Lintwormen bij katten: tekenen, oorzaken en zorg

Introductie

Hoewel het misschien niet erg aantrekkelijk klinkt om goed naar de poep van uw kat te kijken bij het scheppen van de kattenbak, kunt u hierdoor veel leren over de gezondheid van uw kat. Is de poep bijvoorbeeld hard, zacht of juist goed? Welke kleur is het en is er iets dat eruitziet alsof het er niet bij hoort, zoals bloed? Als je ziet wat lijkt op rijstkorrels in de poep van je kat, zou je te maken kunnen hebben met een veel voorkomende kattenparasiet: lintwormen. In dit artikel vertellen we je alles over de tekenen van lintwormen, hoe ze worden overgedragen en hoe je voor een kat met deze aandoening kunt zorgen.

divider-catclaw1Wat zijn lintwormen?

Lintwormen zijn platte, gesegmenteerde wormen die de dunne darm van veel dieren, waaronder honden en katten, kunnen infecteren en leven. Katten worden besmet door het inslikken van lintwormeieren, die vervolgens in hun dunne darm uitkomen. De onrijpe lintwormen hechten zich aan de wanden van de darmen en beginnen zich te voeden.

Volwassen lintwormen kunnen in de darmen van de kat tot bijna een voet lang worden. Zodra ze volwassen zijn, breken segmenten van het lichaam van de lintworm af en worden ze doorgegeven in de poep van de kat. Deze segmenten bevatten de eieren van de worm.

Naarmate de segmenten uitdrogen, barsten ze open en laten ze de lintwormeieren in het milieu los. Dit proces begint een nieuwe levenscyclus voor de lintworm. Lintwormeieren moeten door een secundaire gastheer gaan, die per soort varieert, voordat ze een kat infecteren.

We zullen dieper ingaan en u meer details geven over dit proces en de verschillende secundaire hosts in een later gedeelte van dit artikel.

Lintwormen
Afbeelding Credit: Rattiya Thongdumhyu, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van lintwormen?

In tegenstelling tot andere soorten interne parasieten, veroorzaken lintwormen meestal niet veel fysieke effecten. Hierdoor vertoont de kat mogelijk geen tekenen van infectie. Het meest voorkomende teken is het teken dat we al noemden: de aanwezigheid van segmenten in de poep van de kat.

Als u de lintwormsegmenten direct na het poepen van uw kat ziet, kunnen ze nog steeds bewegen. Uitgedroogde segmenten zien er goudkleuriger uit, maar lijken nog steeds sterk op rijstkorrels. Soms zie je ook segmenten in de vacht rond het anale gebied van je kat.

Een ander teken van een lintworminfectie is dat de kat zijn achterste uiteinde op de grond scoot vanwege jeuk en irritatie veroorzaakt door de vastzittende segmenten. Dit teken komt vaker voor bij honden met lintwormen, maar kan nog steeds worden opgemerkt bij katten.

Soms zullen katten met lintwormen afvallen, maar alleen als ze een zeer zware plaag hebben. Zeer zelden kan de kat een hele volwassen lintworm overgeven, dit is alleen mogelijk als de lintworm loskomt van de darmen en naar de maag migreert.

Katten scooting
U bent vrij om deze afbeelding te gebruiken, maar we vragen u wel om terug te linken naar Excitedcats.com voor krediet

Wat zijn de oorzaken van lintwormen?

Zoals we eerder vermeldden, infecteren lintwormen katten via een secundaire gastheer. Met andere parasieten, zoals rondwormen, wordt de kat geïnfecteerd door de eieren van de worm rechtstreeks in te slikken. Met lintwormen is een andere gastheer geïnfecteerd met het ei en de kat eet dat geïnfecteerde wezen op.

De meest voorkomende lintwormsoort die katten infecteert, wordt gedragen door vlooien. Vlooienlarven nemen lintwormeieren in, die in het insect achterblijven als het rijpt tot een volwassen vlo. Katten moeten worden blootgesteld aan deze geïnfecteerde vlooien om lintwormen te vangen. Lintwormeieren komen uit in een larve in de besmette vlo.

Meestal slikt de kat een geïnfecteerde vlo in tijdens het verzorgen. Lintwormlarven worden vrijgegeven in de darmen wanneer de vlo wordt verteerd, waar ze uitkomen en zich hechten.

Andere soorten lintwormen gebruiken prooidieren zoals konijnen, knaagdieren en vogels als hun secundaire gastheren. Buitenkatten die jagen, kunnen besmet raken door deze gastheren op te eten of door op te ruimen. Zodra ze een kat infecteren, doorlopen deze andere lintwormsoorten dezelfde levenscyclus als die in vlooien, inclusief passerende segmenten in de poep.

kat die een dode muis draagt
Afbeelding Credit: Markos-Loizou, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met lintwormen?

