Wat zijn normale vitale functies voor katten? Door de dierenarts goedgekeurde tips om ze te lezen

De vitale functies van een kat kunnen helpen bepalen hoe het met de kat gaat en wijzen op mogelijke problemen. Als de hartslag van een kat bijvoorbeeld te snel of te langzaam is, kan dit wijzen op een onderliggend probleem.

Natuurlijk moet je weten hoe je de vitale functies van een kat moet lezen om ze op deze manier te gebruiken. Dierenartsen zijn opgeleid om de vitale functies van katten te lezen en moeten worden gezocht als u denkt dat er iets mis is met uw kat. Het kan echter ook nuttig zijn voor eigenaren om te weten waar ze op moeten letten.

Als u weet wat normale bereiken zijn, kunt u begrijpen wat uw dierenarts zegt wanneer u op kantoor bent. Bovendien kan het kunnen controleren van de vitale functies van een kat u helpen bepalen of ze veterinaire hulp nodig hebben of niet.

3 kat face divider

Hoe werkt het?

Vitale functies meten de basisfuncties van het lichaam. Temperatuur, hartslag en ademhalingsfrequentie zijn bijvoorbeeld allemaal opgenomen in ‘vitale functies’. Door naar deze metingen te kijken, kunnen dierenartsen helpen de gezondheid van een kat te bepalen en onderliggende problemen te diagnosticeren. Bepaalde ziekten zullen bepaalde vitale functies beïnvloeden en andere niet, wat de dierenarts kan helpen beperken wat er mis is met de kat.

Bovendien kunnen bepaalde omstandigheden een vitaal teken op een specifieke manier veranderen. Een hoge hartslag kan bijvoorbeeld op iets anders wijzen dan een lage hartslag.

Bovendien zijn vitale functies relatief eenvoudig te meten en kunnen ze vrij snel worden gemeten. Ze vereisen geen ingewikkelde procedure en zijn vaak inbegrepen in de basiskosten voor het dierenartsbezoek. Daarom worden ze vaak gebruikt als uitgangspunt om te bepalen wat de mogelijke diagnose zou kunnen zijn.

dierenarts arts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

Wat zijn de verschillende vitale functies bij katten?

Er zijn veel verschillende vitale functies die een dierenarts of eigenaar kan controleren. Al deze vitale functies worden mogelijk niet altijd gecontroleerd. Soms zijn er een paar vitale functies die duidelijk abnormaal zijn en de dierenarts vertellen wat er mis is.

  • Temperatuur: Temperatuur is een van de gemakkelijkste en meest veelzeggende vitale functies, dus het wordt vaak gecontroleerd wanneer een dier de dierenarts bezoekt (zelfs als het dier niet ziek is). De temperatuur van een gezonde kat moet tussen 100 en 102,5 graden ° F (38,1 ° C en 39,2 ° C) zijn. De temperatuur wordt gemeten in het oor of rectum – niet in de mond.
  • Hartslag: De normale hartslag van een kat ligt tussen de 160 en 210 slagen per minuut (bpm). Het gemiddelde ligt rond de 195 bpm. De hartslag wordt vaak gecontroleerd door een polsslag aan de binnenkant van de achterpoot van de kat te voelen. Dierenartsen gebruiken ook een stethoscoop, waarmee ze het hart kunnen horen.
  • Ademhalingsfrequentie: Katten ademen tussen de 20 en 30 keer per minuut. Dit vitale teken is gemakkelijk te meten, omdat je gewoon alle ademhalingen die een kat neemt (door naar zijn borst te kijken) in één minuut hoeft te tellen.

Hoe worden vitale functies voor katten gebruikt?

Vitale functies worden gebruikt om te zien hoe het lichaam van een kat het op een bepaald moment doet. Ze geven de dierenarts een kijkje in de algemene gezondheid en het welzijn van de kat. Omdat ze gemakkelijk te controleren zijn, worden ze meestal gecontroleerd voordat andere, meer invasieve tests worden uitgevoerd. Vitale functies worden ook gebruikt om een kat te controleren die al is gediagnosticeerd, omdat ze kunnen aangeven of de kat beter of slechter wordt.

