Waarom geven katten kopstoten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Waarom Katten Kopstoten?

Katten hebben tientallen absoluut schattige gedragingen die ze gebruiken om zich in onze harten te werken.

Van de schattige flop aan je voeten tot het onweerstaanbare tjilpgeluid en alles daartussenin katten hebben een aantal serieuze moves.

Een van mijn favorieten is de katachtige kopstoot – vooral wanneer katten echt serieus over hun kopstoten en zetten hun hele lichaam in.

Maar waarom kopstoten katten?

Kopstoten of bunting zoals het in het gedragsveld wordt genoemd, is een manier voor katten om hun geur te markeren op mensen, meubels, en zo ongeveer alles in hun wereld. Het maakt deel uit van het natuurlijke instinct van de kat om zijn territorium af te bakenen, maar het is ook een teken van vertrouwen, genegenheid, en soms een verzoek om aandacht.

Hoewel het op het eerste gezicht misschien eenvoudig lijkt, is er veel te overwegen als het gaat om de katachtige kopstoot. We zullen diep ingaan op alles wat je zou willen weten over dit schattige katachtige gedrag, maar laten we eerst wat termen ophelderen.

Kopstoten, Kopstoten, Knorren, en Allorubbing

Als je nog geen kattenliefhebber was, zou je in de war kunnen raken als je de opwinding in iemands stem hoort als ze uitleggen dat hun katachtige vriend hen “liefdevol” kopstootjes geeft.

Ik bedoel, als iemand anders je een kopstoot zou geven, zou dat waarschijnlijk niet goed zijn… en zeker niet liefdevol.

Maar toch, de gemiddelde kattenliefhebber zal weten precies wat je bedoelt en delen waarschijnlijk de vreugde van kopstoten en hoofd stoten.

Maar wanneer dieren- of kattengedragsdeskundigen dit gedrag beschrijven, gebruiken ze het woord bunting of soms head bunting. Dat is de wetenschappelijke term om elk gedrag te beschrijven waarbij een dier met zijn kop over een ander wrijft om zijn geur te markeren of om te communiceren.

Hoewel het niet alleen katten zijn die gorsen, ben ik van mening dat onze katachtige vrienden het gedrag hebben geperfectioneerd. Interessant, hoofdgors is geen teken van vertrouwen en affectie bij andere dieren en gors is zelfs een teken van agressie bij vee.

Tot zover hebben we kopstoten, kopstoten, knotten, en kopknorren die allemaal hetzelfde betekenen, maar je hoort mensen misschien ook van tijd tot tijd verwijzen naar allorubbing. Allorubbing beschrijft een kat die zich over een andere katachtige wrijft om zo een gedeelde geur te creëren.

Knorren is een vorm van allorubbing, maar niet allorubbing is bunting, zodat deze termen een beetje verwarrend kunnen zijn. In de rest van het artikel zullen we de woorden headbutting, bunting, en head bunting door elkaar gebruiken.

5 Redenen waarom katten kopstoten

Nu we onze definities uit de weg hebben, laten we eens ingaan op de redenen waarom onze katten kopstoten, te beginnen met de meest voorkomende en meest waarschijnlijke verklaring.

Reden 1: Geurmarkering

Katten leven in een wereld van geuren die voor mensen vrij moeilijk te begrijpen is. Met een reukzin die 14 keer sterker is dan de onze, is het geen verrassing dat wij geuren niet zo waarderen als onze katten dat doen.

Deze krachtige reukzin is de drijvende kracht achter tientallen kattengedragingen die ons mensen vaak in verwarring brengen en kopstoten is niet anders.

Maar hoe precies is kopstoten gerelateerd aan geur?

Katten hebben feromoonafgevende geurklieren op hun kop, mond, kin, zijkanten van hun gezicht, nek, en oren. Kopstoten stelt katten in staat deze geurklieren langs hun favoriete mens, de bank, of een katachtige vriend te wrijven.

Dat is ook de reden waarom de kopstoot zo veel meer is dan alleen een kopstoot en katten wrijven meestal hun hele gezicht over hun kopstoot doelwit.

