Wat te doen als uw kat wordt gestoken door een schorpioen

Noord-Amerika staat bol van verschillende soorten schorpioenen. Veel van deze zijn onschadelijk, maar alle soorten schorpioenen zijn in staat om gif uit de angel op hun staart te injecteren. Ze kunnen ook behoorlijke schade aanrichten met hun tang.

Snel overzicht

01

Veel voorkomend in de Verenigde Staten steken schorpioenen vaak katten in huizen en achtertuinen.

02

Sommige schorpioensteken zijn ernstiger dan andere. Schorpioenen kunnen katten ook verwonden met hun tang.

03

Schorpioensteken zijn meestal niet dodelijk, op voorwaarde dat er zo snel mogelijk veterinaire aandacht wordt gezocht na een steek.

Katten zijn, zoals we allemaal weten, erg nieuwsgierig. Ze houden ervan om hun omgeving te verkennen en zijn erg nieuwsgierig naar alles wat erin zit. Als ze een schorpioen zien rondslingeren, zullen ze waarschijnlijk op onderzoek uit gaan. Ontmoetingen tussen katten en schorpioenen zijn om deze redenen heel gebruikelijk.

Wat doet een schorpioensteek met een kat?

De meest voorkomende schorsschorpioensoort in de VS is de gestreepte schorsschorpioen (links). Arizona schors (rechts) schorpioenen zijn de meest giftige schorpioen en zijn soms levensbedreigend.

Laten we een paar mythes over schorpioenen doorbreken. Alle schorpioenen hebben gif. Sommige zijn giftiger dan andere. Enkele van de gevaarlijkste zijn de gestreepte schorsschorpioen en de Arizona schorsschorpioen.

De meerderheid van de schorpioenen veroorzaakt geen ernstige schade aan dieren. Het ding om in gedachten te houden is dat zelfs als ze niet giftig zijn, ze je kat nog steeds veel pijn kunnen veroorzaken – de angel en de tang kunnen ernstige schade aanrichten. De angel kan hen ook kwetsbaar maken voor secundaire bacteriële infecties op de steekplaats.

Sommige katten hebben ook een allergische reactie, dus schorpioensteken moeten ten koste van alles worden vermeden. Sommige mensen geloven dat katten immuun zijn voor schorpioensteken. Dat is niet het geval.

Katten zijn misschien goed in het verbergen van het feit dat ze zijn gestoken, maar ze zijn zeker niet immuun. Het lijkt er echter op dat katten veel minder worden gestoken door schorpioenen dan honden of zelfs mensen. Dit kan te wijten zijn aan hun “snel als een kat” superreflexen – katten zijn behendig en beter in ontsnappen.

Lees ook: Allergieën bij katten: oorzaken, symptomen en behandelingen

Tekenen van schorpioen steken in een kat

kat die zichzelf likt

Schorpioensteken veroorzaken in het begin zwelling, pijn en huidirritatie, maar na verloop van tijd ontwikkelen zich ernstigere symptomen.

Een steek zal altijd een schadelijke prikkel zijn voor je kat, of het gif nu dodelijk is of niet. De eerste symptomen van een schorpioensteek zijn:

 • Joggen/miauwen
 • Zwelling en pijn op de steekplaats
 • Likken/krabben van de steekplaats
 • Trillen/hoofdschudden
 • Huidirritatie
 • Agitatie
 • Kreupelheid (hinken) als op een ledemaat

Naarmate de tijd verstrijkt, kunt u ernstigere reacties zien, waaronder symptomen zoals:

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Hoe beïnvloeden schorpioensteken katten?

Extreme zwelling wordt vaak gezien op de plaats van een schorpioensteek.

De meeste ernstige symptomen worden veroorzaakt door schorpioenen met sterk neurotoxisch gif dat, wanneer het wordt vrijgegeven, zich richt op het centrale zenuwstelsel van de kat. Sommige tekenen kunnen worden gezien, zelfs als het gif niet zo sterk is.

Zoals hierboven vermeld, kunnen schorpioenen behoorlijk wat fysieke schade aanrichten door hun angel in je kat te steken of ze te verpletteren met hun knijpers, dus het hangt echt af van de soort schorpioen en wat er is gebeurd met de interactie met je kat.

Wat te doen als u denkt dat uw kat is gestoken

kat noodgeval

Zoek dringende veterinaire zorg, zelfs als u alleen een schorpioensteek vermoedt.

Als je denkt dat je arme kat het slachtoffer is geworden van een schorpioensteek, zoek dan onmiddellijk veterinaire aandacht. Probeer niet te beoordelen of uw kat net een milde steek heeft gehad of niet reageert. Er is geen manier om de ernst te meten zonder de hulp van een getrainde professional. Op weg naar de dierenarts of terwijl u wacht om door te komen op de telefoon, zijn er een paar dingen die u kunt doen om uzelf en uw kat te helpen:

 1. Geen paniek. Een schorpioensteek is een alarmerende en stressvolle situatie, maar je kat heeft je nodig om kalm te blijven en het hoofd koel te houden, zodat je logisch kunt nadenken.
 2. Houd uw kat te allen tijde bij u, zodat u hem in de gaten kunt houden. Laat ze niet uit je zicht. Je kat kan besluiten om zich te verstoppen omdat hij gewond is. Ze willen misschien wat ruimte en eenzaamheid, maar je moet ze te allen tijde in de gaten houden om te controleren op symptomen.
 3. Zoek uw kat naar de steekplaats en maak een notitie of maak een foto indien mogelijk. Op deze manier kunt u eventuele veranderingen volgen, zoals een cellulitisreactie of zwelling.
 4. Als je de schorpioen nog steeds kunt zien en je voelt je dapper, haal hem dan veilig op en breng hem naar je dierenarts. Uw dierenarts kan de schorpioen identificeren en erachter komen hoe gevaarlijk het gif is. Als je de schorpioen niet kunt vangen, probeer er dan een foto van te maken om je dierenarts te laten zien.

