10 manieren om katten te vermaken in een klein appartement

Bent u bang dat uw kat niet wordt vermaakt in uw appartement? Alle katten hebben liefde en aandacht nodig, een gevoel van veiligheid en vers voedsel en water, maar katten hebben ook verrijking nodig, wat soms moeilijk te bieden is aan katten die alleen binnenshuis in kleine ruimtes leven. Wil je weten hoe je de verveling kunt verslaan en je kat scherp kunt houden in een kleine ruimte? Laten we enkele door de dierenarts aanbevolen tips bespreken.

Snel overzicht

01

Het is gemakkelijk om uw appartementskat te vermaken, zelfs als u in een kleine ruimte woont.

02

Maak goed gebruik van de verticale ruimte in uw huis met behulp van kattentorens, bomen, planken en zitstokken.

03

Andere verrijkingsideeën voor appartementen zijn het bieden van krabbers, kattenveilige planten en interactief speelgoed, en het bieden van veel aandacht en spel.

Waarom is het belangrijk om je kat bezig te houden?

Voor een gelukkige kat, maak het binnen zo mentaal en fysiek mogelijk boeiend.

Buitenkatten en katten in het wild worden voortdurend gestimuleerd door hun omgeving. Jagen neemt een groot deel van hun mentale en fysieke capaciteit in beslag. Binnenkatten worden op deze manier niet uitgedaagd. Jagen alleen zorgt voor een enorme hoeveelheid fysieke en mentale stimulatie en houdt katten bezig.

Jagen vereist probleemoplossende vaardigheden, snelle humor en fysieke inspanning. Buitenkatten moeten ook constant alert zijn, omdat ze op elk moment ten prooi kunnen vallen aan een opportunistisch roofdier. Veel tijd om op te kruipen en te ontspannen is er niet in de grote wijde wereld.

Lees ook: Moet ik mijn kat buiten laten?

Hoe u uw appartement katvriendelijk kunt maken

kat in krabpaal

Je appartement lijkt niet zo klein als je gebruik maakt van de verticale ruimte.

Als je naar het vloeroppervlak van je appartement kijkt en denkt dat het te klein is voor een kat, begin dan buiten de gebaande paden te denken! De werkelijke vierkante voet ruimte is niet de limiet – vergeet niet om de verticale ruimte op te nemen.

Nu zijn de mogelijkheden eindeloos. Katten houden ervan om te klimmen en zich in dingen te verstoppen. Verander je appartement in een kitty jungle door een paar strategisch geplaatste accessoires toe te voegen, zoals kattenbomen, zitstokken, klimplanken en verticale krabbers.

Lees ook: Hoeveel aandacht hebben katten nodig? Een dierenarts legt uit

Manieren om uw kat te vermaken

#1 Verberg traktaties om de jacht aan te moedigen

kat speelt met speelgoed

Je kat kan actief meer gaan verkennen als je traktaties op onverwachte plaatsen verbergt.

Katten zijn natuurlijk geboren jagers. Als je een aantal van hun traktaties verbergt, is dit een briljante manier om een jachtscenario te creëren, omdat je kat de lekkernijen kan ruiken en geïntrigeerd en opgewonden zal zijn om erachter te komen waar ze zijn. Het vormt ook een uitdaging voor hen, waar katten dol op zijn!

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

#2 Bekraste oppervlakken opnemen

Krabben zorgt voor lichaamsbeweging, houdt klauwen gezond en geeft uw kat de mogelijkheid om te ruiken.

Katten hebben een natuurlijk instinct om te krabben. In het wild kunnen katten veel verschillende dingen krabben zonder enige consequentie. In een appartement raden we katten actief af om aan bepaalde dingen te krabben (je favoriete meubelstuk bijvoorbeeld!) Ze hebben echter iets nodig om hun driften te bevredigen. Als je een spannende krabpaal of een andere kattenkrabber geeft, zal je kat het geweldig vinden.

Lees ook: Hoe je je kat een krabpaal laat gebruiken

#3 Verrijkingsobjecten

Bewegende veren zijn onweerstaanbaar voor katten, of ze nu worden geactiveerd door een speelgoed op batterijen of een mens.