Voor een perfect voorbeeld hiervan, kijk maar naar deze knappe grijze katachtige en hoe hij leidt met de kop, maar ervoor zorgt dat al die andere feromoonrijke geurklieren rond zijn gezicht er ook bij betrokken worden:

Maar waarom willen katten zo graag hun geur over iedereen… en alles wrijven?

Het zijn de natuurlijke territoriale instincten van uw kat die hen ertoe aanzetten hun territorium af te bakenen, ook dat van u, met hun kopstoten en wang wrijven. In het wild controleerden katten grote stukken land en markeerden hun territorium op verschillende manieren, zoals krabben, urinemarkering, kopstoten en zelfs kneden.

In kolonies zouden katten elkaar kopstoten geven om geuren te delen en een soort koloniegeur te creëren die helpt te identificeren wie deel uitmaakt van de kolonie en wie niet. Geur is zo’n belangrijk instrument voor het herkennen van katten dat een grote verandering in geur en een paar jaar ervoor zorgt dat moederpoezen hun eigen kittens niet meer herkennen!

Maar al deze geurmarkering betekent niet dat je kat denkt dat ze je bezitten en in plaats daarvan zorgen ze er gewoon voor dat je deel uitmaakt van de groepsgeur. Als territorium-gerichte en geur-gedreven wezens, geven katten de voorkeur aan een wereld die ruikt zoals zij en dat geldt ook voor jou.

Dat verklaart niet alleen waarom katten kopstoten jij maar ook meubels rond het huis en andere belangrijke zaken.

Reden 2: uw kat wil geaaid worden

Onze katten hebben een breed scala aan trucs om ons te laten doen wat ze willen. Soms is het de simpele techniek om niet zo geduldig bij de deur te gaan zitten tot je open doet of de niet zo subtiele aanpak om je midden in de nacht een kopstoot te geven om je zover te krijgen dat je ze aait.

De boodschap is vrij duidelijk wanneer katten direct kopstoot op je hand.

Zeker, het helpt hun geur te verspreiden, maar het leidt er ook toe dat katten zichzelf gewoon gaan aaien. Het is alsof ze gewoon je hand proberen te lenen om te krijgen wat ze nodig hebben… zelfs als je slaapt.

Dus als je de betekenis achter de kopstoten van je kat probeert te achterhalen, let dan goed op waar ze je een kopstoot geven.

Reden 3: Een teken van genegenheid en vertrouwen

Nauw verbonden katten zullen kopstoten, borstelen en wrijven gebruiken als teken van genegenheid naar elkaar toe. U kunt dit in actie zien in deze snelle (maar schattige) video clip:

Als het om andere katten gaat, is kopstoten een duidelijk teken van genegenheid en iets dat alleen is voorbehouden aan hun goede vrienden en koloniegenoten.

Maar hoe zit het wanneer katten mensen kopstoten geven… kan dat hetzelfde betekenen?

Ja! Voor het grootste deel behandelen katten mensen alsof we reuzenkatten zijn, wat betekent dat het redelijk is om de kopstoot te interpreteren als een teken van genegenheid.

Kattengedragsdeskundige John Bradshaw legt dit wat welsprekender uit als hij zegt: “We hebben nog niets ontdekt over kattengedrag dat suggereert dat ze een aparte doos hebben waarin ze ons stoppen als ze met ons socialiseren. Ze weten duidelijk dat we groter zijn dan zij, maar ze lijken hun sociale gedrag niet veel te hebben aangepast. Hun staart in de lucht steken, tegen onze poten wrijven, naast ons zitten en ons verzorgen is precies wat katten met elkaar doen.”

We hebben dit uitvoerig behandeld toen we ons afvroegen of onze katten onze liefde al dan niet aanvoelen, maar het is hier net zo relevant.

Zelfs als we niet zouden weten dat kopstoten een vorm van katachtige genegenheid is, zou alleen al het overwegen van de positie waarin katten zichzelf plaatsen genoeg moeten zijn om sterk te suggereren dat dit gedrag een duidelijk teken van vertrouwen is.