Zoals we al zeiden, vertoont uw kat mogelijk geen tekenen van een lintworminfectie totdat u “rijstkorrels” in zijn poep begint te spotten. Deze parasieten kunnen ook moeilijk te herkennen zijn tijdens routinematige fecale onderzoeken en leiden zelden tot gewichtsverlies of diarree zoals andere wormen. Je kat kan een tijdje lintwormen hebben voordat je je realiseert dat je voor ze moet zorgen!

Zodra u uw kat ziet steigeren of lintwormsegmenten in de poep van uw kat ziet, moet u uw dierenarts raadplegen om de beste behandelingskuur te bepalen. Probeer een poepmonster mee te nemen, zodat de dierenarts kan identificeren welke lintwormspecificatiesies waar je kat mee besmet is. Dit kan van invloed zijn op welke medicatie ze gebruiken om de lintwormen te doden.

Verschillende effectieve ontwormers worden gebruikt om lintwormen te behandelen. Hoewel u mogelijk ontwormers van andere bronnen kunt kopen, heeft uw dierenarts waarschijnlijk de meest effectieve opties beschikbaar.

Lintwormbehandelingen zijn meestal beschikbaar als een pil of een injectie. Als uw kat voornamelijk buiten leeft, jaagt en poept, is het misschien het gemakkelijkst om ze regelmatig voor lintwormen te behandelen, omdat het onwaarschijnlijk is dat u tekenen van infectie zult herkennen. Af en toe kunnen lintwormbehandelingen de maag van uw kat van streek maken, maar deze bijwerkingen zijn zeldzaam.

Na de behandeling lossen dode lintwormen meestal op in de darmen van uw kat en ziet u ze mogelijk niet passeren in de poep van de kat. Geef de volledige dosis medicatie zoals voorgeschreven door uw dierenarts om ervoor te zorgen dat de kat de plaag volledig opruimt.

Omdat vlooien, knaagdieren, vogels en konijnen deel uitmaken van sommige lintwormsoortencycli. Vlooienbestrijding en het voorkomen van inname van prooien zijn zeer belangrijke onderdelen van een succesvolle lintwormbehandeling.

Kattenkogelverdeler 1Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Kunnen mensen lintwormen van een kat vangen?

Omdat kattenlintwormen alleen via een secundaire gastheer worden doorgegeven, kunnen mensen technisch gezien geen lintwormen van een kat vangen. Kattenlintworminfecties bij mensen kunnen voorkomen, maar de persoon zou een geïnfecteerde vlo moeten inslikken, net als de kat. Hierdoor zijn ze vrij zeldzaam en komen ze vooral voor bij kinderen.

Verschillende andere soorten lintwormen kunnen echter mensen besmetten, meestal door de consumptie van rauw of onvoldoende gaar vlees.

lynx punt tabby kat draagt bloem kraag
Afbeelding credit: Inga Gedrovicha, Shutterstock

Hoe kan ik lintwormen bij mijn kat voorkomen?

Omdat vlooien de meeste lintwormen bij katten verspreiden, helpt regelmatige vlooienbestrijding ook lintworminfecties te voorkomen. Zelfs binnenkatten kunnen vlooien vangen, vooral als ze in een huis met honden wonen, en alle katten moeten preventieve medicatie gebruiken. Er zijn veel veilige en effectieve opties beschikbaar, dus praat met uw dierenarts over wat het beste is voor uw kat.

Als uw kat besmet raakt met vlooien, moet u naast uw kat ook uw huis en tuin behandelen om het probleem volledig op te lossen. Uw dierenarts kan hier waarschijnlijk producten voor aanbevelen, of u kunt met een ongediertebestrijdingsspecialist spreken.

Om andere soorten lintwormen te voorkomen, laat uw kat niet buiten jagen en muizen in huis voorkomen of verwijderen voordat uw kat bij hen kan komen. Zoals we in eerdere secties vermeldden, moeten buitenkatten mogelijk regelmatig worden behandeld voor lintwormen, omdat het onmogelijk is om infecties volledig te voorkomen als ze jagers zijn.

divider-catclaw1Conclusie

In tegenstelling tot veel soorten interne parasieten die uw kat kan vangen, veroorzaken lintwormen zelden ernstige gezondheidsproblemen en kunnen ze lange tijd in uw huisdier leven. Een goede vlooien- en knaagdierbestrijding kan de meeste lintworminfecties ook voorkomen. Lintwormen infecteren zelden mensen, hoewel sommige soorten ernstige ziekten bij mensen kunnen veroorzaken als ze geïnfecteerd raken. Als uw kat lintwormen vangt, kan uw enige aanwijzing in hun poep worden gevonden, dus let op wanneer u de doos schept. Het behandelen van lintwormen bij een kat is meestal eenvoudig en effectief zonder dat er veel extra zorg van uw kant nodig is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Veera, Shutterstock