Alles buiten het normale bereik wordt vaak als abnormaal beschouwd. Het hangt echter wel af van de specifieke kat. Een kat die gestrest is omdat hij bij de dierenarts is, kan een hogere hartslag hebben zonder dat deze als abnormaal wordt beschouwd.

Vitale functies kunnen helpen bij het identificeren van eventuele veranderingen in de gezondheid van een dier. Tijdens een operatie worden bijvoorbeeld de vitale functies van een kat gecontroleerd om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Ze kunnen de dierenarts helpen problemen op te sporen voordat ze ernstig worden. Vitale functies kunnen dierenartsen ook helpen evalueren hoe een dier reageert op de behandeling en het verloop van een ziekte in de loop van de tijd volgen.

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding credit: Pressmaster, Shutterstock

Veelgestelde vragen

Wat zijn enkele veel voorkomende ziekten of aandoeningen die vitale functies beïnvloeden?

Hier is een lijst met veel voorkomende ziekten en aandoeningen die vitale functies beïnvloeden:

  • Infecties: Infecties leiden tot koorts, verhoogde hartslag en ademhalingsfrequentie. Ze kunnen ook de kleur en het vocht van slijmvliezen bij katachtigen beïnvloeden.
  • Dehydratie: Uitdroging kan een verhoogde hartslag en ademhalingsfrequentie veroorzaken. Het kan ook een slechte huidelasticiteit en lage bloeddruk veroorzaken. Uitdroging kan worden veroorzaakt door onderliggende ziekten en aandoeningen.
  • Ademnood: Als de kat niet goed kan ademen, kunnen zijn ademhalings- en hartslag inrise of down.
  • Lintwormen: Deze parasieten hebben vaak geen effect op de vitale functies van de kat. Sommige katten kunnen echter veranderingen in temperatuur, hartslag, ademhalingsfrequentie of bloeddruk hebben (meestal risicokatten en kittens).
  • Hartaandoening: Hartziekte is een aandoening die voorkomt dat het hart efficiënt bloed pompt. Het wordt veroorzaakt door veel verschillende aandoeningen. Het beïnvloedt de hartslag, bloeddruk, ademhalingsfrequentie, zuurstofverzadiging en slijmvlieskleur van de kat.
  • Neurologische aandoeningen: Alle aandoeningen die de hersenen beïnvloeden, kunnen ook de vitale functies van een kat beïnvloeden. De hersenen controleren de rest van het lichaam van de kat, wat mogelijk leidt tot systematische problemen.

kattenpootverdeler

Waarom zijn vitale functies belangrijk voor katten?

Het controleren van de vitale functies is een niet-invasieve manier voor een dierenarts (of een eigenaar) om problemen met het lichaam van een kat te detecteren. Bepaalde omstandigheden zullen bepaalde vitale functies beïnvloeden, die gemakkelijk op te pikken zijn door degenen die hiervoor zijn opgeleid. Deze vitale functies kunnen vertellen of er iets mis is met een kat, mogelijke diagnoses en welke andere tests nodig kunnen zijn.

Bovendien kunnen vitale functies ook helpen bepalen of een kat herstelt en reageert op de behandeling. Tijdens operaties worden vitale functies gebruikt om ervoor te zorgen dat de kat goed reageert op de operatie. Problemen kunnen vroegtijdig worden opgepikt wanneer vitale functies worden gecontroleerd.

kattenpootverdeler

Conclusie

De vitale functies van katten lijken erg op die van mensen. De normale bereiken zijn echter een beetje anders. Katten hebben bijvoorbeeld de neiging om een stuk warmer te lopen dan mensen. Door de vitale functies van een kat te controleren, kunnen dierenartsen bepalen of er iets mis met hen is, hoe ze reageren op de behandeling en mogelijk onderliggende problemen diagnosticeren.

Vitale functies zijn gemakkelijk te controleren, daarom worden ze vaak gebruikt. Ze kunnen een dierenarts vertellen wat er in het lichaam van een kat gebeurt zonder meer invasieve tests te gebruiken. Daarom worden vitale functies vaak gebruikt om te beperken wat er mogelijk mis is met de kat, wat de dierenarts helpt te bepalen welke tests moeten worden uitgevoerd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeeldingscredit: Pixel-Shot, Shutterstock