Je kat zet zijn gezicht en ogen (een van zijn meest kwetsbare en belangrijke organen) recht in je gezicht. In het dierenrijk, zijn gezichten waar tanden zijn en dat is een gevaarlijke plaats om te zijn.

Niet alleen dat, maar omdat de kopstoot zich uitstrekt tot een wrijvende beweging, omvat het ook de toegang tot de nek van een kat – een andere uiterst kwetsbare plek. Net zoals slapen met een bloot buikje, plaatsen de kopstoot en de wang wrijvende houding katten in een kwetsbare positie die ze niet zouden aangaan met een schepsel dat ze nog niet vertrouwden.

Je moet je dus vereerd voelen als je een katachtige kopstoot recht in het gezicht krijgt, hoe vreemd dat ook klinkt, want het betekent dat je kat je vertrouwt en dat je misschien zelfs het favoriete mens van je kat bent!

Reden 4: je kat wil gevoerd worden

We hebben al gekeken naar de strategische kop-stoot techniek die veel katten gebruiken om huisdieren te krijgen, maar daar houdt het niet op.

Sommige katten geven je een kopstoot tegen je benen op het moment dat je in de buurt van de etensbak komt of gebruiken hun kopstoten als een manier om je te laten weten dat het eten laat is.

Dan zijn er katten die gewoon zo opgewonden lijken over het eten dat ze niet anders kunnen dan je een kopstoot geven in een mix van genegenheid, anticipatie, en misschien zelfs wat waardering.

Voor een absoluut perfect voorbeeld hiervan, kijk naar Daisy de kat die haar verzorger met kopstoten begroet tijdens het eten:

Daisy heeft het geluk dat ze vrij spel heeft op de toonbank, maar zelfs katten op de grond kunnen hun boodschap overbrengen met een paar goedgeplaatste kopstoten tegen de benen.

Om uit te vinden of de maaltijd de kopstoten van uw kat motiveert, let goed op wat uw kat doet na de kopstoot. Ik weet dat mijn kat de kopstoot zal gebruiken om me te laten weten dat het etenstijd is en zodra ik beweeg zal ze in afwachting in de richting van de etensbak rennen- ook al is die verschillende kamers verder.

Als ik niet in de “juiste” richting ga, dan komt ze terug met de kopstootjes.

Behoorlijk indrukwekkend als je bedenkt dat honden geacht worden alle eer te krijgen voor het hoeden! Katten schijnen het hoeden van hun mensen met hun hoofd al onder de knie te hebben!

Reden 5: Ontspannen en ontdekken

We hebben vastgesteld dat kopstoten een teken is van een sterke mens-katachtige band en een van de vele manieren waarop katten hun liefde tonen.

Dus wat betekent het als een volslagen vreemde (althans voor onze kat) ons huis binnenloopt en onze katachtige vriend begint te wrijven en te kopstoten. Hebben ze al een soort van krachtige band gevormd?

Niet precies.

Terwijl sommige katten een veel lagere drempel zullen hebben voor wie ze een kopstoot geven, vooral als het resulteert in aaien, kunnen anderen de kopstoot eigenlijk gebruiken als een manier om dichter bij de persoon te komen en zich vertrouwd te maken met de nieuwe geuren die ze hebben. Er is ook gesuggereerd dat het kopstoten een soort zelfkalmerende techniek voor katten kan zijn, die hen in staat stelt kalm en ontspannen te blijven terwijl ze op onderzoek gaan.

Hoewel dit misschien niet de meest voorkomende reden is om het katachtige kopstoten gedrag te verklaren, lijkt het wel een praktische manier om de situatie te benaderen. Kopstoten stelt katten in staat om heel dicht bij de nieuwe persoon of het nieuwe object te komen, terwijl ze hun geur verspreiden.

Dus wees niet jaloers als je kat een compleet vreemde begint te kopstoten met dezelfde kracht die jij krijgt tijdens etenstijd. Het kan gewoon zijn dat ze deze nieuwe persoon en zijn vreemde geur aan het onderzoeken zijn!

Koppenstoten is geen teken van dominantie

Als je diep hebt zitten graven in het onderwerp van de katachtige kopstoot, heb je misschien gezien dat sommige mensen suggereren dat het gaat om de dominantie van een kat over jou.

