Wat te doen als uw kat een ballon inslikt?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Wat te doen als uw kat een ballon inslikt

Let op: ik ben geen dierenarts en dit artikel is niet bedoeld als medisch advies.

Misschien is uw kat een van de dappere katachtigen die eigenlijk niet bang zijn voor ballonnen en er in plaats daarvan van houdt om ze door het huis te achtervolgen.

Maar op een gegeven moment is de ballon geknapt en nu probeer je uit te zoeken of je kat er iets van heeft binnengekregen.

Dus wat moet je doen als je denkt dat je kat een deel van een ballon heeft ingeslikt? Het eerste wat u moet doen is uw dierenarts raadplegen. Ballonnen kunnen meestal niet door katten worden verteerd en kunnen een darmblokkade veroorzaken die fataal kan zijn. Maar hoe sneller u het probleem kunt aanpakken, hoe beter de resultaten zullen zijn, dus het is het beste om zo snel mogelijk een plan te maken met uw dierenarts.

Dit artikel is geen vervanging voor diergeneeskundig advies en in plaats daarvan is het doel om u een idee te geven van wat u kunt verwachten wanneer u uw dierenarts belt.

Verzamel alle onderdelen van de ballon die je kunt vinden

Tenzij je je kat de ballon hebt zien opeten, kun je je afvragen of je kat wel een deel van de ballon heeft opgegeten.

Helaas, door de manier waarop ballonnen krimpen en verschrompelen wanneer ze worden opengeknald, kan het erg moeilijk zijn om te zien of er daadwerkelijk een deel van de ballon ontbreekt. Toch is het de moeite waard om zoveel mogelijk te verzamelen en dit zal waarschijnlijk een van de eerste dingen zijn die uw dierenarts zal vragen.

Als je maar een heel klein stukje van de ballon vindt, dan weet je dat de rest in je kat kan zitten. Aan de andere kant, als u het grootste deel van de ballon vindt, kunt u er zeker van zijn dat uw kat slechts een klein deel heeft opgegeten. Als er maar een klein stukje is opgegeten, kan uw dierenarts besluiten om de ballon vanzelf te laten passeren en de röntgenfoto’s te controleren op eventuele veranderingen.

Zal mijn kat de ballon uitbraken?

Het is mogelijk, maar het moet snel gebeuren voordat de ballon zich verder in het maagdarmkanaal verplaatst en uw dierenarts zal beslissen of het een geschikte eerste stap is of niet.

Het hebben van de andere delen van de ballon zal hier ook helpen. Als uw kat een deel van de ballon opbraakt, kunt u misschien een nogal grove puzzel samenstellen om te zien of u in staat bent een complete ballon te maken tussen wat u thuis hebt gevonden en wat er in uw kat zat.

Kun je de röntgenfoto’s niet bekijken om de ballon te vinden?

Uw dierenarts kan misschien de darmblokkade zien, maar in de meeste gevallen zal hij de eigenlijke ballon niet kunnen zien. Dat komt omdat rubbers en plastics niet te zien zijn op röntgenfoto’s. Deze voorwerpen worden beschouwd als radiolucent (wat betekent dat ze niet zichtbaar zijn op röntgenfoto’s) en hoewel u uiteindelijk de impact van deze voorwerpen zult kunnen zien in de vorm van veranderingen in het spijsverteringsstelsel van uw kat, zult u niet onmiddellijk kunnen bepalen hoeveel van de ballon door uw kat werd ingeslikt.

Maar mijn kat lijkt in orde – moet ik me echt zorgen maken?

Ja, u moet nog steeds uw dierenarts raadplegen! Het is niet omdat uw kat vandaag eet of drinkt, dat er zich geen verstopping vormt. Deze dingen kosten tijd en helaas, hoe langer ze onbehandeld blijven, hoe erger ze worden. Als het onmiddellijk wordt aangepakt, kan uw dierenarts misschien zelfs braken opwekken om de ballon te verwijderen.

Maar zelfs als dat geen optie is, kan uw dierenarts nog steeds veranderingen in röntgenfoto’s in de gaten houden om te controleren op een verstopping en actie ondernemen zodra dat gepast is. Het is nooit de moeite waard om te hopen dat het vanzelf oplost- een darmblokkade is gewoon een te ernstige aandoening om het risico mee te nemen.

Afsluitende gedachten

Het is ongebruikelijk voor katten om ballonnen op te eten. Niet alleen eten de meeste katten geen vreemde voorwerpen, maar veel katten zijn zelfs te bang voor ballonnen om er dichtbij te komen. Toch gebeurt het en als uw kat een ballon heeft ingeslikt, of u vermoedt dat hij dat heeft gedaan, is het tijd om de dierenarts te bellen en een plan op te stellen.