Wat te doen als je per ongeluk op je kat stapt (5 stappen)

per ongeluk op kat gestapt

Als je al een tijdje met een kat samenwoont, heb je waarschijnlijk al een paar keer een kat op zijn voet gehad.

Maar soms, is het meer dan een close call en je per ongeluk op de poot, staart of zelfs torso van je kat stapt.

Zal je kat in orde zijn of moet je je zorgen maken nadat je per ongeluk op hem of haar bent gestapt? Haal eerst even adem, blijf kalm, en wees niet te streng voor jezelf. Controleer uw kat rustig op duidelijke verwondingen, zowel visueel als door hem overal te aaien. Let goed op eventuele veranderingen in gedrag (vooral veranderingen in hoe uw kat beweegt) en raadpleeg altijd uw dierenarts als u twijfelt.

We gaan eens nader bekijken wat er kan gebeuren als er per ongeluk op je kat wordt getrapt en waar je op moet letten. Maar laten we eerst één belangrijk ding uit de weg ruimen.

Het is nooit een slecht idee om uw dierenarts te raadplegen

Hoewel ik al meer dan tien jaar in de wereld van de diergeneeskunde werkzaam ben, ben ik nog lang geen dierenarts en niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch of diergeneeskundig advies.

Als u zich ooit zorgen maakt over uw kat, om welke reden dan ook, is het nooit een slecht idee om uw dierenarts te raadplegen. Dat betekent niet dat u onmiddellijk naar het kantoor van uw dierenarts moet rijden, maar een snel telefoontje zal u helpen meer te weten te komen over de vraag of u al dan niet naar binnen moet gaan.

In de wereld van de geneeskunde, is het altijd beter om op veilig te spelen.

Zal mijn kat oké zijn?

In de meeste gevallen zal het stappen op uw kat geen grote problemen veroorzaken en we zullen onze voet op natuurlijke wijze terugtrekken zodra we onze harige vriend onder ons voelen. Onze katten zullen ook snel uit de weg gaan zodra ze doorhebben wat er aan de hand is.

In het ergste geval kan op je kat stappen echter grote problemen veroorzaken – vooral in het geval van verwondingen aan de staart of het bovenlichaam van je kat. Dus hoewel ik u graag een duidelijk antwoord zou geven op de vraag of het wel of niet goed komt met uw kat, zal het afhangen van hoe hard u op uw kat bent gestapt en van de algemene gezondheid van uw kat.

Maar dat betekent niet dat je moet flippen!

Laten we in plaats daarvan eens kijken naar 5 eenvoudige stappen die je kunt volgen nadat je op je kat bent gestapt.

Dit is wat je moet doen nadat je per ongeluk op je kat bent gaan staan

Stap 1: Hoeveel gewicht heeft u op uw kat gezet?

Haal diep adem en vraag jezelf af: “Heb ik zojuist al mijn gewicht op mijn kat gezet of heb ik op tijd gereageerd?” Niet alleen zal dit u helpen inzicht te krijgen in de kans op letsel, maar in de meeste gevallen zult u het antwoord waarschijnlijk geruststellend vinden, omdat onze reacties over het algemeen sneller zijn dan we zouden verwachten.

Het is zeldzaam dat iemand in staat is om per ongeluk alle hun gewicht op een kat. Zelfs als je schoenen draagt, zul je bijna onmiddellijk beseffen dat er een zachte, harige vriend onder je zit. Daar komt nog bij dat de meeste katten, zodra ze doorhebben wat er gebeurt, een kreet laten horen waardoor je terugspringt.

Het is ook de moeite waard om op te merken dat alleen maar omdat je kat een hard geluid maakt, niet betekent dat ze gewond zijn. Ze kunnen gewoon geschrokken zijn!

Dus haal even adem en vraag jezelf af, hoe hard heb ik echt op mijn kat getrapt?

Stap 2: Op welk deel van je kat stapte je?

U zult niet altijd precies kunnen zeggen op welk deel van uw kat u bent gestapt. Vaak, gebeurt het ongeluk gewoon te snel.

Maar, probeer in ieder geval uit te vinden welk deel je weet waar je niet op bent gestapt.

Dit zal een belangrijk deel zijn van stap drie, als we onze katachtige vriend gaan onderzoeken op mogelijke verwondingen.