Lees ook: 9 gedragsveranderingen van katten om je zorgen over te maken

Kan een schorpioensteek fataal zijn?

kat en dierenarts-gecomprimeerd

De meeste schorpioenbeten kunnen met succes worden behandeld met een snelle veterinaire behandeling.

Meestal zijn schorpioensteken niet dodelijk. Zelfs een vervelende steek van de schorsschorpioen zal waarschijnlijk niet de dood tot gevolg hebben, op voorwaarde dat uw kat naar de dierenarts wordt gebracht en zo snel mogelijk wordt behandeld. Het hangt wel af van eigenaren van gezelschapsdieren om snel te handelen en de kat naar de dierenarts te brengen.

In het ergste geval kunnen er ernstige gezondheidscomplicaties voor uw kat zijn. Deze leiden echter meestal niet tot een fataliteit. Als u op tijd bij de dierenarts van uw kat komt, kunt u ernstigere bijwerkingen en problemen voorkomen.

Lees ook: Moet ik mijn kat buiten laten?

Hoe te voorkomen dat katten worden gestoken

Bengaalse kat speelt met een bal op de grond

Het elimineren van schorpioenen in en rond uw huis is de beste manier om uw kat veilig te houden.

De beste manier om te voorkomen dat uw kat wordt gestoken, is door contact op te nemen met een ongediertebestrijdingsspecialist. Ze kunnen naar je huis komen en de ruimte analyseren om te zoeken naar tekenen van schorpioenactiviteit. Ze kunnen je vertellen wat voor soort schorpioenen je hebt en ze voor je verwijderen.

Op die manier zal uw kat er geen tegenkomen op zijn dagelijkse sluipen door het huis en de tuin. Zorg er ook voor dat uw kat voldoende verrijkingsspeelgoed in zijn omgeving heeft, zodat hij zich niet verveelt en elders op zoek gaat naar entertainment. Door uw kat binnen te houden, neemt het risico dat hij een schorpioen tegenkomt enigszins af.

Lees ook: De 7 beste kattendeuren, portalen, kleppen en elektronische deuren

Scorpion Stings: Laatste gedachten

Als je in een deel van het land woont dat bezet is door schorpioenen, ben je er misschien al een of twee tegengekomen. Schorpioensteken veroorzaken veel pijn en ongemak voor katten, maar de steken zijn zelden dodelijk.

Gelukkig zal je kat de schorpioen eerder afschrikken dan de schorpioen die zijn mannetje staat en aanvalt. Het is nog steeds aan te raden om je kat goed in de gaten te houden als hij in contact komt met een schorpioen. Als u vermoedt dat uw kat is gestoken, zoek dan zo snel mogelijk veterinaire aandacht.

Lees ook: Kunnen katten gevaar voelen?

Veelgestelde vragen

Kan een kat een schorpioensteek overleven?

Het is onwaarschijnlijk dat een kat zal sterven aan een schorpioensteek, maar het is nog steeds mogelijk, vooral als uw kat ouder is of gelijktijdig gezondheidsproblemen heeft . Zelfs als de steek niet dodelijk is, zal het uw kat nog steeds veel ongemak en angst bezorgen. Sommige schorpioenen zullen aanvallen met hun tang in plaats van te steken. Hoewel dit een kat niet zal vergiftigen, kan het nog steeds pijn en letsel veroorzaken.

Wat moet ik doen als mijn kat wordt gestoken?

Als je kat de pech heeft om gestoken te worden door een schorpioen, raak dan allereerst niet in paniek. Houd uw kat bij u zodat u hem in de gaten kunt houden. Bel uw dierenarts voor advies en om een afspraak te maken om gezien te worden.

Als u de schorpioen kunt zien, maak er dan een foto van of vang hem veilig op, zodat uw dierenarts kan identificeren welk type het is. (Sommige schorpioenen hebben meer schadelijk gif dan anderen.) Probeer de schorpioensteek niet te behandelen zonder eerst veterinair advies in te winnen.

Wat gebeurt er als een kat wordt gestoken?

Als je kat wordt gestoken, kan hij gaan miauwen of zingen. U kunt zwelling zien op de plaats van de steek en uw kat kan het gebied likken en krabben. Je kat kan schudden of trillen, of mank gaan lopen als de angel op een ledemaat of poot zit. Als ze worden gestoken door een gestreepte schorsschorpioen of een Arizona-schorsschorpioen, kunt u ook tekenen zien, waaronder een verlies van evenwicht, overmatig kwijlen, toevallen of stuiptrekkingen, willekeurige oogbewegingen en bredere pupillen. Ze kunnen het bewustzijn verliezen, instorten of moeite hebben met slikken of ademhalen.

Wat gebeurt er als een kat een schorpioen eet?

Katten hebben een natuurlijk instinct om hun prooi te besluipen en op te eten. Sommige katten eten uiteindelijk schorpioenen. De meeste schorpioenen hebben geen gevaarlijk gif, dus er is mogelijk geen effect te zien. Als uw kat een soort met dodelijk gif eet, moeten ze naar de dierenarts worden gebracht, omdat het gif ervoor kan zorgen dat ze een reactie krijgen. Meestal zullen katten in orde zijn zolang ze niet worden gestoken.