In werkelijkheid, kon dat niet verder van de waarheid zijn.

Het idee van dominantie is een van de meest verkeerd begrepen concepten in de dierenwereld – vooral als het gaat om katten. Hoewel katten in groepen kunnen leven waar ze een hiërarchische structuur hebben, is er geen constante strijd om dominantie zoals je ziet bij sociale katten zoals leeuwen.

Toch is er een machtsdynamiek in het spel en kopstoten kan je helpen uit te zoeken wat die is.

Feline-expert John Bradshaw legt aan Scientific American uit dat “Door over onze benen te wrijven als ze ons begroeten, laten katten zien dat ze ons als vriendelijk beschouwen, maar tegelijkertijd als enigszins superieur aan hen. Wanneer ze in een familiegroep leven, wrijven kittens over hun moeders, wrijven poezen over katers en wrijven kleinere katten over grotere katten. Het omgekeerde komt zelden voor – een indicatie van het kleine gebrek aan machtsevenwicht in elk van deze relaties.”

Bradshaw legt uit dat de kopstoot en het wangkussen de manier zijn van een kat om eerbied te tonen aan u en aan de kat. niet een machtsspel of poging om te domineren.

Dus wees lief voor je katachtige en wees niet beledigd door de kopstoot. In plaats daarvan, neem het voor het teken van liefde en nabijheid dat het is.

Moet ik mijn kat een kopstoot geven?

Als je kat zijn kop al dicht bij de jouwe legt als hij een kopstoot geeft, dan kan een klein duwtje terug een goede manier zijn om affectie te tonen. Denk eraan hoeveel groter jij bent en begin langzaam en voorzichtig – het duurt niet lang voor je kat het doorheeft.

Dit is ook een van die situaties waarin het gebruik van de meer toepasselijke en wetenschappelijke term hoofdgors waarschijnlijk een goede keuze is.

Anders zou je zeker enige verwarring kunnen veroorzaken als je suggereert dat kopstoten van je kat een geweldige manier is om je liefde te tonen!

Toch is het kopstoten van je kat niet zonder risico en ik raad je dan ook sterk aan om je hoofd om te draaien naar beneden als je dit doet. Dus in plaats van je wangen en hoofd te gebruiken om te stoten als een kat, zou je de bovenkant van je hoofd gebruiken. Vertrouw me, uw kat zal uw teken van liefde nog steeds begrijpen en u kunt ervoor zorgen dat een verdwaalde poot die niet op uw gezicht landt.

Dit is vooral belangrijk de eerste paar keer dat je in gaat voor een kopstoot, omdat sommige katten zo opgewonden raken van het hele kopstootproces dat ze het niet kunnen helpen om direct daarna een kleine liefdesbeet af te leveren.

Al met al kan kopstoten een leuke katachtige activiteit zijn, maar alleen als je kat het leuk lijkt te vinden en het initiatief neemt. Je wilt ook niet beginnen met het kopstoten van vreemde katten en zorg ervoor dat je deze techniek reserveert voor katten die je al goed kent.

Waarom Kopstoten Katten Tegen Meubels, Muren en Andere Voorwerpen?

Hoewel katten mensen en andere katachtigen kopstoten kunnen geven als teken van genegenheid, geven katten kopstoten aan meubels en andere voorwerpen om hun geur erop te verspreiden. Met geur receptoren langs hun gezicht en hoofd, is kopstoten een geweldige manier om hun territorium te markeren en hun geur te verspreiden in uw huis!

Als je goed op je kat let, zul je waarschijnlijk merken dat de meeste kopstoten voorkomen op sociaal belangrijke voorwerpen zoals banken of hoeken in gebieden met veel verkeer. Dit zijn plekken waar mensen of andere huisdieren veel tijd doorbrengen en ideale plekken voor katten om hun geur op te eisen of in ieder geval bekend te maken.

Wat als mijn kat geen kopstoot geeft?

We hebben uitvoerig besproken hoe kopstoten een groot teken van katachtige liefde en genegenheid is, dus veel kattenouders zullen zich zorgen maken als hun kat geen kopstoot geeft.