Stap 3: Controleer en aai uw kat

Nu is het tijd voor de tweedelige combo genaamd de check en aai! Er is een kans dat je kat een beetje geschrokken is en zelfs als ze niet gewond zijn, zijn ze zeker verrast. Benader uw kat dus langzaam, geef hem wat tijd om te kalmeren, en begin hem zachtjes te aaien.

Niet alleen zal het aaien jou en je kat helpen om kalm te blijven, maar het geeft je ook de kans om eventuele gevoelige plekken of verwondingen te vinden. Let goed op plekken waarvan je denkt dat je erop getrapt hebt.

Zorg ervoor dat je kalm blijft tijdens de controle en het aaien. Uw kat zal uw lichaamstaal lezen en als u verwoed uw kat overal aait, zal het moeilijk zijn voor u om de situatie goed te beoordelen.

Je wilt ook zeker weten dat je helder nadenkt en redelijk blijft. Bijvoorbeeld, je kat zal waarschijnlijk nooit blij zijn dat je hun voeten aait, dus verwacht niet dat ze plotseling toestaan dat je hun tenen aait direct nadat er op ze getrapt is!

Besteed in plaats daarvan aandacht aan alle normale aaiplekken. Als je kat terughoudend lijkt of zich wegtrekt voordat je bepaalde plekken kunt aaien, kan er een probleem zijn. Je moet ook goed opletten hoe ze rondlopen.

Als er iets ongewoons is of als er plekken zijn die gevoelig lijken, is het een goed idee om je kat een paar minuten de tijd te geven en ze dan opnieuw te controleren.

Stap 4: Blijf letten op eventuele gedragsveranderingen

Let de komende uren goed op je kat. Als er sprake is van een breuk, verstuiking of ernstig inwendig letsel, zult u dat snel merken. Dit soort verwondingen zullen veranderingen veroorzaken in het gedrag van uw kat, inclusief veranderingen in de manier waarop ze bewegen.

Ga door met het oefenen van de aai en controleer techniek terwijl je rustig blijft en kijk of je kat reageert op specifieke gebieden. Nogmaals, de meeste problemen zullen onmiddellijk zichtbaar worden.

Stap 5: Beslis of u uw dierenarts moet raadplegen

Als u veranderingen ziet in het gedrag van uw kat of een gevoeligheid voor een bepaald gebied (dat uw kat normaal niet zou gevoelig voor zou zijn) dan is het tijd om de telefoon te pakken en contact op te nemen met uw dierenarts.

Laat ze alles weten wat er gebeurd is en wat je ziet. Zij zullen je de volgende stappen vertellen en je laten weten of je al dan niet moet komen voor een onderzoek.

Waar moet ik op letten als ik per ongeluk op mijn kat ben gestapt?

Ongelukken zijn stressvol. Zelfs nog meer wanneer onze katachtige vrienden erbij betrokken zijn, die ons niet zomaar kunnen laten weten wat pijn doet en wat niet.

Laten we eens nader kijken naar enkele van de specifieke gebieden waar vaak op getrapt wordt en de tekenen die we moeten verwachten van een verwonding.

Wat kan er gebeuren als je op de poot van een kat trapt?

Net als mensen hebben katten een aantal kleine botjes in hun poten, de zogenaamde “digits”. Hoewel deze botjes kunnen breken, moet je echt veel gewicht op de poot van je kat zetten om dat te laten gebeuren.

Wat de dingen een beetje moeilijker maakt, is dat katten al niet bepaald enthousiast zijn over het feit dat hun poten worden aangeraakt, zodat het zelfs voor een dierenarts moeilijk kan zijn om de gevoeligheid van de poten alleen op basis van een onderzoek te beoordelen.

Maar als uw kat mank loopt, het gebruik van die poot vermijdt of u ziet een zwelling, dan is het tijd om de dierenarts te bellen. Hoewel dit geen zekere tekenen van een breuk zijn, wijzen ze wel op een verwonding die ernstig genoeg is om er een dierenarts bij te halen.

Wat kan er gebeuren als je op de staart van een kat gaat staan?

Hoewel de staart soms een vrij onbelangrijk gebied lijkt, kunnen verwondingen aan de staart zeer verontrustend zijn. De anatomie van de staart van een kat is eigenlijk heel complex en omvat maar liefst 21 botten, 6 verschillende spieren, en een verzameling van uiterst belangrijke zenuwen. Sommige van deze zenuwen helpen bij het controleren van belangrijke functies zoals urineren, ontlasting en zelfs het vermogen om hun achterste ledematen te bewegen.