Sommige speeltjes geven traktaties af terwijl je kat ermee speelt. Deze zijn van onschatbare waarde als het gaat om het vermaken van uw kat, omdat ze uw kat dwingen om zijn probleemoplossende hersenen in te schakelen. Ze zijn een briljante bron van mentale stimulatie en brengen ook fysieke inspanning met zich mee! Een populaire is een voedselpuzzel die voedsel vrijgeeft terwijl je kat ermee speelt.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

#4 Toegewezen speeltijd

vrouw die met kat speelt

Regelmatige speeltijd betrekt het lichaam en de geest van uw kat en kan zelfs uw band verbeteren.

Katten moeten elke dag ongeveer 30 minuten speeltijd hebben. Dit hoeft niet in één groot stuk te zijn, maar het is belangrijk om de tijd te nemen om met hen in contact te komen en er een prioriteit van te maken. Speeltijd is zo belangrijk omdat het de jachtrituelen nabootst die ze in het wild zouden doormaken.

Het is belangrijk voor binnenkatten om te spelen, omdat ze geen kans krijgen om in het wild te jagen. Spelen helpt ook om obesitas te bestrijden. Overweeg deze eenvoudige manieren om met je kat te spelen:

 • Koop speelgoed dat de prooi van katten nabootst.
 • Wanneer je met je kat speelt, kopieer dan de beweging van hun prooi.
 • Laat je kat de speelgoed “prooi” besluipen en bespringen.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

#5 Geschikt kattenspeelgoed

Om het speelgoed van je kat interessant te houden, draai je ze, haal je er wat uit en leg je andere een tijdje weg.

Als u beperkt bent tot een klein appartement, zorg er dan voor dat u een goede voorraad interessant en stimulerend kattenspeelgoed heeft. Veel speelgoed bootst de typische prooi na die je kat in het wild zou stalken om zijn natuurlijke jachtinstinct te motiveren. Laserspeelgoed is briljant om katten achterna te laten jagen.

Katten houden van het achtervolgen van speelgoed op batterijen en sommige katten gaan los met speelgoed dat kan worden gevuld met kattenkruid. Draai hun favoriete speelgoed zodat ze zich niet vervelen.

Lees ook: De 7 beste kattenbakken voor een klein appartement

#6 Kattenbomen

Kattenmeubels zijn er in veel verschillende maten, stijlen en kleuren, zodat u er een kunt vinden die bij uw ruimte past.

Katten zitten graag op de hoogste plaats in de kamer, zodat ze hun omgeving kunnen onderzoeken. Kattenbomen zijn briljant als ruimtebespaarders in uw appartement omdat ze niet veel vloeroppervlak gebruiken, maar ze geven uw kat veel platforms om omhoog te klimmen.

Er zijn veel verschillende variaties van katspecifieke meubels genaamd “kattenbomen” beschikbaar in dierenwinkels. Kattenmeubels zijn gebouwd met verschillende niveaus, schuilplaatsen, krabmateriaal en sommige hebben zelfs ingebouwd speelgoed.

Als je geen enorme krabpaal in je appartement wilt, is een briljant doe-het-zelf-alternatief het installeren van enkele planken op verschillende niveaus aan je muur om je kat te laten klimmen en zitten. Een andere coole optie is een kattenhangmat, wat ook zorgt voor superleuke foto’s!

Lees ook: Beste kattenbomen, torens en appartementen voor grote katten

#7 Kattentuin

gember kat verstopt zich op raam

Breng veilig een deel van het buitenleven naar binnen met niet-toxische planten en bloemen.

Het opnemen van kattenveilige planten in uw appartement biedt verrijking voor uw kat. Planten bieden hen interessante plekken om zich te verstoppen en te verkennen. Ze helpen ook om hun natuurlijke habitat in het wild tot op zekere hoogte te recreëren. Je kunt zelfs kattengras planten waar je kat aan kan knabbelen. Zorg ervoor dat u geen planten of bloemen gebruikt die giftig zijn voor katten. Houd er rekening mee dat sommige katten uw plantenpotten als kattenbak kunnen gebruiken, dus zorg ervoor dat ze een echte kattenbak in de buurt hebben.

Lees ook: Good Pet Stuff Hidden Planter Litter Box Review

#8 Raam Baars

Beveilig ramen zorgvuldig en zorg ervoor dat ramen en schermen goed zijn beveiligd.