Maar alleen omdat je kat jou of iemand anders geen kopstoot geeft, betekent dat niet dat ze niet van je houden! In plaats daarvan geven ze gewoon de voorkeur aan andere manieren om affectie te tonen en hun geur te markeren. Katten hoeven het niet ingewikkeld te maken en ander gedrag zoals simpelweg op je schoot liggen kan helpen een gedeelde geur te creëren.

Elke kat heeft zijn voorkeur, stijl, en geschiedenis met hun mens die allemaal invloed kunnen hebben op hoe vaak ze besluiten te kopstoten.

Weet mijn kat niet hoe hij moet kopstoten?

Toch kunnen sommige katteneigenaren bezorgd zijn dat hun kat niet weet hoe hij moet kopstoten – is het mogelijk dat een kat niet weet hoe hij moet kopstoten?

Kopstoten of kopknuppelen is een hard-wired instinct bij katten en katachtigen zullen dit gedrag zelfs doen zonder het door andere katten te zien uitvoeren. Alle katten hebben het instinct om hun wangen te gebruiken om hun geur te verspreiden, maar sommigen gebruiken misschien niet hun hele kop zo krachtig als andere katten dat doen.

Als je kat niet kopstoot, is er niets om je zorgen over te maken en hoef je niet te proberen het ze te leren! Het instinct van uw kat zal hem ertoe aanzetten zijn geur te verspreiden in sommige manier, maar het mag geen kopstoot zijn… en dat is oké!

Headbutting vs Head Pressing

Er is een zeer belangrijk onderscheid te maken als het gaat om de wereld van het kopstoten en dat is het verschil tussen de kopstoot en het kopdrukken.

Zoals wij reeds hebben besproken, komt kopstoten om verschillende redenen voor, maar wordt gekenmerkt door beweging. Met andere woorden, kopstoten is niet zomaar een kat die zijn kop stoot en het wordt meestal gevolgd door wangmarkering om de geur echt door te geven.

Kopduwen, aan de andere kant, gebeurt wanneer katten hun kop tegen een muur of een ander voorwerp drukken en vasthouden. Er is geen extra beweging en geen inspanning om hun geur echt te markeren. Hoofdpersen is meestal een teken van een beschadigd zenuwstelsel en een indicatie dat uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts moet.

Je kunt precies zien hoe hoofdpersen eruitziet in deze video en het is de moeite waard om even 10 seconden te bekijken om er zeker van te zijn dat je weet waar je op moet letten. Als je eenmaal bekend bent met de twee gedragingen is het gemakkelijk om het verschil te zien en het kan helpen om het leven van je kat te redden.

Slotgedachten

Ik hou ervan als katten kopstoten geven en hoewel sommige katachtigen het graag cool spelen zijn mijn favorieten de katten die echt hun hele lichaam in de beweging zetten.

Ze lijken het kopstoten of kopknuppelen veel serieuzer te nemen dan andere katten en ik vind het geweldig!

Zoals met vele andere kattengedragingen, is kopstoten echt multi-inzetbaar. Het is niet alleen een geweldige manier voor katten om hun liefde aan mensen of andere katachtigen te tonen, maar het helpt ook hun geur te verspreiden. In de wereld van katten is geur absoluut cruciaal.

Maar net zoals katten hebben geleerd om van de andere kant van het huis te miauwen om te krijgen wat ze willen, hebben onze katten ook geleerd om de kopstoot te gebruiken als een manier om met ons te communiceren. Een welgeplaatste kopstoot tegen de hand laat je weten dat het tijd is om geaaid te worden en sommige katten zullen kopstoten gebruiken om hun mensen naar de etensbak te leiden.

Dus wat misschien begon als een middel om hun territorium af te bakenen, is aangepast om veel meer te doen!

Bij de meeste katten zit er waarschijnlijk niet slechts één betekenis achter de kopstoot en in plaats daarvan dient dit gedrag meerdere rollen tegelijk!

Wat denk jij? Wat is voor jouw kat de voornaamste reden om te kopstoten?