Ernstige verwondingen aan de staart waarbij de zenuwen betrokken zijn, komen echter vaker voor aan de basis van de staart en vereisen een behoorlijke kracht om ze te veroorzaken. Er wordt niet vaak op getrapt en deze verwondingen komen eerder voor wanneer katten met hun staart klem komen te zitten tussen een deur of iets dergelijks.

Meer kleine verwondingen, zoals een breuk die niet bij de zenuwen betrokken zijn, kan ontstaan doordat een kat op een voetstuk is getrapt en deze breuken kunnen zich eerder voordoen aan het uiteinde van de staart. Hoewel een breuk nog steeds een pijnlijke en ernstige verwonding is die door een dierenarts moet worden behandeld, zijn de vooruitzichten op lange termijn goed.

Wat kan er gebeuren als je op de romp van je kat gaat staan?

Net als bij mensen, herbergt de romp van uw kat zijn belangrijke inwendige organen. Hoewel de ribbenkast ze goed beschermt, kan het volle gewicht van een zwaar mens genoeg zijn om ernstige schade te veroorzaken.

Dit is echter vrij zeldzaam! In de meeste gevallen beginnen ongelukken waarbij op katten wordt getrapt wanneer onze katachtige vriend rond onze voeten loopt. Het resultaat is dat de meeste ongelukken met opstappende katten te maken hebben met extremiteiten zoals de staart en de poten. Hoewel we ze per ongeluk kunnen schoppen tijdens het lopen, zal onze normale pas niet genoeg kracht genereren om schade te veroorzaken – althans in de meeste gevallen.

In plaats daarvan, om op de romp van een kat te kunnen trappen, zouden ze moeten gaan liggen en zelfs dan is het zeer onwaarschijnlijk dat we al ons gewicht neerzetten. We voelen natuurlijk iets onder onze voeten en trekken ons terug voordat we ons hele gewicht neerzetten. Zelfs als we niet weten dat het onze kat is!

Maar is het mogelijk om ernstig of levensbedreigend letsel te veroorzaken door per ongeluk op het torso van een kat te stappen? Helaas, ja het is mogelijk, maar het is zeer onwaarschijnlijk.

Hoe kun je het goed maken met je kat?

Als u eenmaal hebt vastgesteld dat uw kat geen letsel meer heeft, is de volgende zorg hoe u verder moet.

Zal uw kat u vergeven voor het ongeluk of zullen ze een wrok houden?

Je zou opgelucht moeten zijn om te weten dat je kat je zal vergeven voor het ongeluk- maar ze zullen misschien een beetje voorzichtiger zijn waar ze slapen of wanneer ze om je heen lopen. We hebben zelfs een heel artikel geschreven over hoe je je kat je excuses kunt aanbieden, dat je hier kunt lezen.

De liefde (en het eten) die je je kat geeft ver op tegen een eenmalig ongelukje, maar u kunt het nog steeds goedmaken met uw kat met extra huisdieren, speeltijd, en door gewoon plezier te hebben met uw kat. U kunt ook langzaam knipperen naar uw kat, wat het katachtige equivalent is van “Ik hou van je” zeggen.

Als je een langzame knipoog terugkrijgt van je kat, kun je gerust zeggen dat ze er overheen zijn, dus jij zou dat ook moeten zijn!

U kunt alles leren over de langzame knipperen in deze zeer snelle video van Chewy:

Slotgedachten

Ongelukken gebeuren en hoewel ze altijd stressvol zijn, kunnen ze nog traumatischer zijn wanneer ze onze huisdieren betreffen. Een groot deel hiervan is omdat onze huisdieren ons niet kunnen vertellen of ze gewond zijn of ons kunnen laten weten wat ze nodig hebben. We zijn dus niet alleen gestresseerd door het ongeval, maar we moeten ook goede dierenouders zijn en uitzoeken wat onze harige vrienden nodig hebben.

Gelukkig veroorzaken de meeste ongelukken waarbij op katten wordt getrapt geen ernstig letsel. In de meeste gevallen is het gewoon schrikken voor zowel u als uw kat. Het is echter ook een goed idee om de 5 stappen in dit artikel door te lopen en altijd uw dierenarts raadplegen als u twijfelt.