Een raambaars is perfect om de dorst van uw kat naar nieuwsgierigheid te lessen en eventuele FOMO te elimineren. Ze kunnen in het comfort van hun eigen huis zitten, maar hebben nog steeds een perfecte positie om de buitenwereld vanuit een vensterbank te bekijken. Katten zullen het uitzicht vanuit het raam en het komen en gaan van het huis bekijken.

Als u een vogelvoederbak in uw tuin heeft, zal het uitzicht uw kat eindeloos entertainment bieden. Je kunt zelfs een kattenmand op een raambank plaatsen voor extra comfort.

Lees ook: Waarom spinnen katten als ze slapen? Een dierenarts legt uit

#9 Katten-tv

Katten-tv is ontworpen om katten aan te spreken, met snelle bewegingen van prooiachtige dieren of objecten.

De schermtijdmogelijkheden voor uw kat zijn eindeloos. Er zijn speciale kanalen op YouTube die zijn ontworpen om katten te bezetten, en je kunt ook video’s en dvd’s kopen die zijn gemaakt om je kat bezig te houden. Katten-tv is een leuke optie voor katten die niet zo mobiel zijn, bijvoorbeeld als uw kat gewond is of herstelt van een operatie en strikte kooirust heeft gekregen, en voor oudere katten.

Muziek kan je kat ook bezighouden. Bepaalde liedjes zijn gecomponeerd om aantrekkelijk te zijn voor katten. Je kat kan ook een voorkeur hebben voor een bepaald muziekgenre – met een beetje vallen en opstaan zul je erachter komen wat ze leuk en niet leuk vinden.

Lees ook: Waarom zitten katten op laptops?

#10 Quality Time

Hoe meer aandacht u uw kat kunt geven, hoe gelukkiger hij zal zijn, ongeacht de grootte van uw huis.

Katten houden van aandacht en genegenheid, en ze gedijen bij interactie. Kat geeft de voorkeur aan aandacht van jou boven elke andere stimulus. Quality time doorbrengen met je kat zal hem niet alleen bezig houden en vermaken, maar het zal ook een mooie band tussen jou en je kat creëren.

Dit omvat niet alleen het spelen met hen, maar ook dingen zoals samen een kattendutje doen, hen deir favoriete kattentraktaties, of het verzorgen ervan. Hoe meer tijd je op deze manier samen doorbrengt, hoe gelukkiger je kat zal zijn.

Lees ook: 7 tekenen dat je kat niet genoeg liefde krijgt

Laatste gedachten

Er is niet veel voor nodig om van de omgeving van je kat een leuke en spannende plek te maken om te wonen.

Katten zijn zeer intelligente en nieuwsgierige wezens. Het is heel gemakkelijk om zelfs een studio-appartement om te zetten in een nette kitty-speeltuin met minimale inspanning en maximaal effect. Als u deze gids volgt, kunt u het welzijn van uw kat garanderen en uzelf ook wat gemoedsrust geven.

Lees ook: Hoe intelligent zijn katten? Wetenschap heeft een antwoord

Veelgestelde vragen

Doen katten het goed in kleine appartementen?

Ja, absoluut! Katten leven vaak in kleine appartementen en gedijen goed. U zult aangenaam verrast zijn over hoe goed katten het doen en hoe weinig ruimte ze nodig hebben om comfortabel te zijn.

Hoe houd ik mijn kat bezig tijdens het werk?

Er zijn veel manieren waarop u de omgeving van uw kat kunt verrijken en activiteiten kunt aanbieden terwijl u aan het werk bent. Sommige van deze hacks omvatten:

 • Verrijkingsspeelgoed en spelletjes
 • Kattenmeubels zoals krabpalen en kattenbomen
 • Kartonnen dozen/papieren zakken om in te verstoppen
 • Hun voedsel verstoppen zodat ze het moeten uitzoeken
 • Katten-tv/ radio
 • Quality time met ze doorbrengen en met ze spelen voor en na het werk
 • Raken katten gestrest in kleine appartementen?

  Verschillende katten zijn gevoelig voor verschillende niveaus van stressoren. Je kent je eigen kat. Als uw kat snel gestrest of angstig wordt, is het het beste om hem niet voor lange periodes alleen te laten, omdat hij van streek kan raken. Als uw kat over het algemeen een gestreste kat is, kunt u wijzigingen aanbrengen in de omgeving van uw kat om te proberen dit te verlichten en aan hun behoeften te voldoen.