffels?

Wanneer ze zwanger zijn, kunnen sommige katten aanhankelijker of zelfs aanhankelijk worden.

De hormonen van uw kat zullen veranderen terwijl ze zwanger is, en dit kan haar gedrag beïnvloeden. Sommige katten laten niet veel verandering zien; anderen kunnen een aantal behoorlijk dramatische veranderingen in hun gedrag hebben.

Enkele veel voorkomende gedragingen en tekenen van zwangerschap zijn:

 • Meer aandacht willen of aanhankelijk zijn
 • Vaker op zoek naar jou
 • Pacing
 • Vaker spinnen
 • Verminderde eetlust
 • Op zoek naar plaatsen om te bevallen (tegen het einde van de zwangerschap)

Lees ook: Een zwangere kat koesteren: wat je moet weten?

Uw zwangere kat voeden

De caloriebehoefte van een zwangere kat neemt week na week toe naarmate de kittens groeien en haar lichaam zich klaarmaakt voor borstvoeding.

Zodra je weet dat je kat zwanger is of zou kunnen zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze het juiste dieet volgt. Ze zal de juiste voeding nodig hebben om gezonde kittens te dragen en te ontwikkelen en zelf gezond en sterk te blijven. Vetrijk kattenvoer is geschikt tijdens de vroege zwangerschap. Introduceer het nieuwe voedsel altijd geleidelijk door het gedurende meerdere dagen met haar gebruikelijke voedsel te mengen om buikklachten te voorkomen.

De energiebehoefte van een zwangere koningin neemt elke week met 10% toe, dus in de laatste fase van de zwangerschap zal ze maar liefst 70% meer eten dan normaal! Uw dierenarts kan u adviseren over welk voedsel het meest geschikt is voor uw kat en u helpen bij het opstellen van een voedingsplan dat u kunt doorwerken om haar voedselinname elke week te verhogen.

Aan de andere kant is te veel acht winst geen goede zaak. U moet uw kat tijdens haar zwangerschap regelmatig wegen om ervoor te zorgen dat ze niet te veel aankomt.

Lees ook: Hoe een kat zich veilig te laten voelen in 10 eenvoudige stappen

Voorbereiding op de grote dag

Zwangere kat in geboortedoos

Creëer een afgelegen, comfortabele, schone plek voor uw kat om te bevallen en bij haar kittens te blijven.

Hopelijk weet je wanneer de uitgerekende datum van je kat is, wat je zal helpen om je voor te bereiden op de grote spannende dag. Je kat zal een schone en veilige plek nodig hebben om te bevallen, en in de twee weken voorafgaand aan de bevalling zal ze op zoek gaan naar een geschikte plek. Je moet een ruimte voor haar voorbereiden, om ervoor te zorgen dat ze alles heeft wat ze nodig heeft en dat je gemakkelijk toegang hebt tot haar en de kittens.

Hier zijn onze beste tips voor het opzetten van de perfecte kittenruimte:

 • Kies een rustige plek waar andere mensen en huisdieren niet vaak passeren
 • Kies een warme plek zonder tocht
 • Een semi-afgesloten ruimte zal haar helpen zich veilig en geborgen te voelen terwijl u toegang krijgt (bijvoorbeeld een kartonnen doos waarvan de bovenkant is afgesneden of een gat in de zijkant)
 • Zorg voor voldoende schone en comfortabele dekens en beddengoed
 • Vermijd harde of felle verlichting, omdat dit haar zou kunnen storen
 • Kies een plek in de buurt van voedsel, water en de kattenbak

Laat je kat deze plek verkennen en snuffel er zelf aan zodat ze dit hopelijk herkent als een geschikte geboorteplek. Er is echter nog steeds een kans dat uw kat een eigen mening heeft, en als het erop aankomt, kan ze een andere locatie in uw huis kiezen!

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Laatste gedachten

Nadat de kittens zijn gearriveerd, moet u ervoor zorgen dat u moeder en baby’s niet onnodig stoort, omdat ze enkele weken nodig hebben om zich te hechten.

Week na week zullen het gedrag, de eetlust en het uiterlijk van uw kat veranderen naarmate haar zwangerschap vordert, naarmate haar hormonen veranderen en de kittens groeien. In de eerste paar weken zul je waarschijnlijk niet veel merken, maar daarna zul je gedrag beginnen op te merken dat wijst op zwangerschap, en naarmate de weken verstrijken, zal ze beginnen aan te komen en meer eten.

Tegen het einde van de zwangerschap kun je wat nestgedrag verwachten terwijl je kat op zoek is naar de juiste plek om te bevallen – dit is wanneer je moet beginnen met het voorbereiden van een nestkast om op een veilige en rustige plek in je huis te plaatsen, klaar voor de grote dag!

Lees ook: De complete gids voor flesvoeding kittens

Veelgestelde vragen

Hoe lang zijn katten zwanger?

Katten zijn meestal 65 dagen zwanger. Maar ze kunnen ergens tussen de 61 en 72 dagen bevallen.

Hoeveel moet ik mijn zwangere kat voeren?

De energiebehoefte van uw kat zal elke week met 10% toenemen. In de laatste fase van de zwangerschap moet ze veel meer eten dan normaal. Vanaf week 6 moet je haar voedselinname verhogen, onder begeleiding van je dierenarts.

Zal het gedrag van mijn kat veranderen als ze zwanger is?

Het gedrag van een kat verandert meestal terwijl ze zwanger is, omdat haar hormonen veranderen en ze zich voorbereidt op de bevalling. Veel katten worden aanhankelijk en behoeftig, spinnen meer en hebben soms wat braken. In de latere stadia beginnen ze nestgedrag te vertonen.

Bekijk bronnen